Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Ciasto z makiem(1).jpg

tatanka.com / GASTRONOMIA / orzechy nasiona / MAK / Ciasto z makiem(1).jpg
MAK - Ciasto z makiem1.jpg
Download: Ciasto z makiem(1).jpg

11 KB

(200px x 200px)

0.0 / 5 (0 głosów)
CIASTO:
30 dag mąki pszennej tortowej
6 jajek
30 dag drobnego cukru
25 dag masła
6 łyżek śmietany kremówki
2 łyżki cukru waniliowego
MASA MAKOWA:
35 dag maku
4/5 szklanki drobnego cukru
4 jajka
olejek migdałowy
10 dag płatków migdałów
13 dag rodzynek
5 dag orzechów włoskich
POLEWA:
120 ml śmietany 30 %
15 dag gorzkiej czekolady
DODATKOWO:
płatki migdałów
sól
WYKONANIE:
Mąkę przesiewamy przez sito, a następnie mieszamy z proszkiem do pieczenia.
Białka oddzielamy od żółtek.
Masło kroimy na drobne kawałki i ucieramy na puszystą masę z cukrem oraz cukrem waniliowym.
Ciągle miksując na wysokich obrotach, dodajemy po jednym żółtku.
Zmniejszamy moc miksera i dodajemy mąką z proszkiem, a następnie śmietanę.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy do pozostałych składników i dokładnie, ale deliktanie mieszamy.
Wykładamy na wyłożoną papierem blachę do pieczenia o wymiarach 33x23 cm.
MASA MAKOWA:
Orzechy drobno siekamy.
Mak zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 30-40 minut. Odcedzamy i mielimy 3 razy przez maszynkę z drobnymi oczkami. Ponieważ mielenie maku zajmuje nieco więcej czasu, powinniśmy to zrobić przed przygotowaniem ciasta.
Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy zmielony mak, bakalie i olejek migdałowy, dokładnie mieszamy.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy do masy makowej. Mieszamy dokładnie, ale delikatnie. Wykładamy na ciasto.

Pieczemy przez 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W trakcie pieczenia środek ciasta może się lekko unieść, ale nie martwcie się, po wyciągnięciu z piekarnika wróci do normy
Gdy ciasto wystygnie, przygotowujemy polewę.
Do śmietany dodajemy połamaną czekoladę i podgrzewamy na niewielkim ogniu ciągle mieszając do czasu połączenia się składników.
Polewą smarujemy ciasto. Posypujemy płatkami migdałów.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
MAK - MAZUREK MAKOWY.jpg
MAZUREK MAKOWY •Ciasto: •250 g mąki, •250 g masła ...
MAZUREK MAKOWY •Ciasto: •250 g mąki, •250 g masła, •5 łyżek cukru pudru, •3 żółtka z ugotowanych na twardo jaj •Masa: •200 g maku, •1 łyżka mąki ziemniaczanej, •1 łyżka bułki tartej, •100 g cukru3 jaja •1/4 szklanki mleka , •1/4 łyżeczki sody oczyszczonej, •100 g migdałów, •Aromat migdałowy, •Garść rodzynek. krok 1Mąkę przesiej na stolnicę. Dosyp cukier puder, dodaj pokrojone w kostkę masło. krok 2Wszystkie składniki siekaj nożem, aż powstanie grudkowate ciasto. Dodaj przetarte przez sitko żółtka i szybko zagnieć rękoma aż uzyskasz gładkie lśnić ciasto. Zawiń je w folię i włóż do lodówki na 30 minut. krok 3Mak sparz wrzątkiem, odsącz odczekaj aż ostygnie a następnie przekręć 3 razy przez maszynkę do mielenia mięsa. Żółtka jajek utrzyj z cukrem na puszysty krem. Dodaj przekręcony mak, mąkę ziemniaczaną, bułkę tartą i mleko. Dokładnie wszystko wymieszaj. krok 4Do otrzymanej masy dodaj ubitą na sztywno pianę, rodzynki oraz sodę oczyszczoną, pokrojone w kawałki migdały oraz kilka kropelek aromatu migdałowego. Delikatnie wymieszaj całość drewniana łyżką. krok 5Wyjmij schłodzone ciasto z lodówki, rozwałkuj je na około 1 cm grubość, wylep nim prostokątną formę do pieczenia, podnosząc brzegi na blaszkę na około 3 cm. Na ciasto rozsmaruj masę makową. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piecz przez 30 minut. Pozostaw do ostygnięcia. Udekoruj według własnego uznania.
MAK - MAKOWY SMAKOŁYK.jpg
MAKOWY SMAKOŁYK Z PTASIM MLECZKIEM biszkopt z 3 ja ...
MAKOWY SMAKOŁYK Z PTASIM MLECZKIEM biszkopt z 3 jajek upieczony w formie 25/40 Biszkopt makowy: • 20 dag maku (zmielonego) • 25 dag mąki tortowej • 25 dag cukru • 7 jajek • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 1 cukier waniliowy Masa-ptasie mleczko: • 25 dekagramowe opakowanie serka homogenizowanego • 250 ml śmietany kremówki • galaretka cytrynowa • 4 łyżeczki żelatyny • 5 łyżek cukru pudru • paczka biszkoptów - okrągłych • polewa czekoladowa • dżem ananasowy Upieczony biszkopt ostudzić i posmarować dżemem ananasowym. Biszkopt makowy: Rozbić jajka oddzielając żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać przesianą mąkę z proszkiem i zmielony mak. Delikatnie dodać białka i łyżką połączyć. Upiec go w takiej samej formie jak biszkopt jasny. Masa -ptasie mleczko: żelatynę wraz z galaretką namoczyć w 1 szklance wody. Po ok.5 minutach postawić na gazie i rozpuścić. Odstawić do wystudzenia. W tym czasie ubić kremówkę dodać cukier puder i serek, połączyć i dodać oziębioną galaretkę z żelatyną. Na dżem ananasowy położyć biszkopt makowy (już zimny) a na niego wylać masę śmietanowo - serową. Gdy zacznie tężęć poukładać biszkopty. Odstawić do "stwardnienia" do lodówki. Następnie rozpuścić polewę czekoladową i polać bezładnie po biszkoptach.
MAK - TORT MAKOWY Z KREMEM.jpg
TORT MAKOWY Z KREMEM Składniki: BISZKOPT MAKOWY ...
TORT MAKOWY Z KREMEM Składniki: BISZKOPT MAKOWY 2 szkl.sparzonego i zmielonego maku 2 szkl. cukru 5 jajek 8 dkg masła 1 proszek do pieczenia cukier waniliowy 3/4 szkl. bułki tartej orzechy,rodzynki,skórka pomarańczowa Żółtka,cukier,masło i c.waniliowy utrzeć na pulchną masę.Do utartej masy dodawać powoli mak,proszek do pieczenia,bułkę,pokrojone orzechy,bakalie i połowę ubitej piany cały czas ucierając.Drugą połowę piany dodać na końcu i delikatnie wymieszać.Piec w temp.170,ok.60 min.Po wystygnięciu przekroić 2 razy. BISZKOPT KAWOWY 12 dkg masła 2 jajka 1/2 szkl.mąki pszennej 1/2 szkl.mąki ziemniaczanej 1/4 szkl.cukru łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kawy rozpuszczalnej Utrzeć masło i osobno zmiksować całe jajka z cukrem.Do utartego masła dodawać stopniowo jaja dalej miksując.Następnie dodać przesiane mąki z proszkiem,zmiksować i na koniec dodać kawę rozpuszczoną w ok.3 łyżkach wody.Piec w temp.180,ok.50 min. KREM 3 jajka 1/2 szkl.cukru 1 1/2 kostki masła Całe jajka ubijać na parze razem z cukrem do momentu podwojenia swojej objetości.Po ubiciu włożyć naczynie z masą jajeczną do zimnej wody i ubijac az ostygnie.Zimną masę dodać do utartego masła.Można także dodać trochę spirytusu aby poprawic smak. POLEWA 1/3 masła 2 łyżki wody 2 łyżki kakao 1/2 szkl.cukru Zagotować. Biszkopt makowy+krem+biszkopt kawowy+krem+biszkopt makowy+polewa. SMACZNEGO!
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności