Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

seler12a_PS(2).jpg

tatanka.com / GASTRONOMIA / WARZYWA / seler / seler12a_PS(2).jpg
seler - seler12a_PS2.jpg
Download: seler12a_PS(2).jpg

16 KB

(355px x 210px)

0.0 / 5 (0 głosów)
DLA ZDROWIA

Przy nadciśnieniu (kuracja wg Agnieszki Barłogowej)

2 spore selery przepuścić przez sokowirówkę. (Powinno otrzymać się szklankę soku). Do selerowego soku dodać 4 łyżeczki soku z czarnego bzu lub żurawin. (Może być z Herbapolu). Wypijać codziennie 2 szklanki soku przez 4 tygodnie. Potem zrobić przerwę, ale włączyć do diety potrawy z selera.

Przeciw wzdęciom

Po łyżce nasion selera i posiekanej świeżej lub suszonej natki pietruszki zalać szklanką wrzątku. Po 15 minutach odcedzić. Pić po posiłkach. Przynosi ukgę w kolce jelitowej i wzdęciach, poprawia trawienie.

Przeciw cukrzycy

Gałązkę selera razem z liśćmi drobno posiekać i wymieszać ze szklanką jogurtu. Pić codziennie na czczo.

Przy chrypce

50 g liści selera zalać litrem wrzątku, zagotować i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut, Odcedzić. Podzielić na 4 porcje. Pić 4 razy dziennie przed posiłkami.

Przy przeziębieniu, kaszlu

W oczyszczonej bulwie selera wyciąć spory otwór, wsypać łyżeczkę cukru i zostawić na noc. Rano wypić powstały w otworze syrop.

Przy nieżycie oskrzeli

Spory seler umyć, zetrzeć na drobnej tarce. Otrzymaną miazgę zalać 1 l ciepłej przegotowanej wody i odstawić pod przykryciem na 10 godzin. Odcedzić i pić po ½ szklanki 4 razy dziennie.

Przy reumatyzmie

Stołową łyżkę świeżych korzeni selera zalać 2 szklankami wrzątku, owinąć naczynie ręcznikiem lub kocem i odstawić na 5 godzin. Odcedzić. Zażywać po ¼ szklanki 3-4 razy dziennie, na 30 minut przed jedzeniem.

Przy gośćcu i artretyzmie

2 duże lub 3 średnie selery zalać 1 i ½ l wrzątku i podgrzewać na małym ogniu przez 20 minut. Odcedzić. Otrzymany płyn podzielić na 5 porcji i pić w ciągu dnia – pierwszą porcję na czczo, ostatnią przed samym snem.

Przy piasku i kamieniach w przewodach moczowych

Pić 3 razy dziennie na godzinę przed posiłkami szklankę świeżo wyciśniętego soku z selerów. Można dosłodzić miodem.

Przy nadwadze

Pić codziennie na czczo po ½ szklanki soku świeżo wyciśniętego z selera.

Przy odmrożeniach

250 g łodyg selera wrzucić do litra wody i gotować przez 30 minut. Odcedzić. Zanurzać w gorącym płynie gazę, odciskać i przykładać do chorego miejsca. Trzymać przez 10 minut, potem powtórzyć operację – i tak 4-5 razy. Jeśli płyn wystygnie, podgrzać.

½ kg bulw wraz z łodygami gotować przez 20 minut 3 litrach wody. Odcedzić i płyn wlać do wody w wannie. Kąpiel należy stosować 2 razy dziennie prze 15 minut.

Przy ropnych owrzodzeniach

Rozpuścić na patelni kostkę masła i wrzucić garść umytych, drobno posiekanych liści selera. Podgrzewać, mieszając, póki się tłuszcz nie spieni. Wówczas odcedzić przez gazę, odciskając liście. Masło selerowe używać do okładów.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności