Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Rozmaryn.jpg

rozmaryn - Rozmaryn.jpg
Download: Rozmaryn.jpg

21 KB

(250px x 325px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Składniki na 2 porcje:
1 duży brokuł
4 jajka
2 średnie pomidory
1 pęczek szczypiorku
3 ząbki czosnku
1 łyżka majonezu
4 łyżki jogurtu naturalnego
sól, pieprz




Brokuła podzielić na różyczki i ugotować krótko we wrzątku (3-4 min) lub na parze (ma być lekko twardy)
Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w ćwiartki. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i również podzielić na ćwiartki.
Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać go z jogurtem i majonezem. Doprawić sola i pieprzem.
Na półmisku układamy brokuła, pomidory i jajko. Całośc polewamy sosem czosnkowym i posypujemy drobno pokrojonym szczypiorkiem.
Smacznego :)

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
rozmaryn - Rozmaryn.jpg
Rozmaryn 21 kwietnia - 10 maja Jesteś bardzo towarzy ...
Rozmaryn 21 kwietnia - 10 maja Jesteś bardzo towarzyska, nie wyobrażasz sobie życia bez hucznych imprez, na których mogłabyś zabłysnąć. Bardzo lubisz grać pierwsze skrzypce, przyciągać uwagę, a zwłaszcza przyjmować męskie hołdy. Ludzie słuchają Cię z zainteresowaniem, bo jesteś błyskotliwa, masz poczucie humoru i wszechstronne zainteresowania. Jednak Twój cięty język przysparza Ci wrogów. Czasem nie możesz się powstrzymać i zdarza Ci się zabawić cudzym kosztem. Kochasz piękno, lubisz otaczać się ładnymi przedmiotami i ubierać elegancko. Potrzebujesz silnego mężczyzny, który będzie Cię wyciągał z opresji.
rozmaryn - Rozmaryn1.jpg
Występujący w stanie dzikim w basenie Morza Śródziemnego ...
Występujący w stanie dzikim w basenie Morza Śródziemnego rozmaryn znany był już w starożytnym Egipcie, Grecji i Rzymie, a stamtąd stosunkowo szybko dotarł do Europy Północnej i Zachodniej. W dawnej Polsce wytwarzano z niego syrop i wino oraz używano w celach leczniczych - miał przedłużać młodość i pomagać zachować urodę. Do dzisiaj w Prowansji wyrabia się z rozmarynu aromatyczny i wysoko ceniony miód. Obecnie w Polsce uprawia się go jednak rzadko. Ta wieloletnia roślina o postaci krzewu może osiągać nawet trzy metry wysokości. Niezwykle aromatyczne pędy i liście zawierają duże ilości olejków lotnych, garbników, flawonoidów, a także kwasów organicznych i innych złożonych związków. Rozmaryn - to zioło jest bogatym źródłem antyutleniaczy i najlepszą przyprawą do dań mięsnych.
rozmaryn - rozmaryn2.jpg
Rozmaryn lekarski Rosmarinus officinalis opis: zimoziel ...
Rozmaryn lekarski Rosmarinus officinalis opis: zimozielony krzew (niestety nieodporny na mróz) o liściach przypominających igły, nadaje się na żywopłoty, zakwita wiosną na blado-niebiesko, w swojej śródziemnomorskiej ojczyźnie może osiągać nawet do 3 m wysokości, u nas jednak rośnie bardzo wolno, zbiór i zastosowanie: młode końcówki pędów rozmarynu są doskonałą przyprawą do baraniny, dziczyzny, a także do innych mięs, oraz dań z ziemniaków, kapusty i pomidorów, posiada właściwości wspomagające trawienie, dodany do kąpieli działa odświeżająco i orzeźwiająco, uprawa: nasiona można wysiewać w kwietniu do płytkich pojemników przykrytych folią lub pod koniec maja wprost do gruntu, jednakże ze względu na brak odporności rozmarynu na mrozy, polecamy uprawę roślin w doniczkach, które na okres zimowy przenosimy do pomieszczeń, rozmnażać można także przez sadzonki zielne (sadzonki wkładamy do wody aby się ukorzeniły, a następnie sadzimy w mieszance ziemi ogrodowej i torfu), roślinę uprawiamy na stanowiskach słonecznych i suchych, w glebie ubogiej, zasobnej w wapno
rozmaryn - rozma.jpg
Rozmaryn Roślina przyprawowa, używana głównie w kuchn ...
Rozmaryn Roślina przyprawowa, używana głównie w kuchni hiszpańskiej, bałkańskiej, meksykańskiej do mięs, wędlin i sosów. Kwiaty dodaje się do sałatek, a kandyzowanymi ozdabia się potrawy. Łodyga może być używana jako szpikulec do szaszłyków – nadaje im niepowtarzalny zapach i smak.
rozmaryn - Rozmaryn i oregano.jpg
Zdrowotne właściwości rozmarynu i oregano Roz­ma­ryn le ...
Zdrowotne właściwości rozmarynu i oregano Roz­ma­ryn le­kar­ski (Ro­sma­ri­nus of­fi­ci­na­lis) to wiecz­nie zie­lo­ny krzew znad Morza Śród­ziem­ne­go. W grec­kiej i wło­skiej me­dy­cy­nie lu­do­wej miał po­bu­dzać tra­wie­nie, le­czyć ner­wo­wość, wy­czer­pa­nie i zmniej­szać do­le­gli­wo­ści je­li­to­we. Ore­ga­no czyli le­biod­ka po­spo­li­ta (Ori­ga­num vul­ga­re) ro­śnie także nad brze­ga­mi Morza Śród­ziem­ne­go, ale po­nad­to w Afry­ce Pół­noc­nej i Azji, gdzie jest czę­sto spo­ty­ka­na. W me­dy­cy­nie lu­do­wej przy­pi­sy­wa­no jej dzia­ła­nia prze­ciw­bie­gun­ko­we, prze­ciw­za­pal­ne, zwłasz­cza w kom­pre­sach na trud­no go­ją­ce się rany, lecz­ni­cze przy cho­ro­bie wrzo­do­wej żo­łąd­ka i dwu­nast­ni­cy. Co cie­ka­we obie te ro­śli­ny razem we Wło­szech za­le­ca­no sto­so­wać przy cu­krzy­cy. W póź­niej­szym okre­sie, zwłasz­cza 50 lat temu, twier­dzo­no, że ro­śli­ny te mają wy­łącz­nie cha­rak­ter przy­pra­wo­wy, zaś ich dzia­ła­nie lecz­ni­cze przy­pi­sy­wa­no "efek­to­wi pla­ce­bo". Nie była to praw­da. Ze­spół na­ukow­ców z Uni­ver­si­ty of Il­li­no­is, pod kie­row­nic­twem dr Elvi­ry Gon­za­lez de Mejia, zba­dał sub­stan­cje czyn­ne tych ro­ślin. Jak się oka­za­ło, ro­śli­ny świe­że oraz wy­cią­gi z nich, a także na­lew­ki al­ko­ho­lo­we z ro­ślin świe­żych za­wie­ra­ją bar­dzo duże ilo­ści spe­cy­ficz­nych po­li­fe­no­li i fla­wo­no­idów. Dzia­ła­ją one po­zy­tyw­ne na en­zy­my trzust­ko­we, po­zwa­la­jąc od­bu­do­wać pro­duk­cję in­su­li­ny. Zmniej­sza­ją ry­zy­ko wy­stą­pie­nia cu­krzy­cy typu 2, na­to­miast przy już roz­wi­ja­ją­cej się cho­ro­bie ha­mu­ją jej roz­wój i sty­mu­lu­ją ko­rzyst­ne prze­mia­ny uła­twia­ją­ce od­bu­do­we ko­mó­rek trzust­ki. Ba­da­nia obec­nie trwa­ją, ale jest nie­mal pewne, że w naj­bliż­szym cza­sie przy cu­krzy­cy typu 2 będą po­da­wa­ne wy­cią­gi z roz­ma­ry­nu i ore­ga­no lub za­le­ca­ne przy­pra­wia­nie po­traw świe­ży­mi li­ść­mi tych ro­ślin.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności