2. Jak nakarmić dyktatora.mp3
-
=Cykl - Czarne żagle -
=Cykl - Demony z Los Angeles -
=Cykl - Głębia -
=Cykl - Hrabina Harleigh i tajemnice -
=Cykl - Kroniki mroku -
=Cykl - Noc kota, dzień sowy -
=Cykl - Rosyjska Mafia -
=Cykl - Seria gruzińska -
=Cykl - Słabosilna -
=Cykl - Tappi -
=Cykl - Tomasz Niefart -
=Cykl - Upalne lato -
Bakuła Hanna - Jak być ogierem do końca życia -
Beleń Andrzej -
Beleń Andrzej - Panika -
Bies Sylwia -
Bies Sylwia - Marionetka -
Chmielarz Wojciech - Za granicą -
Chmielarz Wojciech - Zbędni -
Chutnik Sylwia -
Chutnik Sylwia - Mama ma zawsze rację -
Chutnik Sylwia - Smutek cinkciarza -
Freeman Dianne -
Głuch Paweł -
Głuch Paweł - Smokieł -
Jeromin Gałuszka Grażyna -
Jeromin-Gałuszka Grażyna - Skradzione dni -
Jurga Paulina -
Jurga Paulina - Czarne żagle - 01 Kłamstwo -
Jurga Paulina - Czarne żagle - 02 Żądza -
Jurga Paulina - Czarne żagle - 03 Miłość -
Jurga Paulina - Rosyjska Mafia - 03 Matnia -
Jurga Paulina - Seria gruzińska - 02 Pachan -
Jurga Paulina - Seria gruzińska - 03 Worowka -
Kade Kel -
Kade Kel - Kroniki mroku - 03 Legendy Ahn -
Kasmat-Łyskaniuk Katarzyna -
Keller Kasia -
Keller Kasia - Bestseller -
Keller Kasia - Znaki na niebie i ziemi -
Kładź Kocot Marta -
Kładź Kocot Marta - Daraena -
Kładź Kocot Marta - Srebro -
Kupniewska Joanna - Dysonanse i harmonie -
Kupniewska Joanna - Gdy Bóg zmrużył oczy -
Mikulska Eliza -
Mikulska Eliza - Gasior - 01 Otwliczanie -
Przybyłek Agata - Przerwana melodia -
Trepkowska Janas Katarzyna -
Ziółkowski Maciej
czyta Leszek Filipowicz
długość: 7 godzin 39 minut
Według raportu amerykańskiej organizacji Freedom House czterdzieści dziewięć krajów jest obecnie rządzonych przez dyktatorów – a liczba ta wciąż rośnie.
Dwaj kucharze Fidela Castro, kucharka Pol Pota, kucharze Saddama Husajna, Envera Hodży i Idiego Amina po raz pierwszy opowiadają swoją historię po dekadach milczenia. Prawa do książki wykupił największy światowy wydawca – nowojorski Penguin Random House – zanim została napisana.
Kucharze dyktatorów – beneficjenci i ofiary swoich brutalnych pracodawców. Ci, którzy widzieli ich w momentach, gdy przybierali „ludzką” twarz: tuż po przebudzeniu, podczas obiadu i gdy dzień dobiegał końca. Karmiący szaleńców, odpowiedzialnych za śmierć i cierpienie setki ludzi. Czy któryś z kucharzy, korzystając z atmosfery, jaka towarzyszy jedzeniu, wpłynął na los, choćby jednego człowieka? Kim są ci, którzy z bliska obserwowali postacie z pomników i kart podręcznika, budzący strach oraz wpływający na złe lub dobre losy swoich podwładnych? Jak się czuli, gdy gotowali dla szaleńców? I jaką cenę przyszło im za to zapłacić?
Przez cztery lata autor przejechał cztery kontynenty: od zapomnianej przez wszystkich wioski na kenijskiej sawannie, przez ruiny starożytnego Babilonu w Iraku, po dżunglę w Kambodży, gdzie skryli się ostatni z Czerwonych Khmerów. Odbył wielogodzinne rozmowy z kucharzami, którzy przez lata gotowali dla jednych z największych dyktatorów XX wieku. Niektórzy z bohaterów książki wciąż nie otrząsnęli się z traumy, jaką była praca dla kogoś, kto w każdej chwili mógł ich zabić. Inni wiernie służyli reżimom i do dziś nie chcą zdradzać wielu ich tajemnic.