Download: musaka-z-sosem-beszamelowym_23304_7.jpg
Składniki
-1 duży bakłażan
-ok. 2-3 średniej wielkości ziemniaki
-1/2 kg mielonego mięsa (najlepiej oczywiście jagnięciny, której niestety nigdzie nie udało mi się dotąd spotkać, dlatego zamiast niej można użyć mięsa wieprzowego albo wieprzowo-wołowego)
-1 mała puszka pomidorów pelati
-przyprawy, przykładowo: oregano, gałka muszkatołowa, tymianek, mielona papryka, cynamon, sól, pieprz
-duża garść tartego sera (najlepiej parmezanu)
-1 mała cebula
-1-2 ząbki czosnku
-
Beszamel:
- 1/2 małej cebuli
- listek laurowy
- kilka gałązek natki pietruszki
- kilka ziarenek czarnego pieprzu
- 300 ml mleka
- 15 g mąki
- 15 g miękkiego masła
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania
Zaczynamy od wstępnego przygotowania beszamelu. Do garnka wlewamy mleko. Dodajemy cebulę, listek, pieprz i natkę. Podgrzewamy. Zdejmujemy garnek z ognia tuż przed zagotowaniem i odstawiamy na bok.
Przygotowujemy bakłażana. Kroimy go na dość cienkie plastry, posypujemy solą i odstawiamy na ok. 10 min. W tym czasie bakłażan puści soki, dzięki czemu pozbędziemy się goryczkowego smaku. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C.
Plastry bakłażana płuczemy i dokładnie suszymy, po czym rozkładamy na natłuszczonej oliwą blasze, skrapiamy oliwą i pieczemy ok. 20 min., po 10 min. przekładając plastry na drugą stronę. W tym czasie bakłażan powinien zmięknąć. Wyjmujemy go z piekarnika i osuszamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.
Ziemniaki obieramy, myjemy, dokładnie suszymy. Następnie kroimy na cienkie plasterki, które podsmażamy na oleju do momentu, aż zmiękną. Osuszamy na ręczniku papierowym.
W garnku rozgrzewamy olej i szklimy drobno posiekane cebulę i czosnek. Dodajemy mięso, wszystko dokładnie mieszamy i przez chwilę smażymy. Gdy mięso zacznie ciemnieć, dodajemy pomidory i przyprawiamy do smaku swoimi ulubionymi przyprawami. Dusimy całość do momentu uzyskania odpowiadającej nam konsystencji.
Kończymy przygotowywanie beszamelu. Mleko przecedzamy do miski. Cebulę, listek, pieprz i natkę wyrzucamy.
W garnku z grubym dnem rozpuszczamy masło, po czym dodajemy mąkę i chwilę smażymy, cały czas mieszając. Powinniśmy uzyskać jasną zasmażkę bez grudek.
Zdejmujemy garnek z ognia i bardzo intensywnie mieszając, powoli dodajemy do zasmażki mleko, po czym całość znowu umieszczamy na ogniu. Cały czas mieszając zagotowujemy, po czym przez kilka minut, aż do osiągnięcia gęstej, gładkiej, jednolitej konsystencji. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką.
Żaroodporne naczynie smarujemy masłem. Na dnie układamy naprzemiennie warstwy ziemniaków, bakłażana i mięsa. Całość zalewamy beszamelem i posypujemy tartym serem.
Wkładamy na ok. 30 min. do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
Musakę można podać z sosem tzatziki lub z tradycyjną sałatką grecką.
Smacznego!