Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
CezAreKayne
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Mężczyzna Petey

widziany: 17.08.2024 00:27

  • pliki muzyczne
    2251
  • pliki wideo
    168823
  • obrazy
    1841
  • dokumenty
    396

178967 plików
73008,54 GB

Ukryj opis Rozwiń
« poprzednia stronanastępna strona »
  • 222,7 MB
  • 17 sie 24 0:25
Opublikowany 12.05.2016 Jakub1 godzinę temu
Panie Adolfie, mam do pana pytanie. Czy można zamiast stosowania puszek, użyć szklane słoiki i zabezpieczyć zawartość w sposób podobny do tego jak przygotowuje się zapasy na zimę? Pozdrawiam
Orchi deusz7 godzin temu
Panie Adolfie miałem fantastycznego dziadka ale gdybym mial wybrać teraz człowieka ktory chce mi przekazac wiedze i miałbym go wskazać byłby PAn pierwsza osobą która bym wskazał pozdrawiam

z chomika megur

  • 24,6 MB
  • 17 sie 24 0:25
Opublikowany 12.03.2016 Leszek Kowal27 minut temu
+tatra1134 To super ,ja od dawna chciałem u siebie zapuscić do stawu i nie mam skąd wziąć.Są chyba 2 polskie gatunki -rzeczny ,stawowy i mniejsza amerykańska przybłęda,która je podobno wypiera,jak dawniej japończyk wyparł naszego złocistego karasia ,dziś praktycznie się go nie spotyka.
tatra113444 minuty temu (edytowany)
+Cytad3lla Jeśli byłbyś zainteresowany to za 25 zł masz siatkę na ryby 1,5 metrową. Po drobnej przeróbce ( dodanie drugiej dziury) otrzymujesz to samo co na filmie. Po za tym to się nazywa żaki.
Michal Woznica2 godziny temu
super sprawa , jest tego wiele rodzaji i wielkosci , kawalek chleba, jakies ziarna , czy kawalki ryby do srodka i rybki nasze . oprucz tego mozemy do sznurka przywiazac haczyk na zylce z robakiem .

z chomika megur

  • 19,1 MB
  • 17 sie 24 0:25
Opublikowany 14.02.2016 _Kredix_Pl_ 1 godzinę temu
Dla tych co chcieliby taką puszkę kupić: http://allegro.pl/wek-prepersa-ostatnia-prawidziwa-konserwa-i5978383658.html
Pawel Z 1 godzinę temu
+Może Pan Adolf Kudlinski potwierdzić oryginalność tych linków ? najlepiej samemu dać w opisie.
_Kredix_Pl_ 51 minut temu
+Pawel Z Najprawdopodobniej jest to oryginalny produkt, z resztą niech Pan Adolf Kudlinski potwierdzi dla sprostowania ;)
olf Kudlinski 38 minut temu
+Kredix_Pl potwierdzam .... zapraszam do zakupów .
businessman549 15 minut temu
+adam asadis jak klikniesz w linka do allegro to przeczytasz. Minimum 2 lata od daty produkcji
Andrzej W 48 minut temu
Wspaniały odcinek Pańskiego kanału zapasy żywności są podstawą egzystencji ludzi ważna sprawa. !!! Muszę powiedzieć, że robi Pan dobrą robotę dla społeczeństwa.

z chomika megur

  • 19,5 MB
  • 17 sie 24 0:25
Opublikowany 12.01.2016
UWAGA: Chcesz walczyć o Polskę ?... ZADZWOŃ DO NAS pod numer telefonu: 503321555.
IngeniousPL 2 dni temu
Panie Adolfie, ma Pan może broń czarnoprochową? jakiegoś remingtona, mogłby Pan pokazać jak się tym posługiwać bo to jedyna broń palna w polsce ktorą mozna nabyc bez pozwolenia. Pozdrawiam :)
Fenriz the Jester 1 dzień temu
+IngeniousPL Pominąłeś kwestię że czarny proch nie jest łatwy do zdobycia, polski rząd krzywym okiem patrzy na posiadanie go bez zezwolenia na materiały wybuchowe czy coś w tym stylu
ryba631 1 dzień temu
+Fenriz the Jester Idziesz na posterunek z czarno prochowcem pokazujesz dowód zakupu (paragon, fakturę) i wyrabiasz EKB (europejska karta broni).Potem tylko do sklepu z bronią po proch , a jak bez karty to do Czech tam bez problemu kupisz albo ol i,all
Piotr Zając 18 minut temu
A ja myślę tak: Amerykanie nie poradzili sobie z wietkongiem, z afganistanem jak i rosjanie i amerykanie, w Iraku też dostawali łupnia, w Czeczenii Ruscy też zbierali bęcki i jak by nie było okazywało się, że najlepsze armie świata przegrywają z silnie zmotywowanym i oporującym narodem tak i my dobrze zorganizowani możemy nękać i przegonić wroga. Tak myślę, ale nie znam się. Postawiłbym na polski przemysł zbrojeniowy. Jest gdzie produkować i czołgi i samoloty i amunicję i być od nikogo niezależnym.

z chomika megur

  • 12,4 MB
  • 17 sie 24 0:25
Opublikowany 09.12.2015
Zdrowe domowe chipsy - prosto smacznie i tanio
Kacper Ch 2 dni temu
Dla tych którzy nie lubią chipsów na słodko równie dobrze możecie pokroić ziemniaka w plastry usmażyć posolić jak ktoś lubi to dodać papryke i zjeść
100of1000 1 dzień temu
Strasznie mi się podoba to akcentowanie Polskości: "polska brzoza", "polski kaloryfer", "polskie czipsy", "polska róża". W sumie chińska by smakowała podobnie, no ale... podobno Chopina należy grać po polsku.
Karol Zielinski 2 dni temu
Odnośnie jeszcze tego odcinka o chlebie domowym, to byłem w młynie nieopodal mojego zamieszkania i kupiłem pare rodzai mąki i spytałem się młynarza, co z tą sklepową mąką, powiedział, że tam walą spulchniacze i inne dodatki, więc nie ma sensu dawać do domowego chleba prepersa syfu ze sklepu

z chomika megur

  • 42,8 MB
  • 17 sie 24 0:25
Opublikowany 02.12.2015
Doktryna wojenna - żywność
artur kowalski 5 godzin temu
Nie wiem co musi się stać żeby Polacy zaczęli inaczej myśleć dają się drenować bankom ogłupiać liberalnym = anty polskim mediom za abonament TV występuje zdrajca Lis bierze 100000 zł za program w którym zniewala i ośmiesza patriotyzm . Czas się obudzić !!
Piotr W. 23 godziny temu (edytowany)
Uwielbiam Pański kanał, dużo zdrowia, aby nie nadeszły te ciężkie czasy - jednakże sytuacja międzynarodowa jest mocno napięta. Dużo można się nauczyć od Pańskich filmów,
RICO RICCO 22 godziny temu
Słonina konserwowana solą i do tego cebula i chleb super jedzenie polecam tym co nie znają
Włoszek Jacek 58 minut temu
+RICO RICCO Owszem ,ale słonina konserwowana solą, na naturalnej paszy, cebula z domowego ogrodu i chleb pieczony na własnym zakwasie. To mi sie coraz bardziej marzy i dążę do tego by to mieć na codzień jak kiedys za mlodu, powiedzmy raz na tydzień. Wczoraj wyrzuciłem wegetę , niebawem wyrzucę jarzynkę i nigdy więcej ich nie kupię tej trucizny. Spradycznie używalem przez lata soli pod postacia wegety, ale teraz poszła i ona do kosza na śmieci.
jedenras 2 godziny temu
Lepiej mieć i nie musieć użyć, niż musieć użyć a nie mieć

z chomika megur

  • 12,0 MB
  • 17 sie 24 0:25
Opublikowany 28.11.2015
inne ... naturalne metody kontaktu :)
Hidden Beaver 16 godzin temu
Wszystkie prymitywne metody są lepsze niż wóz w którym połowa samochodu to elektryka :)
Włoszek Jacek 17 godzin temu
Jak w I WŚ, Niemcy stworzyli specjalne oddziały, które strzelały do gołębi pocztowych, ktore latały przez ich pozycję na terenach przez nich zajętych we Francji, a ktore to właśnie gołębie Francuzi do tego wykorzystywali. Stosowanie szyfrów jest w tym przypadku jednak niezbędne.
Piotr W. 16 godzin temu (edytowany)
Zawsze mnie zastanawiało w jaki sposób te gołębie wiedzą jak lecieć z punktu A do B
daniel1704 2 godziny temu
Tak, ponieważ gołąb posiada mocny instynkt do opiekowania się potomstwem i zawsze wypuszczony do niego chce za wszelką cenę wrócić i NIGDY się nie przyzwyczai do nowego miejsca :)

z chomika megur

  • 10,2 MB
  • 17 sie 24 0:25
Opublikowany 04.11.2015 Anna Koch 1 dzień temu
Ale z cukrem to Pan szanowny chyba przesadził. Po za tym rewelacja. Też zbieram chętnie i nastawiam jabłuszka na 3tyg. pod gazą i zlewam do butelek. Piję codziennie, bo jonizuje dodatnio i rewelacyjnie poprawia samopoczucie.
Damian Nowak 14 godzin temu
+Adolf Kudlinski Ile czasu taki ocet może stać w odpowiednich warunkach zanim minie termin przedatności? O ile ma przedatność.
Anna Koch 11 godzin temu
Proszę pana ja zamykam go w butelki z wichajstrem i stoją tak i stoją ile mi sie chce a jak otwieram to niektóre strzelają jak piwko lub szampan. Pycha!
Agnieszka Luczynska 2 dni temu
Dzikuski są bardzo smaczne i słodziutkie polecam spróbować pycha!
Leszek Kowal 1 dzień temu (edytowany)
+Agnieszka Luczynska To własnie z dzikich jabłoni pochodzą nasze szlachetne odmiany w podręcznikach często podaje się kto taką a taką odmianę ,,,,znalazł.potem dopiero tworzy się podgatunki np Starking -Starkinson ,albo Jonagold -Jonagoret,a dziczką najbardziej znaną jest-Antonówka.Dziczki z reg. nie są słodkie W tym przypadku myślę,że Natknęłaś się na bardzo starą odmianę o nazwie-Kosztela .Pozdrawiam:)
Cezary Romanowski 2 dni temu
Nie słyszałem o takiej metodzie pozyskiwania octu. Ale wypowiem się na temat drewna: z dzikich jabłoni i gruszy robi się fajki, deski do krojenia, drzewa owocowe dodane do wędzenia nadają wędlinom lepszy smak. Jest wiele ciekawostek, ja często dodaję te jabłka "dziczki" do gotowania zwykłego kompotu dodają fajny kwaśny posmak. Takie jabłonki trzymają świerze owoce aż do pierwszych przymrozków, nawet gdy liście opadną.;))
Leszek Kowal 2 dni temu
A te małe muszki zwane octówkami,czy ich enzymy nie biorą przypadkiem udziału w procesie fermentacji octowej?Wiem ,że w prod.win chroni się słoje własnie dlatego,by nie dostały się do moszczu i nie rozpoczęły reakcji octowej z wina.

z chomika megur

  • 17,4 MB
  • 17 sie 24 0:25
Opublikowany 21.10.2015
!!!!!!DZIĘKUJĘ SERDECZNIE ZA 10000 SUBSKRYPCJI !!!!!!
Uprawa warzyw na własne potrzeby - zbiór cukinii i kabaczków.
OSTATNI SPRAWIEDLIWY 2 godziny temu
+Adolf Kudlinski Panie Majorze, oglądam Pańskie filmy i popieram w 100% Mądry jest z Pana człowiek i szkoda że te barany z rządu nie myślą o Polsce z Pańskiej perspektywy. Pochodzę z mazur i chętnie wszedłbym w formacje drużyn strzeleckich, czy na tych terenach też działacie??? Pozdrawiam

z chomika megur

  • 14,6 MB
  • 17 sie 24 0:25
Opublikowany 09.10.2015
Projekt : ziemianka
OSTATNI SPRAWIEDLIWY 1 tydzień temu
Witam, ja widziałem podobne konstrukcje w starych po niemieckich gospodarstwach, tzw. ziemianki które mogły służyć za prowizoryczny schron jednak bardziej znalazły zastosowanie jako spiżarnie do przechowywania przetworów i zbiorów uprawnych. Jednak coraz mniej tego typu zabudowań można spotkać jest to częste jeszcze na wsiach w poniemieckich siedliskach które wracają do łask i maja swój urok a dodatkowo nie rzadko inspirująca historie. Jeśli chodzi o ten prezentowany schron 3-4 tysiące zł to nie aż tak mało w brew pozorom mnie raczej nie było by stać na taką inwestycje na dzień dzisiejszy. Dziwie się ze polskie wojsko zamiast wyjeżdżać na bandyckie misje i wprowadzać siła demokracje i pokój nie zajmie się zaadaptowaniem poniemieckich ufortyfikowań czy bunkrów które przy nakładzie z ramienia państwa i pomocy armii mogły by stać się profesjonalnymi schronami dla ludności cywilne bądź samego wojska. W każdym mieście, w zasadzie gdzieś są dawne schrony lub inne ufortyfikowania które niszczeją. Warto by zająć się tym tematem i zrobić coś w tej materii
FilipEffatha 1 tydzień temu
mi ś.p. babcia opowiadała że w Krasnymstawie zanim przyjechala na zachod też mieli taką ziemiankę. Dodatkowo w zimie wycinano lód na rzece, układano go w ziemiance, a następnie przykrywano słomom-i taka lodówka służyła przez cały rok - do następnej zimy.
OzixSniperxxPL 1 tydzień temu (edytowany)
+OSTATNI SPRAWIEDLIWY W dzisiejszych czasach bomby mogą przebić 9m żelbetonu i wybuchnąć w środku. Dla cywili idealne, ale dla wojska nie bardzo...
Reee Bere 1 tydzień temu
papa ołów na co te komplikacje, trzeba schować głębiej w ziemi minimum 1 metr gruntu i grubsza folia żeby woda nie przeciekła zatrzymają to co najgorsze ... zresztą ten metr da też komfort cieplny jak w normalnej piwniczce na wino ... aha 2 pary drzwi niby taka śluza też ładnie pozwalają zachować temperaturę na dole ... a filtry to grosze np http://allegro.pl/filtr-powietrza-fpt-100m-do-bunkra-i5639251637.html jest tego z demobilu na ciężarówki... jeszcze trzeba było studnie dodatkowe wyjście tunelem rower z prądnicą itp jak prepersi w stanach ... przy 30 m2 już można pokombinować

z chomika megur

  • 119,9 MB
  • 17 sie 24 0:25
Opublikowany 25.08.2015
Najłatwiejszy sposób filtrowania wody. Aby woda była jeszcze lepsza można dodać warstwę np. ręczników papierowych, materiału bawełnianego (im gęstszy tym lepiej)
Pawciio952 5 dni temu
+OutdoorFun Filtr powinno robić się w tej kolejności: - na spód butelki jakiś materiał lub papier toaletowy - rozdrobniony (na pył) węgiel drzewny - piasek - na samą górę żwir lub drobne kamienie W tej kolejności każda warstwa spełnia swoją funkcję: - górna filtruje większe zabrudzenia mechaniczne oraz podtrzymuje niższe warstwy - środkowa wychwytuje mniejsze zabrudzenia mechaniczne - węgiel przechwytuje zanieczyszczenia chemiczne i częściowo biologiczne - materiał trzyma wszystko od spodu Wodę po takim oczyszczeniu najlepiej i tak przegotować.
OutdoorFun 5 dni temu
+Pawciio952 Różnica polega tylko na tym, że od dołu zamiast piasku dałbyś węgiel, moim zdaniem nie będzie większej różnicy bo i tak woda oczyści się głównie mechanicznie, ale w praktyce nie sprawdzałem więc nie mam porównania
Umysł Werbalnie Blokowany w Hipnozie 5 dni temu
+TheVahan SC (TheVahan6) a korek powinien jednak być założony, żeby regulować prędkość filtrowania.. im wolniej przepływa tym lepszej jakości wodę uzyskamy.
Artur Domagała 6 dni temu
Panie Adolfie. Skoro jest susza, to gdzie znajdę kałuże? Może zacznijmy od tego gdzie znaleźć wodę, kiedy nie ma w pobliżu jeziora/rzeki. Jak sobie poradzić w takiej sytuacji ?
OutdoorFun 4 dni temu (edytowany)
+adidek1995 Jasne, zgadzam się, że pokruszony węgiel będzie lepszy, ale tak czy siak jeśli nie mamy tabletek to i tak powinniśmy wodę gotować. Ja tabletki mam, niewiele, ale zawsze na te kilka litrów awaryjnie się przydadzą.Na co dzień polecam kupić sobie do domu filtr odwróconej osmozy, można taki sprzęt kupić już od ok 300zł i po kilku miesiącach używania gwarantuję, że każdy nabywca uzna, że była to jedna z najlepszych inwestycji w życiu...ale to tak na marginesie - więcej info na necie.
Kamil Biały 4 dni temu
tak tylko nawet tak przefiltrowana wodę trzeba jeszcze przegotować, minimum 6 minut wrzenia. Do tego węgiel musi być po piasku, ponieważ piasek może zawierać rożne zanieczyszczenia, które dostaną się do wody. A sam węgiel, który tak naprawdę daje najwięcej musi być rozdrobniony. Na filmie jest tylko zamulona woda, którą stanie się klarowna po kilkukrotnym przepuszczeniu przez szmatkę. Osobiście 2 godziny zajęło mi filtrowanie 0,5l wody z bagna i mimo wszystko lekki żółtawy kolorek został.

z chomika megur

  • 50,3 MB
  • 17 sie 24 0:25
Opublikowany 16.08.2015
Uprawa herbaty na własne potrzeby - wierzbówka kiprzyca (tzw. Ivan Chai)
Adolf Kudlinski 5 godzin temu
+rudyvtt wierzbówka kiprzyca
OSTATNI SPRAWIEDLIWY 2 godziny temu
hmmm chętnie bym posmakował tego specyfiku:) Panie Adolfie pytanko mam jedno, nie jest to typowy krzew herbaciany/??? ale wy stosujecie go jako tzw. zamiennik herbaty??? czy tak to można rozumieć i jak smakowo czy smakuje podobnie jak herbata np. indyjska??? pozdrawiam

z chomika megur

  • 71,1 MB
  • 17 sie 24 0:25
Opublikowany 15.08.2015
Uprawa warzyw- cukinie kabaczki dynie
darmstadt0706 3 minuty temu
Slicznie wyroslo od ostatniego razu:)...Gratuluje Panie Kudlinski
Wo Ra 23 godziny temu
Ale by marycha rosła na takim padoku.

z chomika megur

  • 116,9 MB
  • 17 sie 24 0:25
Opublikowany 09.08.2015
Wytwarzanie wędlin - polędwica wędzona
Mirek Mackiewicz 17 godzin temu
No nie do końca to do mnie przemówiło.Było to wędzenie połączone z pieczeniem.Mimo małego ognia wewnątrz wędzarni wytwarza się zbyt wysoka temperatura.Spotkałem się kiedyś z ciekawym opisem wędzenia na zimno,robi się długi wlot dymu do wędzarni,co sprawia,że mięso jest wędzone,a nie poddawane obróbce termicznej.Wędzenie zimnym dymem trwa kilka dni,ale efekt i długość przydatności do spożycia jest o wiele lepszy.Tak wędzone mięsa i wędliny król Sobieski wziął pod Wiedeń,gdy ruszał tam z odsieczą.Może warto było by wrócić do takiego wędzenia.
Luca Brecel 14 godzin temu
Za takie polędwice mój sąsiad ma sprawe w sądzie za którą najprawdopodobniej dostanie wyskoie zawiasy... ZA CO?!?!?! Że za 20 złotych/kg sprzedawał mięso 3 razy lepsze niż kabanosy 60zł/kg w sklepie? Jestem w szoku CBŚ go zwinęło jak dilera heroiny(sprawa miała miejsce miesiąc temu)

z chomika megur

  • 54,5 MB
  • 17 sie 24 0:25
Opublikowany 16.05.2015kuba oleszczuk 2 tygodnie temu
A jak przechowywać wodę bez użycia dwutlenku węgla ?
Alpamayo84 2 tygodnie temu (edytowany)
+kuba oleszczuk można też użyć filtra suvivalowego który oczyszcza wodę w 99,99999% z bakterii i w 99,9999% z pierwotniaków. Usuwa bakterie E. coli, giardia, cholerea vibrio, salmonella typhi, radzi sobie też z cystami. Można również pić wodę bezpośrednio z kałuży pod warunkiem że nie jest zanieczyszczona chemicznie. Zapomniałem dodać nazwę: Sawyer Mini.

z chomika megur

  • 89,4 MB
  • 17 sie 24 0:25
Opublikowany 28.03.2015Jacek R 3 tygodnie temu (edytowany)
Wreszcie coś dla miastowych:) Jeszcze parę lat temu miałem bezpośrednie wejście do schronu z poziomu piwnicy w bloku,niestety wszystkie schrony zostały bezpowrotnie zniszczone nieudolną polityką doprowadzania CO celem wymiany instalacji. '56 rok budowy bloków i infrastruktury,kiedyś myślało o tym państwo!!!
Waldemar Świątek 4 tygodnie temu
Mam w planach zrobić schron na swojej działce, posiadam działkę pracowniczą którą kupiłem od starszej babki z ogłoszenia. Działka ma 400 metrów mam na niej domek murowany, kilka drzew owocowych, krzaków, iglaków, miejsce gdzie są warzywa oraz kompostownik. W tym roku będę robił schron, martwi mnie tylko to że będą mohery pytały co robię i dlaczego kopię dół, remontując domek byłem nachodzony przez starych pryków prawie że stali przy płocie z ciekawości. Żyjemy w dziwnym kraju. Jednak ja nie należę do tych co patrzy co sądzą inni tylko działam ostro i robię swoje. Pozdrawiam wszystkich, szczególnie pana Adolfa.
Michał Trożewskowski 3 tygodnie temu
Kura to przedstawiciel najbardziej pierwotnej grupy ptaków, wywodzących się w prostej linii od drapieżnych dinozaurów, naprawdę:))) Wspaniałe i wbrew powszechnie panującym niesprawiedliwym opiniom bardzo inteligentne zwierzę:) Co do ostrzału i ewentualnej minimalizacji strat w sile żywej to jedynym pewnym schronieniem jest sieć kanalizacyjna, bloki maja niestety tendencje do zawalania się:/ Zresztą wszystko zależny od rodzaju uzbrojenia artyleryjskiego za pomocą, którego ktoś zdecydowałby się oddziaływać na tereny zurbanizowane. Działki jako takie mogą stać się obszarem zgrupowania oddziałów każdej z potencjalnych stron konfliktu, a nie ma chyba nic gorszego niż obudzenie się zaparkowanym nad głową czołgiem. Najbezpieczniejsze są obszary wysoce zurbanizowane z tym, że w przypadku wybuchu wojny nuklearnej to i tak nie będzie już miało żadnego znaczenia:))) Szczęśliwcy zginą pierwsi... postali będą walczyć o każdy kęs ciał tych których jeszcze przed paroma dniami nazywali swoimi sąsiadami... to wszytko będzie się odbywać w pięknej zimowej scenerii post nuklearnej zimy. Odnosząc się do Pana pomysłu przygotowywania chipsów z jabłek to rzeczywiście jest to strzał w dziesiątkę. Ekonomiczne i wolne od GMO rozwiązanie problemu braku przekąsek:)
milos tkacz 4 tygodnie temu
Panie Adolfie czy słyszał pan o awarii prądu w Holandii w ostatni piątek nic nie działało telefony, pociągi, swiatła na ulicach i w domach nie było ogżewania w niekyurych domach a przez brak łącznosci telefonicznej nie dało rady zadzwonić po jakie kolwiek służby Jako że wspominał pan w paru odcinkach o prepersach w Holandii prosił bym o jakieś namiary

z chomika megur

  • 28,5 MB
  • 17 sie 24 0:25
Opublikowany 21.03.2015piofoto 1 miesiąc temu
Jeśli wszyscy z okolicy wiedza że Pan jest prepersem to podczas powiedzmy wojny będzie pan walczyc z prawdziwym wrogiem i z okoliczna ludnościa która to w obliczu ekstremalnych sytuacji i Pana będzie chciała oskubać. Niestety tak tez może być.. Tak czy inaczej życzę Panu wszystkiego dobrego , dużo energii do dalszej pracy. Przekazuje Pan swoje doświadczenie. Na pewno wielu z nas skorzysta z doświadczenia.
Szy Szu PL 1 miesiąc temu
+piofoto pan Adolf w którymś z poprzednich odcinków wspomniał że cała duża część jego wsi to prepersi, a co ciekawe pan Adolf wspominał tylko w jakim województwie mieszka a nie w jakiej wsi więc ma to dobrze przemyślane :)

z chomika megur

  • 91,4 MB
  • 17 sie 24 0:25
Opublikowany 07.02.2015
SKŁADNIKI:

MĄKA - około 1,5kg
WODA/MLEKO - około 1,1 litra wody oraz około 0,3l mleka
SÓL - 3 łyżeczki
DROŻDŻE - 2/3 kostki
CUKIER - 1 łyżkę do rozczynu wodno/mleczno drożdżowego
BAKALIE - śliwki suszone, rodzynki, żurawina

TEMPERATURA PIECZENIA: 190 st. C przez około 70 minut ( aby skórka była chrupiąca na ostanie kilka minut można wyciągąć chleb z foremki i pozostawić w piekarniku na kilka minut np, z włączonym termoobiegiem)
konbie x 2 miesiące temu (edytowany)
panie adolfi może zrobił by pan nam odcinek jakiś dłuższy o pana gospodarstwie opisał techniki które pan stosuje bo widzę tam ciekawe rzeczy np te kojce albo drzewo układane w ciekawy sposób mógł by pan nas kiedyś oprowadzić po nim ??? pokazać jak to u pana wygląda ??? jestem bardzo ciekaw ponieważ jestem głodny pomysłów i ciekawych patentów fajnie że pan jest i że próbuje pan nam wytłumaczyć to wszystko co pan zdobywał latami ja słucham uważnie każdego odcinka, szkoda że nie dodał pan zdjęcia na koniec przekrojonego tego chleba ;)
sasiedzi150285 2 miesiące temu
Bardzo mi się podoba to co pan pokazuje, przepis na chlebek super sprawa, od zawsze uważałem domowy chleb za coś lepszego zawsze jak upiekę sobie chleb to cała rodzina się zlatuje, ale czy chleb nie byłby zdrowszy jeśli sami zmielilibyśmy ziarno na mąkę? W dzisiejszych czasach już nawet do mąki dodaje się ulepszaczy. W przyszłości zamierzam sam sobie piec chleb w piecu chlebowym, z własnoręcznie zmielonej mąki (wiem, że pewnie wyjdzie drożej, ale cóż)
10kunegunda 1 miesiąc temu (edytowany)
4:07 Ale przecież Unia nie zabrania ci wędzić na swoje potrzeby czym chcesz! Siejesz niezdrowy ferment. Ograniczenia i obostrzenia w tym temacie dotyczą jednie wędzenia mięsa przeznaczonego na handel. A i to w dużych, zawodowych wędzarniach, gdzie dla oszczędności i obniżenia kosztów wali się do ognia różne tanie zrzynki z pobliskiej stolarni, najtańszej w rejonie. Czasami też z pobliskiego tartaku. A tam przecież używają najczęściej sosnę, albo świerk i jodłę. A buczynę i dębinę, czy brzozę jedynie wówczas jeśli klient to zleci. Tak samo drewno jabłoniowe czy wiśniowe. Zresztą nie będę ci rozwijał szerzej tego tematu. Bo to nie ja, Adolfie, chcę zbawić ludzkość. PZDR.

z chomika megur

  • 20,0 MB
  • 17 sie 24 0:25
Opublikowany 15.01.2015Marek Kacprzak 3 miesiące temu
Ja bym chętnie obejrzał odcinek o książkach dla prepersów, jakie Pan Adolf poleca! W miarę możliwości dostępnych w księgarniach lub wysyłkowo, bo białych kruków sprzed 30 lat to już nie dostanę mimo że tam pewnie najbardziej kompletne porady...
konbie x 3 miesiące temu
bardzo się cieszę że dzieli się pan z nami swoją wiedzą taki jest cel życia uczyć się i przekazywać wiedzę potomkom, oglądam pana odcinki wszystkie bo z każdego czegoś się dowiaduje i bardzo uważnie słucham pana nagrań na tematy przygotowań różnego rodzaju trików życiowych niektóre pana nagrania oglądam kilkukrotnie żeby się upewnić że nic mi nie umknęło fajnie się słucha takich kopalni wiedzy jaką jest pan niewątpliwie pozdrawiam serdecznie Czołem Wielkiej Polsce
Adrian Misiura 3 miesiące temu
Panie Adolfie, mam dwa pytania odnośnie procesu tyndalizacji: 1/ Czy mięso pakowane do słoika ma być wstępnie obrobione, tj. podsmażone lub ugotowane czy surowe? 2/ Czy między gotowaniami 3-godzinnym, 2-godzinnym, 1-godzinnym wek należy wyjąć z wody czy to w tej samej przez 3 dni gotujemy?
HeavyTankCommander 3 miesiące temu
Dobrze jeszcze położyć jakiś materiał np ścierkę albo stary ręcznik na dno garnka w którym gotuje się słoje, chodzi o to żeby nie stykały się bezpośrednio z dnem bo różnica temperatur może powodować pękanie słoi. To jest jeszcze patent mojej babci.
B.B B.B 2 miesiące temu
Rewelacyjna konserwa. Udało mi się.nabyć u Pana Adolfa i powiem tak nigdy lepszej nie jadłam. A te dostępne w sklepach z najwyższej półki cenowej nawet trudno z nią porównywać. Moja rodzina i znajomi którzy próbowali są tego samego zdania. Niesamowity aromat i smak i zero sztucznych konserwantów. Absolutna królowa polskich konserw. Ewa.B z Warszawy.
Sułtan Sulejman 3 miesiące temu
ciekawostka o jakości mięsa. mój znajomy chciał zrobić tzw kompiaka czyli (polską wersję) wysuszonej szynki coś podobnego do hiszpańskiego hamona kupił świński udziec na wiosce z naturalnego chowu a drugi dostał od rodziców z miasta kupiony w supermarkecie obydwa przygotował dokładnie tak samo i obydwa trzymał w tych samych warunkach na strychu. okazało się że ten z supermarketu zaczął gnić i nie nadawał sie do spożycia a ten z wioski udał sie tak jak powinien

z chomika megur

  • 10,6 MB
  • 17 sie 24 0:25
artix86 3 miesiące temu
Uprzejmie prosze o filmy takie z 20 minut conajmniej. Chetnie poznamy bardziej szczegolowo Pana wiedze na rozne tematy praktyczne i teoretyczne. Jedyne co mi sie nie podobało, to pochwała dla naszego rządu w jednym z ostatnich filmików, że "przecież sami ich wybraliśmy"... Jak widać po ostatnich liczeniach głosów, wynikach PSLu, serwerach komisji wyborczej ktore mieszcza sie w Rosji, itd to wcale taki nasz wybór to nie był. Plus w wiekszosci to oni sami siebie wybierali tzn ci wszyscy urzednicy (2-3 miliony zatrudnionych, podobno cos kolo 30% wszystkich zatrudnionych w Polsce) i ich rodziny. Wynik paru milionow glosow oddanych na rzadzacych oznacza tylko, ze kilkadziesiat milionów ich nie wybrało, nie popiera i tak na to trzeba patrzec. Pozdrawiam serdecznie.
sniezka000 3 miesiące temu
Panie Adolfie, tak aby dodać swoje 3 gorsze powiem, iż bardzo chciałbym aby: 1. Tam gdzie jest to możliwe dodawał Pan linki lub kontakty do sprzedawców, aby można było się zaopatrzyć w takowe rzeczy. 2. Nagrał Pan więcej filmów o tematyce związanej z konserwacją oraz przechowywaniem jedzenia (od najprostszych rzeczy takich jak ogórki kiszone, po te trudniejsze jak np. weki z mięsem o których wspominał Pan, że mogą wytrzymać od 20 do 50 lat) 3. Aby podał Pan spis książek których Pan używa, oraz zrecenzował te najlepsze i najbardziej przydatne, tak aby można he było również zakupić oraz nie wydawać pieniędzy na książki które nie będą tak dobre
Sułtan Sulejman 3 miesiące temu
w skrajnie niskim mrozie nie jest potrzebna żadna dodatkowa podeszwa bo but nie przemaka natomiast jak mróz jest mały but raczej sie nie nada aczkolwiek są wersje z zakładanym gumowym kaloszem do kostki. A na Syberii można też stosować metodę polewania wodą taka warstwa lodu zabezpieczy przed każdym wiatrem

z chomika megur

  • 19,8 MB
  • 17 sie 24 0:25
Opublikowany 07.01.2015konbie x 3 miesiące temu
+sasiedzi150285 nie jestem pewien ale nie sądzę żeby trzeba było za każdym razem sypać nową sól chodzi tu głównie o to że w tak mocno słonym otoczeniu nie rozwijają się żadne grzyby ani bakterie więc puki sól jest w stanie "sypkim" ewentualnie jesteś w stanie rozbić ją do początkowego stanu to może być użyte kilka razy, gorzej jak zrobi się z tego jednolita bryła i pomimo uderzania zostaną duże bryły zbite wtedy już to wyrzuć a co do spożycia jeśli nie jesteś pedantem i nie boisz się ziarenka piasku czy też innych materiałów biologicznych np trawy to jedz śmiało ebolą się nie zarazisz z ziemi przyszliśmy i do ziemi wrócimy matka natura cię nie zabije tylko nie przesadzaj jeśli wsypujesz sól do słoika z jajkami już przeterminowaną albo która ma termin miesiąc a ty po 12 miesiącach wyciągniesz jajka to już jej nie spożywaj ale wydaje mi się że dalej możesz używać tej soli do wrzucenia kolejnej porcji jajek chodzi tu żeby jajka szczelnie stykały się z solą i żeby to była sól dzięki temu nie pojawia się pleśń i bakterie dzięki temu potrawa tyle trzyma ale podkreślam jak tak uważam i nie jestem żadnym specjalistą

z chomika megur

« poprzednia stronanastępna strona »
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    0
  • obrazy
    0
  • pliki wideo
    51
  • pliki muzyczne
    0

51 plików
2,65 GB




Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (144)Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (144)
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności