Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

RAFAELLO Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ.jpg

natalka021103 / Kuchnia / ciasta / RAFAELLO Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ.jpg
ciasta - RAFAELLO Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ.jpg
Download: RAFAELLO Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ.jpg

18 KB

(408px x 271px)

0.0 / 5 (0 głosów)
RAFAELLO Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ

• Biszkopt do rafaello:
• 5 jajek
• 1 szklanka cukru
• 1 szklanka mąki
• czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Masa do rafaello:
• 1/2 litra śmietany kremówki (30 %)
• 1 biała czekolada
• wiórki kokosowe (ok 150-200 gram)
• 1/4 kostki margaryny
Upiec biszkopt, po upieczeniu i wystygnięciu przekroić ciasto na pół i jedną połówkę zetrzeć na tarce na okruszki (okruszki mogą być różnej wielkości, nie muszą być jak bułka tarta). Połowę śmietany wlać do garnka i podgrzać razem z margaryną i połamaną na płytki białą czekoladą. Podgrzewać aż czekolada i margaryna się rozpuszczą. Masę zostawić do ostygnięcia. Drugą połowę śmietany ubić. Do ostudzonej masy dodać pokruszoną połówkę biszkoptu i dużo wiórków kokosowych (tyle ile uda się połączyć z masą, ok 150 gram)oraz połowę ubitej śmietany. Połowę biszkoptu umieścić w tortownicy, wyłożyć na biszkopt masę i wyrównać wierzch. Na to położyć pozostałą połowę bitej śmietany i cały wierzch posypać wiórkami kokosowymi. Ciasto rafaello zostawić w lodówce najlepiej na całą noc, wtedy jest najlepsze.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
ciasta - wuzetka_o_smaku_ajerkoniaku.jpg
Składniki CIASTO: 5 jajek 0,5 szkl. oleju 3/4 szkla ...
Składniki CIASTO: 5 jajek 0,5 szkl. oleju 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 szklanki mąki 3 łyżki kakao 5 łyzek wody Masa 0,5 litra śmietany kremówki 0,5 szklanki cukru pudru 8 łyżeczek żelatyny 0,5 szklanki wody do żelatyny 3 serki homogenizowane (po 150 g) cukier waniliowy :::Polewa 0,5 kostki margaryny 0,5 szkl. cukru 1 cukier waniliowy 4 łyżki wody 2 łyżki kakao wiórki kokosowe do posypania Przygotować polewę. Składniki wrzucić do garnka, po rozpuszczeniu margaryny całość gotować 4 min (czas jest ważny, bo przy jego skróceniu polewa nie będzie dobrze gęstniała).:Masa: Zimną kremówkę ubić na sztywno. Powoli dodawać serki homo. Na koniec wlać rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę. Wymieszać. łożyć masę do lodówki na jakieś 15 minut. Przełożyć ciasto. Po wierzchu polać polewą czekoladową - może być gotowa (ale one są dosyć twarde i mogą się łamać przy krojeniu) lub taką (polewa pochodzi z przepisu Chatka Puchatka
ciasta - TRUSKAWKOWA PYCHOTKA.jpg
TRUSKAWKOWA PYCHOTKA MASA BUDYNIOWA: ♥ 1/2 l mleka ...
TRUSKAWKOWA PYCHOTKA MASA BUDYNIOWA: ♥ 1/2 l mleka ♥ 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru ♥ 25 dag masła ♥ 3-4 łyżki cukru kryształu ♥ 1 cukier waniliowy MASA TRUSKAWKOWA: ♥ 1/2 kg truskawek ( mogą być mrożone) ♥ 3 galaretki truskawkowe MASA ŚMIETANKOWA: ♥ 1/2 l śmietany kremówki1 galaretka czerwona ♥ 1-2 łyżki cukru pudru DODATEK: ♥ 1 opakowanie okrągłych biszkoptów Upiec jeden biszkopt jasny i jeden biszkopt ciemny. WYKONANIE MASY TRUSKAWKOWEJ: Truskawki zmiksować i podgrzać, dodać suche galaretki i dobrze wymieszać lekko zagotować. WYKONANIE MASY BUDYNIOWEJ: Z mleka, cukru, cukru waniliowego, budyniu ugotować budyń. Utrzeć masło i dodać przestudzony budyń. WYKONANIE MASY ŚMIETANKOWEJ: Galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki wody. Śmietanę ubić. Dodać cukier i tężejącą galaretkę. PRZEŁOŻENIE CIASTA: Biszkopt ciemny-masa budyniowa-połowa masy truskawkowej-biszkopty -połowa masy truskawkowej-masa śmietankowa-biszkopt jasny-polewa.
ciasta - TORT MILKY.jpg
TORT MILKY Składniki: 3 upieczone blaty biszkopt ...
TORT MILKY Składniki: 3 upieczone blaty biszkoptowe, kostka masła, 500g milky way lub tańszego odpowiednika, 200ml mleka, Śmietana do ubijania 200g, 2 łyżki cukru pudru, 1 łyżeczka żelatyny, Opis przygotowania 1. Batoniki rozdrobnić nożem. Mleko zagotować, wsypać batoniki. Garnek z mlekiem włożyć do garnka z wrzątkiem i mieszać aż batoniki całkiem się rozpuszcza (ja pomogłam sobie mikserem). Wystudzić. Masło utrzeć do białości, dodawać po łyżce dobrze wystudzonej a najlepiej lekko schłodzonej masy. Najlepiej ucierać na najniższych obrotach. Biszkopt przekładać kremem. Żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach wody. Dodać do ubitej z cukrem śmietany. Śmietaną ozdabiać tort. 2. Moja rada: Jeśli masa się zważy co nie powinno się stać dodać 2 plastry zimnego masła i dalej ucierać (mój sprawdzony sposób)
ciasta - tort carycy.jpg
TORT CARYCY ESTER Składniki: Ciasto: * 4 całe ...
TORT CARYCY ESTER Składniki: Ciasto: * 4 całe jajka * 2 białka * 150 g cukru * 2 łyżki oleju * 3 łyżki (z małą górką) mąki * 80 g zmielonego maku (zmielić w młynku do kawy) * 1 łyżeczka proszku do wypieków * szczypta soli Krem: * 250 ml mleka * sok i skórka starta z 1 b.dużej cytryny * 3 łyżki (z małą górką) mąki ziemniaczanej * 70 g cukru * 2 żółtka * 80 g białej czekolady * 300 ml śmietany kremówki (36%) * dodatkowo: utarta biała czekolada do posypania wierzchu (ok. 20-50 g) Biszkopt makowy: Całe jajka i białka ubić z cukrem, na gęstą i bardzo puszystą masę (do białości). Masa powinna bardzo wyraźnie zwiększyć swoją objętość. Dodać olej i wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i zmielonym makiem. Dodać do masy jajecznej i bardzo delikatnie, ale dokładnie wymieszać razem. Blaszkę z piekarnika ( mierzona wewnątrz 33 x 36) wyłożyć papierem do pieczenia . Ciasto wylać na przygotowaną blaszkę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i włączony termoobieg. Pieczemy ok. 10 minut. Upieczone ciasto wyjąc z piekarnika i szybko przykryć wierzch papierem do pieczenia i ręcznikiem/płótnem. Tak przykryte ciasto wystudzić. W pełni wystudzone ciasto przekroić na 3 części - paski, wzdłuż krótszego boku. Krem cytrynowy: mleko, żółtka, cukier i mąkę ziemniaczaną , bardzo dokładnie wymieszać w rondelku. Rondelek ustawić na małym ogniu i podgrzewać ciągle mieszając (bo masa przywiera do dna). Jak tylko zacznie gęstnieć, dodać sok i otartą skórkę z cytryny. Podgrzewać aż masa wyraźnie zgęstnieje. Zdjąć z ognia i dodać czekoladę (połamaną na małe kawałki). Mieszać dopóki czekolada się nie rozpuści. Wierzch masy w rondelku przykryć folią spożywczą i zostawić do zupełnego wystygnięcia. Ubić dobrze śmietankę kremówkę i delikatnie połączyć z zimną masą cytrynową ( można wcześniej masę zmiksować z 2 łyżkami ubitej kremówki i dopiero wtedy połączyć razem z resztą kremówki) Masę podzielić na trzy części i przełożyć nią paski biszkoptowe oraz ułożyć na wierzchu. Posypać utartą białą czekoladą i wstawić do lodówki (ok. 10 - 12 godzin) lub zamrażarki (wersja "lodowa") przepis na to ciasto, wzięłam ze strony Cook Talk.
ciasta - SZREK.jpg
SZREK Składniki: Biszkopt: jajka, 5 cukier, 5 ...
SZREK Składniki: Biszkopt: jajka, 5 cukier, 5 łyżek maka pszenna, 5 łyżek ziemniaczana mąka, 2 łyżki proszek do pieczenia, 1 olej, 2 łyżki aromat do ciast, kilka kropel Masa Szrek: Pysio zielony, duż abutelka (kiwi+jabłko+banan) śmietankowe budynie, 3 lub 2 duże śmietanka deserowa 30 %, 400 mln galaretka agrestowa lub kiwi, okrągłe biszkopty, 2 paczki Opis przygotowania czas przygotowania: do 60 min Opis przygotowania: Biszkopt: Białka jajek ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier, wymieszać z żółtkami, aromatem (ja dałam cytrynowy) i olejem. Następnie małymi porcjami dodawać mąkę i cały czas mieszać. Biszkopt piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180przez 25-30minut. Masa 1 Shrek.: Budynie rozpuścić w 1,5 szklanki napoju. Resztę Pysia zagotować. Dodać budynie i jeszcze raz zagotować. Gorącą masę rozprowadzić na wystudzonym biszkopcie. Na przestudzonej masie ułożyć Delicje. Masa 2 Shrek 1 galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody. Pozostawić do lekkiego stęchnięcia. Ubić śmietanę. Pod koniec powoli wlewać galaretkę i ubijać. 2 galaretki rozpuścić w 800ml gorącej wody i pozostawić aby lekko stężały. Następnie wylać na masę. Pacek wstawić do lodówki lub trzymać w chłodnym miejscu. SMACZNEGO! :)
ciasta - SERNIK BUDYNIOWIEC.jpg
SERNIK BUDYNIOWIEC Bardzo fajne polaczenie sernika z ...
SERNIK BUDYNIOWIEC Bardzo fajne polaczenie sernika z budyniem czekoladowym. Ciasto mogloby byc mniej suche. Jesli ktos preferuje budyn np. smietankowy, w celu uzyskania warstwy ciemnej mozna dodac do sera kakao. Ciasto: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ kostki (miękkiej) margaryny ½ szklanki cukru 2 jajka 1 żółtko Z podanych składników zagnieść ciasto i wyłożyć je na prostokątną blaszkę Masa budyniowa: 1 litr mleka 3 budynie czekoladowe Ugotować budynie czekoladowe, gorące przełożyć na surowe ciasto i równo rozsmarować. Odstawić do wystudzenia. Masa serowa: ½ kostki (miękkiej) margaryny ½ szklanki cukru 4 serki waniliowe 3 jajka 1 białko 1 budyń śmietankowy polewa czekoladowa wiórki kokosowe Margarynę i cukier - utrzec i stale ucierając dodawać na przemian serek waniliowy i żółtka. Następnie wsypać budyń śmietankowy, wymieszać. Na końcu lekko mieszając połączyć z pianą z 4 białek i równo rozłożyć na zimnym budyniu czekoladowym. Wstawić na okolo 50 minut do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C. Po upieczeniu polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności