Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

foto_czosnek_panaceum_na_wszystko.jpg

tatanka.com / GASTRONOMIA / WARZYWA / CZCZ / czosnek / foto_czosnek_panaceum_na_wszystko.jpg
czosnek - foto_czosnek_panaceum_na_wszystko.jpg
Download: foto_czosnek_panaceum_na_wszystko.jpg

25 KB

(448px x 199px)

0.0 / 5 (0 głosów)
cd.B]
Skuteczny po kuracji antybiotykowej
Czosnek warto spożywać szczególnie po przebytych kuracjach antybiotykowych. Dzięki swoim właściwościom odbudowuje zniszczoną florę bakteryjną w naszych jelitach. Działa destrukcyjnie także na rozliczne atakujące nas bakterie oraz drożdżaki. Stąd warto zjadać czosnek przy różnych grzybicach, pleśniawkach czy nawet podczas ataku pasożytów przewodu pokarmowego. Zaleca się duże spożycie czosnku przez dzieci. Szczególnie te, które często chorują na choroby pasożytnicze nabyte np. podczas zabaw w piaskownicy. Czosnek może skutecznie wspomóc walkę z tymi nieprzyjemnymi robakami wieku dziecięcego.
Dla cukrzyków i pasibrzuchów
Badania wykazały, że czosnek silnie oddziałuje na naszą trzustkę i pobudza ją do wydzielania insuliny. Dzięki tej swojej unikalnej właściwości jest szczególnie polecany cukrzykom. Skutecznie obniża im poziom cukru we krwi, a przy okazji działa uodparniająco i przeciwutleniająco.

Masz zgagę? A może cierpisz na wzdęcia? Na te dolegliwości również pomoże czosnek. Zawarte w nim substancje ułatwiają trawienie i wydalanie gazów z organizmu. Dlatego warto przygotowywać potrawy bogate w czosnek podczas świąt i rodzinnych uroczystości. Unikniemy kłopotów z trawieniem oraz przykrych objawów przejedzenia. I choć odstraszać nas może zapach potraw z czosnkiem, to jednak równie nieprzyjemne mogą być skutki kłopotów trawiennych po zjedzeniu potraw bez czosnku!

Nadwaga i choroby serca
Czosnek ma ogromny wpływ na nasz układ krążenia. Poprawia przepływ krwi w żyłach, działa przeciwzakrzepowo. Stąd powinny go stosować osoby zagrożone chorobą wieńcową czy wylewem. Również cierpiący na miażdżycę nie powinni się ograniczać w jego spożyciu. Czosnek obniża poziom cholesterolu we krwi. Jako przeciwutleniacz wspomaga też nasz organizm w walce z toksynami i zanieczyszczeniami środowiska.

Przeciwwskazania
Czosnek może spożywać właściwie każdy, i dzieci, i dorośli, i osoby starsze. Nie należy jednak zjadać go zbyt dużo. Wtedy efekt może okazać się odwrotny do zamierzonego. Szczególnie na czosnek powinny uważać kobiety w ciąży. Niebezpieczny może też być dla osób przyjmujących insulinę. Nim włączą one go do swojej diety powinny zapytać lekarza czy warzywo to nie będzie wchodziło w reakcje z przyjmowanymi lekami.

Suplementy kontra natura
Czy to możliwe, że czosnek jest najskuteczniejszym lekarstwem na większość dopadających nas chorób? Odpowiedź brzmi tak. Często jednak rezygnujemy z jego spożycia ze względu na przykry zapach. Ten błąd może nas kosztować trudnościami w przezwyciężeniu zarówno banalnego przeziębienia jak i poważnej choroby wieńcowej. Czy więc nie lepiej przełamać się? Dla szczególnie delikatnych osób czosnek można podawać w postaci tabletek czy suplementów diety. Nie będzie on jednak równie skuteczny jak w postaci nieprzetworzonej. Na pewno będzie za to bezzapachowy. W uzupełnianiu naszej dziennej diety wystarczy 400-500 mg czosnku zawartego w suplemencie. Warto się skusić na sałatkę czy kanapkę z dodatkiem czosnku szczególnie wieczorem. Po umyciu zębów zapach warzywa nie będzie już taki przykry.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
czosnek - Karkówka z Czosnkiem-Szynkowar.jpg
Składniki: 1 kg niezbyt tłustej karkówki Maryn ...
Składniki: 1 kg niezbyt tłustej karkówki Marynata peklująca: 1 l. wody 2 łyżeczki soli peklujacej 1 łyżeczka pieprzu grubo zmielonego lub utłuczonego w moździerzu 3 łyżeczki majeranku 10 ziarenek jałowca utłuczonego w moźddzierzu 2 pokruszone liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego utłuczonego w moździerzu 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka cukru Dodatkowo do posypania po wyjęciu z marynaty: 2 łyżeczki żelatyny 2-3 łyżeczka majeranku kilka ząbków czosnku Wykonanie: Składniki marynaty, oprócz soli peklującej, gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 10 min. , marynatę wystudzić, dodać sól peklującą i wymieszać. Mięso umyć . Do 2 l. woreczka strunowego włożyć mięso, wlać marynatę. Szczelnie zamknięty woreczek włożyć do garnka, przykryć i wstawić do lodówki na 7- 10 dni, obracając mięso w marynacie 2 razy dziennie, aby równomiernie się zapeklowało. Po tym czasie wyjąć mięso z marynaty i opłukać. Długim, cienkim nożem zrobić nacięcia w mięsie i wcisnąć w nie obrany czosnek , starając się, żeby czosnek był równomiernie rozmieszczony w mięsie . Karkówkę posypać z zewnątrz żelatyną i majerankiem. Przygotować szynkowar zgodnie z instrukcją tzn. w szynkowarze umieścić związane sznureczki, włożyć woreczek i wywinąć jego brzegi na zewnątrz. Mięso włożyć do woreczka , ubić ciasno, końcówki woreczka mocno zwinąć . Zamknąć szynkowar, dokręcając pokrywę. Szynkowar wstawić do lodówki na dobę, a następnie umieścić w dużym garnku, wlać tyle zimnej wody, aby jej poziom był o 1-2 cm. wyższy niż poziom mięsa w szynkowarze. Wodę doprowadzić do wrzenia i gotowac 2 godz. w temp. 85-90 st. Wyjąć szynkowar z wody , usunąć skroploną wodę bez otwierania szynkowaru i wstawić go do zlewu z zimną wodą. Zamknięty,zimny szynkowar wstawić do lodówki na kilka godzin. Jeśli mamy szynkowar z stali szlachetnej z możliwością wyjęcia wędliny,nie musimy używać woreczków. SMACZNEGOobrazek
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności