Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

MIĘTUS-CIASTO Z MASĄ MIETOWĄ 2.JPG

tatanka.com / GASTRONOMIA / przyprawy i zioła MARYNATY / Przyprawy - opis / mięta / MIĘTUS-CIASTO Z MASĄ MIETOWĄ 2.JPG
mięta - MIĘTUS-CIASTO Z MASĄ MIETOWĄ 2.JPG
Download: MIĘTUS-CIASTO Z MASĄ MIETOWĄ 2.JPG

35 KB

(500px x 375px)

0.0 / 5 (0 głosów)
MIĘTUS-CIASTO Z MASĄ MIĘTOWĄ
Lista składników

* 1 kostka Kasia
* 1,5 szklanki cukru
* 3 łyżki kakao
* 1 łyżka cukru waniliowego
* 4 jajka
* 1,5 szklanki mąki pszennej
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 500 g śmietany 36%
* 4 łyżeczki żelatyny
* 1 op. miętowych landrynek - 90 g
* zielony barwnik - opcjonalnie
* 2 op. ciastek z galaretką w czekoladzie
* ulubiona polewa czekoladowa

Jak zrobić?

Ciasto: Kasia roztopić, wsypać cukier, cukier waniliowy i kakao. Wlać 5 łyżek wody, wymieszać, wystudzić. Wbić żółtka. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Białka ubić, delikatnie wymieszać z ciastem. Ciasto wlać do natłuszczonej formy (26x33 cm). Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 30 minut w temp.p. 160 stopni.

Masa: landrynki rozgnieść (włożyłam je w foliowy woreczek i walnęłam kilka razy tłuczkiem), rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, wymieszać, ostudzić. Żelatynę zalać ½ szklanki zimnej wody, gdy napęcznieje podgrzać aż się rozpuści, przestudzić. Śmietanę ubić. Dolać syrop z landrynek, żelatynę i barwnik.

Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż. Jeden płat ciasta posmarować połową masy. Ułożyć ciastka. Posmarować resztą masy. Przykryć drugim płatem ciasta. Polać polewą.

Temperatura piekarnika : 160oC

Czas pieczenia: 30 minut

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
mięta - Mięta.jpg
Mięta rośnie najczęściej w miejscach półcienistych nad b ...
Mięta rośnie najczęściej w miejscach półcienistych nad brzegami rzek, na wilgotnych obrzeżach lasów i zarośli. Podstawową substancją czynną jest olejek eteryczny zawierający głównie mentol (powyżej 50%), ponadto około 20% mentonu i do 5% estrów mentolu; z innych substancji występują w liściach gorycze i garbniki. Jest byliną osiągającą od 30-90 cm wysokości. Jej liście są owalnopodłużne, brzegiem nierówno ząbkowane, ostro zakończone i ułożone na łodydze naprzeciwlegle. Kwiaty mają zaś kolor różowo – fioletowy. Zastosowanie Ciekawym przysmakiem z mięty jest sos miętowy, podawany na zimno jak i na gorąco do pieczeni baraniej czy ryb z rusztu. Drobno posiekane listki mięty dodawane są do twarogów, jogurtów, zielonej sałaty i szpinaku. Mięta nadaje się doskonale nadaje się do sporządzania herbaty o silnym mentolowym aromacie oraz do przyrządzania napojów zarówno bez jak i z dodatkiem alkoholu. Dla celów leczniczych uprawia się u nas najczęściej tzw. miętę pieprzową zwaną też czarną.
mięta - Woda cytrynowo-pomarańczowa z miętą.jpeg
Składniki 1 litr wody przygotowanej wystudzonej 1 mał ...
Składniki 1 litr wody przygotowanej wystudzonej 1 mała pomarańcza 1 duża cytryna garść świeżej ogrodowej dorodnej mięty 1. Cytrynę i pomarańczę dokładnie umyć. Miętę wypłukać pod bieżącą wodą Cytrynę pokroić w plastry. Pomarańczę pokroic w słupki Wode umieścic w dzbanku , dodac plastry pomarańczy i cytryny oraz listki świeżej mięty. Schłodzić , smacznego:)
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności