Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

DSC07800.jpg

supermen27 / NALEWKI / DSC07800.jpg
NALEWKI - DSC07800.jpg
Download: DSC07800.jpg

43 KB

(306px x 448px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Nalewka kawowa;)
Nie samym jedzeniem człowiek żyje;)

składniki:

mała 0,5 l puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
0,5 szklanki cukru
cukier waniliowy
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
100 ml spirytusu

Mleko, cukier i kawę zagotować i mieszając gotować około 5 minut, następnie wystudzić i do wystudzonej mikstury powolutku dolewać spirytus cały czas mieszając.

Jest pyszna - bo właśnie przed chwilką przelałam do karafki .

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
NALEWKI - lecznicza_nalewka_z_czarnego_bzu.jpg
Lecznicza nalewka z czarnego bzu. * 1 kg bardzo dojrzał ...
Lecznicza nalewka z czarnego bzu. * 1 kg bardzo dojrzałych owoców czarnego bzu (samych jagód bez szypułek) * 1 l spirytusu 70% * 500 g cukru * 1 l przegotowanej wody * 10 goździków * laska cynamonu * starta skorka z 1 cytryny Jagody umyć, osuszyć, wrzucić do słoja i zalać spirytusem. Szczelnie zamknąć, zostawić na 2 tygodnie i codziennie potrząsać słojem. Zagotować wodę z otarta skorka cytryny, goździkami i cynamonem, gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut, potem dodać cukier, wymieszać, ugotować gesty syrop, odszumować, zdjąć z ognia. Do syropu stopniowo wlewać odcedzony z owoców spirytus stale mieszając. Wlać do słoja, szczelnie zamknąć, zostawić na 3 dni, po czym dokładnie przefiltrować, rozlać do butelek, zakorkować i zostawić na 2-3 miesiące. Nie pic wcześniej, bo smak naprawdę rozwija się dopiero później. Nalewka ta służy jako środek do oczyszczania organizmu. Działa napotnie, moczopędnie, czyści krew, uśmierza gorączkę. Pomaga w przewlekłych zaparciach. Pozwala pozbyć się toksyn z organizmu.
NALEWKI - likier_jarzebinowy_medium.jpg
Likier jarzębinowy: 20 dag dojrzałej jarzębiny 1/2 l ż ...
Likier jarzębinowy: 20 dag dojrzałej jarzębiny 1/2 l żytniówki (32%) 10 dag cukru kandyzowanego Dojrzałe owoce jarzębiny oderwać od gałązek, starannie umyć, osuszyć. Owoce i cukier kandyzowany umieścić w butelce. Zalać żytniówką. Dokładnie zamknąć, odstawić w ciemne miejsce. Mniej więcej po 8 tygodniach trunek jest dobry do picia, ale po 2 miesiącach będzie lepszy. Owoce można zostawić w butelce, nie trzeba ich odcedzać. Czas : 8 tygodni Czas przygotowania: 25 minut
NALEWKI - bursztyn-na-nalewke1.jpg
Bursztynowa nalewka Receptura wg ks. Klimuszki Drobn ...
Bursztynowa nalewka Receptura wg ks. Klimuszki Drobne kawałki bursztynu zalać czystym spirytusem. Odstawić na 10 dni w ciepłe miejsce. Od czasu do czasu wstrząsnąć. Po tym czasie nalewka jest gotowa. Po wyczerpaniu nalewki można rozdrobnić bursztyn i powtórnie zalać. Bursztyn należy zalewać tylko 2 razy. Zalecenia Nalewka ma wszechstronne zastosowanie. W przypadku zmęczenia lub bólu głowy należy natrzeć kark, nadgarstek i skronie. Zapobiegawczo przeciw grypie i przy dolegliwościach astmatycznych pić herbatę z trzema kroplami nalewki. Stosuje się ją także do nacierania klatki piersiowej. Na korzonki i bóle reumatyczne wskazane jest nacieranie bolących miejsc. Według niektórych podań nalewka bursztynowa obniża ciśnienie tętnicze, wspomaga wydzielanie żółci, uspokaja, hamuje rozwój bakterii, ułatwia gojenie ran, aktywizuje układ immunologiczny, zapobiega tworzeniu się zmarszczek. Pomaga na bakteryjne zapalenie przewodu pokarmowego, pospolite zatrucia i nieżyty. . Pić dla ogólnego wzmocnienia organizmu. Dorośli - piją kroplami (na wodę) od 1 do 10 kropli: 1 dzień - 1 kropla, 2 dzień - 2 krople...10 dzień - 10 kropli. Po czym od 10 do 1 kropli, 11 dzień - 10 kropli, 12 dzień - 9 kropli, 13 dzień - 8 kropli...21 dzień - 1 kropla. Następnie 10 dni przerwy. Dzieci - piją od 1 do 5 kropli i od 5 do 1 kropli. Przytoczone dane na podstawie badań ks. O. Klimuszko.
NALEWKI - cffa42067a.jpg
Badaniem i wytwarzaniem kryształków japonskich do celów ...
Badaniem i wytwarzaniem kryształków japonskich do celów kosmetycznych naukowcy zajmują się od niedawna. Jednym z pionierów tych badań jest prof. Claude Chasse, znany oceanolog, który podjął próby poznania ich składu chemicznego, określenia właściwości i sposobu wykorzystania. Jak się okazało, organizmy te mogą stanowić źródło najróżniejszych substancji interesujących dla kosmetyki. Ze względu na zawartość witamin z grupy B (B1, B2, B5, B6, B12), które biorą udział w metabolizmie tłuszczy i białek,kryształki wykazują zdolność odnowy naskórka. Zawarte w nich witaminy E i C oraz ß-karoten wykazują działanie antyrodnikowe, wzmacniają ściany naczyń, aktywizują procesy zachodzące w skórze, poprawiają jej koloryt. Mikroelementy obecne w różnych rodzajach tych kryształków, to głównie brom, cynk, jod, wapń, żelazo, miedź, magnez i mangan. Dzięki specyficznej budowie łatwo przenikają one przez barierę warstwy rogowej naskórka, zapewniając prawidłowe funkcjonowanie skóry. Kryształki mogą być także cennym źródłem białek, zawierających takie aminokwasy, jak alanina, aspargina, glicyna, lizyna, seryna. Związki te występują w NMF (natural moisturizing factor), czyli naturalnym czynniku nawilżającym, będącym składnikiem warstwy rogowej i nadającym skórze odpowiednie nawilżenie. Na szczególną uwagę zasługują zawierające w swoim składzie aosainę. Związek ten opóźnia proces starzenia skóry, ponieważ powoduje obniżenie aktywności elastazy - enzymu rozkładającego elastynę. Białko to występuje w skórze, gdzie odpowiada za prawidłowe jej funkcjonowanie, zapewniając odpowiednią elastyczność i gładkość. Zawarte w algach węglowodany działają bakteriostatycznie, regulują pracę gruczołów łojowych (mannit, mannitol, sorbitol), nawilżają (karagen), poprawiają krążenie, stymulują przemianę materii (flukoidyna, laminaryna). Obecne w kryształkach mukopolisacharydy (MPS), głównie kwas hialuronowy i siarczan chondroityny, są substancjami silnie nawilżającymi skórę. Na uwagę zasługują także zawarte w kryształkach polifenole, posiadające właściwości antyoksydacyjne, antyrodnikowe i przeciwzapalne. Badania wykazały, że ekstrakt kryształkow chroni ludzkie keranocyty i fibroplasty przed działaniem wolnych rodników, opóźniając tym samym procesy starzenia.
NALEWKI - 446470751d.jpg
Dziurawiec pobudza wydzielanie żółci i działa regulująco ...
Dziurawiec pobudza wydzielanie żółci i działa regulująco na krążenie. Wzmacnia układ nerwowy i jest pomocny zwłaszcza w okresie menopauzy. Wyciąg z dziurawca stosuje się w stanach lękowych, bezsenności, drażliwości, przygnębieniu i napięciu przedmiesiączkowym. Regularne zażywanie dziurawca łagodzi objawy depresji. Działanie antydepresyjne zauważalne jest po 4 tygodniach stosowania. Dziurawiec ma też korzystne działanie na skórę. Z tego powodu może być pomocny w * w rozmaitych chorobach skóry, * owrzodzeniach i trudno gojących się ranach, * w miejscach pozbawionych pigmentu, * w zapaleniach dziąseł i gardła, * w zapaleniach błon śluzowych jamy ustnej. Przepisy stosowania NAPAR Z ZIELA. Przygotowujemy go w następujący sposób: od pół do jednej łyżki suszonego ziela dziurawca wrzucamy do naczynia, zalewamy szklanką wrzątku i odstawiamy pod przykryciem na około 10-15 minut. Pijemy przed jedzeniem dla pobudzenia wydzielania soków trawiennych, po jedzeniu - dla uniknięcia wzdęć i gazów. Z kolei wieczorem stosujemy jako środek uspokajający i nasenny. ODWAR Z ZIELA. Przygotowujemy go umieszczając 2 łyżki suszonego ziela w naczyniu i zalewając je 2 szklankami wody. Następnie gotujemy całość przez ok. 5 minut i odstawiamy na kolejne 10 minut. Po przecedzeniu pijemy odwar w 2-3 porcjach w ciągu dnia przed jedzeniem. Stosujemy przy nadmiernej fermentacji w jelitach, wzdęciach, kolkach. NALEWKA. Do zrobienia nalewki potrzebujemy ok. 100 g kwiatów, pąków i liści dziurawca, które umieszczamy w odpowiednim naczyniu i zalewamy 0,5-litrem 70-procentowego spirytusu. Następnie nalewkę odstawiamy na ok. tydzień. Po przecedzeniu uzyskamy nalewkę o pięknej, purpurowej barwie. Nalewka może być stosowana doustnie po 20-30 kropli 2-3 razy dziennie na kieliszek wody, a także do wcierań w przypadkach bólów stawowych i korzonkowych. Poza tym łącząc ją w proporcji 1-3 (nalewka-woda) możemy stosować na nie gojące się rany. Według ludowej recepty w chorobie nowotworo­wej pijemy 1 łyżkę nalewki na pół szklanki mleka 3 razy dziennie.
NALEWKI - z2861468X.jpg
Nalewka z jeżyn :litr dojrzałych jeżyn, 75 dag cukru, 0, ...
Nalewka z jeżyn :litr dojrzałych jeżyn, 75 dag cukru, 0,5 l czystej wódki, 0,25 l spirytusu. Jeżyny przebrać, wypłukać, osączyć na sitku, dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem i włożyć do słoja, przesypując je cukrem. Zakryć słój bardzo szczelnie, odstawić na 10 dni. Następnie wlać spirytus, słój dobrze zamknąć i odstawić na kolejne 10 dni. W tym czasie kilka razy dokładnie potrząsnąć słojem. Następnie zlać zaprawę do drugiego słoja, a jeżyny dobrze rozgnieść i zalać wódką. Po tygodniu zlać wódkę do pierwszej zaprawy, wymieszać, po czym starannie przefiltrować i rozlać nalewkę do butelek. Dokładnie je zakorkować i odstawić w chłodne ciemne miejsce, by nalewka dojrzała. Po 6 miesiącach będzie się nadawała do picia.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności