Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

wiglijne-pierogi-z-grzybami-lesnymi.jpg

tatanka.com / GASTRONOMIA / GRZYBY / leśne / wiglijne-pierogi-z-grzybami-lesnymi.jpg
leśne - wiglijne-pierogi-z-grzybami-lesnymi.jpg
Download: wiglijne-pierogi-z-grzybami-lesnymi.jpg

54 KB

(654px x 433px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Składniki

grzyby suszone (podgrzybki i prawdziwki) - 10 dag
cebula - 8-10 dag
kajzerka czerstwa - 1szt
bułka tarta - z 1 szt suchej bułki
sól
pieprz - świeżo mielony
olej



Przygotowanie

Grzyby dokładnie płuczemy w ość dużej ilości letniej wody.
Jeśli zachodzi potrzeba - grzyby płuczemy kilkakrotnie,by pozbyć się piasku i innych zanieczyszczeń.
Czyste grzyby zalewamy zimną wodą, stawiamy na małym ogniu i pilnujemy,by gdy zaczną wrzeć, woda się wzburzy i na powierzchni zbierze się brunatna piana, którą zbieramy łyżką cedzakową, by nie zalało nam kuchenki.
Dalej gotujemy grzyby do miękkości, co trwa mniej więcej 60 minut.
Gdy grzyby są miękkie, odcedzamy je dokładnie, a w przestudzonym wywarze grzybowym namaczamy pokrojoną na ćwiartki kajzerkę.
Podczas gotowania grzybów obieramy cebule, kroimy ją w kostkę i lekko (na jasnozłoty kolor) rumienimy na oleju.
Przez maszynkę do mięsa przepuszczamy grzyby i namoczoną kajzerkę i jeśli masa jest rzadka dosypujemy (do maszynki) w miarę potrzeby tartą bułkę.
Zmieloną masę przekładamy na patelnię z przesmażoną cebulą, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i mieszamy masę dokładnie.
Jeśli masa jeszcze jest rzadka, stawiamy patelnię na maleńkim gazie i odparowujemy płyn z farszu, ciągle go mieszając aby nam się nie przypalił lub nie przywarł do dna patelni.
Gotowy farsz przekładamy do szklanej lub emaliowanej miski
Taki farsz przyda nam się do wykwintnych naleśników, krokietów, pasztecików, a także do uszek wigilijnych.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności