Krem czekoladowy z Tofu.jpeg
-
@ Z wszystkiego coś zrobisz -
ABC Fotografii -
Baranek -
Baranek Shaun - sezon 3 (odcinki 61-80) -
Barany w HDTV [720p] -
Czasopisma i schematy -
CZASOPISMA O FOTOGRAFI -
Drzewka -
Dzieciaczki -
Foto biało-czarne -
Fotografia -
FOTOGRAFIA - JAK DOBRZE TO ROBIĆ -
Fotografia krok po kroku -
FOTOGRAFIA PODRĘCZNIKI -
FOTOGRAFIA(1) -
Fotografia-1 -
Hello Kitty -
Jesienne -
Ksiązki -
kurs fotografii -
kurs fotografii cyfrowej -
Limp Bizkit -
MAŁY MIŚ -
Masa solna -
MASKI, OPASKI itp -
nauka fotografowania -
patchwork -
Patchwork Bears -
Patchwork szycie -
Patchwork wzory -
PDFy o fotografii -
Pies Kacper -
Podpatrzone wzory -
Poradniki i broszury -
Poradniki i broszury(1) -
Poradniki i broszury(2) -
Poradniki i broszury(3) -
Praktyczne porady -
Programy -
Przepis na ogród -
pszczółka maja -
Ramki na zdjęcia -
reksio -
ROBÓTKI NA DRUTACH -
Terra Bite -
Z balonów -
Z odcisków palców, dłoni i stóp -
Z torebek papierowych -
Z wytłoczek na jajka -
Złota Rączka
Podzielona została na 4 etapy zaawansowania, które warto sobie omówić.
1. FAZA UDERZENIOWA ? zwana również fazą ataku. Przeprowadzona jest za pomocą diety typowo proteinowej, która ma być zdrowszą i skuteczniejszą metodą od popularnej oraz jeszcze groźniejszej dla organizmu głodówki. Autor diety dokonał podziału na osiem kategorii (grup) produktów, z których można wybierać dowolne pozycje i łączyć z produktami z pozostałych grup wedle własnego uznania, a także spożywać w dowolnych godzinach. Wszystkie z wymienionych produktów są dozwolone na tym etapie, a więc automatycznie to czego nie wymienił Dukan jest zabronione. Okres uderzeniowy powinien trwać od 1 do 10 dni.
? chude mięso: cielęcina, konina, wołowina z wyjątkiem antrykotu i rozbratla z kością, wszystko na gillu lub pieczone w piekarniku bez dodatku tłuszczu
? podroby: wątroba, cynadry, ozór cielęcy lub wołowy (czubek)
? wszystkie ryby, tłuste, chude, o białej lub niebieskiej skórze, surowe, pieczone, wędzone lub gotowane
? owoce morza (skorupiaki i mięczaki)
? drób oprócz kaczki i bez skóry
? chuda szynka, chude wędliny indyka, kurczaka lub wieprzowe
? jaja
? chude produkty nabiałowe (do 4gram tłuszczu w 100g)
? półtora litra wody z małą zawartością soli mineralnych
? środki wspomagające : kawa, herbata, herbatki ziołowe, ocet, zioła, przyprawy, korniszony, cytryna (nie jako napój), sól i musztarda (umiarkowanie)
? otręby owsiane lub pszenne do 2 łyżek na dobę
2. FAZA RÓWNOMIERNEGO RYTMU UTRATY WAGI ? jest to etap mający oparcie w naprzemiennym stosowaniu opcji opisanej wcześniej, czyli diety proteinowej oraz diety proteinowej z włączeniem warzyw. Produkty opisane w fazie uderzeniowej pozostają bez zmian i można je w dalszym ciągu stosować. Do tych produktów możemy dodać następujące opcje.
? pomidory
? ogórki
? rzodkiewki
? szpinak
? szparagi
? pory
? zieloną fasolkę szparagową
? kapustę
? grzyby
? seler
? koper
? wszelkie zielone sałaty łącznie z cykorią, boćwinę, bakłażany, cukinię, paprykę, a nawet marchew i buraki pod warunkiem , że nie będą podawane do każdego posiłku
Cykle, które mamy stosować naprzemiennie dobrze zaplanować następująco:
- 7/7 (7 dni dieta proteinowa podobnie jak w poprzedniej fazie/7 dni diety proteinowo-warzywnej)
- 5/5
- 1/1
Wg najnowszych badań opublikowanych przez Dukana w jednej z jego ostatnich książek, podkreślił On fakt, iż podobne rezultaty w wielu przypadkach mogą dawać zarówno cykle 1/1, jak i 7/7. Często pomaga to uniknąć niektórym osobom okresów demotywujących.
Warto jednak zaznaczyć, że skutek przynoszą cykle mieszane np.:
- 2/5 (2 dni diety proteinowej, 5 dni diety proteinowo-warzywnej) ? proponowany dla słabszych organizmów
- 2/5 (2 dni diety proteinowej, 5 dni ?normalnego żywienia?) ? dla osób chcących przeprowadzić lekką redukcję
Fazę tą rozpoczynamy od cyklu z warzywami, po tym okresie następuje okres typowo proteinowy. Teoretycznie fazę tą powinniśmy skończyć po osiągnięciu zamierzonej wagi ciała.
3. FAZA UTRWALANIA UZYSKANEJ WAGI ? jak sama nazwa wskazuje ma ona na celu utrzymanie uzyskanej do tej pory masy ciała i zapobiegnięcie nagłemu wystąpieniu efektu yoyo. Okres jej trwania powinien być ustalony wedle schematu:
Ilość utraconych kg x 10 = ilość dni trwania fazy, np.
8 x 10 = 80 dni
Podczas tej fazy należy się skupić na następujących grupach żywieniowych:
? pokarmy proteinowe fazy I (uderzeniowej)
? warzywa fazy II równomiernej
? jedna porcja owoców dziennie, oprócz bananów, winogron i czereśni
? 2 kromki pełnoziarnistego chleba dziennie
? 40 gramów sera żółtego
? 2 porcje produktów skrobiowych tygodniowo
? udziec jagnięcy lub pieczeń z polędwicy wieprzowej
? dwa odświętne posiłki w tygodniu.: tzw. UCZTA - dwa razy tygodniu, w odstępach kilkudniowych (np. wtorek i piątek, środa i sobota) możemy sobie pozwolić na posiłek do tej pory zakazany: pizza, lody winko. WAŻNE: posiłek zjadamy na raz, nie dokładamy sobie po jakimś czasie, żeby dokończyć porcje.
Obowiązkowo należy pamiętać, iż raz w tygodniu (jeden dzień) powinno się zastosować dietę proteinową !
4. FAZA DEFINITYWNEJ STABILIZACJI ? jest to jakby faza będąca przedłużeniem fazy poprzedniej. Z tą jednak różnicą, iż może być ona stosowana praktycznie przez całe życie, a polega na stosowaniu raz w tygodniu (jeden dzień w tygodniu) diety proteinowej. Chodzi tutaj o zachowanie/nabranie odpowiednich nawyków żywieniowych. Warto też zadbać o odpowiedni poziom błonnika w organizmie, którego dobrym źródłem są np. otręby owsiane.
Artykuł ma jedynie charakter informacyjny, autor nie ponosi odpowiedzialności za skutki uboczne wynikłe ze stosowania diety.