Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

sernik z jagodami.jpg

tatanka.com / GASTRONOMIA / WYPIEKI / SERNIKI / sernik z jagodami.jpg
SERNIKI - sernik z jagodami.jpg
Download: sernik z jagodami.jpg

46 KB

(630px x 419px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Sernik z jagodami

Spód:

50 g masła w temp. pokojowej + dodatkowo do wysmarowania foremki
150 g kruchych ciastek typu digestive
1 łyżka syropu złocistego (golden syroup)

Nadzienie:

500 g kremowego serka
2 jajka
120 g miałkiego cukru
1 łyżka ekstraktu z wanilii
1 łyżka mączki kukurydzianej (maizena)

ok. 300 g borówki amerykańskiej oprószonej w 1 łyżeczce mączki kukurydzianej


Nagrzać piekarnik do temp. 160 st.C. Foremkę o średnicy 25 cm wysmarować masłem i lekko oprószyć mąką.

W malakserze rozdrobnić ciastka digestive na maleńkie okruszki (można też ręcznie, np. miażdżąc ciastka wałkiem, wyłożone na czystej ściereczce). Dodać miękkie masło i syrop złocisty. Zagnieść kruszonkowe ciasto. Wyłożyć spód wysmarowanej masłem foremki i wstawić do nagrzanego piekarnika na 10 min. Następnie wyjąć i pozostawić do odparowania.

Jajka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Ubijając dodawać kolejno: mączkę kukurydzianą i ekstrakt z wanilii. Następnie dołożyć serek i na wolnych obrotach miksera połączyć z masą (nie miksować zbyt długo, by zbytnio nie napowietrzyć twarogu).
Wylać 2/3 masy do foremki. Wyłożyć gęsto borówką. Rozprowadzić równomierną cienką warstwą pozostałą część masy serowej. Piec ok. 60 minut. Włożony w środek ciasta patyczek powinien być suchy.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
SERNIKI - sernik smażony.jpg
KOLOROWY SERNIK SMAŻONY Składniki: 1.CIASTO JASN ...
KOLOROWY SERNIK SMAŻONY Składniki: 1.CIASTO JASNE: 3/4 szkl. cukru 100g mąki ziemniaczanej 6 białek 5 łyżek mąki pszennej 1 łyżka octu 1 łyzeczka proszku do pieczenia 2. CIASTO CIEMNE: 1 szkl. cukru 1 szkl. maki pszennej 6 całych jajek 1 łyzka kakao 6 łyżek wody 1 łyżeczka proszku dp pieczenia 3. MASA SEROWA: 1 szkl. cukru 3/4 szkl. mleka 1000g białego półtłustego sera 200g masła 6 żółtek 1 op. budyniu śmietankowego 1 op. cukru wanilinowego garść rodzynek, olejek cytrynowy, pomarańczowy Sposób przygotowania : 1. Białka ubić z cukrem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i połączyć z białkami, dodać ocet. Lekko wymieszać. 2. Jajka ubić z cukrem, mąkę wymieszać z proszkiem i kakao. Połączyć z jajami i dodać wodę. Dokładnie połączyć. Na wysmarowaną blachę i wyłożoną papierem kładziemy łyżką kupkami białe ciasto, na nie wylewamy ciemne. Pieczemy w temp.180 st. przez ok. 60 min. Po przestygnięciu przekroić na dwa placki. 3. Ser zemleć połączyć z masłem, żółtkami , cukrem i c. wanilinowym. .Włożyć do większego gara i podgrzewać na palniku do uzyskania jednolitej masy ( nie przypalić!) następnie dodać budyń rozpuszczony w mleku (3/4 szkl.), rodzynki,zapach,dokładnie mieszać przez cały czas gotowania ponieważ bardzo gęstnieje i może się przypalić. Gorącym serem przełożyć placki. Wierzch udekorować np. polewą lub jak uważamy.
SERNIKI - SERNIK.jpg
SERNIK 1 kg sera 1 kostka margaryny 8 jajek ...
SERNIK 1 kg sera 1 kostka margaryny 8 jajek 35 dag cukru 1 budyń śmietankowy rodzynki Ser zemleć dwukrotnie. Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami na puszystą masę. Dodawać stopniowo ser i budyń w proszku, cały czas ucierając. Ubić pianę z białek, dodać do masy serowej i lekko wymieszać. Dodać rodzynki. Można też dodać startą skórkę z jednej pomarańczy lub cytryny. Ja dodaję też sok z 1 cytryny. Piec ok 60 min w 180 stopniach. Gotowy sernik możemy polać czekoladą. Porcja na małą blachę, gdy pieczemy na dużej – podwoić składniki.
SERNIKI - SERNIK1.jpg
Sernik... Składniki: ser biały mielony, 1kg jajk ...
Sernik... Składniki: ser biały mielony, 1kg jajka, 9szt. cukier, 1 szkl. masło, 100g cukier waniliowy, 2opak. mąka ziemniaczana, 3łyżki rodzynki, 10dag dowolny aromat (najlepiej cytrynowy), margaryna, 1/2 kostki mąka, 1 i 3/4szkl. śmietana 18%, 3-4 łyżki proszek do pieczenia, 1łyżeczka lukier gotowy (w torebce do podgrzania), 1szt 1. Przygotować ciasto kruche: mąkę wysypać na stolnicę, wkroić margarynę, wbić 1 żótko (białko pozostawić do smarowania wierzchu sernika), wsypać proszek do pieczenia, 1/2 szkl. cukru, dodać śmietanę. Całość wymieszać i zagnieść ciasto. Jeśli będzie zbyt suche dodać więcej śmietany. Odkroić 1/3 ciasta i pozostawić w lodówce, resztę rozwałkować i wyłożyć na blaszkę 25cm x 30cm wcześniej wysmarowaną margaryną i wysypaną bułką tartą. Podpieć w piekarniku ok 10 min. 2. Jajka (8szt.) oddzielić białka od żółtek. Do żółtek dodać miękkie masło, cukier oraz cukier waniliowy. Miksować razem, aż powstanie puszysta masa. 3. Do masy żółtkowej dodawać po trochę sera oraz mąkę ziemniaczaną i miksować. Na końcu dodać rodzynki i aromat oraz ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać. 4. Masę serową wyłożyć na podpieczony kruchy spód. 5. Resztę ciasta kruchego rozwałkować i pokroić na 1cm paski. Paski ułożyć na masie serowej w kratkę. Wierzch sernika posmarować białkiem. Piec ok.1 godz. w temp. 180. 6. Po upieczeniu i wystudzeniu sernika wierzch polać przygotowanym według przepisu na opakowaniu lukrem. Lukier mozna przygotować samemu, ale ja tym razem robiłam z gotowym.
SERNIKI - SERNIK BUDYNIOWIEC.jpg
SERNIK BUDYNIOWIEC Bardzo fajne polaczenie sernika z ...
SERNIK BUDYNIOWIEC Bardzo fajne polaczenie sernika z budyniem czekoladowym. Ciasto mogloby byc mniej suche. Jesli ktos preferuje budyn np. smietankowy, w celu uzyskania warstwy ciemnej mozna dodac do sera kakao. Ciasto: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ kostki (miękkiej) margaryny ½ szklanki cukru 2 jajka 1 żółtko Z podanych składników zagnieść ciasto i wyłożyć je na prostokątną blaszkę Masa budyniowa: 1 litr mleka 3 budynie czekoladowe Ugotować budynie czekoladowe, gorące przełożyć na surowe ciasto i równo rozsmarować. Odstawić do wystudzenia. Masa serowa: ½ kostki (miękkiej) margaryny ½ szklanki cukru 4 serki waniliowe 3 jajka 1 białko 1 budyń śmietankowy polewa czekoladowa wiórki kokosowe Margarynę i cukier - utrzec i stale ucierając dodawać na przemian serek waniliowy i żółtka. Następnie wsypać budyń śmietankowy, wymieszać. Na końcu lekko mieszając połączyć z pianą z 4 białek i równo rozłożyć na zimnym budyniu czekoladowym. Wstawić na okolo 50 minut do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C. Po upieczeniu polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności