Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
Basik19
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Kobieta Basia

widziany: 15.12.2025 22:49

  • pliki muzyczne
    5030
  • pliki wideo
    3738
  • obrazy
    274
  • dokumenty
    6772

19455 plików
1460,95 GB

Ostatnio pobierane pliki Ostatnio pobierane pliki
Tolkien 2019 PL.rmvb
play
generowanie podglądu
Biograficzny Dramat „Tolkien” ukazuje kluczowe lata z ...
  • 421 KB
  • 8 wrz 21 20:27
obrazek

pracochłonny, ale wyśmienity


z chomika ASIK700

  • 175 KB
  • 8 wrz 21 20:27
obrazek

z chomika ASIK700

  • 393 KB
  • 8 wrz 21 20:26
obrazek

z chomika magrex

  • 29 KB
  • 8 wrz 21 20:23
obrazek

z chomika magrex

  • 269 KB
  • 8 wrz 21 20:23
obrazek

z chomika magrex

  • 109 KB
  • 8 wrz 21 20:23
obrazek

z blogu Przepisy Aleksandry


z chomika magrex

  • 107 KB
  • 8 wrz 21 20:23
obrazek

z blogu Przepisy Aleksandry


z chomika magrex

  • 8 KB
  • 8 wrz 21 20:22
Biszkopt:
3 duże jajka
3 żółtka
¾ szklanki cukru
szczypta soli
1/3 szklanki mąki tortowej
1/3 szklanki mąki kukurydzianej
3 łyżki kakao do wypieków

Krem caffe latte
3 żółtka
100ml mleka
80gr cukru
3 pełne łyżeczki kawy rozpuszczalnej
płaska łyżeczka żelatyny
2 łyżki koniaku
300 ml ubitej śmietany

Krem orzechowo - czekoladowy:
250 ml śmietany 30 %
2 łyżeczki masła
100 g masła orzechowego (ja użyłam Sante)
200 g czekolady gorzkiej
250 ml śmietany 30% ubitej z 3 łyżkami cukru

Ponadto: paczka cukierków Shoko Bons.

Wykonanie:

Biszkopt:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Dno tortownicy 20 centymetrów wyłożyć papierem do pieczenia.

Jajka i żółtka włożyć do dużej miski i zmiksować. Dodać sól i cukier, całość postawić na większej misce wypełnionej wrzątkiem. Składniki ubijać na parze przez około 5-7 minut. Potem zdjąć miskę z wrzątku i ubijać jeszcze 5 minut.

Wymieszać obie mąki i kakao. Następnie przesiać je do masy jajecznej i delikatnie mieszać drewnianą łyżką, do połączenia się składników. Całość przelać do tortownicy. Piec 30 minut, zostawić do ostygnięcia. Po całkowitym ostygnięciu tort przekroić na 2 części: ¾ całości i ¼ całości.

Krem caffe latte:

Żółtka wymieszać z cukrem, podgrzewać na wolnym ogniu cały czas mieszając. Zestawić z gazu. W drugim garnuszku podgrzać mleko, dodać kawę i dobrze wymieszać. Kawową mieszankę wlać do żółtek z cukrem i wymieszać. Całość podgrzać do 85 stopni – masa musi się ściąć. Po ostygnięciu dodać koniaku i znowu zamieszać. Śmietanę ubić na sztywno. Odłożyć kilka łyżek na dekorację. Pozostałą śmietanę wmieszać w masę, schłodzić w lodówce, 15-30 minut.


Krem Orzechowo – czekoladowy.

W dużym garnku umieścić 250 ml śmietany, masło, masło orzechowe, połamaną czekoladę. Wszystko podgrzewać, cały czas mieszając. Wszystkie składniki muszą się rozpuścić i dobrze połączyć w gęsty krem. Pozostałą śmietanę ubić na sztywno z cukrem. Dodać do ostudzonej masy i delikatnie wymieszać. Masę schłodzić w lodówce, 15-30 minut.

W tortownicy umieścić grubszy biszkopt. Posmarować kremem orzechowym, wyłożyć cukierkami shoko bons, przykryć drugim blatem ciasta, posmarować kremem kawowym a całość ozdobić odłożoną bitą śmietaną. Tort musi na całą noc pozostać w lodówce.

z chomika magrex

  • 7 KB
  • 8 wrz 21 20:21
Biszkopt makowy:
• 5 jajek
• 15 dag cukru pudru
• 2 łyżki mielonych migdałów
• 12 dag mąki pszennej
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
• 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
• 20 dag maku (suchego, nie trzeba mielić)

Masa kawowa:
• 20 dkg cukru
• 4 żółtka
• 1 kopiata łyżka mąki pszennej
• 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
• 40 dkg masła
• 2 łyżki spirytusu

Dodatkowo:
• 1 łyżeczka kawy
• 1 łyżka spirytusu
• 3-4 łyżki mielonych migdałów

Sposób przygotowania:

1. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę.
2. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier puder.
3. Kiedy piana jest już lśniąca i sztywna dodać żółtka.
4. Migdały wymieszać z mąką pszenną i ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i makiem.
5. Delikatnie połączyć produkty sypkie z masą jajeczną, delikatnie wymieszać.
6. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zaś jej boki wysmarować masłem.
7. Do tortownicy przełożyć ciasto, delikatnie wyrównać powierzchnię.
8. Piec w temperaturze 175ºC przez około 45 minut, sprawdzić patyczkiem czy jest gotowe.
9. Wystudzić na kratce, przekroić na trzy blaty.
10. Przygotować masę kawową: żółtka zmiksować z cukrem na puszystą, jasnożółtą masę, dodać mąkę. Wymieszać.
11. 3 łyżeczki kawy zalać wrzątkiem. Lekko przestudzić.
12. Do masy żółtkowej wlać zaparzoną kawę. Wymieszać.
13. Postawić na palniku i, cały czas mieszając, ugotować krem. Wystudzić.
14. Masło utrzeć na puch,dodawać po łyżce wystudzony krem kawowy.
15. Na końcu dodać do masy 2 łyżki spirytusu. Zmiksować.
16. Przygotować poncz: 1 łyżeczkę kawy zalać ¾ szklanki wrzątku. Dodać 1 łyżeczkę cukru. Wymieszać. Ostudzić. Po ostudzeniu dodać spirytus.
17. Blaty ciasta nasączyć ponczem. Przekładać masą kawową. Wierzch ozdobić według własnego pomysłu. Boki udekorować mielonymi migdałami.

z chomika magrex

  • 173 KB
  • 8 wrz 21 20:21
Ciasto
• 1/2 kg mąki
• 2 jajka
• 2 żółtka
• 100 g cukru
• 250 g mielonych orzechów włoskich
• 250 g miodu płynnego
• 1 łyżeczka sody
Masa orzechowa
• 400 g masła
• 1 szklanka cukru pudru
• 1 cukier waniliowy
• 6 żółtek
• 200 g mielonych orzechów włoskich
• 1 szklanka mleka/250ml
• 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%/250 ml
Dekoracja
• kilka ciastek Petitki kakaowe
• kilkanaście połówek orzechów włoskich
• miód - ilość, aby zalać orzechy
Wykonanie:
Ciasto
• Mąkę przesiać z sodą do miski, dodawać po kolei cukier, jajka, żółtka, orzechy i miód. Najpierw mieszać, później zagnieść ciasto w kulę, przykryć folią i wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.
• Ciasto pokroić jak tort na 8 części.
• Każdą rozwałkować na wielkość dna średniej tortownicy, ok. 5 mm grubości - na rozwałkowane ciasto położyć dno tortownicy i objechać nożem.
• Krążki kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i każdy piec w temp 180 st.C przez 10 minut.
• Upieczone kłaść jeden na drugim razem z papierem, na którym się piekły. Zawinąć wszystkie razem i odstawić na 1-2 tygodnie.
• Połowki orzechów zalać w słoiczku miodem i odstawić na ten sam czas co krążki ciasta.
Masa orzechowa
• Zagotować mleko i zalać orzechy, dodać cukier waniliowy i odstawić do wystygnięcia.
• Żółtka wymieszać z cukrem, będzie dość gęsta masa. Ubijać na parze na gładki krem aż do białości. Wystudzić.
• Masło utrzeć, dodawać na przemian po łyżce orzechów i kremu jajecznego.
• Na koniec dodać śmietanę i zmiksować.
Składanie tortu
• Krążki ciasta rozłożyć na stole. Na każdym położyć taką samą ilość masy orzechowej, pozostawiając kilka łyżek na boki.
• Masę rozsmarować na pierwszym blacie, położyć następny, rozsmarować, i tak do końca.
• Resztą masy posmarować boki tortu.
• Ciastka petitki pokruszyć i obsypać nimi boki tortu.
• Połówki orzechów wyjąć z miodu, osączyć z jego nadmiaru i poukładać ozdobnie na obwodzie i na środku tortu.
• Tort musi poleżakować 2 dni w lodówce, aby blaty zmiekły.
• Wyjąć z lodówki kilka godzin przed podaniem.

z chomika magrex

  • 9 KB
  • 8 wrz 21 20:21
ciasto:

5 jajek
6 łyżek cukru
20 dkg mielonych orzechów laskowych
2 łyżki kakao
2 łyżki mąki pszennej
2 płaska łyżeczki proszku do pieczenia


Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy pozostałe składniki i delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie tortownica 22cm) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok 30-35 minut- do suchego patyczka.

masa:

1 kostka masła 200 g
2 czekolady gorzkie
5 kopiastch łyżek nutelli
4 wafelki orzechowe „Góralki”- koniecznie orzechowe

Czekoladę rozpuszczamy na parze, studzimy i miksujemy z masłem oraz nutellą. Dodajemy pokrojone na małe kawałki wafelki. Połowę masy wykładamy na jeden orzechowy blat, przykrywamy drugim ciastem i wykładamy resztę masy.

z chomika magrex

  • 47 KB
  • 8 wrz 21 20:21
z blogu: kwestia smaku
biszkopt kakaowy:
• 4 jajka, w temperaturze pokojowej, oddzielnie żółtka i białka
• 200 g cukru pudru
• 70 g mąki pszennej
• 70 g mąki ziemniaczanej
• 2 pełne łyżki kakao

Błyskawiczny mus czekoladowy:
• 250 g sera mascarpone
• 100 g ciemnej czekolady (minimum 64% kakao)
• 350 ml śmietany do deserów 36% lub śmietanki kremowej 30%, zimnej
• 1/2 szklanki cukru pudru

Nasączenie: 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii i 6 łyżeczek zaparzonej mocnej herbaty z cytryną
Przełożenie: około 700 g truskawek, z tego odłożyć szklankę truskawek i zmiksować z 4 łyżkami cukru pudru na mus (zamiast musu można użyć zmiksowanej konfitury truskawkowej - około 6 łyżek)
Boki: 6 pokruszonych ciastek owsianych z czekoladą (użyłam San)

Mała tortownica z odpinaną obręczą o średnicy 21 cm

Przygotowanie:

Biszkopt kakaowy: Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Na dno tortownicy o średnicy 21 cm położyć papier do pieczenia, zapiąć obręcz pozostawiając papier na zewnątrz. Dno i boki posmarować masłem i oprószyć bułką tartą.
Żółtka ucierać z połową cukru pudru przez około 7 minut, aż powstanie puszysta i gęsta masa. W drugiej misce ubijać białka z resztą cukru pudru przez około 7 minut, aż powstanie lśniąca piana (ale niekoniecznie idealnie sztywna). Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i kakao przesiać razem do oddzielnej miski i dokładnie wymieszać.
Połączyć żółtka z białkami za pomocą szpatułki, wykonując kilka lub kilkanaście delikatnych ruchów. Następnie do masy przesiać 1/3 mieszaniny mąki z kakao i bardzo delikatnie połączyć szpatułką, nie niszcząc ubitej piany. Wsypać kolejną 1/3 mieszanki i znów delikatnie połączyć, to samo zrobić z pozostałą mąką. Całą masę wyłożyć do przygotowanej formy, wyrównać wierzch. Piec przez 35 minut.
Mus czekoladowy: Czekoladę połamać na kosteczki, roztopić w kąpieli wodnej i jeszcze ciepłą (nie gorącą!) połączyć za pomocą łyżki z serem mascarpone. Zimną śmietankę do deserów ubić na bardzo sztywną pianę razem z cukrem pudrem, wmieszać ją delikatnymi ruchami szpatułki do masy czekoladowej. Wstawić do lodówki do czasu przełożenia.
Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika, ustawić na kratce. Po całkowitym wystudzeniu przekroić go na 3 poziome blaty. Każdy skropić mieszanką 1 łyżeczki ekstraktu z wanilii i 2 łyżeczkami herbaty. Pierwszy dolny krążek położyć na paterze i ułożyć na nim plasterki truskawek, skropić połową musu ze zmiksowanych truskawek a na wierzchu rozsmarować 1/3 musu czekoladowego. Przykryć drugim krążkiem, ułożyć kolejną warstwę truskawek, polać musem z truskawek i rozsmarować 1/3 musu czekoladowego. Położyć ostatni krążek, a pozostałym musem czekoladowym posmarować wierzch tortu, pozostawiając około 3 łyżek na boki.
Posmarowane musem boki tortu obłożyć pokruszonymi ciasteczkami. Wierzch udekorować truskawkami. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Tort można zrobić dzień przed podaniem i trzymać w lodówce, aby masa zastygła, biszkopty nabrały nieco wilgoci i wszystkie smaki się połączyły.

z chomika magrex

  • 4 KB
  • 8 wrz 21 20:20
Ciasto makowe:
8 jajek
220g cukru pudru (oryginał 250g)
250g maku
laska wanilii
1 łyżka miodu
60g bułki tartej (w wersji bezglutenowej: bułki tartej bezglutenowej)
olejek migdałowy

Ciasto kruche:
150g mąki pszennej
1 jajko
50g cukru
100g masła lub margaryny

Masa kawowa:
2 żółtka
250g masła
1 szklanka mleka (250ml)
½ szklanki cukru (100g)
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka kawy mielonej

Do dekoracji:
posypka cukrowa czekoladowa
czekoladowe ziarenka kawy
czekolada

Dodatkowo:
masło i bułka tarta do formy
dowolny dżem
mleko do sparzenia maku

z chomika magrex

  • 12 KB
  • 8 wrz 21 20:20
blog: Abc Mojej Kuchni
Tortownica 30 cm
Biszkopt kakaowy:
8 dużych jaj (wiejskich)
1 1/4 szklanki mąki
1 1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki ciemnego kakao
2 łyżki ciepłej wody
2 łyżki octu
Białka ze szczypta soli ubić na sztywno. Dodać cukier. Następnie żółtka, i mąkę wymieszana z kakao i proszkiem do pieczenia. Mieszać łyżką drewnianą, następnie dodać ocet z wodą i delikatnie wymieszać. Przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach C przez 50 min lub do suchego patyczka.

Biszkopt orzechowy:
5 dużych jaj (wiejskich)
1 szk. cukru
2 szk. mielonych orzechów włoskich
1/2 szk. bułki tartej
2 łyżki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżki rodzynek
2 łyżki siekanych orzechów włoskich
2 łyżki pestek słonecznika
8 szt daktyli suszonych (bez pestek) drobno pokrojonych
Ubić białka z odrobiną soli dodać cukier.Mąkę wymieszać z pozostałymi składnikami i stopniowo dodawać do piany. Delikatnie połączyć wszystkie składniki. Przełożyć do tortownicy i piec 40 min w temp. 180 stopni C.

Masa kawowa:
1 litr mleka
7 łyżek maki pszennej
7 łyżek maki ziemniaczanej
10 łyżek cukru
2 1/2 kostki masła
1 kieliszek spirytusu
5 łyżek kawy rozpuszczalnej (dobrej gatunkowo) rozpuścić w 1 łyżce wrzątku (w razie potrzeby można dodać więcej wody, ma wyjść gęsty płyn)
1/2 litra mleka zagotować, w pozostałej części rozprowadzić mąki i cukier. Wlać do mleka i ugotować gęsty budyń.
Masło utrzeć na pulchną masę, dodać po łyżce zimny budyń i utrzeć na puch.
6 łyżek masy odłożyć do miseczki. Do pozostałej części dodać zimna kawę i spirytus. Utrzeć ponownie.

Poncz
4 torebki herbaty zalać 1 szklanka wrzątku. Dodać 4 łyżki cukru. Rozpuścić i wystudzić. Do zimnego naparu dodać 1 kieliszek spirytusu.
Biszkopt kakaowy przeciąć na pół. Każdy placek nasączyć ponczem z herbaty (również orzechowy).
Masę kawowa podzielić na 2 części. Jedna użyć do posmarowania placków (biszkopt kakaowy, masa, biszkopt orzechowy, masa, biszkopt kakaowy). Pozostałą wysmarować boki i wierzch tortu. Resztę użyć do fantazyjnych wzorków na wierzchu.

z chomika magrex

  • 18 KB
  • 8 wrz 21 20:20
Składniki:
Biszkopt orzechowy razy 2
5 jajek
5 łyżek cukru
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki orzechów włoskich mielonych BackMit
Blat kokosowy
4 białka
200 g cukru
200 g kokosu Kresto
Krem czekoladowy
6 jajek
1,5 szk cukru
150 g gorzkiej czekolady
3 łyżki płaskie ciemnego kakao
500 g masła lub margaryny
dżem brzoskwiniowy
orzechy włoskie mielone

Przygotowanie:
Biszkopt orzechowy - upiec 2 spody; białka ubić na sztywno dodać cukier , żółtka i ubić na sztywno . Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać przez sitko, dodawać porcjami do masy jajecznej i delikatnie wymieszać drewniana łyżką . Wylać na tortownicę o średnicy 28 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec około 25 min w 170 st.
Blat kokosowy; białka ubić na sztywno z szczyptą soli. Dodać cukier i miksować do rozpuszczenia się cukru. Dodać wiórki kokosowy i wymieszać. Wyłożyć na tortownicę o średnicy 28 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec w 170 st około 25 min.
Krem czekoladowy; Jajka miksować z cukrem na parze na puszystą masę i zdjąć. Czekoladę zmiksować w blenderze lub zetrzeć na drobnych oczkach i dodać razem z kakao do jeszcze ciepłej masy jajeczne i wymieszać.Masę odstawić do wystudzenia. Tłuszcz utrzeć do białości i stopniowo dodawać zimną masę czekoladową cały czas ucierając.
Jeden biszkopt orzechowy przekroić wzdłuż.
Warstwy tortu;
część biszkoptu orzechowego
posmarować dżemem brzoskwiniowym
druga część biszkoptu orzechowego
krem czekoladowy
blat kokosowy
krem czekoladowy
biszkopt orzechowy
Cały tort obsmarować i udekorować kremem. Boki tortu obsypać mielonymi orzechami włoskimi. Schłodzić, najlepiej tort smakuje na drugi dzień jak się "przegryzą smaki".
Źródło: blog Ala piecze i gotuje

z chomika magrex

  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    7
  • obrazy
    8
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

15 plików
1,74 MB




elena90 napisano 24.03.2016 16:32

zgłoś do usunięcia
obrazek
wagnerka9595

wagnerka9595 napisano 18.07.2019 19:01

zgłoś do usunięcia
obrazek
henibok848

henibok848 napisano 12.01.2023 07:49

zgłoś do usunięcia
Super chomik
izabela1968

izabela1968 napisano 13.07.2024 00:45

zgłoś do usunięcia
Zapraszam
LeonxD6920

LeonxD6920 napisano 30.12.2024 16:17

zgłoś do usunięcia
Zapraszam

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności