Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

z2861503X.jpg

supermen27 / NALEWKI / z2861503X.jpg
NALEWKI - z2861503X.jpg
Download: z2861503X.jpg

29 KB

(347px x 450px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Nalewka farmaceutów:
Podaję oryginalny przepis na nalewkę farmaceutów. Ponieważ nazwa trąci medykamentem na Podlasiu ta doskonała nalewka zosatła przechszczona mlekówkę.
Przepis pochodzi z mojej książki "Nalewki i wódki":Mlekówka
Do 1 ½ litra mleka dodajemy cytrynę ze skórką, pokrojoną w plastry, ale bez pestek. Następnie wlewamy 1 litr spirytusu, 60 dag cukru, laskę wanilii i garść rodzynek. Mieszamy do momentu rozpuszczenia się cukru. Zestaw leżakuje 14 dni i powinien być codziennie mieszany. Po 10 dniach filtrujemy i ...Niebo w Gębie.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
NALEWKI - likier_jarzebinowy_medium.jpg
Likier jarzębinowy: 20 dag dojrzałej jarzębiny 1/2 l ż ...
Likier jarzębinowy: 20 dag dojrzałej jarzębiny 1/2 l żytniówki (32%) 10 dag cukru kandyzowanego Dojrzałe owoce jarzębiny oderwać od gałązek, starannie umyć, osuszyć. Owoce i cukier kandyzowany umieścić w butelce. Zalać żytniówką. Dokładnie zamknąć, odstawić w ciemne miejsce. Mniej więcej po 8 tygodniach trunek jest dobry do picia, ale po 2 miesiącach będzie lepszy. Owoce można zostawić w butelce, nie trzeba ich odcedzać. Czas : 8 tygodni Czas przygotowania: 25 minut
NALEWKI - likier_mietowy_medium.jpg
Likier miętowy:(wygląda jak Ludwik do mycia naczyń, ale ...
Likier miętowy:(wygląda jak Ludwik do mycia naczyń, ale smakuje... jak likier ;) 1 litr spirytusu 1,5 kg cukru 1 litr wody dużo liści mięty. Etapy przygotowania Wlać spirytus do słoja. Następnie wrzucić miętę, jak najwięcej aby zakryć całą zawartość słoja (najlepiej same listki, są bardziej aromatyczne). Słój odstawiamy na 10 dni i codziennie wstrząsamy. Po 10 dniach, powinniśmy uzyskać bardzo ciemno zielony kolor (prawie czarny). Przecedzamy zawartość przez sitko z gazą. Miętę możemy spożytkować do herbatek :) Do dużego garnka wlewamy wodę i wsypujemy cukier, podgrzewając rozpuszczamy go. NIE WOLNO DOPUŚCIĆ TEGO SYROPU DO WRZENIA. Aby nie dopuścić do jego krystalizacji można dodać kilka kropli soku z cytryny. Następnie studzimy syrop. Jak już będzie zimny wlewamy do niego przesączony spirytus i mieszamy. Likier można zabarwić barwnikiem spożywczym na intensywny zielony kolor. Rozlewamy do mniejszych butelek i od razu możemy spożywać. Jednak polecam, odstawić likier na kilka dni aby spirytus "przegryzł się" z syropem.
NALEWKI - pigwa_po_roku.jpg
Nalewka z pigwy - pigwówka - mój przepis KROK PO KROKU: ...
Nalewka z pigwy - pigwówka - mój przepis KROK PO KROKU: 1/ Najpierw już od połowy września rozglądam się za owocami. Czasem coś ze znajomych działek od ludzi, którzy nie wiedzą, co zrobić z pigwą, czasem kupie pigwę na bazarku. Przerabiam porcjami, bo jest to bardzo pracochłonne. Po kilogramie lub dwóch, kroję na ćwiartki wydłubuję nasionka i porcjami wkładam do malaksera, żeby rozdrobnić. Rozdrobniona pigwa szybciej puszcza sok. 2/ Tak przygotowane owoce pigwy wkładam do 2-3 litrowych słojów przesypując cukrem. Mniej więcej 3/4 kg cukru na 1 kg zmiksowanych owoców. Odstawiam na 2-3 tygodnie codziennie lekko poruszając słoikiem dla lepszego przemieszania składników. Pilnuję żeby pigwa nie sfermentowała. 3/ Po 2-3 tygodniach zlewam syrop filtrując przez lnianą szmatkę, do oddzielnego naczynia a zmiksowane owoce zalewam wódką 1 do 1. Zlany sok można dolewać do herbaty- wspaniale dodaje aromatu. 4/ Po kolejnych 3-4 tygodniach zlewam alkohol i łączę z syropem. Wtedy też doprawiam odrobiną gryczanego miodu i laski wanilii. Czytałam też o dodawaniu brendy, ale nie próbowałam. Odstawiam jeszcze na miesiąc. Do pozostałych owoców można dodać 1/2 litra wódki a po miesiącu wyjdzie nieco słabsza nalewka. 5/Odstaną nalewkę rozlewam do butelek i gubię w schowku na 6 miesięcy. Na wiosnę będzie dobra do picia. Jeszcze lepsza będzie dopiero na drugi rok o czym przekonałam się niedawno, gdy znalazłam butelkę z przed 2 lat. Nabrała głębi smaku i pięknego bursztynowego koloru. Podpowiem też wspaniały (już nie mój) pomysł jak z podać nalewkę z pigwy w prezencie na imieniny, a szczególnie pod choinkę. Możesz zrobić samodzielnie piękny, wartościowy a niedrogi prezent na Walentynki.
NALEWKI - sliwowka_bg.jpg
Nalewka ze świeżych i suszonych śliwek : 1 kg świeżych ...
Nalewka ze świeżych i suszonych śliwek : 1 kg świeżych węgierek, 10 dag suszonych śliwek bez pestek, 3 dag rodzynków, laska wanilii, 50 dag cukru, po pół litra spirytusu i wódki. Owoce umyć, osuszyć, przekroić na połówki, wyjąć pestki (1/10 zostawić) i wraz z umytymi rodzyn-kami, suszonymi śliwkami i odłożonymi pestkami włożyć do słoja. Zasypać owoce cukrem, a gdy puszczą sok, zalać spirytusem i odstawić na 3 tygodnie. Od czasu do czasu potrząsać słojem. Zlać alkohol do pustego słoja, zamknąć i odstawić. Do naczynia z owocami wlać wódkę, włożyć wanilię, zamknąć go i odstawić. Po 2 tygodniach zlać nalew, osączając owoce. Wymieszać oba nalewy, starannie przefiltrować, rozlać do butelek, zakorkować i odstawić na 6 miesięcy w zaciemnione chłodne miejsce.
NALEWKI - nalewka_cytrynowa.jpg
Chcesz mieć szybko smaczną nalewkę? Zrób ją z użyciem cy ...
Chcesz mieć szybko smaczną nalewkę? Zrób ją z użyciem cytryn. Przepisy są proste i nie wymagają dużego zaangażowania w przyrządzaniu nalewek. 1. Szybka i prosta NALEWKA CYTRYNOWA - CYTRYNÓWKA - znakomity przepis na smaczną nalewkę na towarzyską imprezę: Składniki: - 1 szklanka spirytusu, - 1 szklanka wody, - 1 szklanka cukru, - 2 cytryny. Wyszoruj cytryny (nie obieraj), pokrój ze skórką na kawałki . Wrzuć do gotującej się wody z cukrem (tej 1 szklanki wody, która jest wymieniona w składnikach). Gotuj kilka minut (cytryny będą miękkie. Po ugotowaniu cytryny przetrzyj przez sitko. Cytrynowy wywar wystudź i po wystudzeniu dodaj 1 szklankę spirytusu. Jeśli potrzebujesz, nalewka jest gotowa do picia. Jeśli możesz odstaw na kilka dni - nabierze mocy i piękniej będzie pachnieć.A tu bardzo ciekawy przepis na NALEWKĘ CYTRYNOWĄ NAKŁUWANĄ ZIARNAMI KAWY z wódką. Nalewka jest znakomita do picia po miesiącu od jej sporządzenia. 2. Nalewka cytrynowo-kawowa. Składniki: - 1 duża cytryna (najlepiej z grubszą skórką), - 0,75 l wódki (czysta, 40%), - 2 łyżki miodu (najlepiej lipowego), - kilka - klikanaście ziaren kawy, - szczypta kardamony - 1/5 szklanki wody do rozpuszczenia miodu.Cytrynę umyć, sparzyć. Nożem nakłuć cytrynę, a w miejsca te powkładać ziarna kawy. Im więcej kawy, tym głębszy kawowy smak. Nadzianą kawą cytrynę włóż do czystego słoja (zadbaj, żeby nie było w nim czuć żadnych zapachów po innych domowych przetworach:). Dodaj wódkę, rozpuszczony miód i szczyptę kardamonu. Słój zamknij szczelnie i schowaj na 2 tygodnie. Przechowuj w ciemnym ciepłym miejscu. Po 2 tygodniach wyjmij cytrynę, przekrój i wyciśnij sok (przez sitko najlepiej wyłożone papierowym ręcznikiem lub gazą). Rozlej do ładnych butelek i odstaw na 1 miesiąc do sklarowania. Jak wskazuje tradycja i badania, cytrynówka znakomita jest w chłodne dni. Smaczna, rozgrzewa i ma dużo witaminy C. SMACZNEGO
NALEWKI - bursztyn-na-nalewke1.jpg
Bursztynowa nalewka Receptura wg ks. Klimuszki Drobn ...
Bursztynowa nalewka Receptura wg ks. Klimuszki Drobne kawałki bursztynu zalać czystym spirytusem. Odstawić na 10 dni w ciepłe miejsce. Od czasu do czasu wstrząsnąć. Po tym czasie nalewka jest gotowa. Po wyczerpaniu nalewki można rozdrobnić bursztyn i powtórnie zalać. Bursztyn należy zalewać tylko 2 razy. Zalecenia Nalewka ma wszechstronne zastosowanie. W przypadku zmęczenia lub bólu głowy należy natrzeć kark, nadgarstek i skronie. Zapobiegawczo przeciw grypie i przy dolegliwościach astmatycznych pić herbatę z trzema kroplami nalewki. Stosuje się ją także do nacierania klatki piersiowej. Na korzonki i bóle reumatyczne wskazane jest nacieranie bolących miejsc. Według niektórych podań nalewka bursztynowa obniża ciśnienie tętnicze, wspomaga wydzielanie żółci, uspokaja, hamuje rozwój bakterii, ułatwia gojenie ran, aktywizuje układ immunologiczny, zapobiega tworzeniu się zmarszczek. Pomaga na bakteryjne zapalenie przewodu pokarmowego, pospolite zatrucia i nieżyty. . Pić dla ogólnego wzmocnienia organizmu. Dorośli - piją kroplami (na wodę) od 1 do 10 kropli: 1 dzień - 1 kropla, 2 dzień - 2 krople...10 dzień - 10 kropli. Po czym od 10 do 1 kropli, 11 dzień - 10 kropli, 12 dzień - 9 kropli, 13 dzień - 8 kropli...21 dzień - 1 kropla. Następnie 10 dni przerwy. Dzieci - piją od 1 do 5 kropli i od 5 do 1 kropli. Przytoczone dane na podstawie badań ks. O. Klimuszko.
NALEWKI - 1391c88804.jpg
Ze względu na zawartość witamin z grupy B (B1, B2, B5, B ...
Ze względu na zawartość witamin z grupy B (B1, B2, B5, B6, B12), które biorą udział w metabolizmie tłuszczy i białek,kryształki wykazują zdolność odnowy naskórka. Zawarte w nich witaminy E i C oraz ß-karoten wykazują działanie antyrodnikowe, wzmacniają ściany naczyń, aktywizują procesy zachodzące w skórze, poprawiają jej koloryt. Mikroelementy obecne w różnych rodzajach tych kryształków, to głównie brom, cynk, jod, wapń, żelazo, miedź, magnez i mangan. Dzięki specyficznej budowie łatwo przenikają one przez barierę warstwy rogowej naskórka, zapewniając prawidłowe funkcjonowanie skóry. Kryształki mogą być także cennym źródłem białek, zawierających takie aminokwasy, jak alanina, aspargina, glicyna, lizyna, seryna. Związki te występują w NMF (natural moisturizing factor), czyli naturalnym czynniku nawilżającym, będącym składnikiem warstwy rogowej i nadającym skórze odpowiednie nawilżenie. Na szczególną uwagę zasługują zawierające w swoim składzie aosainę. Związek ten opóźnia proces starzenia skóry, ponieważ powoduje obniżenie aktywności elastazy - enzymu rozkładającego elastynę. Białko to występuje w skórze, gdzie odpowiada za prawidłowe jej funkcjonowanie, zapewniając odpowiednią elastyczność i gładkość. Zawarte w algach węglowodany działają bakteriostatycznie, regulują pracę gruczołów łojowych (mannit, mannitol, sorbitol), nawilżają (karagen), poprawiają krążenie, stymulują przemianę materii (flukoidyna, laminaryna). Obecne w kryształkach mukopolisacharydy (MPS), głównie kwas hialuronowy i siarczan chondroityny, są substancjami silnie nawilżającymi skórę. właściwości: antyoksydacyjne, antyrodnikowe i przeciwzapalne. Badania wykazały, że ekstrakt kryształkow chroni ludzkie keranocyty i fibroplasty przed działaniem wolnych rodników, opóźniając tym samym procesy starzenia. Już mieszkańcy Kaukazu znają działanie alg morskich. Już jako dzieci pija wodę z alg i przeciętnie żyją 110 lat.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności