Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Nawozy roślinne.doc

A-n-i-t-a / ✿ KUCHNIA - / z WARZYW / Nawozy roślinne.doc
Download: Nawozy roślinne.doc

4,89 MB

0.0 / 5 (0 głosów)

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować



Porady nie od parady - warzywa

Zwykle stawiamy sobie to pytanie, gdy przygotowuje¬my dania z bakłażanów lub cukini. Niektóre przepisy zalecają, obieranie, inne po¬zostawienie skóry, a trafiają się i takie, które tę kwestię pomijają. Obierać więc czy nie? Zasada jest prosta: młode i świeże bakłażany i cukinie przyrządzamy ze skórą, starsze i powiędnięte - obieramy. Znakiem roz¬poznawczym jest wielkość tych warzyw. Długość mło¬dych okazów na ogół nie przekracza 15 cm. Dodatko¬wym i niezawodnym wy¬różnikiem w wypadku mło¬dych cukini jest też kwiat lub jego resztka na czubku, a w wypadku młodych ba¬kłażanów - waga nie przekraczająca 50 dag.
Pomidory pełne smaku
Nowe odmiany pomidorów - bardzo plenne i odporne na choroby - nie dorównują, niestety, smakiem i aro¬matem tym, które pamiętamy sprzed lat. Wiele do życzenia pozostawia¬ją zwłaszcza te sprzedawane późną jesienią i zimą, dojrzewające w szklarniach. Możemy jednak polepszyć ich smak, stosując prosty zabieg. Na kwadrans przed podaniem kroimy pomidory,
oprószamy odrobiną miałkiego cukru i skrapiamy niewielką ilością soku z cytryny. Świetny efekt daje też skropienie ich octem balsamicznym. Niestety, sposobu na wzmocnienie aromatu pomidorów nie znamy.

Jak długo gotować kalafior
Egzemplarze średniej wielkości gotuje się za¬zwyczaj około 15 min, na sałatkę i do zapiekania - 2-3 minuty krócej. Na wszelki wypadek zacznij¬cie sprawdzać warzywo po 12 min. W jaki sposób? Spróbujcie wbić w nie wi¬delec lub patyczek - po¬winien wchodzić z lekkim oporem, ale nie na siłę. Jeśli przegapiliście właściwy moment i kalafior się rozgotował, zróbcie z nie¬go zupę krem lub piure.

Zachowają jędrność i kolor
Według standardów no¬woczesnej kuchni światowej dobrze ugotowa¬ne, uduszone, usmażone bądź upieczone warzywa po¬winny stracić surowość, ale zachować jędrność. Tak przy¬rządzone nie tylko ładniej wyglądają i mają więcej wartości odżywczych, ale też lepiej smakują niż bardzo miękkie jarzyny, do których przyzwyczaiła nas tradycyjna kuchnia naszych babć i mam. Polubiliśmy już ma¬karon ugotowany al dente, na pewno polubimy też nie rozgotowane warzywa.
• Zielone warzywa szpinak, szczaw, brokuły, fasolka szparagowa zachowają żywą barwę, jeśli będziemy je gotować bez przykrycia.
• Marchew i pomidory utrzymają naturalny kolor jeżeli dodamy do gotowa¬nia lub duszenia trochę
tłuszczu.
• Warzywa gotowane na parze solimy dopiero wtedy, gdy zdejmiemy je z ognia. Posolone
wcześniej tracą soczystość i znaczną część wartości odżywczych.
Inne pliki do pobrania z tego chomika
z  WARZYW - Danie jednogarnkowe.jpg
To nie fasolka po bretońsku, ani leczo, ani bogracz...to ...
To nie fasolka po bretońsku, ani leczo, ani bogracz...to właśnie mieszanka tego, co w garze widać :)) owo coś świetnie smakuje ze świeżą bagietką. Przepis nie jest moją własnością, aczkolwiek, nie wiem do kogo pierwotnie należą prawa autorskie, to sobie pozwalam opublikować moje proporcje na to danie: 1/2 kg kiełbasy- u mnie śląska, 1 puszka czerwonej fasolki, 1 puszka ananasa w zalewie 4 cebule 2 łyżki masła 1 kostka rosołowa-rozpuszczona w 1/2 l wody mały słoiczek koncentratu pomidorowego sól, pieprz, 2 łyżki suszonej bazylii. Masło sklarować na patelni, zdjąć szumowiny, wrzucić pokrojoną w kostkę kiełbasę, przesmażyć. Dodać cebulę pokrojoną albo w piórka albo w kostkę. Całość lekko posolić, dusić pod przykryciem kilka minut- cebula ma się zeszklić. Dodać pokrojonego w kostkę ananasa razem z zalewą oraz odsączoną fasolkę. Wlać 1/2 litra bulionu. Całość dusić ok.10 min. Dodać koncentrat, zagotować, dodać do smaku sól, pieprz oraz bazylię. Życzę smacznego! Danie jednogarnkowe z brukselką SKŁADNIKI: 40 dag brukselki, 10 dag wędzonego boczku, 30 dag parówek, 4 ziemniaki (40dag), 2 cebule (15 dag), 15 dag białej części pora, 1 ząbek czosnku, 3 łyżki oleju, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 szklanki bulionu z kostki, 1 szklanka białego wytrawnego wina, 1 łyżka mąki pszennej, 2 łyżki natki pietruszki, po pół łyżeczki suszonego tymianku i estragonu, 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki, sól, pieprz. SPOSÓB WYKONANIA: Brukselkę oczyścić i opłukać. Por oczyścić, przekroić wzdłuż, opłukać i cienko pokroić. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i drobno posiekać. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Boczek pokroić w kostkę, zeszklić na gorącym oleju wraz z cebulą, czosnkiem oraz porem. Dodać bulion i wino, zagotować, włożyć ziemniaki oraz brukselkę, wymieszać i gotować ok. 20 minut. Parówki obrać z osłonek, pokroić w jedno centymetrowe plasterki i włożyć do potrawy. Koncentrat pomidorowy wymieszać z mąką oraz pół szklanki wody, dodać do potrawy i zagotować. Pod koniec gotowania wsypać pokruszone zioła. Przyprawić papryką, pieprzem oraz solą i posypać natką.
z  WARZYW - Bób.jpg
Bób Bób jest smaczny i prosty w przygotowaniu. Najszy ...
Bób Bób jest smaczny i prosty w przygotowaniu. Najszybciej jest go ugotować w osolonej wodzie z odrobiną czosnku lub koperkiem, odcedzić i można podawać. Walory smakowe dania z bobu podnosi rozpuszczone masło lub zasmażka z bułki tartej, ale to dodatkowe kalorie. Plusy dostarcza sporo energii niewielka ilość daje poczucie sytości źródło roślinnego białka zawiera cenny błonnik jedzony z łupinami oczyszcza jelita wspomaga odkwaszanie organizmu, przez co przyspiesza odtruwanie bogaty w wapń, fosfor, żelazo, magnez i witaminy: B1, B2, PP, C Minusy ciężkostrawny (szczególnie dla małych dzieci, osób starszych, chorych) kaloryczny wydyma brzuch, powoduje wzdęcia i gazy
z  WARZYW - Suszone pomidory.jpg
Suszone pomidory- kolacja we dwoje Jesienne i nadchodza ...
Suszone pomidory- kolacja we dwoje Jesienne i nadchodzace zimowe wieczory moga byc gorace, zmyslowe i niezapomniane, gdy do lampki czerwonego wina podamy prawdziwy kulinarny afrodyzjak – Suszone pomidory w oleju z ziolami. Romantyczna kolacja to szczególny moment wymagajacy wyjatkowej oprawy i klimatu od pierwszej chwili. Dlatego tak wazne sa kulinarne specjaly, które znajda sie na naszym stole. Pobudzajac nasze zmysly wyjatkowymi potrawami wyzwalamy w sobie czar, otwartosc i temperament, a pózniej… pózniej to juz motylki i feromony. Poludniowy temperament Suszone pomidory w oleju z ziolami to delikatna, wyszukana przekaska, o romantycznym, sródziemnomorskim charakterze. To zamkniety w sloiczku smak slodkich pomidorów polaczony z aromatem bazylii i oregano. W jaki sposób podamy suszone pomidory, zalezy juz tylko od naszej kulinarnej fantazji i naszych upodoban. Warto jednak pamietac, ze kolacja we dwoje powinna byc lekka i sycaca, a do tego aromatyczna i pelna kolorów. Dlatego, suszone pomidory mozemy podac z ulubionymi serami mozarella, feta, zóltym, topionym, mozemy dodac je do salaty lub jako dodatek do chrupiacych grzanek. Jednak pelne walory smakowe Suszonych pomidorów w oleju z ziolami, odkryjemy spozywajac je jako przekaske bez dodatków. Ich wyjatkowy smak pobudzi i wyostrzy nasze zmysly, a z lampka dobrego wina wprawia nas w doskonaly nastrój. Najlepsze na koniec Kiedy po wspólnym wieczorze w kinie, teatrze, na koncercie chcemy nasze spotkanie przedluzyc w domowej atmosferze zastanawiamy sie co podac, czym zaskoczyc naszego goscia, jak zrobic na nim wrazenie. Tym bardziej jest to trudne, ze wczesniej tego nie planowalismy. Czesto, od tego jak szybko i niebanalnie wyczarujemy drobny posilek zalezy efekt i wrazenie jakie pozostawimy po spotkaniu. Suszone pomidory w oleju z ziolami sprawdzaja sie w takich sytuacjach doskonale. Juz sama przekaska jest oznaka kreatywnej i niebanalnej kuchni. Podana z produktami, które najczesciej mamy w szafce lub lodówce bedzie nie tylko modna, ale i smaczna potrawa. Wystarczy ugotowac makaron, dodac Suszone pomidory w oleju ziolami, odrobine zóltego sera i mozemy sie wspólnie raczyc znakomita pasta.
z  WARZYW - Paksoi.jpg
Paksoi Znane jest równiez jako bok choy, krewny nasze ...
Paksoi Znane jest równiez jako bok choy, krewny naszej kapusty. W smaku przypomina bardziej szpinak, ma jednak wiecej charakteru. Rosnie w glówkach podobnych w ksztalcie do kapusty pekinskiej, liscie ma jednak gladkie i ciemnozielone. Nieodzowny skladnik kuchni chinskiej, gotowany na parze wraz z ryba lub smazony z makaronem w woku doskonale komponuje sie z sosem sojowym, czosnkiem, imbirem i ostra papryka.
z  WARZYW - Skorzonera.jpg
Następne warzywo z kuchni orientalnej. Mylona często z ...
Następne warzywo z kuchni orientalnej. Mylona często z salsefia, była niegdyś w Polsce bardzo dobrze znana. To zamieszanie nazewnicze jest o tyle usprawiedliwione, ze obie rośliny właściwie nie różnią się smakiem, identyczny tez jest sposób ich przygotowania. Długie, dość twarde korzonki trzeba przed gotowaniem obrać - zewnętrzną warstwa skorzonery będzie czarna, salsefii zaś jasna. W środku obu roślin znajdziemy kremowobiały miąższ o charakterystycznym, lekko gorzkawym, ale przyjemnym smaku. Skorzonerę-salsefię jadamy ugotowaną, w towarzystwie jakiegoś białego sosu - serowego lub winno-śmietanowego.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności