Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
Folder z materiałami dla osób pełnoletnich
+18 Ten folder Chomika zawiera materiały, które mogą być oglądane tylko przez osoby pełnoletnie.

Czy chcesz zobaczyć zawartość tego folderu?
Zaloguj się jeśli masz już konto.

Hamburger.jpg

Hamburgery - Hamburger.jpg
Download: Hamburger.jpg

2,52 MB

(2892px x 1988px)

0.0 / 5 (0 głosów)

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

obrazek

Poniżej podaje 10 przepisów na hamburgery z ekskluzywnego miesięcznika pt."Better homes & gardens" (czyli lepsze domy i ogrody dosłownie, po polsku byśmy powiedzieli "dobrze prowadzony dom i ogród"). Z podanych składników są tez takie, których nie ma w Polsce, wtedy albo trzeba zastąpić podobnymi albo opuścić. Wówczas smak na pewno będzie inny niż powinien, a może czasem nawet lepszy przez te zamiany, bardziej nam odpowiadający. W każdym razie będzie pole do inwencji kulinarnych, a ponieważ może nie będzie okazji do porównania z oryginalnymi burgerami, to będzie smakować tym, co lubią z tego, co maja do dyspozycji. Kilka slow w sprawie mielonego mięsa wołowego. Zalecane jest mięso chude lub bardzo chude. Bardzo chude to albo prawie bez tłuszczu, albo zawierające 4% tłuszczu. Dalej, jest w sprzedaży mięso o zawartości 10 lub 15% tłuszczu i potem 20, 25, 30%. Mowa tu o paczkowanym mielonym mięsie z określonym procentem tłuszczu. Jeśli nie można takiego dostać, to trzeba sobie samemu zmielić, ale...podzielę się z Wami moimi osobistymi doświadczeniami smakowymi na ten temat. Próbowałam mięso b. chude, 4% procentowe, tez 10 i 15 %. Powyżej 15% nie kupowałem, bo moim zdaniem za tłuste i zbyt kaloryczne, ale przypuszczam, ze te oryginalne hamburgery z McDonalda są robione z mięsa 20-30%. Jadłem w McDonaldzie i na podstawie różnicy smaku są moje domniemania. Bardziej tłuste mięso jest smaczniejsze, ale za to mniej zdrowe. 4% mięso jest suche i niesmaczne, raz kupiłem i więcej nie. Najlepiej smakowało mi 15%, jest lepsze w smaku od chudszego a jednocześnie nie za tłuste. Jeśli nie ma w sprzedaży mielonego mięsa z oznakowaniem zawartości tłuszczu, to trzeba sobie zmielić z odpowiednim jego dodatkiem, żeby smakowało. W tradycyjnych burgerach nie ma żadnych dodatków i pewnie nawet soli, bo jest nie wyczuwalna. Jest to tylko mielone mięso ukształtowane i upieczone. Smak dają dodatki: sałata, pomidory, cebula, ogórki świeże lub marynowane, ketchup, musztarda czy inne gotowe sosy. W podanych niżej są rożne dodatki do mięsa i to jest różnica. Papryk jest dużo rodzajów różniących się wielkością, kształtem, kolorem i smakiem i tu są wymienione gatunki. Niektóre dają bardzo szczególny smak i używając "zwykłych papryk" sporo się straci, ale nie ma rady. Odmian papryk Anaheim i poblano pewnie nie ma,, trzeba użyć, jakie są. Koszer sól jest to gruboziarnista sol używana w kuchni żydowskiej, jest tez inna gruboziarnista sól i morska sól, wymienione w przepisach, użyć, jaka można dostać. Hamburgery maja być grillowane na średnim ogniu w podanym czasie i kolor wewnątrz grillowanych burgerów nie jest miernikiem gotowości. Jeśli specjalny termometr do mięsa i włożony do burgera wykaże temp. miedzy 70-80 C, to burgery są gotowe i bezpieczne do jedzenia bez względu na kolor. Termometr wkłada się z boku na głębokość mniej więcej 5cm. Nie mając termometru nie należy skracać czasu. Niebezpośrednia metoda grillowania, polega na tym, ze drzewo/ węgielki są rozłożone po brzegach, w środku coś metalowego, aby nie było płomienia na środku i mięso układa się pośrodku rusztu, nie nad ogniem, grill musi być nakryty pokrywa i mięso grilluje gorące cyrkulujące powietrze wewnątrz.
Inne pliki do pobrania z tego chomika
Polskie dinozaury - DSC03832.JPG
Dochodząc do południowej części ponad 13 hektarowego obs ...
Dochodząc do południowej części ponad 13 hektarowego obszaru parku, niczym sondą kosmiczną, lądujemy na... Księżycu. Olbrzymie zwaliska, kształtne hałdy, niewielkie jeziorka tworzą iście kosmiczny krajobraz. Spękana ziemia do złudzenia przypomina wulkaniczną powierzchnię Księżyca, tworząc niemal wrażenie stanu nieważkości. Dawna (nieczynna od 1977 roku) kopalnia odkrywkowa glinki ceramicznej pełna jest iłów i mułków z licznymi płytami piaskowca. Jednak najbardziej atrakcyjnym minerałem, który przyniósł sławę (i nazwę) temu miejscu, jest gagat, bitumiczna odmiana węgla brunatnego o głęboko czarnym kolorze. Wyjątkowość tego minerału potwierdza fakt, że występuje on tylko w Wielkiej Brytanii, Stanach Zjednoczonych Ameryki oraz kilku innych państwach świata. Współcześnie, niestety, nie jest obecny na powierzchni, jednak wciąż wzbudza zachwyt w wyrabianej dawniej biżuterii żałobnej, która służyła od ok. 15 tysięcy lat różnym ludom.
Polskie dinozaury - DSC03845.JPG
Jeśli ktoś oczekuje tandetnych, odlanych z tworzywa figu ...
Jeśli ktoś oczekuje tandetnych, odlanych z tworzywa figur gadów, może czuć się zawiedziony, jednak krajobraz geologiczny w zupełności oddaje ducha wczesnojurajskiej epoki. Ukształtowane ok. 200 milionów lat temu skały były świadkami niezwykłych zapewne scen z życia czy to drapieżnych teropodów czy roślinożernych zauropodów. Idąc w głąb nietrudno zauważyć, tym razem doskonale oznakowane, ślady życia mieszkańców "parku jurajskiego". Chronione drewnianą wiatą, równoległe do siebie ślady, zgodnie podążające w kierunku północnym, zarówno dorosłych, jak i młodych osobników zauropodów, są najstarszym na świecie świadectwem stadnego życia tego gatunku. Na terenie rezerwatu odkryto i poddano konserwacji największy, bo aż ponad 60-centymetrowy, ślad drapieżnego allozauroida.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności