Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

large_S--ONECZNE-MANGO.jpg

tatanka.com / GASTRONOMIA / OWOCE / M / MANGO / large_S--ONECZNE-MANGO.jpg
MANGO - large_S--ONECZNE-MANGO.jpg
Download: large_S--ONECZNE-MANGO.jpg

55 KB

(368px x 247px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Owoce mango uprawiano już tysiące lat temu na obszarze południowo-wschodniej Azji. Ze względu na ich wspaniały smak i aromat nazywane były "boskim pokarmem". Tradycyjna kuchnia Dalekiego Wschodu doceniała ich wybitne właściwości odżywcze, bowiem owoc ten jest niezwykle bogaty w mikroelementy: zawiera m.in. witaminy A, B, C i E, jak również żelazo, magnez, potas oraz miedź. Powyższe składniki doskonale wpływają na kondycję skóry i włosów, wspomagają również procesy regeneracji tkanek i utrzymania młodego wyglądu.

Delikatesowe suszone mango bez dodatku cukru zachowuje doskonałe walory smakowe i odżywcze dzięki specjalnemu procesowi suszenia. Wyśmienite jako zdrowa przekąska lub składnik wykwintnych deserów. Szczególnie polecamy jako dodatek do śniadaniowych mieszanek piękności.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
MANGO - sałatka harlekin z mango.jpg
sałatka harlekin z mango a do niej faszerowane roladki ...
sałatka harlekin z mango a do niej faszerowane roladki z indyka
MANGO - mango_390_0234.jpg
Mango Mango (Mangifera L.) uprawiano w Indiach już ...
Mango Mango (Mangifera L.) uprawiano w Indiach już ponad 4000 lat temu. Około 400 lat p.n.e. uprawiano je w całej Azji, od Archipelagu Malezyjskiego po południowe Chiny i wschodnią Azję. Poza Azję rozpowszechniło się mango w dwóch etapach: najpierw w X wieku p.n.e. zabrali je Arabowie lub Persowie do Afryki Wschodniej, a w XVI wieku mango dotarło poprzez Portugalczyków do Europy, Afryki Zachodniej i Ameryki Południowej. Drzewa rodzące mango są wiecznie zielone, mogą dorastać nawet do 40 m wysokości i mogą mieć korzenie na głębokości około 7 m i 10 m koronę. Mango rosną we wszystkich regionach z klimatem tropikalnym do subtropikalnym. Oferowane są owoce z plantacji jak również i owoce dziko rosnące. Owoce mango importuje się przez cały rok z Malezji, Tajlandii, Indii, Pakistanu, Florydy, Meksyku, Ameryki Środkowej i Południowej, Indii Zachodnich, Izraela, Afryki, Filipin i Hawajów. Wielkość owoców mango w zależności od odmiany wynosi od 100 g do 2 kg. Mogą mieć kształt okrągły, w kształcie serca, jajka lub nerek. Skórka mango jest gładka i miękka, często jedno lub wielobarwna od zielonej przez żółtą, pomarańczową do czerwonej. Miąższ mango ma barwę pomarańczową lub satynowo-żółtą, jest bardzo soczysty, w zależności od odmiany nitkowaty lub nie, mocno lub tylko lekko połączony z płaską, owalną pestką Galaretowaty miąższ przy pestce może być znakiem na dojrzałość owocu już na drzewie lub jego przejrzałość. Smak mango jest słodki i jednocześnie kwaskowo-cierpki, bardziej syty niż orzeźwiający, bardzo aromatyczny, w zależności od odmiany żywicowy lub z lekkim posmakiem terpentyny. Dojrzałe owoce pachną bardzo mocno i są przyjemne w dotyku, podobnie jak dojrzałe banany. Mango spożywa się na surowo lub jako dodatek do słodkich sałatek, pocięte w kostkę do napoi alkoholowych, zmiksowane jako kremy lub drinki. Można je udusić na konfiturę lub ugotować na kompot. Owoców mango nie należy przechowywać w lodówce. Powinno się je przechowywać oddzielnie od innych owoców i warzyw, gdyż dojrzałe mango wydzielają spore ilości etylenu. Dojrzałe, całe owoce przechowuje się około 2 dni w chłodnym pomieszczeniu. Pocięte owoce przechowuje się jeden dzień w lodówce przykryte lub owinięte folią. Aby owoce dojrzały przechowuje się je w temperaturze pokojowej. Źródło: fresh-market.pl (kz), na podstawie sedi-fruits.at
MANGO - mango.jpg
Mango Ten tropikalny owoc staje się coraz b ...
Mango Ten tropikalny owoc staje się coraz bardzie popularny. Jest to pestkowiec, o barwie od zielonej, poprzez czerwonawą i zółtą, pomarańczową. Skórka jest twarda i błyszcząca a sam owoc aromatyczny i soczysty, ma specyficzny, lekko żywiczny smak, jest słodkawy bądź lekko kwaśny- w zależności od odmiany i stopnia dojrzałości. Z kształtu przypomina wielką śliwkę. Najpopularniejszy jest w swojej ojczyźnie, Indiach, gdzie przypisuje się mu symboliczne, boskie wręcz właściwości . Zawartość substancji czynnych jest różna. W mango jest sporo prowitaminy A (więcej niż w morelach) , są także inne witaminy : witamina E, C i witaminy z grupy B. Owoc bogaty jest też w składniki mineralne takie jak potas, magnez, fosfor i wapń. Jest źródłem błonnika i węglowodanów oraz białka. Jest niskokaloryczne. Niektórzy uważają, że najsmaczniejsze jest mango uprzednie schłodzone. Owoc spożywa się na surowo, można go przetworzyć na marmoladę, dżem. Skórka, mimo, że jadalna , jest obierana, ze względu na jej twardość. Najlepiej zrobić to zwykłą obieraczką do warzyw. Słodkość miąższu można lepiej wydobyć poprzez lekkie posypanie go sproszkowanym chili. Mango jest świetnym składnikiem różnego typu sałatek, głównie z dodatkiem mięsa ( np. kurczaka) i nie tylko.
salsa z  mango 005.MP4
play
oglądaj online
SALSA z MANGO; MANGO; 3szt CEBULA CZERWONA 1szt OL ...
SALSA z MANGO; MANGO; 3szt CEBULA CZERWONA 1szt OLEJ PIEPRZ SÓL LIMONKA sok
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności