Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Sernik-wisniowy-z-bananmi-i-czekolada.jpg

kwiatek_1998 / KUCHNIA przepisy / 02 - PYSZNOŚCI BEZ PIECZENIA / Sernik-wisniowy-z-bananmi-i-czekolada.jpg
02 - PYSZNOŚCI BEZ PIECZENIA - Sernik-wisniowy-z-bananmi-i-czekolada.jpg
Download: Sernik-wisniowy-z-bananmi-i-czekolada.jpg

76 KB

(588px x 425px)

0.0 / 5 (0 głosów)

Składniki:
spód:
1 łyżeczka kakao
100g masła
150g mlecznej czekolady
50g płatków migdałowych
80g płatków kukurydzianych
krem:
500g śmietankowego sera lub zmielonego sera na sernik
500g sera mascarpone
110g cukru
9 łyżeczek żelatyny
1 opakowanie cukru waniliowego
3 dojrzałe banany
sok z połowy cytryny
250g śmietany kremówki
wierzch:
2 łyżki cukru
500g wiśni
250ml soku wiśniowego + 9 łyżek
40g mąki ziemniaczanej

Spód:
1. Czekoladę i masło roztopić w kipieli wodnej (w naczyniu nad gotującą się wodą), dodać łyżeczkę kakao, wymieszać.

2. Połączyć razem płatki migdałowe i kukurydziane. Wlać czekoladę z masłem, wymieszać. Tortownicę o średnicy 26cm posmarować masłem i wyłożyć czekoladową masą. Wstawić do lodówki na godzinę.

krem:
3. Utrzeć razem ser i mascaropne, dodać cukier, cukier waniliowy.

4. Banany zmiksować i skropić sokiem z cytryny. Połączyć z masą serową.

5. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody. Małym strumieniem wlewać do masy bananowej.

6. Śmietanę kremówkę ubić i wymieszać z tężejącym kremem. Masę przełożyć na czekoladowy spód i wstawić do lodówki na parę godzin, aż stężeje (najlepiej na noc).

wierzch:
7. Wiśnie wypestkować. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z 9 łyżkami soku, resztę soku zagotować z 2 łyżkami cukru. Dodać mąkę, wymieszać i chwileczkę gotować. Zdjąć z ognia, dodać wiśnie i odstawić do ostygnięcia.
8. Przestygnięte wiśnie rozłożyć na wierzchu ciasta i schłodzić w lodówce.

Smacznego :)



Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
02 - PYSZNOŚCI BEZ PIECZENIA - Sernik-wisniowy-z-bananmi-i-czekolada.jpg
Składniki: spód: 1 łyżeczka kakao 100g masła 150g ml ...

Składniki: spód: 1 łyżeczka kakao 100g masła 150g mlecznej czekolady 50g płatków migdałowych 80g płatków kukurydzianych krem: 500g śmietankowego sera lub zmielonego sera na sernik 500g sera mascarpone 110g cukru 9 łyżeczek żelatyny 1 opakowanie cukru waniliowego 3 dojrzałe banany sok z połowy cytryny 250g śmietany kremówki wierzch: 2 łyżki cukru 500g wiśni 250ml soku wiśniowego + 9 łyżek 40g mąki ziemniaczanej Spód: 1. Czekoladę i masło roztopić w kipieli wodnej (w naczyniu nad gotującą się wodą), dodać łyżeczkę kakao, wymieszać. 2. Połączyć razem płatki migdałowe i kukurydziane. Wlać czekoladę z masłem, wymieszać. Tortownicę o średnicy 26cm posmarować masłem i wyłożyć czekoladową masą. Wstawić do lodówki na godzinę. krem: 3. Utrzeć razem ser i mascaropne, dodać cukier, cukier waniliowy. 4. Banany zmiksować i skropić sokiem z cytryny. Połączyć z masą serową. 5. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody. Małym strumieniem wlewać do masy bananowej. 6. Śmietanę kremówkę ubić i wymieszać z tężejącym kremem. Masę przełożyć na czekoladowy spód i wstawić do lodówki na parę godzin, aż stężeje (najlepiej na noc). wierzch: 7. Wiśnie wypestkować. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z 9 łyżkami soku, resztę soku zagotować z 2 łyżkami cukru. Dodać mąkę, wymieszać i chwileczkę gotować. Zdjąć z ognia, dodać wiśnie i odstawić do ostygnięcia. 8. Przestygnięte wiśnie rozłożyć na wierzchu ciasta i schłodzić w lodówce. Smacznego :)

02 - PYSZNOŚCI BEZ PIECZENIA - Sernik-idealny.jpg
SERNIK IDEALNY Sposób przygotowania Jeśli Twoja tortow ...

SERNIK IDEALNY Sposób przygotowania Jeśli Twoja tortownica nie jest w 100% szczelna, przed przystąpieniem do pieczenia, musisz ją uszczelnić folią aluminiową. W tym celu zdejmij obręcz tortownicy i na dno ułóż duży kawałek folii. Zamknij tortownicę tak, aby folia była na zewnątrz obręczy. Wystającą folią otul obręcz.  # Spód: [pominęłam] 200 g ciasteczek pełnoziarnistych (np. Digestive) 3 łyżki masła Ciasteczka pokrusz na proch i wymieszaj ze stopionym masłem. Przełóż masę do tortownicy i wygładź łyżką. Spód piecz 10 minut w 180 stopniach. # Masa serowa: 900 g serka kremowego 4 jaja 1 1/4 szklanki cukru łyżeczka ekstraktu waniliowego łyżeczka soku z cytryny 1/3 szklanki kefiru Serek rozetrzyj blenderem lub końcówką miksera z nożykiem. Dodawaj stopniowo cukier, a następnie po jednym jajku, mieszając masę - najlepiej drewnianą łyżką. Po dodaniu jajek wlej kefir, ekstrakt i sok z cytryny, a następnie wymieszaj. Wlej masę do tortownicy o średnicy 24 cm. Sernik wstaw do głębokiej blachy lub naczynia z wrzącą wodą tak, aby woda sięgała do połowy wysokości tortownicy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na 12 minut. Po tym czasie otwórz drzwiczki, żeby temperatura mogła spokojnie spaść. Przekręć na 100 stopni i piecz sernik godzinę, nie otwierając drzwiczek. Po tym czasie delikatnie oddziel nożykiem sernik od brzegów tortownicy i piecz kolejne 75 minut. Po 75 minutach podkręć temperaturę do 180 stopni i piecz jeszcze około 15 minut. Studź na kratce, w rozpiętym kołnierzu tortownicy. Sernik jest gotowy po spędzeniu nocy w lodówce. Smacznego!

obrazek
02 - PYSZNOŚCI BEZ PIECZENIA - Kremówka.jpg
Składniki: Ciasto maślane: * 30 dag masła * 10 dag ...
Składniki: Ciasto maślane: * 30 dag masła * 10 dag mąki Ciasto kluskowe: * 20 dag mąki * 1/2 jajka * 1/2 łyżki octu (6-proc.) * woda Krem waniliowy: * 1/2 litra mleka * 4 żółtka * 1 jajko * 8-10 dag cukru * rdzeń (ziarenka) z 1 laskiwanilii * 3 dag mąki ziemniaczanej oraz: * 3 dag cukru pudru z wanilią Sposób przygotowania: Przygotuj ciasto maślane: przesiej mąkę na stolnicę, dodaj masło i posiekaj wszystko na jednolitą masę. Przygotuj ciasto kluskowe: zagnieć ciasto z podanych składników, dodając tyle wody, aby miało konsystencję ciasta pierogowego. Wyrób starannie, aby nie było grudek i rozwałkuj na kształt koła. Środek ciasta powinien być nieco grubszy. Z ciasta maślanego uformuj prostokąt, ułóż go pośrodku rozwałkowanego ciasta kluskowego. Złóż boki ciasta kluskowego ponad ciastem maślanym, formując kopertę. Delikatnie rozwałkuj, pamiętając, aby przesuwać wałek tylko w jednym kierunku (moja babcia mówiła, że to bardzo ważne!). Rozwałkowane ciasto złóż na 3 części, zawiń w czystą ściereczkę i włóż do lodówki. Po 15-20 minutach rozwałkuj ciasto jeszcze raz, ponownie złóż na trzy części, zawiń w ściereczkę i włóż do lodówki. Te czynności powtórz jeszcze dwa razy, wkładając za każdym razem ciasto na 15-20 minut do lodówki. Za ostatnim razem rozwałkuj ciasto na grubość 1 cm, ułóż je na dużej blasze i wstaw do mocno nagrzanego piekarnika. Piecz 15 minut w temp. 250°C, a następnie wyjmij i ostudź. W tym czasie przygotuj krem: utrzyj na puszystą masę żółtka z jajkiem, rdzeniem wanilii oraz cukrem. Zagotuj w garnku szklankę mleka, a pozostałe zimne mleko wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Wlej do wrzącego mleka i zagotuj, ciągle mieszając. Powoli dodawaj utarte żółtka, cały czas mieszając i podgrzewając masę na malutkim ogniu. Gdy masa zrobi się gęsta, przełóż garnek do większego naczynia z zimną wodą i ostudź, nie przerywając mieszania. Ciasto przekrój na dwa placki, odetnij nierówne brzegi ostrym nożem. Jeden placek posmaruj kremem waniliowym, a drugi pokrój na prostokąty tak duże, jakie chcesz mieć ciastka. Ułóż je na masie waniliowej (dzięki temu łatwo pokroisz potem kremówkę na porcje). Kremówkę włóż do lodówki na kilkanaście minut (wcześniej szczelnie je przykryj, aby nie wchłonęło lodówkowych zapachów), a przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
02 - PYSZNOŚCI BEZ PIECZENIA - Sernik-idealny.jpg
SERNIK IDEALNY Sposób przygotowania Jeśli Twoja tortow ...

SERNIK IDEALNY Sposób przygotowania Jeśli Twoja tortownica nie jest w 100% szczelna, przed przystąpieniem do pieczenia, musisz ją uszczelnić folią aluminiową. W tym celu zdejmij obręcz tortownicy i na dno ułóż duży kawałek folii. Zamknij tortownicę tak, aby folia była na zewnątrz obręczy. Wystającą folią otul obręcz.  # Spód: [pominęłam] 200 g ciasteczek pełnoziarnistych (np. Digestive) 3 łyżki masła Ciasteczka pokrusz na proch i wymieszaj ze stopionym masłem. Przełóż masę do tortownicy i wygładź łyżką. Spód piecz 10 minut w 180 stopniach. # Masa serowa: 900 g serka kremowego 4 jaja 1 1/4 szklanki cukru łyżeczka ekstraktu waniliowego łyżeczka soku z cytryny 1/3 szklanki kefiru Serek rozetrzyj blenderem lub końcówką miksera z nożykiem. Dodawaj stopniowo cukier, a następnie po jednym jajku, mieszając masę - najlepiej drewnianą łyżką. Po dodaniu jajek wlej kefir, ekstrakt i sok z cytryny, a następnie wymieszaj. Wlej masę do tortownicy o średnicy 24 cm. Sernik wstaw do głębokiej blachy lub naczynia z wrzącą wodą tak, aby woda sięgała do połowy wysokości tortownicy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na 12 minut. Po tym czasie otwórz drzwiczki, żeby temperatura mogła spokojnie spaść. Przekręć na 100 stopni i piecz sernik godzinę, nie otwierając drzwiczek. Po tym czasie delikatnie oddziel nożykiem sernik od brzegów tortownicy i piecz kolejne 75 minut. Po 75 minutach podkręć temperaturę do 180 stopni i piecz jeszcze około 15 minut. Studź na kratce, w rozpiętym kołnierzu tortownicy. Sernik jest gotowy po spędzeniu nocy w lodówce. Smacznego!

obrazek
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności