Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Szynka Miodowa z Piersi Indyka.jpg

maniek2241 / Szynkowar / Szynka Miodowa z Piersi Indyka.jpg
Szynkowar - Szynka Miodowa z Piersi Indyka.jpg
Download: Szynka Miodowa z Piersi Indyka.jpg

71 KB

(460px x 362px)

0.0 / 5 (0 głosów)


SKŁADNIKI :

--- 1 kg filetu z indyka
--- 3 płaskie łyżeczki soli peklowej
--- 2 małe ząbki czosnku
--- 1/2 łyżeczki soli
--- 2 łyżki płynnego miodu
--- 3 płaskie łyżeczki żelatyny
--- 1/2 szklanki wody niegazowanej

Umyte i osuszone mięso indyka kroimy w kostkę (ok.1 cm).Do kubeczka wlać 1/2 szklanki wody niegazowanej,dodać roztarty czosnek w 1/2 łyżeczki soli,dodać miód,żelatynę ,sól peklową i wylać na pokrojone mięso.Dobrze wyrobić do momentu kiedy mięso się jakby zagęści i będzie się kleiło do rąk.Jeżeli ktoś posiada robot to może wyrobić na najniższych obrotach przy użyciu mieszadła płaskiego.
obrazek
Tak przygotowane,wkładamy do szynkowara. Parzymy ok.2,20 godziny od momentu osiągnięcia przez wodę temperatury 75 stopni C.schładzamy szynkowar.
Wkładamy do lodówki na kilka godzin i możemy jeść swoją 100 % szyneczkę bez konserwantów i sztucznych dodatków w ilości 1 kilograma.Szynka w lodówce musi się dobrze schłodzić.
SMACZNEGO
obrazek

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
Szynkowar - Łopatka z Szynkowara.jpg
SKŁADNIKI: łopatki b/k - 1 kg majeranek -1 łyżka ...
SKŁADNIKI: łopatki b/k - 1 kg majeranek -1 łyżka sól peklowana -2 łyżeczki czosnek - 2 ząbki żelatyna - 2 łyżeczki woda - 100 ml sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Łopatkę umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Następnie każdy kawałek mięsa pobić tłuczkiem do mięsa. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć do mięsa, dodać przyprawy, żelatynę i wodę, dokładnie rękoma wymieszać. obrazek Do szynkowara włożyć woreczek, do woreczka wkładamy mięso, dobrze dociskając rękoma, zawinąć worek, nałożyć pokrywę od szynkowara ze sprężyną, zamknąć . Odstawić na 12 godzin w chłodne miejsce. Następnie szynkowar włożyć do dużego garnka, zalać wodą powyżej powierzchni mięsa. Postawić garnek na kuchni, parzyć przez 100 minut w 85 stop. Po tym czasie wstawić szynkowar do garnka z zimną wodą, schłodzić. Odstawić w chłodne miejsce, do następnego dnia. SMACZNEGOobrazek
Szynkowar - Lunchenon Meat-Mielonka Do Chleba z Szynkowara.jpg
SKŁADNIKI: ---90 dkg łopatki wieprzo ...
SKŁADNIKI: ---90 dkg łopatki wieprzowej ---15 dkg wołowiny (ligawa lub inna nie żylasta) ---3 płaskie łyżeczki soli peklowej ---1/2 łyżeczki pieprzu białego ---1/2 łyżeczki kolendry mielonej ---2 ząbki czosnku ---4 płaskie łyżeczki suchej żelatyny. Łopatkę i wołowinę zmielić .Przełożyć do większej miski i dodać sól peklową,pieprz,kolendrę,drobniutko posiekany czosnek i wsypać żelatynę.Wszystko dobrze wyrobić,aż do rozklejenia mięsa.Jeżeli ktoś posiada szynkowar to włożyć woreczek do środka i upchać mięso,żeby było jak najmniej powietrza.Woreczek zamknąć klipsem i zamknąć szynkowar całkowicie dociskając sprężyną.Tak przygotowane mięso wstawić do lodówki na ok.26-27 godzin. obrazek Na drugi dzień wstawić szynkowar do zimnej wody tak żeby woda była troszkę poniżej rantu-nie może się dostawać do środka.Mielonkę parzymy od momentu uzyskania właściwej temperatury wody (75-80 stopni C) ok.1,45 minut.Po tym czasie wyjmujemy szynkowar i schładzamy w zimnej bieżącej wodzie-wstawiamy go do lodówki na 12 godzin i dopiero otwieramy gotowy wyrób.W przypadku kiedy mięso mamy w osłonkach postępujemy identycznie,z tym że nie schładzamy w wodzie tylko czekamy,aż samoistnie wystygnie i wtedy wkładamy do lodówki.Mięsko jest bardzo smaczne.Można oczywiście przyprawić wg własnego smaku.Polecam-wyrób bez chemii wody i.t.p świństw. Waga szynki zrobionej 1,08 kg. SMACZNEGOobrazek
Szynkowar - Szynka w Całości z Szynkowara.jpg
SKŁADNIKI: ---1 kg szynki wieprzowej-or ...
SKŁADNIKI: ---1 kg szynki wieprzowej-orzech Zalewa do nastrzyku mięsa: ---2 posiekane drobno ząbki czosnku ---1/2 łyżeczki kolendry w ziarenkach ---1 liść laurowy ---5 ziaren ziela angielskiego ---1/2 płaskiej łyżeczki kminku ---1 lekko kopiasta łyżeczka cukru pudru ---3 płaskie łyżeczki peklosoli ---4 płaskie łyżeczki żelatyny ---250 ml wody obrazek 1)Mięso od szynki umyć i osuszyć papierem kuchennym. 2)Wodę wlać do rondelka i dodać wszystko oprócz peklosoli,żelatyny i cukru pudru.Całość zagotować i na małym ogniu pod przykryciem pogotować ok.15 minut. 3)Zalewę przecedzić,jeszcze raz zagotować,zdjąć z ognia i dodać żelatynę,cukier puder i sól peklową-dobrze rozmieszać i pozostawić do ostudzenia. 4)Szynkę nastrzyknąć profesjonalną strzykawką w wielu miejscach z różnych stron.W czasie nastrzykiwania uważać,żeby sobie nie załatwić połowy kuchni.W momencie wstrzykiwania zawsze trochę odczekać zanim wyjmiemy igłę z mięsa bo zalewa pod ciśnieniem może nam wyprysnąć. 5)Szynkę nastrzykiwać najlepiej na półmisku,żeby to co wycieknie można było potem wykorzystać do dodatkowego peklowania. 6)Woreczek foliowy włożyć do szynkowara,umiejscowić tam szynkę i wlać na nią zalewę,która nam wypłynęła na półmisek.Woreczek skręcić i przycisnąć denkiem szynkowara i założyć sprężynę. 7)Szynkowar zamknąć całkowicie i wstawić do lodówki na 48 godzin.Po tym czasie parzyć szynkę w temperaturze 75-80 stopni C .Parzymy 2 godziny i 15 minut od momentu osiągnięcia przez wodę odpowiedniej temperatury-nie dłużej i nie w wyższej temperaturze bo może być sucha. 8)Po powyższym czasie szynkowar schłodzić pod bieżącą zimną wodą i wstawić do lodówki na 12 godzin.Szynkę wyjmujemy z szynkowara i możemy się delektować. Moja szyneczka wyszła trochę wykrzywiona,bo nie zauważyłam i źle zamknęłam szynkowar. obrazek SMACZNEGOobrazek
Szynkowar - Mielonka Tyrolska z Szynkowara.jpg
Składniki: Wieprzowina 2 klasy 1 kg (mieso z wykr ...
Składniki: Wieprzowina 2 klasy 1 kg (mieso z wykrawania szynek, karczków itp) Peklosól 18 gram Przyprawa tyrolska 1-3 gram Mąka ziemniaczana 20-30 gram woda 30-50 ml opcjonalnie 1/2 łyżeczki czosnku 1/4 łyżeczki białego mielonego pieprzu. Wykonanie: Mięso mielimy na sitku 5 . Do wody dodajemy przyprawę tyrolską, peklosól, i opcjonalnie pieprz i czosnek dokładnie mieszamy i dodajemy do zmielonego mięsa. Wyrabiamy mięso do uzyskania kleistości. Najlepsze efekty uzyskamy w mikserze planetarnym. Jeżeli takiego nie mamy mieszamy ręcznie przez 10-15 minut. Umieszczamy masę w szynkowarze. Zamykamy szynkowar i umieszczamy w lodówce na 12 - 24 godziny. Wkładamy do garnka z wrzątkiem tak aby brzegi szynkowara wystawały 1 -2cm nad wodę. Zmniejszamy gaz i parzymy półtorej godziny w temperaturze 75 - 80 stopni. Wyjmujemy i chłodzimy w zimnej wodzie przez 15 - 20 minut. Wkładamy na 8 - 10 godzin do lodówki. Gotowe. SMACZNEGOobrazek
Szynkowar - Boczek Peklowany z Szynkowara.jpg
900 g białego boczku na zalewę (zalewy wystarcza na ...
900 g białego boczku na zalewę (zalewy wystarcza na 2 kg mięsa) 2 l wody pół szkl soli 1 łyżka soli peklowej listki laurowe ziele angielskie pieprz ziarnisty Wymieszać składniki zalewy , włożyć mięso i wstawić do lodówki na co najmniej dwie doby. Boczek wyjąć z zalewy zwinąć ciasno,włożyć do woreczka i umieścić w szynkowarze. Szynkowar zamknąć, docisnąć sprężyną i odstawić na kilka godzin. Parzyć półtorej godziny w 90 st. Po tym czasie wyjąć szynkowar z zawartością i wstawić do zimnej wody. Po wystudzeniu schłodzić w lodówce. SMACZNEGOobrazek
Szynkowar - Schab z Morelą w Ziołach z Szynkowara.jpg
900 g schabu na zalewę (zalewy wystarcza na 2 kg mi ...
900 g schabu na zalewę (zalewy wystarcza na 2 kg mięsa) 2 l wody pół szkl soli 1 łyżka soli peklowej listki laurowe ziele angielskie pieprz ziarnisty suszone morele ok 100g posypka; 2 łyżeczki gorczycy białej 2 łyżeczki tymianku 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka młotkowanej kolendry z pieprzem łyżeczka oregano Wymieszać składniki zalewy , włożyć mięso i wstawić do lodówki na co najmniej dwie doby. Schab wyjąć z zalewy. w środku schabu zrobić otwór i napchać suszonych moreli. Zioła wymieszać na talerzu, schab otoczyć w ziołach włożyć do woreczka i umieścić w szynkowarze. Szynkowar zamknąć, docisnąć sprężyną i odstawić na kilka godzin. Parzyć półtorej godziny w 90 st. Po tym czasie wyjąć szynkowar z zawartością i wstawić do zimnej wody. Po wystudzeniu schłodzić w lodówce. SMACZNEGOobrazek
Szynkowar - Boczek rolowany.jpg
składniki: ok. 1,5 kg boczku surowego sól, ...
składniki: ok. 1,5 kg boczku surowego sól, pieprz do smaku 2 łyżki bułki tartej 3-4 ząbki czosnku sól, pierz do smaku ewentualnie wg. uznania gotowa marynata kupiona w sklepie lub sól peklowa Przygotowanie: Mięso umyć, potłuc, natrzeć przyprawami i dwoma ząbkami roztartego czosnku. Przechować w lodówce 1-2 doby. Po wyjęciu mięso wymasować. Czym dłużej będzie wyrabiane tym będzie bardziej miękkie i smaczniejsze. Przygotowany boczek posypać dwoma ząbkami posiekanego czosnku, drobno posiekaną papryką, pieczarkami lub marynowana śliwką itp. Mięso zrolować. Do szynkowara włożyć wypychacz (dodatkowe dno z uchwytami do wyciągania). Następnie włożyć przygotowane mięso. Założyć płytkę dociskową,sprężynę i blokadę. Tak przygotowany szynkowar włożyć do garnka z wrzącą wodą. Poziom wody musi być 1-2 cm. wyższy niż poziom wsadu w szynkowarze. Jeżeli woda wyparuje uzupełniamy gorącą wodą. Gotujemy 2,5 - 3godziny w temperaturze ok.90 stopni Celsjusza. Po wyjęciu z kąpieli wodnej szynkowar razem z wsadem mięsnym dokładnie wystudzić. Przy wyjmowaniu gotowego produktu postępujemy dokładnie odwrotnie. Zdjąć blokadę, sprężynę, płytkę dociskową i za pomocą rączki wyciągnąć gotowy wyrób razem z dodatkowym dnem (wypychaczem). Jeżeli jest problem z wyjęciem produktu, należy na chwilę szynkowar zanurzyć w ciepłej wodzie. SMACZNEGOobrazek
Szynkowar - Mielonka.jpg
składniki: ok. 1,3 kg mięsa mielonego (dobrze w ...
składniki: ok. 1,3 kg mięsa mielonego (dobrze widziane mięso grubo mielone) 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 2 ząbki czosnku sól, pierz do smaku według uznania można dodać np. majeranek, ziele angielskie, kminek itp. Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Im dłużej będzie mieszane - wyrabiane tym będzie smaczniejsze. Do szynkowara włożyć wypychacz (dodatkowe dno z uchwytami do wyciągania). Następnie włożyć przygotowane mięso,w którym możemy zamurzyć gotowane kurze lub przepiórcze jajka, pieczarki, grzyby suszone lub ulubione warzywa np. kawałki papryki, pomidora,cebuli itp. Wypełnic 3/4 wysokości szynkowara. Zakładamy płytkę dociskową,dłuższą sprężynę i blokadę. Tak przygotowany szynkowar wkładamy do garnka z wrzącą wodą. Poziom wody musi być 1-2 cm wyższy niż poziom wsadu w szynkowarze. Jeżeli woda wyparuje uzupełniamy gorącą wodą. Gotujemy 1godzinę 45 minut w temperaturze ok.90 stopni Celsjusza. Po wyjęciu z kąpieli wodnej szynkowar razem z wsadem mięsnym dokładnie wystudzić. Przy wyjmowaniu gotowego produktu postępujemy dokładnie odwrotnie. Zdjąć blokadę, sprężynę, płytkę dociskową i za pomocą rączki wyciągnąć gotowy wyrób razem z dodatkowym dnem (wypyczachem). Jeżeli jest problem z wyjęciem produktu, należy na chwilę szynkowar zanurzyć w ciepłej wodzie. SMACZNEGOobrazek
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności