Download: 0001S8Q662TYCS2U-C116.jpg
Nadziewane frykadelki
Składniki na 4 porcje: 3 gałązki mięty, sok z połowy cytryny, 30 dag jogurtu greckiego, 50 dag mielonej wołowiny, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, kmin rzymski, 20 dag owczego sera, 10 dag pomidorów, 1 ogórek, 2 środki (tzw. serca) z rzymskich sałat, 5 dag czarnych oliwek, 2 łyżki białego octu winnego, 3 łyżki oliwy, pół słoika (ok. 32 dag) marynowanej zielonej papryki, pieprz, sól.
Część mięty zostawić do dekoracji, resztę posiekać, wymieszać z jogurtem i sokiem z cytryny. Sos przyprawić solą i pieprzem. 2Cebulę obrać, pokroić w plasterki, 20 plasterków odłożyć do dekoracji, pozostałe drobno posiekać i dodać do mielonego mięsa. Dołożyć czosnek przeciśnięty przez praskę, doprawić solą, pieprzem oraz kminem rzymskim. Dobrze wymieszać. Owczy ser pokroić na 12 kawałków. Każdy oblepić mięsną masą i uformować owalne kotlety (frykadelki). Pomidory pokroić na cząstki. Ogórek pokroić w plasterki. Liście sałaty porwać na kawałeczki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Kłaść frykadelki i smażyć po 5-6 minut z każdej strony. Pomidory, ogórek i sałatę wymieszać w salaterce. Oprószyć solą i pieprzem, skropić octem winnym i resztą oliwy. Posypać odłożonymi krążkami cebuli i oliwkami. Dołożyć kawałki papryki osączonej z zalewy, przemieszać. Frykadelki podawać z przygotowaną sałatką i sosem jogurtowym. Gotowe danie udekorować odłożonymi listkami mięty.