Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

szalotka(1).jpg

tatanka.com / GASTRONOMIA / WARZYWA / CCC / cebula / szalotka / szalotka(1).jpg
szalotka - szalotka1.jpg
Download: szalotka(1).jpg

4 KB

(146px x 129px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Stosunkowo mało popularne warzywo, występująca również pod nazwą czosnek askaloński i cebula szalotka.

Są to drobne, wydłużone cebulki barwy fioletowo - brązowej lub fioletowo - szarej, rosną w gniazdach. Ich smak jest bardzo delikatny i nadają się doskonale na konserwy.

Szalotkę rozmnaża się z cebulek, które sadzi się wczesną wiosną, a zbiera się w lipcu gdy liście zaczynają zsychać i żółknąć.
Warzywo te bez problemów znosi chłody ale wymaga lekkiej, żyznej gleby.

W sztukach kulinarnych jest wykorzystywana jako roślina przyprawowa. Popularne zwłaszcza na południu Francji, używana jest tam głównie do sosów na bazie czerwonego wina. Francuzi gotują (lub pieką) szalotki w niewielkiej ilości płynu.
Należy jednak pamiętać, że długie smażenie tego warzywa może spowodować jego zgorzknienie.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
szalotka - szalotka1.jpg
Stosunkowo mało popularne warzywo, występująca również p ...
Stosunkowo mało popularne warzywo, występująca również pod nazwą czosnek askaloński i cebula szalotka. Są to drobne, wydłużone cebulki barwy fioletowo - brązowej lub fioletowo - szarej, rosną w gniazdach. Ich smak jest bardzo delikatny i nadają się doskonale na konserwy. Szalotkę rozmnaża się z cebulek, które sadzi się wczesną wiosną, a zbiera się w lipcu gdy liście zaczynają zsychać i żółknąć. Warzywo te bez problemów znosi chłody ale wymaga lekkiej, żyznej gleby. W sztukach kulinarnych jest wykorzystywana jako roślina przyprawowa. Popularne zwłaszcza na południu Francji, używana jest tam głównie do sosów na bazie czerwonego wina. Francuzi gotują (lub pieką) szalotki w niewielkiej ilości płynu. Należy jednak pamiętać, że długie smażenie tego warzywa może spowodować jego zgorzknienie.
szalotka - szalotka11.jpg
Szalotka jest odmianą cebuli, rośnie podobnie jak cz ...
Szalotka jest odmianą cebuli, rośnie podobnie jak czosnek po kilka ząbków koło siebie. W smaku podobna do cebuli ale jest słodsza, łagodniejsza, bardziej bogata i złożona w aromacie. Barwy fioletowo – brązowej lub fioletowo – szarej. Szalotki mogą być przechowywane przez co najmniej 6 miesięcy. Uprawiane do wykorzystania jako świeże warzywa ale również konserwowane. Drobno posiekane szalotki smażone są używane jako przyprawa w kuchni azjatyckiej. W kuchniach Azji Południowo-Wschodniej: wietnamskiej, tajskiej, malezyjskiej i indonezyjskiej, szalotki i czosnek są bardzo często wykorzystywane jako podstawowe przyprawy. Często pokrojone drobno, a następnie smażone na złoty kolor. Poprawiają smak wielu potraw Południowo Azji, takich jak smażone odmiany ryżu. Chrupiące szalotki są również używane w południowej kuchni chińskiej. W Indonezji, marynowana, stosowana jest jako przystawka poprawiająca apetyt. Szalotka jest szeroko stosowana w południowej części Indii w przekąskach, sałatkach, curry i aromatyzowanym ryżu. W Europie najczęściej stosowane w kuchni francuskiej gdzie dusi gotuje się je z winem.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności