Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Brokuły.doc

A-n-i-t-a / ✿ KUCHNIA - / z WARZYW / Brokuły.doc
Download: Brokuły.doc

279 KB

0.0 / 5 (0 głosów)

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować



Porady nie od parady - warzywa

Zwykle stawiamy sobie to pytanie, gdy przygotowuje¬my dania z bakłażanów lub cukini. Niektóre przepisy zalecają, obieranie, inne po¬zostawienie skóry, a trafiają się i takie, które tę kwestię pomijają. Obierać więc czy nie? Zasada jest prosta: młode i świeże bakłażany i cukinie przyrządzamy ze skórą, starsze i powiędnięte - obieramy. Znakiem roz¬poznawczym jest wielkość tych warzyw. Długość mło¬dych okazów na ogół nie przekracza 15 cm. Dodatko¬wym i niezawodnym wy¬różnikiem w wypadku mło¬dych cukini jest też kwiat lub jego resztka na czubku, a w wypadku młodych ba¬kłażanów - waga nie przekraczająca 50 dag.
Pomidory pełne smaku
Nowe odmiany pomidorów - bardzo plenne i odporne na choroby - nie dorównują, niestety, smakiem i aro¬matem tym, które pamiętamy sprzed lat. Wiele do życzenia pozostawia¬ją zwłaszcza te sprzedawane późną jesienią i zimą, dojrzewające w szklarniach. Możemy jednak polepszyć ich smak, stosując prosty zabieg. Na kwadrans przed podaniem kroimy pomidory,
oprószamy odrobiną miałkiego cukru i skrapiamy niewielką ilością soku z cytryny. Świetny efekt daje też skropienie ich octem balsamicznym. Niestety, sposobu na wzmocnienie aromatu pomidorów nie znamy.

Jak długo gotować kalafior
Egzemplarze średniej wielkości gotuje się za¬zwyczaj około 15 min, na sałatkę i do zapiekania - 2-3 minuty krócej. Na wszelki wypadek zacznij¬cie sprawdzać warzywo po 12 min. W jaki sposób? Spróbujcie wbić w nie wi¬delec lub patyczek - po¬winien wchodzić z lekkim oporem, ale nie na siłę. Jeśli przegapiliście właściwy moment i kalafior się rozgotował, zróbcie z nie¬go zupę krem lub piure.

Zachowają jędrność i kolor
Według standardów no¬woczesnej kuchni światowej dobrze ugotowa¬ne, uduszone, usmażone bądź upieczone warzywa po¬winny stracić surowość, ale zachować jędrność. Tak przy¬rządzone nie tylko ładniej wyglądają i mają więcej wartości odżywczych, ale też lepiej smakują niż bardzo miękkie jarzyny, do których przyzwyczaiła nas tradycyjna kuchnia naszych babć i mam. Polubiliśmy już ma¬karon ugotowany al dente, na pewno polubimy też nie rozgotowane warzywa.
• Zielone warzywa szpinak, szczaw, brokuły, fasolka szparagowa zachowają żywą barwę, jeśli będziemy je gotować bez przykrycia.
• Marchew i pomidory utrzymają naturalny kolor jeżeli dodamy do gotowa¬nia lub duszenia trochę
tłuszczu.
• Warzywa gotowane na parze solimy dopiero wtedy, gdy zdejmiemy je z ognia. Posolone
wcześniej tracą soczystość i znaczną część wartości odżywczych.
Inne pliki do pobrania z tego chomika
z  WARZYW - Karczochy.jpg
Karczochy Jadalny kwiat o twardych płatkach (krewny o ...
Karczochy Jadalny kwiat o twardych płatkach (krewny ostu), pochodzi z Sycylii i jest jednym z najbardziej lubianych przez Włochów warzyw. Odstrasza nieco swoim klującym wyglądem i wymaga pewnej praktyki w przygotowaniu, ale wynagradza to znakomitym smakiem. W najprostszej postaci ugotowany karczoch podaje się na talerzu wraz z miseczka topionego masła (z paroma kroplami cytryny) - oderwane listki macza się w maśle i zjada, odrzucając twarda część. Nagroda za wytrwałość jest spód karczocha, do którego docieramy po usunięciu włochatego środka. W takiej postaci karczochy są niezmiernie lubiane przez dzieci. Sałatka z karczochami Karczochy zazwyczaj gotują się 15 minut. Ale czas gotowania tak naprawdę zależny od karczocha. Wiec najbezpieczniej będzie sprawdzać, nakłuwając je nożem. Gotowa sałatka będzie fajnie wyglądać udekorowana świeżymi liśćmi salaty. Dla 4 osób. Czas przygotowania: 40 min. Produkty potrzebne do przepisu Sałatka z karczochami * 5 karczochów * 200 g kukurydzy * 200 g tuńczyka (już bez oleju) * 1/2 cytryny * 2 jajka * 100 g majonezu * 1/2 pęczka natki pietruszki * sól i pieprz do smaku Jak to zrobić: 1. Każdy karczoch przytrzymaj za główkę i wyrwij (ręcznie, nie odcinaj) łodygę z włoskami na końcu. 2. Odetnij sam wierzchołek, a nożyczkami poodcinaj końcówki listków. 3. Przeturlaj cytrynę po blacie, żeby wycisnąć z niej sok i posmaruj nim karczocha od spodu i z wierzchu. 4. Włóż karczochy do garnka z woda, wrzuć wyciśniętą cytrynę i wsyp sól do smaku. Przyciśnij karczochy talerzem, żeby całkowicie były zanurzone pod woda. 5. Gotuj 15-20 min. (Sprawdzaj nożem, czy są już miękkie). 6. Ugotuj jajko na twardo zaczynając od zimnej wody. 7. Rozdrobnij tuńczyka w misce. Wsyp kukurydze. 8. Pokrój każde jajko na 8 części i wrzuć do sałatki. 9. Posiekaj pietruszkę i dodaj do miski. 10. Karczochy zahartuj. Usuń liście i włoski tak, żeby zostało samo serce. 11. Pokrój serca w paseczki i wymieszaj z reszta sałatki. 12. Na koniec dodaj majonez, sól i pieprz do smaku. (Pieprz może być czerwony, żeby elegancko się prezentował. Karczochy sprawiają sporo kłopotów jedzącym, ale trud się opłaca. Należy trzymać kwiat karczocha jedna ręka, a palcami drugiej odrywać kolejno pojedyncze listki -wcześniej usuwamy z nich nożyczkami ostre, szpiczaste końce. Następnie moczymy płatki w sosie i zagryzając zębami zdzieramy z nich miękkie części. Twarde części odkładamy na talerzyk na odpadki. Kiedy uporamy się z listkami, docieramy do serca najsmaczniejszej części karczocha. Zdarza się, ze kucharz nie oczyścił serca (kwiatu karczocha) z pręcików. Trzeba je usunąć, bo są niejadalne. Serce jemy nożem i widelcem. Gdy goście kończą jedzenie karczochów, musimy podać im miseczki z woda do umycia rak. Może to być woda różaną lub cytrynową.
z  WARZYW - Zdrowy posiłek.jpg
Jak zrobić zdrowy posiłek Wybór odpowiednich składników ...
Jak zrobić zdrowy posiłek Wybór odpowiednich składników to pierwszy krok w stronę zdrowego odżywiania. Równie ważne jest samo przygotowanie posiłków. Wbrew pozorom zdrowe wcale nie musi być synonimem niesmacznego. Dzięki prostym kuchennym sztuczkom twoje posiłki będą jednocześnie cieszyć podniebienie i spełniać dietetyczne normy. Podsmażanie w woku Ciągłe mieszanie zapobiega przypalaniu, dlatego w przeciwieństwie do tradycyjnego smażenia, podsmażanie w woku wymaga jedynie kilku kropel oleju. Dodatkowo wysoka temperatura panująca w tym naczyniu chroni naturalny smak poszczególnych składników i ich składniki odżywcze. Tajemnicą chińskich kuchmistrzów jest rozgrzanie naczynia do bardzo wysokiej temperatury. Olej (słonecznikowy, z orzeszków ziemnych lub sojowy) powinien delikatnie zacząć dymić. W tym momencie wrzucamy mięso (nie więcej niż 200g jednocześnie) i energicznie mieszamy (stir-frying). Ważne by wszystkie składniki odpowiednio wcześnie przygotować. Po chwili mięso powinno być już gotowe – wyjmujemy je i wrzucamy same warzywa. W woku można przygotować także wyśmienite dania dla wegetarian. Pieczenie ryb Pieczenie w piekarniku jest bardzo zdrowym, choć w Polsce jeszcze mało popularnym sposobem przygotowania ryb. Nadają się do tego praktycznie wszystkie gatunki ryb zarówno w całości jak i w postaci filetów. Dobrze jest odpowiednio wcześnie przyprawić rybę lub polać ją marynatą, która nada jej ciekawego aromatu. W naczyniu żaroodpornym można umieścić także surowe warzywa takie jak cukinię, pomidory, cebulę i paprykę. Zapieczone będą ciekawą alternatywą dla tradycyjnej surówki. Pyszne tofu Pochodzący z Chin twarożek sojowy jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka, roślinnych tłuszczów nienasyconych, wielu witamin i soli mineralnych. Niska zawartość cholesterolu i kalorii powinny skłonić nawet największego kulinarnego marudę do spróbowania tofu. Dalekowschodni przysmak można wykorzystywać w kuchni w rozmaity sposób, np. dodać do sałatek zamiast sera feta, jeść na surowo jako przekąskę, grillować i zapiekać z innymi potrawami. Odparowanie Zamiast zagęszczać sosy kalorycznym masłem lub mąką lepiej zwyczajnie odparować nadmiar wody. Dłuższe trzymanie na ogniu i ciągłe mieszanie pozwolą skutecznie odparować niechcianą ciecz. Zdrowe i smaczne Sposoby przyrządzania zdrowych i niskokalorycznych posiłków nie ograniczają się jedynie do gotowania na parze. Warto je poznać i co ważniejsze włączyć do grona swoich ulubionych kulinarnych sztuczek.
z  WARZYW - Zielony groszek.gif
Dwudziestoczterogodzinne zbiory Moment zbioru ustala ...
Dwudziestoczterogodzinne zbiory Moment zbioru ustala się zależnie od czasu zasiewu, rodzaju gleby, temperatury i pogody. Kombajny pracują przez cala dobę. Zerwane z krzaka strączki otwierają się w wirującym bębnie. Ziarna wysypują się na przyczepę podążając za kombajnem . W tym stadium dojrzewania groszek intensywnie -oddycha-, wytwarzając ciepło, co sprawia, ze cukry proste zamieniają się w skrobie powodującą twardnienie ziaren. Aby otrzymać groszek dobrej jakości należy go odstawić do przetwórstwa jak najszybciej, czyli w ciągu 2-3 godzin od zerwania. W przetwórni pobiera się próbkę , by sprawdzić jego miękkość, w specjalnej maszynie testującej. Kwalifikuje się jedynie miękkie ziarno , z twardego robi się groszek konserwantów. Ziarna czyści się przy użyciu dmuchaw i płuczę zazwyczaj w letniej wodzie z dodatkiem oleju i detergentu. Blanszowanie polega na tym , ze groszek na drucianej siatce odbywa trwającą minute podróż przez tunel z wrzącą woda , lub para , która trwa 2-3 minuty. Następnie jest szybko chłodzony do temperatury poniżej -20 stopni C i przepuszczany przez solankę, w której dojrzale ziarna opadają na dno. Ziarna dobrej jakości myje się w czystej wodzie , następnie groszek jest szybko zamrażany, w pól godziny pól tony. Następnie wędruje do przechowalni . gdzie przebywa w temperaturze 18 stopni wiele tygodni, zanim zostanie wyjęty , posortowany , zapakowany do woreczków i rozwieziony do odbiorców.
z  WARZYW - Zielony groszek 2.gif
Mrożony groszek_Wyścig o świeżość mrożonego groszku Mr ...
Mrożony groszek_Wyścig o świeżość mrożonego groszku Mrożony groszek jest świeższy niż groszek kupowany latem na straganie, ponieważ został zamrożony w ciachu 2-3 godzin od zerwania. Tymczasem strączki świeżego groszku są dostarczane na rynek, dopiero na drugi dzień, potem wędrują do sklepów , przez cały czas tracąc świeżość, tracą smak i zapach. Zanim zostaną ugotowane , mija wiele godzin , a nawet dni. Groszek ogrodowy należy do rodziny roślin strączkowych, takich jak soja i soczewica. Rośliny te zazwyczaj pozostają na krzaku, aż dojrzeją z wyjątkiem groszku, który zrywany jest nieco wcześniej. Wraz z dojrzewaniem roślin strączkowych zawarte w nich cukry zamieniają się w skrobie , rośliny tracą słodycz i twardnieją . Czas zbioru jest momentem krytycznym. Groszek musi znaleźć się w przetwórni i być blanszowany w ciągu 2-3 godzin od zerwania. Cala operacja- od sadzenia poprzez zbiór, obróbkę i konfekcjonowanie - jest starannie przygotowana.
z  WARZYW - Papryka.gif
Środek na apetyt i na ból Paprykę w medycynie stosuj ...
Środek na apetyt i na ból Paprykę w medycynie stosuje się jako środek pobudzający apetyt, może tez łagodzić bóle, na przykład reumatyczne. Teraz okazuje się, ze zawarta w papryce kapsaicyna, składnik odpowiedzialny za ostry smak papryki, niszczy komórki nowotworowe Kapsaicyna - jak wykazali naukowcy - pobudza komórki nowotworowe do samozniszczenia (apoptozy), atakując ich mitochondria, które odpowiadają za wytwarzanie energii. Także inne spokrewnione z kapsaicyna związki - tak zwane wanilloidy - potrafią specyficznie wiązać się z komórkami nowotworowymi, nie uszkadzając zdrowych. Lek, który działałby tylko na mitochondria, mógłby być skuteczny i uniwersalny w terapii nowotworów. Na razie nie wiadomo, na ile wyniki uzyskane w laboratorium potwierdza się w warunkach klinicznych u pacjentów. Już wcześniej substancja znalazła liczne zastosowania - na przykład jako obronny aerozol (gaz pieprzowy) czy gaz łzawiący stosowany podczas zamieszek, a także jako składnik farby chroniącej kadłuby statków przed obrastaniem skorupiakami. Łagodzi niestrawność. Chyba mało kto wie, że ostra papryka to nie tylko doskonalą przyprawa. Roślina ta ma także właściwości lecznicze. Od dawna wyciągi z jej owoców wykorzystuje sie do produkcji środków przeciwbólowych -maści, plastrów (np. Capsici, Capsigel, Capsiplast, Capsiderm N). Działają one rozgrzewająco, łagodzą bóle stawów, mięśni, nerwobóle. A niedawno odkryto jeszcze jedna właściwość owoców papryki. Okazało się, ze mogą one zmniejszać objawy niestrawności - uczucie pełności w żołądku, mdłości, ból w nadbrzuszu- spowodowanej złą praca żołądka (tzw. niestrawność czynnościową). Potwierdziły to badania kliniczne. Przez piec miesięcy 30 osobom cierpiącym na te chorobę podawano codziennie, przed każdym posiłkiem kapsułki ze sproszkowanym owocem papryki. Po zakończeniu tej "paprykowej" kuracji uczestnicy badan stwierdzili, ze wszystkie ich dolegliwości znacznie się zmniejszyły. Niestety, lek ten nie jest jeszcze dostępny. A lepiej nie leczyć się samemu papryka w proszku, bo może się to skończyć podrażnieniem błon śluzowych przewodu pokarmowego.
z  WARZYW - Papryka 2.gif
Papryka zabija raka Kapsaicyna, pikantny składnik papry ...
Papryka zabija raka Kapsaicyna, pikantny składnik papryki, niszczy komórki nowotworowe, działając na ich mitochondria - informuje pismo "Biochemical and Biophysical Research Communications". Jak wykazali naukowcy z Nottingham University, kapsaicyna pobudza komórki nowotworowe do samozniszczenia (apoptozy), atakując ich mitochondria, które odpowiadają za wytwarzanie energii. Także inne spokrewnione z kapsaicyną związki - tak zwane wanilloidy - potrafią specyficznie wiązać się z komórkami nowotworowymi, nie uszkadzając zdrowych. Zdaniem autorów badań odmienność mitochondriów to "pięta Achillesowa" wszystkich nowotworów, a więc lek, który działałby tylko na nie, mógłby być skuteczny i uniwersalny w terapii nowotworów. Ponieważ powszechne spożycie papryki wykazało względną nieszkodliwość kapsaicyny, badania kliniczne nad jej zastosowaniem w leczeniu nie powinny być kosztowne ani długotrwałe - choć nie wiadomo, na ile wyniki uzyskane w laboratorium potwierdzą się w warunkach klinicznych u pacjentów. Odpowiedzialna za ostry smak papryki kapsaicyna pobudza komórki nerwowe dokładnie w ten sam sposób, co rzeczywiste uszkodzenia tkanek na skutek urazu mechanicznego lub poparzenia. Już wcześniej substancja znalazła liczne zastosowania - na przykład jako obronny aerozol ("gaz pieprzowy") czy gaz łzawiący stosowany podczas zamieszek, a także jako składnik wyjątkowo nieprzyjemnej w smaku farby chroniącej kadłuby statków przed obrastaniem skorupiakami. W medycynie stosuje się ją jako środek pobudzający apetyt oraz - paradoksalnie - do łagodzenia bólów, na przykład reumatycznych. Przewlekły kontakt z kapsaicyną znieczula bowiem zakończenia nerwowe.Papryka to wyjątkowa przyprawa, nadająca potrawom charakterystycznego ostrego smaku. Sprawdza się nie tylko w kuchni, bo dzięki leczniczym właściwościom wykorzystywana jest także w przemyśle farmaceutycznym. Jej lecznicze działanie sięga od reumatyzmu po codzienne problemy z trawieniem. Na bazie papryki produkowane są m.in. maści i plastry rozgrzewające, które stosuje się mi.n przy: reumatyzmie artretyzmie bólach mięśni i stawów po intensywnym wysiłku nerwobólach Na kłopoty z żołądkiem niestrawność nudności wymioty bóle brzucha Pamiętaj, że to pikantne warzywo ma działanie odchudzające. U osób, które jedzą ostra paprykę na surowo lub w postaci sproszkowanej stwierdzono niższy poziom insuliny, niż w przypadku osób niejedzących papryki. Insulina bowiem odpowiada za magazynowanie tłuszczów. Im mniej hormonu, tym mniejsze ilości tłuszczu zalegają w organizmie! Z drugiej strony ostra papryka może zaszkodzić. Uważać powinny zwłaszcza osoby, które leczą się na dolegliwości układu pokarmowego takie jak choroba refluksową, wrzody żołądka, dwunastnicy czy zgaga.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności