Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

SŁONECZNIK.jpg

wroblelz / KUCHNIA / ♨Ciasta♨ / SŁONECZNIK.jpg
Ciasta - SŁONECZNIK.jpg
Download: SŁONECZNIK.jpg

43 KB

(600px x 480px)

0.0 / 5 (0 głosów)
SŁONECZNIK.

Składniki:

Na ciasto (biszkopt):

4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki tortowej
8 łyżek cukru
4 jaja
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku

Masa:
1 puszka skondensowanego słodzonego mleka
30 dkg słonecznika
1/2 szklanki cukru
1 i 1/2 kostki masła
2 podwójne paczki herbatników+ wódka do skropienia

Polewa:
1 mleczna czekolada
3 łyżki śmietany
1 łyżeczka kakao


Wykonanie:

Najpierw pieczemy biszkopt. Białka ubić, dodać cukier i ubijać dalej, następnie żółtka i delikatnie wymieszać. Na koniec obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać. Gotową masę przełożyć do wysmarowanej tłuszczem blachy (wym. 25 x 30 cm). Piec około 25-30 minut w temp. 180°C.
Puszkę z mlekiem wstawić do garnka, zalać wodą i gotować przez 2,5 godziny. Pilnować, żeby puszka cały czas była pod wodą.
Słonecznik+1/2 szklanki cukru+1/2 kostki masła - wyłożyć na patelnię, żeby się połączyło, a potem na blaszkę taką bez papieru i do piekarnika, aż się ozłoci i zrobi taka fajna skorupka, wyjąć podzielić na pół i pokruszyć.
Ostudzone mleczko-karmel, zmiksować z kostką masła i połową słonecznika-wyłożyć na biszkopt, na to herbatniki zmoczone/ skropione wódką.
Następnie należy stopić tabliczkę mlecznej czekolady+3łyżki śmietany + łyżeczka kakao. Powstałą polewą polać herbatniki i posypać resztą pokruszonego słonecznika...schłodzić ...no pycha po prostu.

Smacznego!

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
Ciasta - ADWOKATOWE CIASTO NA ZIMNO.jpg
Advocatowe ciasto na zimno Składniki: biszkopt, ...
Advocatowe ciasto na zimno Składniki: biszkopt, 3, jajka 90g, cukru 70g, mąki 20g, kakao 1 łyżeczka, proszku do pieczenia 3 łyżki, wody ., 12 płatków (lub 6 łyżek), żelatyny po 100g, miękkiego masła i cukru pudru po 500ml, ajerkoniaku i kremówki 2 opakowania, rurek (z Lidla, Biedronki) Opis przygotowania Najpierw upiec biszkopt: Jajka wymieszać dokładnie z wodą, dodać cukier i mieszać 3 minuty. Na koniec wmieszać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Formę wysmarować tłuszczem, wylać ciasto, wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec 20 minut. Gotowy biszkopt ostudzić. Ułożyć wzdłuż brzegu rurki na zmianę - raz czekoladą do dołu, raz do góry. Masło i cukier wymieszać ze sobą na gładką masę i dodać 350ml ajerkoniaku. Żelatynę rozpuścić w małej ilości ciepłej wody i wlać do masy z ajerkoniakiem. Wymieszać dokładnie i wlać na biszkopt. Odstawić do lodówki na 3h. Rozpuścić pozostałą żelatynę i wymieszać z resztką ajerkoniaku (150ml). Mieszankę wylać na wierzch ciasta tworząc żółtą powierzchnię. Odstawić na następne 2h. Można dodatkowo ozdobić np. czekoladą albo bitą śmietaną. składniki na tortownicę o śr. 26cm
Ciasta - 914402cacd.jpeg
ZEBRA 2,5 szkl. mąki 2 szkl. cukru 1 szkl. gazowane ...
ZEBRA 2,5 szkl. mąki 2 szkl. cukru 1 szkl. gazowanego napoju pomarańczowego 0,5 szkl. oleju 5 jaj 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 pomarańczowy olejek zapachowy (aromat do ciast) Ubić pianę z białek, a gdy będzie bardzo sztywna, dodać cukier i żółtka jaszcze chwile ubijać. Następnie wlać olej, napój pomarańczowy, olejek, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać ręcznie lub na naj mniejszych obrotach mikserem. Podzielić ciasto na dwie części. Do jednej wsypać kakao, do drugiej dwie łyżki mąki. Do blachy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej taryą bułką wlewać łyżką na przemian białe i ciemne ciasto. Upiec w dobrze nagrzanym piekarniku.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności