Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
BakaUsagi
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Kobieta Charlotte

widziany: 27.06.2024 23:33

  • pliki muzyczne
    577
  • pliki wideo
    273
  • obrazy
    3060
  • dokumenty
    371

5582 plików
70,05 GB

Opis został ukryty. Pokaż opis
  • 8,2 MB
  • 6 wrz 12 18:34
Przepisy z kuchni Japońskiej.

Dla kuchni japońskiej charakterystyczne jest szerokie użycie ryb, rozmaitych zwierząt morskich i wodorostów oraz dania z ryb surowych. Popularne są również zupy gotowane bezpośrednio na stole, w specjalnym garnku podgrzewanym węglem drzewnym, a także jedzenie tylko zanurzonych we wrzątku mięs, ryb i warzyw.

Najbardziej znaną potrawą kuchni japońskiej jest sushi. Popularne jest także sashimi. Japońską przyprawę wasabi, nazywaną chrzanem japońskim, uznaje się za najostrzejszą przyprawę świata.
  • 0,6 MB
  • 6 wrz 12 0:38
Smaczne przepisy na pierogi i kluski

Pierogi, potrawa występująca w Polsce, Rosji, Białorusi, Ukrainie. Znane są również jako perogi, perogy, piroghi, pirogi, piroshki, pirozhki, pyrohy, pielmieni lub Piroggen. Używa się liczby mnogiej pierogi zamiast pieróg.

Słowo "pieróg" oznacza potrawę wykonaną z ciasta gotowanego, pieczonego lub smażonego na głębokim tłuszczu, cienko rozwałkowanego i wypełnionego różnorodnymi nadzieniami. W Polsce jako nadzienie najczęściej występują: mięso (mielone i wstępnie podsmażone), kiszona kapusta z grzybami (także razem przemielone), owoce sezonowe (jagody, truskawki itp.), kasza gryczana, twaróg - na słodko lub z ugotowanymi ziemniakami z dodatkiem surowej cebuli (ruskie pierogi). W innych krajach jako nadzienie stosuje się też: jaja na twardo, ryby, szpinak, marmoladę czy nawet czekoladę i miód. Uwaga: leniwe pierogi nie są pierogami, lecz kluskami.

Pierogi znane są w Polsce prawdopodobnie już od XIII w. Sprowadzone zostały przypuszczalnie z Dalekiego Wschodu poprzez Ruś. Słowo "pierogi" pojawia się w drugiej połowie XVII w. W XIV-XVIII ma często formę "pirogi", zaś w XV w. notuje się nazwy osobowe pochodzące do pieroga. Wg Bańkowskiego słowo to i jemu podobne w innych językach słowiańskich jest zapożyczeniem z dialektów uralskich (por. est. piirag, łot. pirags, lit. pyragas). Inna hipoteza wskazuje na rosyjskie słowo "pir" - "święto", "uroczystość" i staro-cerkiewno słowiańskie "piru".

Kiedyś pierogi przygotowywane były wyłącznie z okazji świąt i każde święto miało swój różniący się farszem i kształtem pieróg, np.: "kurniki" - duże pierogi weselne z różnymi nadzieniami, zawsze z dodatkiem mięsa kurzego; "knysze" - pierogi żałobne, podawane na stypie; "koladki" - pieczone w styczniu, na pamiątkę pogańskiego święta "Kolady" (z ruskiego "koliada" - po polsku "kolęda"); "hreczuszki" - przyrządzane z mąki gryczanej; "sanieżki" i "socznie" - słodkie pierożki pieczone najczęściej z okazji imienin.
  • 15,0 MB
  • 5 wrz 12 18:29
Zdrowe smakołyki dla każdego. Serdecznie namawiamy Państwa do urozmaicenia swojego jadłospisu kolorowymi i zdrowymi daniami wegetariańskimi. Dla wielbicieli groszku, marchewki i kalarepy zebraliśmy wiele przepisów na dania z kuchni rodzimej. Osoby preferujące kuchnie innych krajów znajdą tu przepisy na potrawy z bakłażanów, cukinii i papryki. Większość dań wzbogacona jest dodatkiem serów, jajek i zbóż. W tym poradniku prezentujemy wszystkim smakoszom najsmaczniejsze dania kuchni wegetariańskiej. Ponad 55 przepisów na każdą okazję - sałatki, przekąski, zupy, dania jednogarnkowe i główne. Aby ułatwić Państwu przyrządzanie potraw, przepisy są podawane w punktach. Ważne informacje dodatkowe, takie jak kaloryczność dania, czas przyrządzania oraz opis smaku, ułatwią Państwu dokonanie wyboru.
  • 0,7 MB
  • 5 wrz 12 14:09
Pora na przygotowywanie przetworów na zimę

Chociaż na półkach w sklepach piętrzą się słoiki marynowanych papryczek,
ogórków i warzywnych sałatek, to domowego smaku przetworów nie zastapi żaden!

Właśnie teraz, kiedy warzywa i owoce są najtańsze, nastała pora,
aby samemu zawekować smaki lata na zbliżającą się zimę.
Przekonaj się, jakie to proste!

Chociaż przygotowanie domowych przetworów jest zajęciem czasochłonnym,
to trud się opłaca!
Sama siebie nie oszukasz, wkładając do słoików wybrakowane produkty,
tak jak mają to niestety w zwyczaju niektórzy producenci.

Wekując przetwory zaoszczędzisz także pieniądze i nadasz własnym marynatom domowy, nieprzetworzony chemicznie smak.
  • 1,1 MB
  • 5 wrz 12 14:00
Żywność od A do Z to zbiór przystępnych informacji o wszelkiej żywności, ziołach, witaminach, minerałach i dodatkach odżywczych. Ta książka pomaga czytelnikowi poruszać się po coraz bardziej złożonym rynku produktów żywnościowych i preparatów zdrowotnych. To swoisty słowniczek odżywiania, mała encyklopedia, użyteczna zarówno dla laików, jak i profesjonalistów. Dostarcza podstawowej informacji na różne tematy związane z odżywianiem i łatwo można się nią posługiwać zarówno w domu, jak i podczas zakupów w sklepach ze zdrową żywnością. Każde hasło zawiera prosty opis składnika lub pokarmu: czym jest, skąd pochodzi, w jakiej formie go spożywamy, gdzie można go kupić, jak przyrządzić, jakie ma właściwości lecznicze i zdrowotne i jaka jest zalecana dawka dzienna. Książka obejmuje wszystko: od najbardziej pospolitych codziennych pokarmów, jak banany i marchewka, do najstarszych naturalnych leków, jak oliwa z oliwek czy jogurt, i najnowszych osiągnięć w dziedzinie preparatów odżywczych. Uczyńmy jedzenie sprzymierzeńcem; mówiąc słowami Hipokratesa, uczyńmy pokarm lekarstwem. Dr Michael Sharon
  • 447 KB
  • 5 wrz 12 1:46
Jest to zbiór przepisów różnego autorstwa zebrany w jeden materiał.
Zawiera między innymi przepisy na nalewki, wina, miody, piwo itp.
  • 8,9 MB
  • 5 wrz 12 1:17
Składniki czosnku

Czosnek od kilku tysięcy lat cieszy się sławą jako przyprawa i środek leczniczy.

W swoim składzie chemicznym czosnek zawiera lotne związki siarkowe i bakteriobójcze, olejki eteryczne, błonnik, cukry, organiczne związki siarki, takie jak alliina i skordynina A i B. Rozpadowi enzymatycznemu alliiny do allicyny, jaki następuje po przekrojeniu lub rozgnieceniu czosnku, zawdzięcza on swój intensywny i charakterystyczny zapach. Ponadto czosnek zawiera flawonoidy, flawony i witaminy z grupy B, związki śluzowe i sole mineralne, a wśród nich związki selenu, wapnia, fosforu, żelaza i magnezu oraz niewielkie ilości uranu. Liście czosnku zawierają prowitaminę A, witaminy B1, PP i C.
  • 54,6 MB
  • 5 wrz 12 1:01
79 przepisów
Niedziela przy stole to kwintesencja przyjemnosci przezywanej wspolnie z bliskimi, rodzina, przyjaciółmi.Przy wspolnym posilku mozna porozmawiac, pobyc razem, a moze i rozwiazac niejeden problem.Od czasu do czasu dobrze jest zaserwować trzydaniowy obiad, ktory wszyscy biesiadnicy zapamiętają na dlugo...

Spis treści:
> Wykwintne zupy i przystawki
> Drugie dania
> Desery
  • 53,3 MB
  • 5 wrz 12 0:22
Prawie 100 przepisow na sniadania, kolorowe zupy, dania miesne i rybne, a takze bezmiesne.
Na zakonczenie zas smakowite i urozmaicone slodkosci.Kazde danie gotowe w niecala godzine.
W proponowanych potrawach mozna wykozystac resztki wczorajszego obiadu, np. ugotowane ziemniaki
czy makaron.Teraz nie trzeba sie spieszyc wkuchni, z obiadem zdazymy...

Spis tresci:
> Dobry Poczatek-sniadanie
> Obiady-kolorowe zupy,dania rybne, miesne i bezmiesne
> Podwieczorek I Deser
  • 21,3 MB
  • 4 wrz 12 17:40
obrazek
101 Przepisów
Szeroki zestaw przepisów na dania z jajek - na zimno i na gorąco, proste i wykwintne, odpowiednie na co dzień i na specjalne okazje. Znalazły się tu zarówno klasyczne receptury na jajko w koszulce czy po wiedeńsku, jak i pomysły na oryginalne jajecznice oraz omlety.
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    10
  • obrazy
    0
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

12 plików
206,46 MB




Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności