Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

foto_miod_plynne_zloto(1).jpg

raymund45 / Pszczelarstwo / Apiterapia / foto_miod_plynne_zloto(1).jpg
Apiterapia - foto_miod_plynne_zloto1.jpg
Download: foto_miod_plynne_zloto(1).jpg

20 KB

(448px x 199px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Miód - płynne złoto

mgr inż. Monika Kamińska,
dietetyk, specjalista żywieniaProdukty pszczele od wieków wykorzystywane są w leczeniu chorób. Najbardziej popularnym jest oczywiście miód, stosowany jako lek już przez starożytnych Egipcjan.
Wartościowe składniki miodu to przede wszystkim cukry proste - łatwo przyswajalne przez organizm, kwasy organiczne, mikroelementy i enzymy. O kolorze miodu decydują barwniki roślinne oraz składniki mineralne, takie jak żelazo, fosfor, magnez. Warto pamiętać, że krystalizacja to nie wada. Im więcej glukozy jest w miodzie, tym proces ten następuje szybciej (np. miód rzepakowy), im więcej fruktozy, tym dłużej miód pozostaje w stanie płynnym (np. miód akacjowy).

Płynne złoto na zdrowie
Miód ma walory odżywcze i lecznicze. Jest łatwo przyswajalny przez organizm. Enzymy nadają temu produktowi cechy leku - aktywują reakcje biochemiczne w organizmie, wiążą toksyny. Żelazo zawarte w miodzie jest prawie całkowicie przyswajalne przez organizm człowieka. Zawartość inhibiny i rutyny sprawia, że ma on wyraźne działanie bakteriobójcze. Warto pamiętać, że stałe spożywanie miodu przez dzieci przyczynia się do szybkiego przyrostu ciała, wzmożonego rozwoju umysłowego i zwiększonej odporności na choroby. U osób dorosłych wyczerpanych pracą, miód powoduje szybką regenerację organizmu. Jest jedynym w swoim rodzaju środkiem odżywczym dla serca, a także lekiem przy niedomaganiach tego organu.

Ogromne zalety miodu
•Działa dodatnio na przewód pokarmowy, ponieważ zwiększa wydzielanie enzymów przez gruczoły ślinowe. Reguluje pracę wątroby i nerek.
•Przy kaszlu działa jako środek łagodzący i wykrztuśny. Stosowany jest przy schorzeniach gardła, astmie, przewlekłym bronchicie.
•Działa regenerująco w przypadkach apatii bądź wyczerpania psychicznego.

cd. ab]

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
Apiterapia - miod.jpg
MIÓD - NIE DLA NIEMOWLĄT Mimo wielu korzyści należy pam ...
MIÓD - NIE DLA NIEMOWLĄT Mimo wielu korzyści należy pamiętać, aby nie podawać miodu dzieciom poniżej 1 roku życia, ponieważ może on zawierać niewielką liczbę zarodników Clostridium botulinum - drobnoustrój, który wywołuje zatrucie jadem kiełbasianym (botulizm). Zarodniki te nie kiełkują w jelitach dorosłych osób i starszych dzieci. Są jednak zdolne do rozwoju u niemowląt i mogą wywołać niebezpieczną postać zatrucia pokarmowego, zwanego botulizmem dziecięcym.
Apiterapia - pszczoly-150x1501.jpg
Mleczko pszczele może pomóc w leczeniu zapalenia stawów, ...
Mleczko pszczele może pomóc w leczeniu zapalenia stawów, choroby Parkinsona i Alzheimera Mleczko pszczele przynosi korzyści zarówno pszczołom jak i ludziom Tekst jest tłumaczeniem artykułu pt.: Royal Jelly May Help Treat Arthritis, Parkinson’s and Alzheimer’s opublikowanego 3. maja 2011 na portalu dotyczącym apiterapii, który jest streszczeniem publikacji pt. Royal Jelly benefits humans as well as bees opublikowanej na portalu NaturalNews.com Większość osób zdaje sobie świetnie sprawę z korzyści wynikających ze spożywania miodu, ale tylko niewiele wie, że również mleczko pszczele jest bardzo dobre dla zdrowia. Mleczko pszczele to odżywcza substancja, która produkowana jest przez pszczoły do karmienia młodych larw i królowej. Okazuje się, że wśród korzyści jakie zapewnia ludziom jest: obniżanie poziomu cholesterolu, wspomaganie leczenia ran oraz działanie przeciwnowotworowe. Ma także właściwości przeciwzapalne. Znajduje zastosowanie, wśród osób cierpiących na zapalenie stawów, wykorzystywane miejscowo na bolącą część ciała lub wewnętrznie. Naukowo udowodniono również, że stymuluje wzrost komórek pnia mózgu, co czyni je skutecznym narzędziem w walce z rozwojem choroby Parkinsona i Alzheimera. Badania przeprowadzone zarówno w Japonii jak i Chorwacji dowiodły, że ten produkt pszczeli jest znaczący w walce z chorobami nowotworowymi. W jednym z badań myszom laboratoryjnym wstrzyknięto komórki nowotworowe, następnie podano im mleczko pszczele, które drastycznie zmniejszyło ich rozprzestrzenianie się w organizmie. Uważa się również, że ma ono wpływ na jakość komórek jajowych u kobiet, a tym samym może wspomagać płodność i ogólny stan zdrowia narządów rozrodczych. Wiele kobiet potwierdza, że przyjmowanie mleczka pszczelego zmniejsza objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego (PMS), ze względu na fakt, że przywraca równowagę i reguluje poziom hormonów w organizmie. Przynosi również ulgę osobom cierpiącym na bezsenność i choroby autoimmunologiczne, takie jak na przykład reumatyzm. Podnosi libido, a także wspomaga regenerację kości po złamaniach. Pobudza układ immunologiczny do skuteczniejszej walki z infekcjami.
Apiterapia - thumb.png
Leczenie zaćmy za pomocą miodu i soku z jabłek ...
Leczenie zaćmy za pomocą miodu i soku z jabłek Prosta recepta naturalnego soku przeciwdziałającego zaćmie. Sposób przygotowania: Bierzemy jabłko i przecinamy go nożem w jego 3/4. Łyżeczką wydłubujemy środek jabłka wraz z pestkami. Nalewamy do wewnątrz naturalny miód (najlepiej kupiony w sklepie ze zdrowa żywnością), następnie przykrywamy go odciętym kawałkiem jabłka i trzymamy w ten sposób przez dobę w temperaturze pokojowej. Sok który otrzymujemy we wnętrzu jabłka wlewamy do czystej suchej buteleczki i następnie wkładamy do lodówki. Korzystamy z tego soku przez 5-6 dni. Wkrapiamy do każdego oka po 2 krople 2 razy dziennie. Jeśli nawet po 5-6 dniach sok się nie skończył należy go wylać i przygotować nowy.
Apiterapia - miod11.jpg
Zalecane dawki miodu: •niemowlęta - 7 g dziennie w dwóc ...
Zalecane dawki miodu: •niemowlęta - 7 g dziennie w dwóch dawkach, •dzieci od 14 do 16 lat - 10-14 g w dwóch dawkach, •dorośli - 40-60 g dziennie w dwóch dawkach. Dolne ilości należy traktować jako dawki profilaktyczne, a górne stosować leczniczo. W celu lepszego wykorzystania właściwości leczniczych miodu, wskazane jest rozpuszczanie go w szklance lekko ciepłej wody i spożywanie dopiero po 10-12 godzinach.
Apiterapia - miod1.jpg
Zalecane dawki miodu: •niemowlęta - 7 g dziennie w dwóc ...
Zalecane dawki miodu: •niemowlęta - 7 g dziennie w dwóch dawkach, •dzieci od 14 do 16 lat - 10-14 g w dwóch dawkach, •dorośli - 40-60 g dziennie w dwóch dawkach. Dolne ilości należy traktować jako dawki profilaktyczne, a górne stosować leczniczo. W celu lepszego wykorzystania właściwości leczniczych miodu, wskazane jest rozpuszczanie go w szklance lekko ciepłej wody i spożywanie dopiero po 10-12 godzinach.
Apiterapia - BÓL KOLAN.jpg
Ból kolan Polecam okład z miodu ... Ko ...
Ból kolan Polecam okład z miodu ... Kolana posmarować miodem prosto ze słoja ,przyłożyć gazę i owinąć bandażem , tak długo stosować , aż poczujemy ulgę , sposób wypróbowany -gorąco go polecam .
Apiterapia - 29_1.jpg
Miód wielokwiatowy wytworzony przez pszczoły z nektaru ...
Miód wielokwiatowy wytworzony przez pszczoły z nektaru kwiatów kwitnących na przełomie maja i czerwca. Wspaniała kompozycja aromatu leczniczych ziół , kwiatów rzepaku i innych roślin wydzielających podczas kwitnienia nektar sprawia że otrzymujesz jedyny w swoim rodzaju Męczą Cię alergie , częste bóle gardła , przeziębienia , jesteś osłabiony ? Miód wielokwiatowy posiada 10 większą wartość bakteriobójczą niż inne miody wielokwiatowe . Miód pszczeli wielokwiatowy jest bardzo smacznym pszczelim produktem. Jest to najczęściej spotykana odmiana miodu i cechuje go różnorodność składników oraz smaków. Miód nektarowy z nektaru kwiatów wiosennych jest jasny i słodki. Natomiast miód wielokwiatowy z nektaru roślin jesiennych-ma ciemniejszą barwę i bardziej gorzki smak. Niewątpliwie miód wielokwiatowy jest jednym z najbardziej naturalnych kosmetyków, przypraw i suplementów leczniczych. Częste jego spożywanie zapobiega problemom z sercem, żołądkiem, jelitami. Oczywiście nie można tu nie wspomnieć o działaniu bakteriobójczym miodu pszczelego. Znacznie korzystniej jest spożyć łyżeczkę miodu na śniadanie niż łykać chemicznie utworzone suplementy. Podobnie sprawa wygląda z ciepłymi napojami. Kawę, herbatę czy mleko- posłódźmy naturalnym miodem wielokwiatowym
Apiterapia - 53_1.jpg
Pyłek kwiatowy pszczeli Pyłek pszczeli (kwi ...
Pyłek kwiatowy pszczeli Pyłek pszczeli (kwiatowy) jest bardzo bogatym źródłem białka, minerałów i witamin. Taki skład chemiczny pyłku jest całkowicie zrozumiały ponieważ jest on męskimi komórkami rozrodczymi kwiatów i ma za zadanie zbudować nową roślinę. Pyłek pszczeli ma również działanie detoksykacyjne. Szczególnie ma to duży wpływ na działanie i stan wątroby. Jednocześnie ma działanie osłaniające oraz wspomaga odnowę tkanek wątroby. Poza tym pyłek, podobnie jak i wszelkie miody, ma działanie przeciw miażdżycowe poprzez obniżanie poziomu lipidów. Stosowany jest także w leczeniu pozawałowym. Inną ważną cechą pyłku pszczelego jest jego działanie antybakteryjne i anty grzybicze. Polecany jest w stanach zapalnych gardła i jamy ustnej, najlepiej w połączeniu z propolisem, czyli kitem pszczelim. Pyłek pszczeli ma zastosowanie również w leczeniu alergii, w szczególności kataru siennego czy astmy. Badania potwierdzają także jego pozytywne działanie w leczeniu przerostu prostaty czy choroby wrzodowej dwunastnicy. Pyłek kwiatowy określany jest mianem cudownego środka, bo ma bardzo szerokie działanie. Jego odżywcze działanie sprawia, ze jest polecany dzieciom, osobom starszym jak i tym, co wykonują ciężką prace fizyczną lub umysłową. Sposobów spożywania pyłku jest wiele. Najbardziej popularne jest mieszanie sproszkowanego pyłku (obnóży) z miodem, ale można łączyć go także z sokami, mlekiem, twarożkiem czy dżemem. Świeży pyłek pszczeli pozyskiwany przez pszczelarzy z ula zawiera stosunkowo dużą ilość wody i poddawany jest suszeniu lub mrożeniu alby zachować jego właściwości. Jeśli jednak znajduje się dłużej w ulu pszczoły same dbają o jego konserwację poprzez składowanie w komórkach, pokrywanie miodem i zasklepianie woskiem. Po czasie zmienia się on nieco przechodząc proces fermentacji, dlatego zwany jest wtedy pierzgą. Pszczoły przechowują pyłek w tej formie na czas jesienny i zimowy, kiedy nie jest on dostępny. Do celów leczniczych pszczelarze pozyskują pyłek zebrany przez pszczoły za pomocą tak zwanych poławiaczy pyłku. Warto pamiętać iż spożywany pyłek kwiatowy lepiej jest rozdrabniać bowiem wtedy zwiększa się jego przyswajanie.
Apiterapia - miód zdrowy2.jpg
cd 1 a ] Miód a alergie na pyłki Miód ne ...
cd 1 a ] Miód a alergie na pyłki Miód nektarowy zawsze zawiera w swoim składzie wtrącenia pyłków z roślin, z których pszczoły zbierały nektar. Najbardziej różnorodny zestaw pyłków ma miód wielokwiatowy. Ten fakt wykorzystuje się stosując miód w kuracji alergii. Miód powinien pochodzić z 10-kilometrowego promienia zamieszkania alergika. Miód jako antybiotyk Miód charakteryzuje się wysoką aktywnością antybiotyczną. Hamuje bądź niszczy rozwój bakterii Gram-dodatnich, Gram-ujemnych, grzybów, wirusów, pierwotniaków, paciorkowców. Te cenne właściwości zawdzięcza miód swemu składowi chemicznemu. Wysokie ciśnienie osmotyczne, kwaśny odczyn środowiska, obecność oksydazy glukozy, lizozymu, apidycyny, inhibiny to cechy nadające miodowi działanie antybiotyczne. Warto zapamiętać, że aktywność antybiotyczna miodu wzrasta nawet do 220 razy gdy go rozcieńczymy z wodą. Miód a choroby narządu wzroku Miód zwalcza drobnoustroje, zalecany jest w leczeniu zapalenia spojówek, rogówki, jęczmienia, których przyczyną są ropotwórcze gronkowce i paciorkowce. Miód a choroby skóry Miód działa antybiotycznie, przyspiesza gojenie ran, oparzeń i odmrożeń, zabezpiecza je przed zakażeniem bakteriami, drobnoustrojami. Poprawia odżywianie tkanek, oczyszcza rany, przyspiesza ziarninowanie i gojenie ran. Działa więc przeciwzapalnie, regenerująco oraz przeciwbólowo. Stosuje się więc miód do leczenia oparzeń, odmrożeń skóry, trudno gojących się ran, owrzodzeń, ropni, czyraków, wyprysków. Miód a choroby układu krążenia Miód dzięki dużej zawartości cukrów prostych (glukozy i fruktozy), mikroelementów i enzymów ma korzystny wpływ w schorzeniach układu krążenia. Glukoza dostarcza sercu niezbędną energię. Fruktoza zaś jest magazynowana jako glikogen w wątrobie, stanowi rezerwę energetyczną organizmu. Miód reguluje pracę serca, rozszerza naczynia wieńcowe serca, obniża ciśnienie krwi, polepsza krążenie. Zapobiega powstawaniu obrzęków poprzez zwiększone wydzielanie moczu. Zmniejsza napięcie nerwowe, polepsza sen i ogólne samopoczucie. Jest więc stosowany w nerwicach naczyniowych i serca, chorobie wieńcowej, nadciśnieniu, zespole płuco-sercowym. Miód a choroby układu moczowego Miód działa moczopędnie, zwiększa przepływ naczyniowy w nerkach zapobiegając powstawaniu złogów, ma działanie diuretyczne sprzyjające zmniejszaniu obrzęków spowodowanych niewydolnością nerek. Stosowany jest więc miód jako środek wspomagający w chorobach układu moczowego, takich jak ostre i przewlekłe zapalenie nerek, pęcherza moczowego i miedniczek nerkowych, kamica nerkowa i pęcherza moczowego. cd. 1 b]
Apiterapia - pieknakobieta-226x3002.jpg
cd. 1 b] Maseczka wzmacniająca z żółt ...
cd. 1 b] Maseczka wzmacniająca z żółtkiem: Ubij mikserem lub zwykłą, domową trzepaczką 1 łyżkę miodu wymieszaj z 1 kurzym jajkiem. Dodaj 1 łyżeczkę gliceryny i taką ilość mąki, która zapewni utworzenie konsystencji pasty. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i nałóż pastę na oczyszczoną skórę twarzy i szyi. Zmyj letnią wodą po 15 minutach. Maseczka nawilżająca z mlekiem lub śmietanką: 2 łyżki miodu wymieszaj z 2 łyżkami mleka lub gęstej, kremowej śmietanki. Wymieszaj dokładnie składniki i nałóż papkę na oczyszczoną skórę twarzy i szyi. Zmyj letnią wodą po 20 minutach. Maseczka wygładzająco – nawilżająca z jabłkiem: 1 łyżkę miodu wymieszaj z 1 utartym jabłkiem, wcześniej umytym i obranym ze skórki. Wymieszaj dokładnie składniki i nałóż papkę na oczyszczoną skórę twarzy i szyi. Zmyj letnią wodą po 20 minutach. Maseczka ściągająco – wzmacniająca białkiem kurzym: 1 łyżkę miodu wymieszaj z 1 kurzym białkiem. Dodaj 1 łyżkę pełnotłustego mleka. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i nałóż papkę na oczyszczoną skórę twarzy. Zmyj letnią wodą po 30 minutach. Potem opłucz chłodną woda i nałóż krem odpowiedni dla Twojego rodzaju cery. Maseczka nawilżająca z twarożkiem i żółtkiem: 1 łyżkę miodu wymieszaj z 1 żółtkiem. Dodaj 3 łyżeczki naturalnego twarożku homogenizowanego. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i nałóż papkę na oczyszczoną skórę twarzy. Zmyj letnią wodą po 30 minutach. Maseczka nawilżająco – wzmacniająca z żółtkiem i śmietaną: 3 łyżki miodu wymieszaj z 2 żółtkami. Dodaj 2 łyżki śmietany. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i nałóż papkę na oczyszczoną skórę twarzy. Zmyj letnią wodą po 20 minutach. Płyn odżywczo – oczyszczający z maślanką: do ¼ l naturalnej maślanki dodaj 1 łyżkę płynnego miodu i dobrze rozmieszaj. Posmaruj płynem oczyszczoną skórę twarzy i szyi. Zmyj letnią wodą po 15 minutach. Tonik zapobiegający powstawaniu wągrów z ogórkiem: umyj dokładnie jeden średni ogórek i utrzyj go. Po utarciu zalej wrzątkiem i pozostaw pod przykryciem na 3 godziny. Po tym czasie dodaj do odcedzonego wywaru 1 łyżkę miodu i dokładnie wymieszaj. Przemywaj skórę twarzy i odczekaj do jej wyschnięcia. Potem przemyj letnią wodą. Okład z miodu na spierzchnięte i popękane usta: rozsmaruj gesty miód na ustach i pozostaw do wyschnięcia. Taki okład chroni delikatna skórę warg i przyspiesza gojenie już istniejących podrażnień. Krem odżywczo – wygładzający i ujędrniający z oliwą z oliwek: do 100 g miodu dodaj 100 g oliwy z oliwek. Dokładnie wymieszaj. Krem stosuj codziennie na noc, na oczyszczoną wcześniej skórę twarzy. Pamiętaj o naturalnych sposobach dbania o skórę, doceniono je już przed wiekami. Miód wraca do łask nie tylko w kuchni, także w kosmetyce. Warto czerpać z natury!
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności