Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

cover.jpg

Zycie bez pieczywa-Christian B. Allan - cover.jpg
Download: cover.jpg

58 KB

(345px x 498px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Życie bez pieczywa doczekało się aż szesnastu wydań od czasu, gdy książka ta ukazała się w 1967 roku po niemiecku pod tytułem Leben ohne Brot. Austriacki lekarz Wolfgang Lutz tak naprawdę przecierał szlaki nauki wiążącej choroby cywilizacyjne z naszym odżywianiem. Polak Jan Kwaśniewski wydał swoją książkę o diecie optymalnej rok później, a pierwsza książka Roberta Atkinsa pojawiła się dopiero w 1972 roku (czytaj więcej: Historia diety paleo). W Polsce ukazało się kilka lat temu tłumaczenie amerykańskiego wydania z roku 2000 napisanego przy współudziale naukowca Christiana B. Allana (okładki powyżej).

Wolfgang Lutz zmarł w roku 2010 w wieku 98 lat i można śmiało powiedzieć, że obecna nauka o żywieniu i diecie paleo nie byłaby taka sama bez jego śmiałości i dociekliwości. Urodzony na samym początku XX wieku jako syn lekarza Wolfgang Lutz był naocznym świadkiem dramatycznego wzrostu zachorowań na choroby cywilizacyjne, jaki nastąpił właśnie w poprzednim stuleciu, i słusznie podejrzewał, że podstawową przyczyną są zmiany w naszym odżywianiu.

Życie bez pieczywa jest opisem badań przeprowadzonych przez Wolfganga Lutza nad wpływem diety niskowęglowodanowej na swoich pacjentów. Autor opisuje konkretne przypadki, ale także dostarcza dużo statystycznych danych razem z dokładnym wytłumaczeniem, dlaczego to działa tak a nie inaczej.

Pomimo dość dużej dawki wiedzy medycznej zawartej w tej książce, jej końcowe przesłanie jest wyjątkowo proste: ogranicz węglowodany do 72 gram dziennie. Trzy posiłki dziennie, mniej więcej 24 gramy węglowodanów na każdy z nich. Żadnego rozważania lepszych i gorszych węglowodanów, żadnego porównywania tłuszczów, np. nasyconych i nienasyconych – po prostu ogranicz węglowodany do 72 gram na dzień, a jak to nie działa, to ogranicz jeszcze bardziej.

Książkę kupiłem i przeczytałem po znalezieniu wzmianki o niej na sieci. Sam pomysł o szkodliwości zbóż i węglowodanów, przewracający do góry nogami całą współczesną dietetykę, wydał mi się na tyle szalony, żeby być prawdopodobnym. Do tego czasu moja wiedza o odżywianiu była: dużo produktów pełnoziarnistych, mało tłuszczów, a jak już to te roślinne, choć jednocześnie miałem wrażenie, że te rady nie odnoszą żadnego skutku.

Moją historię testowania na samym sobie zawartych w tej książce tez można przeczytać na stronie O mnie, a o jej wpływie na moje zdrowie np. tu: Trójglicerydy i paleo – badanie krwi oraz Cholesterol i paleo – badanie krwi. Zwykłego chleba nie jadam, chociaż go kiedyś tak kochałem i jeść, i piec. Teraz czasem piekę bezbożowe chleby paleo (czytaj więcej: A kiedyś tak lubiłem chleb).

Książka Życie bez pieczywa została napisana prawie 50 lat i choć od tego czasu nauka dokonała wielu nowych odkryć, to wciąż jej lektura, do której gorąco zachęcam, może odmieć twoje życie. Musisz mieć tylko odwagę, by zakwestionować propagandę koncernów żywieniowych i farmaceutycznych, pozwolić swojemu organizmowi wydać werdykt i przekonać się na własnej skórze – dosłownie, bo to właśnie między innymi problemy skórne powinny zniknąć na zawsze.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności