Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

babka rodzynkowa.rtf

B3371 / PRZEPISY / babka rodzynkowa.rtf
Download: babka rodzynkowa.rtf

404 KB

0.0 / 5 (0 głosów)
obrazek

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
PRZEPISY - CIASTO JOGURTOWE.jpg
Ciasto jogurtowe Składniki: ciasto jogurtowe Dele ...
Ciasto jogurtowe Składniki: ciasto jogurtowe Delecty, pół opakowania margaryna, 70g jogurt naturalny, 470g jajka, 2 galaretki truskawkowe, 2 mandarynki, 2 puszki marmolada wieloowocowa, 150g Opis przygotowania czas przygotowania: do 60 min 1. Rozpuścić margarynę i lekko ostudzić. 2. Do miski wsypać ciasto jogurtowe, dodać 2 całe jajka, 70g jogurtu naturalnego, roztopioną margarynę. Wszystko utrzeć mikserem ok 2-3 min. Ciasto wyłożyć na wysmarowaną margaryną i bułką tartą tortownice o średnicy 23. Piec ok 25-30 min w temp.180 C. 3. Rozpuścić 2 galaretki w 1,5 szklanki wody, ostudzić. 4. Upieczone i wystudzone ciasto przekroić na 2 części. Spód smarujemy marmoladą wieloowocową i przykrywamy drugim krążkiem. Na górze układamy mandarynki z puszki (mogą być też inne owoce). 5. Pozostały jogurt naturalny mieszamy z ostudzoną galaretką,( wkładamy dosłownie na 1-3 min do lodówki, gdyż masa bardzo szybko się ścina, najlepiej gdy ma konsystencję gęstej śmietany), następnie wylewamy masę jogurtową na wierz ciasta i całość wkładamy na 2-3 godziny do lodówki
PRZEPISY - CIASTO OWOCOWO MAKOWE.jpg
CIASTO OWOCOWO - MAKOWE Biszkopt: 4 jajka Pół sz ...
CIASTO OWOCOWO - MAKOWE Biszkopt: 4 jajka Pół szklanki cukru Pół łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek mąki 2 łyżki kakao Szczypta soli Placek makowy: 5 białek 1 żółtko 10 dag wiórek kokosowych Szklanka maku Pół szklanki cukru Łyżeczka proszku do pieczenia 2łyżki mąki Szczypta soli Masa: 2 budynie 2 szklanki mleka Pół szklanki cukru Kostka margaryny (np. Kasię) Dowolny aromat Dodatkowo: 2 galaretki- dowolne SPOSÓB WYKONANIA: Biszkopt: Białka ubić na sztywno z solą, dodawać cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Wylać na blaszkę i piec około 30 minut w 180 stopniach Placek makowy: Białka ubić na sztywno z solą, stopniowo dodawać cukier, żółtko, wiórki, mak, mąkę z proszkiem do pieczenia. Piec około 40 minut w 180 stopniach. Masa: Budynie ugotować w 2 szklankach mleka. Utrzeć margarynę i stopniowo dodawać zimny budyń. Na koniec dodać aromat. Ja dodałam jeszcze poziomki. Przełożenie: Biszkopt, połowa masy, placek makowy, reszta masy, owoce, galaretka
PRZEPISY - FANTAZJA.jpg
FANTAZJA biszkopt 6 jajek 1,5 szklanka maki tort ...
FANTAZJA biszkopt 6 jajek 1,5 szklanka maki tortowej 0,5 szklanki maki ziemniaczanej 2 łyżki oleju 1 szklanka cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Cukier waniliowy 2 łyżki kakao Krem 1 0,5 l smietany30% 2 czekolady 100 g gorzkie 0,5 czekolady mlecznej 2 łyżki rumu 2 śmietan-fixy Krem 2 1 op śnieżki 1 szklanka miksowanych malin 3 łyżeczki żelatyny 4 łyżeczki cukru Dodatkowo 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki 30 szt. podłużnych biszkoptów Herbata z cytryna i rumem do nasączenia biszkoptów Jajka ubijać z cukrem i cukrem waniliowym aż zbieleją i powiększa swoja objętość. Do ubitej masy jajecznej dodać olej a następnie powoli przesiane maki połączone z proszkiem do pieczenia i kakao. gotowe ciasto wylać na formę 25/40 wyłożona papierem do pieczenia: Piec w temperaturze 160 ° ok. 30 min. Wystudzić, przekroić na 2 blaty. Krem 1: Śmietanę wlać do garnuszka, pokruszyć do niej czekoladę , wsypać cukier waniliowy i podgrzewać na małym ogniu aż do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. nie gotować. Następnie wlać rum lub kilka kropel olejku rumowego dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia a potem wstawić do lodówki na kilka godzin żeby się dobrze wychłodziło. Najlepiej zrobić to poprzedniego dnia. Po wychłodzeniu ubijać jak śmietanę z dodatkiem śmietan-fixow. Krem 2 Maliny zmiksować z dodatkiem cukru, Żelatynę rozpuścić w 2 -3 łyżkach gorącej wody, trochę ostudzić i połączyć z malinami. Gdy masa zacznie tężeć przygotować śnieżkę według przepisu na opakowaniu i połączyć z tężejąca masa malinowa. Przekładać ciasto w kolejności: - ciasto -krem malinowy -biszkopty (Biszkopty nasączyć herbata z rumem) -dżem z czarnej porzeczki -krem czekoladowy -ciasto. Ciasta można też trochę nasączyć ale nie jest to konieczne bo jest delikatne w smaku i łatwo chłonie wilgoć z kremów. Gotowe ciasto udekorować dowolnie np. bita śmietaną.
PRZEPISY - JACUS.jpg
JACUŚ margaryna 1 kostka mleko 2 łyżki kakao 3 ły ...
JACUŚ margaryna 1 kostka mleko 2 łyżki kakao 3 łyżki cukier 1 szklanka mąka pszenna 1,5 szklanki proszek do pieczenia 2 łyżeczki płaskie jajka 4 szt białka 4 szt cukier puder 15 dag wiórki kokosowe 15 dag mąka ziemniaczana 1 łyżka proszek do pieczenia 1 łyżeczka jajka 3 szt cukier puder 1/2 szklanki mąka pszenna 1/2 szklanki proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki mleko 1/2 L cukier waniliowy 1 opakowanie cukier 5 łyżek żółtka 4 szt mąka ziemniaczana 2 łyżki mąka pszenna 2 łyżki batony "Jacek" 3 szt mleko 3 łyżki margaryna 1 kostka Ciasto kakaowe: 25 dag margaryny 2 łyżki mleka 3 łyżki kakao 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 4 jajka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto kokosowe: 4 białka 15 dag cukru pudru 15 dag kokosu 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 1/2 litra mleka 1 cukier waniliowy 5 łyżek cukru 4 żółtka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 batony „Jacek” 3 łyżki słodkiego mleka 25 dag masła lub margaryny Ciasto kakaowe: Margarynę, mleko, kakao i cukier zagotować i przestudzić. Następnie dodać mąkę, żółtka i proszek do pieczenia. Z białek ubić pianę i lekko wymieszać. Ciasto kokosowe: Białka ubić z cukrem, dodać kokos, mąkę i proszek do pieczenia. Na blaszkę kłaść ciasto kupkami, na przemian: kakaowe i kokosowe. Upiec. Po upieczeniu przekroić na 2 placki. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodając stopniowo cukier. Następnie dodać żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem, lekko wymieszać. Wylać na formę. Upiec. Krem: Batony „Jacek” rozpuścić w odrobinie mleka. Z reszty mleka, cukru waniliowego, cukru, żółtek i mąki ugotować budyń i przestudzić. Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń i przestudzone batony. Przełożenie ciasta: ciasto kakaowo-kokosowe – krem – biszkopt – krem – ciasto kakaowo-kokosowe. Dodatkowo można polać polewą.
PRZEPISY - MAKOWE ROLADKI W MASIE SEROWEJ.jpg
MAKOWE ROLADKI W MASIE SEROWEJ. CIASTO: ======= S ...
MAKOWE ROLADKI W MASIE SEROWEJ. CIASTO: ======= Składniki: 5 żółtek 1 całe jajo 30 dag margaryny „Kasia” ½ szklanki kwaśnej śmietany 1 ½ szklanki cukru pudru 80 dag mąki 1 łyżka smalcu 1 łyżeczka amoniaku 1 proszek do pieczenia Wykonanie : 1. Ze składników zrobić kruche ciasto. 2. Podzielić na pięć części. 3. Z 2 części upiec 2 placki. 4. Z 3 części ciasta zrobić 3 rolady z makiem w środku. 5. Rolady ułożyć na blaszce, wyrównać tak by stanowiły jednolity placek. 6. Piec w temperaturze 180°C przez 30 minut. MAK DO ROLAD: ============= Składniki : 2 ½ szklanki maku 1 ½ szklanki cukru 4 jajka 1 łyżka tłuszczu 1 łyżka kakao trochę cynamonu ½ łyżeczki sody olejek migdałowy Wykonanie : 1. Mak sparzyć i zemleć. 2. Dodać żółtka, cukier, margarynę i utrzeć. 3. Ubić białka na sztywną pianę. 4. Do maku dodać resztę składników, a na końcu pianę i lekko zamieszać. 5. Przełożyć rolady. MASA SEROWA: ============ Składniki : 1 kg sera 1 ½ szklanki cukru 4 żółtka 1 cukier waniliowy 1 budyń śmietankowy ¼ szklanki mleka Wykonanie : 1. Wymieszać ser, cukier, żółtka, cukier waniliowy. 2. Smażyć 5 minut. 3. Budyń śmietankowy rozpuścić w zimnym mleku i zagotować. 4. Dodać do masy serowej i wymieszać. 5. Ciepłą masę serową przełożyć placki. Przełożenie placka : ------------------------- Placek I – ser – placek z rolad – ser – placek II. Polać polewą kakaową. Jest sporo pracy, ale warto się poświęcić. Smacznego!
PRZEPISY - WSCHÓD KSIĘŻYCA.jpg
WSCHÓD KSIĘŻYCA Ciasto: kostka margaryny 5jajek ...
WSCHÓD KSIĘŻYCA Ciasto: kostka margaryny 5jajek 1,5 szklanki cukru 4 łyżki oleju 2szkl mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 2szkl mleka 2 budynie śmietankowe 25 dag dobrej margaryny np.Kasi Margarynę utrzeć z cukrem ,dodawać kolejno żółtka,olej,mąkę z proszkiem a na końcu pianę z białek.Ciasto podzielić na 3 części: -do 1 dodać 2 łyżki kakao,olejek rumowy -do 2 3/4 szklanki maku,olejek migdałowy -do 3 dodać 3 łyżki wiórków kokosowych i olejek śmietankowy. Wyłożyć warstwami1,2,3 na wysmarowaną brytfankę.Piec na złoty kolor ,aż ciasto zacznie odchodzić od blachy.Gdy ostygnie przekroić na pół,nasączyć wodą z cytryną(3/4 szklanki wody i sok z połowy cytryny). Ugotować budyń.Utrzeć margarynę na puch, dodawać po łyżce zimnego budyniu.Połową kremu przełożyć nasączone ciasto ,resztę kremu rozsmarować na cieście ,polać polewą i posypać wiórkami. Olejku dolewamy ile kto chce nie musi być po całym,pieczemy w normalnej blaszce
PRZEPISY - PYCHOTKA.jpg
PYCHOTKA Składniki: CIASTO: jajka, 4 szt cukier ...
PYCHOTKA Składniki: CIASTO: jajka, 4 szt cukier, 1/2 szkl mąka tortowa, 1/2 szkl proszek do pieczenia, 1/2 łyżeczki KREM: mleko, 2 szkl mąka ziemniaczana, 4 łyżki zółtka jaj, 2 szt cukier puder, 1 szkl MARGARYNA LUB MASŁO, 1 kostka DO PRZEŁOŻENIA: dzem z czarnej pożeczki, 1 słoik POSYPKA KOKOSOWA, wiórki kokosowe, 20 dag masło, 1 kostka Opis przygotowania: 1. CIASTO: ubijamy pianę z 4 białek, do sztywnej piany dodajemy cukier i nadal ubijamy, potem dodajemy żółtka i na konu przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość wylewamy na blache wyłożona pergaminem i pieczemy w temp 180 st około 30 minut. (Najlepiej sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto jest juz dobre) 2. KREM: 1 szklankę mleka zagotować. W druiej szklance mleka rozmieszać żółtka i mąkę ziemniaczaną i wlać wszystko do gotującego sie mleka. Ugotować ze wszystkiego budyń i odstawić do wystygniecia. Kostkę masła utrzeć na puszystą masę z cukrem pudrem i powoli dodawać wcześniej ugotowany zimny budyń. 3. POSYPKA KOKOSOWA: kostkę masła rozpuścić na dużej patelni. Dodać wiórki kokosowe i smazyć az wiórki sie zrumienia. Odstawić do wystygniecia. 4. Zimne ciasto przekroić na dwie cześci. Obie części dobrze nasaczyć wodą z alkoholem i sokiem z cytryny. Na jedna cześć ciasta posmarować 1/3 kremu. Na krem wyłożyć dzem z czarnej pożeczki. Przykryć drugą częścią ciasta. Nałożyć na ciacho pozostały krem i na krem zarumienione zimne wiórki kokosowe. 5. SMACZNEGO:))))
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności