Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

szparagi_.jpg

tatanka.com / GASTRONOMIA / WARZYWA / szparagi / szparagi_.jpg
szparagi - szparagi_.jpg
Download: szparagi_.jpg

18 KB

(408px x 288px)

0.0 / 5 (0 głosów)
cd. B ] UWAGA!

Nie należy stosować odwarów i preparatów ze szparagów w ostrych stanach zapalnych miedniczek nerkowych i nerek.
Korzystając z sezonu na szparagi, wprowadźmy je do naszej kuchni. Zwłaszcza że są bardzo proste w obsłudze, czyli przygotowaniu, choć uważa się je za ekskluzywne warzywo.
Najzdrowsze, ale i najsmaczniejsze są:

Szparagi gotowane na parze(około 15 minut). Wcześniej należy je starannie umyć i poniżej czubków obrać ze skórki. Następnie na parę minut zanurzyć w zimnej wodzie, wyjąć i ułożyć na sicie do gotowania na parze. Po ugotowaniu (powinny być jędrne, chrupkie) ostrożnie wyłożyć na półmisek, polać stopionym masłem, a najlepiej położyć na nie kawałeczek świeżego. Można posypać je zmielonymi orzechami lub płatkami migdałów, ewentualnie utartym parmezanem i przyprawić ulubionymi ziołami z solą lub świeżo zmielonym pieprzem, cytryną. Wysokociśnieniowcom polecam zamiast soli estragon. Wody nie wylewać. Można potraktować ją jako dietetyczny napój lub dodać do zupy bądź sosu.

Szparagi z wody

Przygotować jak wyżej, związać w pęczki i ustawić w wysokim garnku (są również specjalne do gotowania szparagów), we wrzącej wodzie tak, by ich czubki znajdowały się na wodą. Jeżeli chcemy wykorzystać wodę w celach leczniczych, nie należy jej solić ani dosładzać, jak to zalecają przepisy kulinarne. Garnek przykryć i gotować na średnim ogniu 15-20 minut. Można dosmaczyć jak wyżej lub polać sosem vinaigrette albo innym ulubionym. Jeśli mają służyć zdrowiu, nie tylko podniebieniu, nie podawać z tartą bułką.

Szparagi można także zapiekać pod beszamelem, mozarellą z pomidorami i bazylią, z ryżem, dodawać do omletów, naleśników, przygotowywać z nich zupy i sałatki. Te ostatnie można też komponować z sezonowymi ziołami i chwastami, np. pokrzywą, mniszkiem, listkami krwawnika, szczawiu, łączyć z brokułami, orzechami, rodzynkami, sezonowymi owocami, np. truskawkami. Można doprawiać je cytryną, białym winem, majonezem, jogurtem… To zależy od inwencji i upodobań smakowych.

Przed zapiekaniem, po wyjęciu z zimnej wody, należy je przez minutę zblanszować we wrzątku i zaraz odcedzić.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności