Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Łopatka z Szynkowara.jpg

maniek2241 / Szynkowar / Łopatka z Szynkowara.jpg
Szynkowar - Łopatka z Szynkowara.jpg
Download: Łopatka z Szynkowara.jpg

75 KB

(460px x 362px)

0.0 / 5 (0 głosów)

SKŁADNIKI:

łopatki b/k - 1 kg
majeranek -1 łyżka
sól peklowana -2 łyżeczki
czosnek - 2 ząbki
żelatyna - 2 łyżeczki
woda - 100 ml
sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Łopatkę umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Następnie każdy kawałek mięsa pobić tłuczkiem do mięsa. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć do mięsa, dodać przyprawy, żelatynę i wodę, dokładnie rękoma wymieszać.
obrazek
Do szynkowara włożyć woreczek, do woreczka wkładamy mięso, dobrze dociskając rękoma, zawinąć worek, nałożyć pokrywę od szynkowara ze sprężyną, zamknąć . Odstawić na 12 godzin w chłodne miejsce. Następnie szynkowar włożyć do dużego garnka, zalać wodą powyżej powierzchni mięsa. Postawić garnek na kuchni, parzyć przez 100 minut w 85 stop. Po tym czasie wstawić szynkowar do garnka z zimną wodą, schłodzić. Odstawić w chłodne miejsce, do następnego dnia.
SMACZNEGO
obrazek

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
Szynkowar - Mielonka Tyrolska z Szynkowara.jpg
Składniki: Wieprzowina 2 klasy 1 kg (mieso z wykr ...
Składniki: Wieprzowina 2 klasy 1 kg (mieso z wykrawania szynek, karczków itp) Peklosól 18 gram Przyprawa tyrolska 1-3 gram Mąka ziemniaczana 20-30 gram woda 30-50 ml opcjonalnie 1/2 łyżeczki czosnku 1/4 łyżeczki białego mielonego pieprzu. Wykonanie: Mięso mielimy na sitku 5 . Do wody dodajemy przyprawę tyrolską, peklosól, i opcjonalnie pieprz i czosnek dokładnie mieszamy i dodajemy do zmielonego mięsa. Wyrabiamy mięso do uzyskania kleistości. Najlepsze efekty uzyskamy w mikserze planetarnym. Jeżeli takiego nie mamy mieszamy ręcznie przez 10-15 minut. Umieszczamy masę w szynkowarze. Zamykamy szynkowar i umieszczamy w lodówce na 12 - 24 godziny. Wkładamy do garnka z wrzątkiem tak aby brzegi szynkowara wystawały 1 -2cm nad wodę. Zmniejszamy gaz i parzymy półtorej godziny w temperaturze 75 - 80 stopni. Wyjmujemy i chłodzimy w zimnej wodzie przez 15 - 20 minut. Wkładamy na 8 - 10 godzin do lodówki. Gotowe. SMACZNEGOobrazek
Szynkowar - Golonko w Warzywach gotowane z szynkowara.jpg
Potrzebne składniki: 0,8 kg golonki wieprzowej ...
Potrzebne składniki: 0,8 kg golonki wieprzowej bez kości 50 g świeżej marchewki 25 g selera 1/4 małej cebuli 0,1 litra wody 5 g ziela angielskiego i jałowca dwa pokruszone liście laurowe 1 ząbek czosnku 25 g soli peklowej 1 łyżeczka cukru Sposób przyrządzania: Peklowanie mięsa to najdłuższy etap w całym procesie przygotowania golonki. Mięso należy pokroić w kostkę i dobrze wetrzeć w nie sól peklową. Wstawić do ceramicznego lub szklanego naczynia i zalać wodą z wymieszanym cukrem, liśćmi laurowymi i posiekanym czosnkiem – dobrze wymieszać i ugnieść. Naczynie odstawić na około 48–72 godziny do lodówki przy czym po pierwszym dniu jeszcze raz dobrze wymieszać i ubić. Po zapeklowaniu mięso wymoczyć w zimnej wodzie przez godzinę i dobrze osuszyć. Do szynkowaru włożyć woreczek foliowy i napełnić go masą mięsną wymieszaną z przyprawami i ze świeżymi warzywami, które należy pokroić uprzednio w drobną kostkę. Teraz dobrze ubijać każdą warstwę. Koniec woreczka zakręcić i zamknąć szynkowar. Następnie należy włożyć szynkowar do garnka z wodą tak, aby lustro wody było 1 cm ponad powierzchnią masy mięsa w szynkowarze. Absolutnie nie należy zamaczać w wodzie całego szynkowaru. Doprowadzamy wodę do wrzenia (silne wydobywanie się pęcherzyków spod dna szynkowaru) i przez około 2–2,5 godziny parzymy mięso w temperaturze 80–84°C (nie gotować). Po skończonym parzeniu szynkowar wkładamy na około 1,5 godziny do zimnej wody w celu jego wystudzenia. Następnie odkręcamy pokrywę i wyciągamy golonkę z woreczka i wkładamy ją na 6 lub więcej godzin do lodówki. Teraz jest ona już gotowa do spożycia. SMACZNEGO obrazek
Szynkowar - Lunchenon Meat-Mielonka Do Chleba z Szynkowara.jpg
SKŁADNIKI: ---90 dkg łopatki wieprzo ...
SKŁADNIKI: ---90 dkg łopatki wieprzowej ---15 dkg wołowiny (ligawa lub inna nie żylasta) ---3 płaskie łyżeczki soli peklowej ---1/2 łyżeczki pieprzu białego ---1/2 łyżeczki kolendry mielonej ---2 ząbki czosnku ---4 płaskie łyżeczki suchej żelatyny. Łopatkę i wołowinę zmielić .Przełożyć do większej miski i dodać sól peklową,pieprz,kolendrę,drobniutko posiekany czosnek i wsypać żelatynę.Wszystko dobrze wyrobić,aż do rozklejenia mięsa.Jeżeli ktoś posiada szynkowar to włożyć woreczek do środka i upchać mięso,żeby było jak najmniej powietrza.Woreczek zamknąć klipsem i zamknąć szynkowar całkowicie dociskając sprężyną.Tak przygotowane mięso wstawić do lodówki na ok.26-27 godzin. obrazek Na drugi dzień wstawić szynkowar do zimnej wody tak żeby woda była troszkę poniżej rantu-nie może się dostawać do środka.Mielonkę parzymy od momentu uzyskania właściwej temperatury wody (75-80 stopni C) ok.1,45 minut.Po tym czasie wyjmujemy szynkowar i schładzamy w zimnej bieżącej wodzie-wstawiamy go do lodówki na 12 godzin i dopiero otwieramy gotowy wyrób.W przypadku kiedy mięso mamy w osłonkach postępujemy identycznie,z tym że nie schładzamy w wodzie tylko czekamy,aż samoistnie wystygnie i wtedy wkładamy do lodówki.Mięsko jest bardzo smaczne.Można oczywiście przyprawić wg własnego smaku.Polecam-wyrób bez chemii wody i.t.p świństw. Waga szynki zrobionej 1,08 kg. SMACZNEGOobrazek
Szynkowar - Szynka Konserwowa.jpg
Przepis na szynkę z szynkowaru wyprodukowany z kawał ...
Przepis na szynkę z szynkowaru wyprodukowany z kawałków mięsnych - szynka konserwowa. Nie będę rozpisywała się nad zaletami takiej wędliny - to po prostu mięsko, a nie wyrób mięsnopodobny. SKŁADNIKI: 1,0 - 1,2 kg szynki lub łopatki wieprzowej 1/2 szklanki wody 1 łyżeczka cukru pudru (ja dałam fruktozę) szczypta gałki muszkatołowej szczypta świeżo zmielonego pieprzu 2 łyżeczki soli peklującej 1 łyżka żelatyny spożywczej (można pominąć) Mięso pokroić na kawałki ok. 5 centymetrowe. Każdy kawałek lekko rozbić tłuczkiem. Przygotować zalewę - w wodzie rozpuścić: cukier, sól, dodać przyprawy. Zalać mięso i dokładnie wymieszać. Dobrze jest wszystko kilka minut pomieszać, tak jak przy wyrabianiu ciasta. Mięso powinno wchłonąć całą zalewę. Mięso przykryć i odstawić do lodówki na 24 godziny. Jeśli chcemy aby nasza szynka była z galaretką, należy dodać żelatynę i ponownie wyrobić. Do szynkowaru wkładamy worek foliowy do którego należy upchać starannie mięso. Ważne jest aby nie było pustych miejsc pomiędzy kawałkami mięsa. Worek zawinąć, szynkowar zamknąć i odstawić ponownie do lodówki.W przepisie była mowa o 48 godzinach, moja stała około 14 godzin. (Jeśli mamy szynkowar ze stali szlachetnej z funkcją wyciągania zawartości nie potrzeba woreczków,mięso wkładamy bezpośrednio do naczynia). Szynkowar wstawić do wysokiego garnka z ciepłą wodą (woda powinna sięgać powyżej poziomu mięsa). Szynka powinna parzyć się około 2 godziny w temperaturze ok. 80 stopni C - nie powinna się zacząć gotować. Szynkę wystudzić w szynkowarze, najlepiej zimny szynkowar odstawić na kilka godzin do lodówki.Wyjąć i kroić. SMACZNEGOobrazek
Szynkowar - Schab z Morelą w Ziołach z Szynkowara.jpg
900 g schabu na zalewę (zalewy wystarcza na 2 kg mi ...
900 g schabu na zalewę (zalewy wystarcza na 2 kg mięsa) 2 l wody pół szkl soli 1 łyżka soli peklowej listki laurowe ziele angielskie pieprz ziarnisty suszone morele ok 100g posypka; 2 łyżeczki gorczycy białej 2 łyżeczki tymianku 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka młotkowanej kolendry z pieprzem łyżeczka oregano Wymieszać składniki zalewy , włożyć mięso i wstawić do lodówki na co najmniej dwie doby. Schab wyjąć z zalewy. w środku schabu zrobić otwór i napchać suszonych moreli. Zioła wymieszać na talerzu, schab otoczyć w ziołach włożyć do woreczka i umieścić w szynkowarze. Szynkowar zamknąć, docisnąć sprężyną i odstawić na kilka godzin. Parzyć półtorej godziny w 90 st. Po tym czasie wyjąć szynkowar z zawartością i wstawić do zimnej wody. Po wystudzeniu schłodzić w lodówce. SMACZNEGOobrazek
Szynkowar - Szynka Drobiowa z Szynkowara.jpg
SKŁADNIKI: ---1,80 udek lub ćwiartek dr ...
SKŁADNIKI: ---1,80 udek lub ćwiartek drobiowych ---3 płaskie łyżeczki peklosoli ---mały ząbek czosnku ---1 płaska łyżeczka białego pieprzu ---100 ml wody niegazowanej ---2 płaskie łyżeczki żelatyny ---1 płaska łyżeczka cukru pudru. obrazek Udka lub ćwiartki drobiowe obrać ze skóry.Wytrybować kości,a mięso pokroić w małe kawałki.Z kości gotuję wywar z warzywami i zamrażam w mniejszych słoikach -potem do różnych potraw jak znalazł.Skórkę można pokroić drobniutko,ale bardzo ciężko to się robi,więc lepiej zmielić na grubym sitku.Do miski włożyć pokrojone mięso i skórki, wsypać peklosól i wyrobić jak na mielone.Miskę przykryć i wstawić na 24 godziny do lodówki. Po tym czasie wstawić do garnka z zimną wodą i parzyć w temperaturze 80 stopni C ok.2 godzin licząc czas od momentu osiągnięcia przez wodę temperatury 80 stopni.Jeżeli nie posiadamy odpowiedniego termometru to temperatura wody jest zbliżona do 75-80 stopni kiedy w wodzie zaczną pojawiać się pęcherzyki .Dopływ ciepła zmniejszyć do minimum i parzyć pod przykryciem.Po tym czasie wyjąć szynkowar i wstawić do naczynia niższego od szynkowara i schłodzić pod bieżącą wodą.Zimny szynkowar wstawić do lodówki na noc i dopiero rano wyjąć szynkę.Szynkę można kroić w cieniutkie plasterki ,jest zwarta i bardzo smaczna.Polecam szyneczkę bez chemii i sztucznych przypraw. obrazek SMACZNEGOobrazek
Szynkowar - Szynka Miodowa z Piersi Indyka.jpg
SKŁADNIKI : --- 1 kg filetu z ...
SKŁADNIKI : --- 1 kg filetu z indyka --- 3 płaskie łyżeczki soli peklowej --- 2 małe ząbki czosnku --- 1/2 łyżeczki soli --- 2 łyżki płynnego miodu --- 3 płaskie łyżeczki żelatyny --- 1/2 szklanki wody niegazowanej Umyte i osuszone mięso indyka kroimy w kostkę (ok.1 cm).Do kubeczka wlać 1/2 szklanki wody niegazowanej,dodać roztarty czosnek w 1/2 łyżeczki soli,dodać miód,żelatynę ,sól peklową i wylać na pokrojone mięso.Dobrze wyrobić do momentu kiedy mięso się jakby zagęści i będzie się kleiło do rąk.Jeżeli ktoś posiada robot to może wyrobić na najniższych obrotach przy użyciu mieszadła płaskiego. obrazek Tak przygotowane,wkładamy do szynkowara. Parzymy ok.2,20 godziny od momentu osiągnięcia przez wodę temperatury 75 stopni C.schładzamy szynkowar. Wkładamy do lodówki na kilka godzin i możemy jeść swoją 100 % szyneczkę bez konserwantów i sztucznych dodatków w ilości 1 kilograma.Szynka w lodówce musi się dobrze schłodzić. SMACZNEGOobrazek
Szynkowar - Popularna Szynka z Szynkowara.jpg
Przepis pochodzi z instrukcji użytkowania dołączonej ...
Przepis pochodzi z instrukcji użytkowania dołączonej do szynkowara. Jeśli posiadamy szynkowar ze stali szlachetnej z możliwością wyjmowania, nie musimy używać woreczków. Składniki: - 0,90 kg szynki lub łopatki - 25 g soli peklowej - 2 ząbki czosnku ( jeżeli ktoś nie lubi nie musi dodawać) - 1 łyżeczka majeranku - 1 łyżeczka żelatyny - 1 łyżeczka cukru pudru - 0,1 litra wody Wykonanie: 1. Mięso oczyszczamy z błon, kroimy na mniejsze kawałeczki (aby łatwiej nam było upchać je w szynkowarze), następnie każdy kawałek lekko ubijamy tłuczkiem i wsypujemy 25 g soli pekolowej. Wszystko dokładnie dłuższą chwilkę mieszamy- ugniatamy, zawijamy w worek i wstawiamy na 3-4 godz. do lodówki. obrazekobrazek 2. Po tym czasie wyjmujemy mięso z lodówki, dodajemy do niego 0,1 litra wody z płaską łyżeczką cukru pudru, dokładnie mieszamy, dosypujemy łyżeczkę żelatyny, nadal mieszamy, dodajemy majerankę i wyciśnięty czosnek i wszystko mieszamy. Do szynkowara wkładamy woreczek foliowy ( ja używam zwykłych woreczków śniadaniowych) i do środka ciasno układamy mięsko, staramy się nie pozostawiać w środku powietrza. Kiedy mięsko jest już w środku ,zawiajamy końcówkę woreczka, nakładamy metalowy talerzyk , przycisk i sprężynę, przykręcamy zaworek. Tak przygotowane mięso wkładamy na 2 doby do lodówki. 3. Po tym czasie wykładamy szynkowar do garnka wypełnionego wodą, tak aby woda była 3-4 cm poniżej górnej krawędzi szynkowarki i parzymy 2 godziny w temp. 80 stopni C. 4. Po 2 godzinach wykładamy szynkowar do zimnej wody w celu ochłodzenia, a potem jeszcze przez noc trzymamy w lodówce. SMACZNEGOobrazek
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności