Download: 0001S8PTLAMCVD97-C102.jpg
Pomidory i papryki faszerowane po grecku
Składniki na 4 porcje: 2 ząbki czosnku, 1 cebula, 6 gałązek mięty, pół pęczka natki pietruszki, 7,5 dag migdałów bez skórki, 30 dag ryżu, 3-4 łyżki słonecznikowego oleju, 7,5 dag rodzynek, 1-2 łyżeczki bulionu instant lub przyprawy typu vegeta, 4 duże pomidory, 4 podłużne papryki, 4 małe zielone papryki, 4-5 łyżek oliwy , 250 ml bulionu warzywnego, 40-50 gęstego jogurtu naturalnego (greckiego), pieprz, sól.
Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Posiekać natkę pietruszki i 2-3 gałązki mięty. Migdały grubo posiekać, lekko zrumienić w garnku z rozgrzanym olejem. Dodać cebulę i czosnek, krótko razem podsmażyć. Dołożyć ryż, miętę i natkę pietruszki. Zalać 600 ml wody. Dodać rodzynki (sułtanki) i bulion w proszku. Przyprawić pieprzem i solą. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień, gotować jeszcze ok. 20 minut.
Ściąć wierzchy pomidorów, ostrożnie wydrążyć środki. Podłużne papryki rozciąć wzdłuż, usunąć środki z pestkami. Od małych zielonych papryk odciąć wierzchy, strąki oczyścić z pestek. Pomidory i papryki ustawić w żaroodpornym naczyniu.
Wydrążone środki pomidorów posiekać i wymieszać z ugotowanym ryżem. Doprawić solą i pieprzem. Farszem napełnić wydrążone papryki i pomidory. Na wierzchu ułożyć miętę. Skropić oliwą. Podlać bulionem warzywnym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Zapiekać 40 minut. Podawać z dodatkiem jogurtu greckiego.