-
2665 -
9175 -
20278 -
931
34823 plików
4372,57 GB
Śnieżna szarlotka SKŁADNIKI: Ciasto: 1/2 kg mąki 3/4 masła roślinnego (w 250 gramowym pudełeczku) 1 szklanka cukru pudru 6 żółtek(białka zostawiamy do bezy) 1 łyżka płaska kwaśnej gęstej śmietany szczypta soli 1/4 szklanki oleju zapach śmietankowy 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: 2 słoiki litrowe prażonych jabłek 1 łyżka cynamonu Beza: 6 białek 1/4 szklanki cukru pudru 1 łyżka czubata mąki ziemniaczanej cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE: Z podanych składników zagnieść ciasto1/4 ciasta odciąć nożem,włożyć do foliowej torebki i do zamrażarki na 30 min. Blaszkę o wymiarach 24x28 cm wysmarować lekko masłem ,wyłożyć ciastem,nakłuć widelcem. Wyłożyć jabłka do salaterki wymieszać z cynamonem,wyłożyć na ciasto. Ubić pianę z odrobiną soli ,dodać puder, na końcu dodać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać,wylać na jabłka. Zamrożone ciasto utrzeć na tarce na grubych oczkach, posypać delikatnie pianę,piec w 180 st C około 50 min. Po upieczeniu posypać obficie cukrem pudrem. Smacznego.
•♥••♥••♥••♥••♥••♥••♥••♥••♥••♥••♥••♥••♥••♥••♥••♥••♥••♥••♥••♥••♥••♥••♥••♥••♥••♥••♥••♥•
Makowiec
Makowiec zawijany. rozczyn;5 dkg. drożdży 1łyżeczka cukru szkl. śmietany,1 jajo,2 żółtka,to razem wymieszać. 40 dkg. mąki i 25dkg. masła,wysiekać.rozczyn dodać do wysiekanej mąki z masłem,wyrobić ręką. pozostawić do wyrośnięcia. podzielić na połowę. rozwałkować, posmarować rozkłuconym białkiem nakładać farsz makowy. zwinąć zostawić do wyrośnięcia smarować białkiem lub żółtkiem z mlekiem. masa makowa; pół kg. maku,spażonego i 3 krotnie zmielonego, dżem lub powidła śliwkowe,słoik taki od dżemu. 1jajo i jedno białko, 2 łyżki miodu ,1 szkl, cukru, 1 łyżka kartoflanki,1 łyżka bułki tartej, 2 dkg. drożdży, aromat migdałowy, rodzynki, orzechy włoskie,skórka pomarańczowa. wszystkie składniki przesmażyć w garnku. piec w tem. 170 stopni około 55 minut. pyszny zawsze się udaje. życzę smacznego wypieku.
========================================================
Alkoholik- Pyszne, Mocne Ciacho
Biszkopt z 6 jaj
Do kremu:
1 szklanka kaszy manny sypkiej
1 szklanka wiórek kokosowych
1 szklanka cukru
1 szklanka wódki
1 kostka margaryny (ja daję Kasię)
Dodatkowo:
1 tabliczka startej gorzkiej czekolady (połowa wystarczy)
1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
Poprzedniego wieczoru do litrowego słoika wsypać wiórki, mannę, cukier, wymieszać i zalać całość wódką. Szczelnie zamknąć naczynie, aby alkohol nie wywietrzał i wstawić na noc do lodówki.
Nazajutrz po wyjęciu z lodówki masę ucierać z margaryną, aż do powstania kremu (ucieram w makutrze za pomocą pałki)
Biszkopt przekroić na pół. Krem rozdzielić na 2 porcje - mniejsza na posmarowanie wierzchu ciacha. Jedną część posmarować dżemem, na to krem, potem druga połowa biszkopta, znów smarujemy kremem, wyrównujemy.
Na koniec posypujemy startą czekoladą lub kokosem.
.
===========================================================================
Michałek ==
Michałek
Biszkopt z 4 jaj jasny
Krem
750 ml. kremówki
2 łyżki żelatyny-zalac zimną wodą 3 łyżki
3 wafelki grześki bez czekilady
20 dag cukierków Michałków
2 białe czekolady
Cukierki i wafelki drobno pokruszyc ,czekoladę rozpuścic w kąpieli wodnej.Śmietanę ubic (żelatynę zalac gotującą wodą do 1/3 szklanki ,wlac do czekolady i dobrze wymieszac ,gdy będzie letnia dodac 2-3 łyżki ubitej śmietany i delikatnie wymieszac),wlac czekoladę z żelatyną,dokładnie wymieszac ,na koniec wsypac wafelki z Michałkami i delikatnie wymieszac ,wyłożyc na biszkopt i potrzec czekoladą
========================================================================
Ciasto świateczne
===============
100 g gorzkiej czekolady (70 $)
3 jajka
100 g cukru
100 g maki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
20 g kakao
Słoik (720 ml) wiśni
Opakowanie kisielu z czerwonych owoców
Kawałek cynamonu
2 gwiazdki anyżku
250 ml mleka
Opakowanie musu waniliowego (na 250 ml mleka)
1 łyżeczka cynamonu
Czekoladę posiekać. Jajka rozdzielić. Białka ubić z 2 łyżkami gorącej wody, dosypując 70 g cukru. Wmieszać żółtka. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać i dodać posiekaną czekoladę. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (32x39 cm) i wyrównać. Piec w 200 st. C przez 10-12 minut. Ciasto wybić na wilgotną ściereczkę, odstawić, aby ostygło.
Wiśnie osączyć. Z soku z wiśni odlać 6 łyżek, wymieszać z kisielem, pozostały sok zagotować z anyżkiem, cynamonem i 30 g cukru. Gotować 2 minuty, wyjąć anyżek i dodać rozrobiony kisiel, wymieszać, dodać wiśnie, gotować 1 minutę. Ostudzić. Ciasto przeciąć, przełożyć kisielem, ostudzić. Przygotować mus waniliowy wg przepisu na opakowaniu. Nałożyć na ciasto, wyrównać. Odstawić na 1,5 h w chłodne miejsce. Dekoruj za pomocą szablonu w kształcie gwiazdki i cynamonu
- sortuj według:
-
0 -
65 -
0 -
0
65 plików
12,06 MB