Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Przysmaki z Szynkowara.jpg

maniek2241 / Szynkowar / Przysmaki z Szynkowara.jpg
Szynkowar - Przysmaki z Szynkowara.jpg
Download: Przysmaki z Szynkowara.jpg

52 KB

(479px x 362px)

0.0 / 5 (0 głosów)

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
Szynkowar - Boczek rolowany.jpg
składniki: ok. 1,5 kg boczku surowego sól, ...
składniki: ok. 1,5 kg boczku surowego sól, pieprz do smaku 2 łyżki bułki tartej 3-4 ząbki czosnku sól, pierz do smaku ewentualnie wg. uznania gotowa marynata kupiona w sklepie lub sól peklowa Przygotowanie: Mięso umyć, potłuc, natrzeć przyprawami i dwoma ząbkami roztartego czosnku. Przechować w lodówce 1-2 doby. Po wyjęciu mięso wymasować. Czym dłużej będzie wyrabiane tym będzie bardziej miękkie i smaczniejsze. Przygotowany boczek posypać dwoma ząbkami posiekanego czosnku, drobno posiekaną papryką, pieczarkami lub marynowana śliwką itp. Mięso zrolować. Do szynkowara włożyć wypychacz (dodatkowe dno z uchwytami do wyciągania). Następnie włożyć przygotowane mięso. Założyć płytkę dociskową,sprężynę i blokadę. Tak przygotowany szynkowar włożyć do garnka z wrzącą wodą. Poziom wody musi być 1-2 cm. wyższy niż poziom wsadu w szynkowarze. Jeżeli woda wyparuje uzupełniamy gorącą wodą. Gotujemy 2,5 - 3godziny w temperaturze ok.90 stopni Celsjusza. Po wyjęciu z kąpieli wodnej szynkowar razem z wsadem mięsnym dokładnie wystudzić. Przy wyjmowaniu gotowego produktu postępujemy dokładnie odwrotnie. Zdjąć blokadę, sprężynę, płytkę dociskową i za pomocą rączki wyciągnąć gotowy wyrób razem z dodatkowym dnem (wypychaczem). Jeżeli jest problem z wyjęciem produktu, należy na chwilę szynkowar zanurzyć w ciepłej wodzie. SMACZNEGOobrazek
Szynkowar - Golonko w Warzywach gotowane z szynkowara.jpg
Potrzebne składniki: 0,8 kg golonki wieprzowej ...
Potrzebne składniki: 0,8 kg golonki wieprzowej bez kości 50 g świeżej marchewki 25 g selera 1/4 małej cebuli 0,1 litra wody 5 g ziela angielskiego i jałowca dwa pokruszone liście laurowe 1 ząbek czosnku 25 g soli peklowej 1 łyżeczka cukru Sposób przyrządzania: Peklowanie mięsa to najdłuższy etap w całym procesie przygotowania golonki. Mięso należy pokroić w kostkę i dobrze wetrzeć w nie sól peklową. Wstawić do ceramicznego lub szklanego naczynia i zalać wodą z wymieszanym cukrem, liśćmi laurowymi i posiekanym czosnkiem – dobrze wymieszać i ugnieść. Naczynie odstawić na około 48–72 godziny do lodówki przy czym po pierwszym dniu jeszcze raz dobrze wymieszać i ubić. Po zapeklowaniu mięso wymoczyć w zimnej wodzie przez godzinę i dobrze osuszyć. Do szynkowaru włożyć woreczek foliowy i napełnić go masą mięsną wymieszaną z przyprawami i ze świeżymi warzywami, które należy pokroić uprzednio w drobną kostkę. Teraz dobrze ubijać każdą warstwę. Koniec woreczka zakręcić i zamknąć szynkowar. Następnie należy włożyć szynkowar do garnka z wodą tak, aby lustro wody było 1 cm ponad powierzchnią masy mięsa w szynkowarze. Absolutnie nie należy zamaczać w wodzie całego szynkowaru. Doprowadzamy wodę do wrzenia (silne wydobywanie się pęcherzyków spod dna szynkowaru) i przez około 2–2,5 godziny parzymy mięso w temperaturze 80–84°C (nie gotować). Po skończonym parzeniu szynkowar wkładamy na około 1,5 godziny do zimnej wody w celu jego wystudzenia. Następnie odkręcamy pokrywę i wyciągamy golonkę z woreczka i wkładamy ją na 6 lub więcej godzin do lodówki. Teraz jest ona już gotowa do spożycia. SMACZNEGO obrazek
Szynkowar - Lunchenon Meat-Mielonka Do Chleba z Szynkowara.jpg
SKŁADNIKI: ---90 dkg łopatki wieprzo ...
SKŁADNIKI: ---90 dkg łopatki wieprzowej ---15 dkg wołowiny (ligawa lub inna nie żylasta) ---3 płaskie łyżeczki soli peklowej ---1/2 łyżeczki pieprzu białego ---1/2 łyżeczki kolendry mielonej ---2 ząbki czosnku ---4 płaskie łyżeczki suchej żelatyny. Łopatkę i wołowinę zmielić .Przełożyć do większej miski i dodać sól peklową,pieprz,kolendrę,drobniutko posiekany czosnek i wsypać żelatynę.Wszystko dobrze wyrobić,aż do rozklejenia mięsa.Jeżeli ktoś posiada szynkowar to włożyć woreczek do środka i upchać mięso,żeby było jak najmniej powietrza.Woreczek zamknąć klipsem i zamknąć szynkowar całkowicie dociskając sprężyną.Tak przygotowane mięso wstawić do lodówki na ok.26-27 godzin. obrazek Na drugi dzień wstawić szynkowar do zimnej wody tak żeby woda była troszkę poniżej rantu-nie może się dostawać do środka.Mielonkę parzymy od momentu uzyskania właściwej temperatury wody (75-80 stopni C) ok.1,45 minut.Po tym czasie wyjmujemy szynkowar i schładzamy w zimnej bieżącej wodzie-wstawiamy go do lodówki na 12 godzin i dopiero otwieramy gotowy wyrób.W przypadku kiedy mięso mamy w osłonkach postępujemy identycznie,z tym że nie schładzamy w wodzie tylko czekamy,aż samoistnie wystygnie i wtedy wkładamy do lodówki.Mięsko jest bardzo smaczne.Można oczywiście przyprawić wg własnego smaku.Polecam-wyrób bez chemii wody i.t.p świństw. Waga szynki zrobionej 1,08 kg. SMACZNEGOobrazek
Szynkowar - Popularna Szynka z Szynkowara.jpg
Przepis pochodzi z instrukcji użytkowania dołączonej ...
Przepis pochodzi z instrukcji użytkowania dołączonej do szynkowara. Jeśli posiadamy szynkowar ze stali szlachetnej z możliwością wyjmowania, nie musimy używać woreczków. Składniki: - 0,90 kg szynki lub łopatki - 25 g soli peklowej - 2 ząbki czosnku ( jeżeli ktoś nie lubi nie musi dodawać) - 1 łyżeczka majeranku - 1 łyżeczka żelatyny - 1 łyżeczka cukru pudru - 0,1 litra wody Wykonanie: 1. Mięso oczyszczamy z błon, kroimy na mniejsze kawałeczki (aby łatwiej nam było upchać je w szynkowarze), następnie każdy kawałek lekko ubijamy tłuczkiem i wsypujemy 25 g soli pekolowej. Wszystko dokładnie dłuższą chwilkę mieszamy- ugniatamy, zawijamy w worek i wstawiamy na 3-4 godz. do lodówki. obrazekobrazek 2. Po tym czasie wyjmujemy mięso z lodówki, dodajemy do niego 0,1 litra wody z płaską łyżeczką cukru pudru, dokładnie mieszamy, dosypujemy łyżeczkę żelatyny, nadal mieszamy, dodajemy majerankę i wyciśnięty czosnek i wszystko mieszamy. Do szynkowara wkładamy woreczek foliowy ( ja używam zwykłych woreczków śniadaniowych) i do środka ciasno układamy mięsko, staramy się nie pozostawiać w środku powietrza. Kiedy mięsko jest już w środku ,zawiajamy końcówkę woreczka, nakładamy metalowy talerzyk , przycisk i sprężynę, przykręcamy zaworek. Tak przygotowane mięso wkładamy na 2 doby do lodówki. 3. Po tym czasie wykładamy szynkowar do garnka wypełnionego wodą, tak aby woda była 3-4 cm poniżej górnej krawędzi szynkowarki i parzymy 2 godziny w temp. 80 stopni C. 4. Po 2 godzinach wykładamy szynkowar do zimnej wody w celu ochłodzenia, a potem jeszcze przez noc trzymamy w lodówce. SMACZNEGOobrazek
Szynkowar - Szynkowar2.jpg
Szynkowar jest doskonałym urządzeniem do przygotowywan ...
obrazek Szynkowar jest doskonałym urządzeniem do przygotowywania domowych wyrobów mięsnych bez konserwantów, wykonanym ze stali nierdzewnej 18-00 i 18-10 dopuszczonej do bezpośredniego kontaktu z żywnością. Stal nierdzewna nie wchodzi w reakcję z mięsem oraz z przyprawami. Nie wymaga użycia specjalnych woreczków. Nie wymaga specjalnego garnka potrzebnego do parzenia naszej wędliny ponieważ jego wymiary to: wysokość: 17 cm szerokość wewnętrzna: 11,8 cm i zewnętrzna z kołnierzem: 13,3 cm waga: 1,2 kg Wyposażony jest w poręczny uchwyt umożliwiający bezpieczne wyjęcie szynkowara z kąpieli wodnej. Ten sam uchwyt służy również do wyjęcia gotowego produktu z szynkowara. Szynkowar myjemy w zmywarce lub po prostu wodą z płynem. Szynkowar do przygotowywania wyrobów mięsnych w gospodarstwie domowym. Instrukcja obsługi: Do garnka - korpusu szynkowara (nr 1) proszę włożyć wypychacz (nr 2). Teraz mogą państwo wypełnić szynkowar wybranym mięsem (patrz propozycje przygotowania). Zestaw wyposażony jest w dodatkową płytkę (nr 3), przydatną przy przygotowywaniu jednocześnie dwóch rodzajów mięsa. Czyli możemy za jednym razem przygotować np. mielonkę i płat mięsa zrolowanego. Ze względu na czas parzenia wyrobów, najlepiej żeby to było mięso w jednym gatunku. Na mięso należy ułożyć płytę dociskową (nr 4). Na płytę dociskową przychodzi jedna ze sprężyn (nr 5). Jeżeli wypełnili Państwo garnek do 3/4 wysokości, proszę użyć krótszej sprężyny. W przypadku wypełnienia szynkowaru mięsem w 1/4 lub w 1/2 , użyć należy dłuższej sprężyny. Pokrywą (nr 6) docisnąć sprężynę (nr 5) do dołu i zahaczyć pokrywę w mocowaniu garnka. Dla ułatwienia zamykania na korpusie szynkowaru i na pokrywce znajdują się strzałki. Pozycja, kiedy groty strzałek ustawione są wprost na siebie, to pozycja, w której należy docisnąć i przekręcić pokrywkę. Szynkowar włożyć do garnka z wrzącą wodą i parzyć w temperaturze 80-90o C. Czas parzenia zależy od rodzaju wsadu. Po tym czasie szynkowar należy wyjąć z wody przy pomocy uchwytu (nr 6), pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Odkręcić pokrywkę i wysunąć ją z mocowania. Przy pomocy uchwytu (nr 7) można teraz wyciągnąć gotową potrawę.
Szynkowar - Szynkowar2.jpg
Co nam potrzeba: Szynkowar , termometr, woreczki (jeś ...
Co nam potrzeba: Szynkowar , termometr, woreczki (jeśli mamy szynkowar bez możliwości wyciągania wsadu) sól do peklowania i przyprawy do mięsa. W takim szynkowarze przyrządza się od 0.8 - 1,5 kg. mięsa(to zależy od wielkości szynkowaru) , używając specjalnych, atestowanych woreczków.(Można użyć woreczków,takich do zamrażania mięsa) Mięso należy wcześniej przygotować. Można je zapeklować, zachowuje wówczas różowy kolor. Mięso, całkowicie zanurzone w zalewie z soli peklowej, wody i przypraw wstawia się do lodówki na kilka dni ( od 3 dni do tygodnia) , a następnie osącza z zalewy , płucze (można mięso dodatkowo obtoczyć w przyprawach ) i umieszcza w szynkowarze . Mięso można również przyrządzić bez peklowania. Należy je przyprawić , włożyć w woreczku do szynkowaru , zamknąć , umieścić w lodówce na co najmniej 12 godz. a najlepiej na dobę i po tym czasie gotować. Przygotowanie szynkowaru: 2 sznureczki o długości ok. 70 cm związać na środku i włożyć do pustego szynkowaru tak, aby po włożeniu woreczka zwisałały poza krawędź szynkowaru (ten pomysł znalazłam na forum) . Nie jest to konieczne, ale bardzo ułatwia wyjęcie woreczka z gotową wędliną. Pusty woreczek włożyć do szynkowaru i wywinąć brzegi woreczka na zewnątrz. Przyprawione lub zapeklowane mięso włożyć do woreczka w szynkowarze , ubijając ciasno np. płaskim tłuczkiem do ziemniaków. obrazek Końcówki woreczka związać i zgodnie z instrukcją zamknąć pokrywę ze sprężyną. Szynkowar wstawić do wysokiego garnka i wlać tyle zimnej wody, aby jej poziom był o 1-2 cm wyższy niż mięsa . Termometr umieścić w garnku tak , aby łatwo było odczytać temperaturę ( np. zaczepić termometr za pomocą dużego spinacza biurowego). obrazek Wodę doprowadzić do wrzenia i gotować ok.1 ½ - 2 godz . w zależności od rodzaju mięsa w temp. 80-90 st, ( nie przekraczając 95 st. ). Garnek można przykryć tak , aby woda nie wyparowała, a termometr był widoczny. Należy sprawdzać poziom wody i jeśli to konieczne, uzupełnić gorącą wodą . To nie UFO, to szynkowar. Po 2 godz. szynkowar ostrożnie wyjąć z garnka, wylać przez szczelinę w pokrywie tę odrobinę wody , która skropliła się w szynkowarze ( nie otwierać !) i wstawić do zlewu z zimną wodą. Po schłodzeniu zamknięty szynkowar włożyć do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie zdjąć pokrywę i wyjąć woreczek z wędliną ( tu bardzo pomocne są sznureczki) . Rozciąć woreczek i delektowac się pyszną wędlinką własnej produkcji. Uwaga : Szynkowar z zewnątrz ciemnieje do linii wody. Nie ma to znaczenia, wewnątrz pozostaje jasny, zresztą mięso jest w woreczku i nie ma kontaktu z metalem .
Szynkowar - Rolada Boczkowa - Szynkowar.jpg
Składniki: 1 kg chudego surowego boczku ...
Składniki: 1 kg chudego surowego boczku ząbek czosnku sól, pieprz, majeranek 2 łyżki chrzanu zalewa: 2 łyżeczki peklosoli, liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec, Przygotowanie: Składniki na zalewę zagotować i wystudzić. Boczek umyć, osuszyć z jednej strony natrzeć solą, pieprzem, majerankiem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, całą powierzchnię posmarować chrzanem. Boczek zwinąć posmarowana stroną do środka. Na roladę naciągnąć siatkę wędliniarską. Roladę włożyć do wcześniej przygotowanej zalewy na 3 dni. Codziennie roladę odwracać w wodzie, żeby w każdej strony dobrze się zapeklowała. Roladę włożyć do szynkowaru. Szynkowar wstawić do garnka z wodą i gotować w 80 stopniach przez 2 h. Szynkowar wystudzić, wstawić do lodówki najlepiej na noc. Następnie roladę wyciągnąć z szynkowara, zdjąć siatkę wędliniarską i gotowe. SMACZNEGOobrazek
Szynkowar - Mozaika - Szynkowar.jpg
Składniki: 60 dkg surowej szynki 60 dkg ło ...
Składniki: 60 dkg surowej szynki 60 dkg łopatki 1 czerwona papryka 5 pieczarek 15 oliwek 20 dkg żółtego sera liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, 2 ząbki czosnku sól, sól peklowa, pieprz 1/2 litra piwa 1/2 litra wody 2 łyżki żelatyny 1 cebula Przygotowanie: Mięso umyć i osuszyć. Szynkę pokroić w kostkę. Łopatkę pokroić w paski takiej wielkości żeby się zmieściły do maszynki do mięsa. Do wody dodać przyprawy, zagotować i wystudzić. Mięso przełożyć do miski zalać piwem i wodą z przyprawami, odstawić na 4 dni w chłodne miejsce. Codziennie mieszać mięso. obrazek Paprykę umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Pieczarki obrać i pokroić. Ser pokroić w kostkę. Oliwki odsączyć i pokroić. Cebulę obrać i zeszklić, wystudzić. Szynkę zostawić pokrojoną w kostkę, a łopatkę zmielić w maszynce do mięsa. Dodać powyższe pokrojone składniki, żelatynę i ok. 300 ml. wody, wymieszać. obrazek Gotową masę przełożyć do szynkowaru i odstawić do lodówki na ok. 12 godzin. Ponieważ nie wszystkie mięso zmieściło mi się w szynkowarze resztę przełożyłam do półlitrowego słoika, zakręciłam i odstawiłam do lodówki. Na dno garnka położyć ściereczkę i wstawić szynkowar i słoik. Nalać wody i gotować od momentu gdy woda osiągnie temperaturę 80 stopni 2 godziny. Następnie wyjąć szynkowar i słoik z wody wystudzić i włożyć do lodówki najlepiej na noc. Następnego dnia gotową wędlinę wyjąć z szynkowaru, a tą w słoiku zostawić na później. SMACZNEGOobrazek
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności