Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Kiełbasa wiejska wieprzowa.jpg

maniek2241 / Dom iOgród / Wędzarnia / Kiełbasy(1) / Kiełbasa wiejska wieprzowa.jpg
Kiełbasy1 - Kiełbasa wiejska wieprzowa.jpg
Download: Kiełbasa wiejska wieprzowa.jpg

41 KB

(600px x 450px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Składniki:
6 kg mielonego mięsa
1 kg słoniny
15 dkg soli
1,5 dkg saletry lub soli peklowej
2 łyżki cukru
pieprz czarny
kilka ziarenek ziela angielskiego
4 ząbki czosnku
gorczyca
gałka muszkatołowa
kolendra
(wszystkie ziarenka są świeżo mielone z młynka, gałkę ucieram na tarce od jarzyn i wszystkie przyprawy daje się według uznania do smaku).

Wykonanie:
Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy, aż masa stanie się kleista, wtedy dodajemy pół litra zimnej wody i ponownie wyrabiamy do połączenia się wszystkich składników.
Odstawiamy na kilka godzin. Następnie nabijamy mięsną masą, wyszlamowane jelita za pomocą maszynki do mięsa ze specjalną końcówką. Zawieszamy kiełbaski w ciepłe miejsce, żeby je osuszyć i wędzimy.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności