Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
krys..tynka
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Kobieta DZIĘKUJĘ ZA PAMIĘC

widziany: 15.05.2023 09:39

  • pliki muzyczne
    1159
  • pliki wideo
    547
  • obrazy
    57003
  • dokumenty
    1283

60956 plików
108,95 GB

Opis został ukryty. Pokaż opis
OD LAT INTERESUJĘ SIĘ MEDYCYNĄ NATURALNĄ I LUDOWĄ

obrazek


MASZ PROBLEM = PISZ , A WIĘCEJ ZROBIĘ PRZY CZASIE


Zdrowie jest ściśle związane z tym co jemy , z tym jak oddychamy , jak dbamy o nasze ciało i psychikę. (M. Tombak)

obrazek
« poprzednia stronanastępna strona »
  • 40 KB
  • 29 wrz 18 18:56
Żelazo jest niezbędne do tego, by każda komórka organizmu otrzymała odpowiednią porcję energii. Niedobór może prowadzić do anemii, czyli niedokrwistości.
Od tego, ile mamy żelaza zależy między innymi poziom czerwonych ciałek we krwi, prawidłowa praca serca, gospodarka hormonalna, sprawność mięśni, odporność. Żelazo wchodzi w skład hemoglobiny, która wiąże w płucach tlen i wraz z krwią rozprowadza po organizmie.
Sygnały niedoboru żelaza to:
•ciągłe zmęczenie
•blada cera, sińce pod oczami
•łamliwe i wypadające włosy
•łamiące się paznokcie
•bóle głowy, apatia, obniżenie koncentracji
•słaba odporność
•przyspieszony oddech
Na niedobór żelaza narażone są kobiety, które mają bardzo obfite miesiączki i chorzy na nowotwory. Niedobór zagraża też rekonwalescentom po operacjach, wegetarianom i osobom stosującym drakońskie diety.
Osobom zdrowym, które właściwie się odżywiają i nie mają zaburzonego przyswajania żelaza, raczej nie grozi niedobór tego pierwiastka.
Aby dostarczyć organizmowi jak najwięcej żelaza, najlepiej jest łączyć warzywa i owoce z produktami pochodzenia zwierzęcego zawierającymi dużo żelaza, np. szynkę z pomidorem.
Najlepsze źródła żelaza to:
•wątroba wieprzowa i z kurczaka
•polędwica wołowa
•fasola, groch, soja
•brokuły, szpinak
•krewetki
•płatki śniadaniowe, kasza jaglana
•żółtko
•natka pietruszki
•chleb żytni pełnoziarnisty
Suplementy żelaza mogą upośledzać wchłanianie niektórych leków. Dlatego jeśli zażywamy żelazo, zgłośmy to lekarzowi.

Autor: Tamara Majer

zachomikowany

  • 28 KB
  • 29 wrz 18 18:56
Selen - Pierwiastki życia

O poziom selenu warto dbać zwłaszcza zimą, gdy roi się od bakterii i wirusów.
Najważniejszą rolą selenu jest udział w wytwarzaniu enzymu, który chroni błony komórkowe przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
Selen chroni nasz układ odpornościowy, broniąc nas przed bakteriami i wirusami, w tym opryszczki i półpaśca. Wykazuje też działanie przeciwzapalne, dlatego wspomaga leczenie takich przewlekłych schorzeń, jak reumatoidalne zapalenie stawów czy toczeń. Selen ma dobroczynny wpływ na naczynia krwionośne i chroni przed miażdżycą.
Ratunek na libido
Zapobiega zaćmie oraz zwyrodnieniu plamki żółtej. Jest niezbędny do właściwego metabolizmu hormonu tarczycy. Łagodzi dolegliwości związane z menopauzą, dodaje energii i podnosi libido. Ponadto selen chroni skórę przed słońcem i pomaga usuwać z organizmu pierwiastki toksyczne np. ołów.
Pierwiastek ten zmniejsza ryzyko zachorowania na raka np. prostaty, odbytu, płuc, szyjki macicy i jajników.
Sygnały niedoboru selenu to:
•ciągłe zmęczenie
•osłabienie mięśni
•częste przeziębienia
•opryszczka i stany zapalne skóry
•czasami powoduje poronienia
•bezpłodność mężczyzn
Korzystne działanie pierwiastka zwiększa witamina E. Natomiast cukry proste i nadmierna ilość witaminy C obniżają wchłanianie selenu. Jeżeli selen dostarczamy w pożywieniu nie ma ryzyka przedawkowania.
Najbogatsze źródła selenu:
•orzechy brazylijskie
•tuńczyk
•nasiona słonecznika
•wątroba
•owoce morza i ryby
•czosnek i cebula
•brązowy ryż
•kiełki pszenicy
•drób
•warzywa z terenów gdzie ziemia zawiera selen

Autor: Tamara Majer

zachomikowany

  • 45 KB
  • 29 wrz 18 18:56

zachomikowany

  • 45 KB
  • 29 wrz 18 18:56
Słonecznik - właściwości

Słonecznik do Europy trafił dopiero w 1510 roku i przez parę stuleci był uważany za roślinę ozdobną. Dopiero później nauczono się go wyskubywać i podgryzać nasiona , ale dopiero w 1840 roku rosyjski rolnik Bokarew wpadł na pomysł wyciskania z jego nasion oleju. O właściwościach nasion słonecznika wiedziano nie tylko w Ameryce a le i u nas. Już Syreniusz w XVI wieku w swoim zielniku pisał "słonecznik dodaje sił mężom, a jego korzeń zawieszony na szyi broni od nagłej śmierci". Kwitnące pola słonecznika dostarczają pszczołom mnóstwo nektaru i pyłku. Z kwiatów produkuje się leki przeciwmalaryczne i przeciwgorączkowe. Gdy zawodzi chinina lub też jej brak. to choremu podaje się nalewkę z kwiatów słonecznika. Maść słonecznikową stosuje się do gojenia ran i krwawych wylewów.
Z nasion słonecznika wyciska się niemal najlepszy olej na świecie, a po wyciśnięciu zostaje makuch słonecznikowy - doskonała pasza dla zwierząt. Z łodyg wydobywa się celulozę lub się ją pali, aby otrzymać bogaty w potas nawóz potasowy. W nasionach słonecznika jest aż 24% białka, oleju od 20 - 38 %. Im bardziej na północ tym większa wartość techniczna tłuszczu, a im bardziej na południe tym wyższa wartość spożywcza. Olej słonecznikowy ma bardzo dużo Nisko Nasyconych Kwasów Tłuszczowych - NNKT. Nasiona słonecznika są bogate w witaminę E. Z innych witamin rozpuszczalnych w tłuszczach są tu witaminy A i D, a rozpuszczalnych w wodzie grupa witamin B, a wśród nich witamina B6, której to słonecznik jest chyba najbogatszym źródłem.

Jeśli masz problem z pryszczami, trądzikiem młodzieńczym - jedz nasiona słonecznika. Zawarty jest w tym również cynk, który chroni skórę przed wszelkimi uszkodzeniami. Witamina B6 - odmładza. Jest bardzo potrzebna osobom starszym i seniorom. Poza cynkiem pestki zawierają wapń, żelazo, potas, i wiele różnych makro- i mikroelementów. Jeśli np. rodzynki uważane są za bogate źródło żelaza łatwo przyswajalnego, to nasiona słonecznika mają go dwa razy więcej. Bardzo dużym powodzenie cieszą się też kiełki, które z łatwością możemy sami wyhodować. Mają jeszcze więcej witaminy E, bo w miarę kiełkowania przybywa jej.

Autor: Alicja Żywczak

zachomikowany

  • 28 KB
  • 29 wrz 18 18:56
Otręby - wady i zalety

Otręby, czyli okrywa nasienna ziarna pszenicy, owsa lub ryżu to jedno z najbogatszych źródeł błonnika pokarmowego. Dwie łyżki otrąb pokrywają jedną trzecią zapotrzebowania dziennego na błonnik i obniżają ryzyko zachorowania na raka jelit.

Błonnik odgrywa też ważną rolę w profilaktyce zaparć, hemoroidów i uchyłkowatości jelita grubego. Otręby owsiane zawierają ponadto błonnik rozpuszczalny, który pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Podczas trawienia tłuszczów rozpuszczalna frakcja błonnika może wiązać się z cholesterolem, wymusza to wydalanie powstającego połączenia, zapobiegając w ten sposób przyswojeniu cholesterolu. W latach osiemdziesiąt bardzo modna była dieta otrębowa.

Entuzjazm tej diety wysokobłonnikowej, wykorzystującej otręby jako cudownego leczenia zaparć, problemów trawiennych i otyłości, zrodził się bez zastanowienia się nad możliwymi skutkami nadmiernego spożycia błonnika nierozpuszczalnego. Z czasem okazało się, że zbyt duża dawka tego składnika nie tylko pogłębia wcześniejsze schorzenia, lecz stwarzała nowe problemy - np. z zespołem drażliwego jelita lub ze skutkami niedoboru składników mineralnych. Spożywanie otrąb na surowo nie tylko pogarsza przebieg niektórych chorób, lecz także może spowodować pojawienie się nowych.
Zawarty w otrębach kwas fitynowy dodatkowo upośledza wchłanianie przez organizm składników mineralnych pożywienia, takich jak wapń, magnez, żelazo, cynk. Znacznie zdrowszym źródłem błonnika, niż surowe otręby, jest pieczywo pełnoziarniste, pozbawione w znacznej mierze kwasu fitynowego rozkładanego prze enzymy obecne w drożdżach. Cztery kromki pełnoziarnistego pieczywa dostarczają takiej samej ilości błonnika jak 3 łyżki otrąb. Obróbka cieplna stosowana przy produkcji wysokobłonnikowych przetworów zbożowych niszczy większą część kwasu fitynowego. Jednak niektóre produkty śniadaniowe zbożowe mają zbyt dużo soli oraz cukru i dlatego ich walory zdrowotne są mniejsze w porównaniu z niesłodzonymi muesli lub płatkami owsianymi.


Autor: Tamara Majer

zachomikowany

  • 20 KB
  • 29 wrz 18 18:56

zachomikowany

  • 11 KB
  • 29 wrz 18 18:56

zachomikowany

  • 17 KB
  • 29 wrz 18 18:56
Produkty bogate w białko
Zalet białka nie sposób przecenić. Stanowią 75% suchej masy tkanek miękkich ciała, są niezbędnym materiałem do budowy nowych i odbudowy tych zużytych, są też źródłem energii i podstawowym składnikiem płynów ustrojowych: krwi, płynu śródtkankowego, mleka. Dzięki niemu nasz mózg działa na pełnych obrotach, a mięśnie pracują bez zarzutu.
Organizm ludzki jest w stanie wyprodukować sam białko, jednak nie w takiej ilości, jakiej mu potrzeba, tak więc brakującą ilość powinniśmy czerpać z pożywienia.
Białko w mięsie czy produktach spożywczych jest różnej jakości. Uzależnione jest to od liczby aminokwasów, z których jest zbudowane. Im jest ich więcej, tym lepiej. Idealna liczba, pełnowartościowego białka to 22. Znajdziemy je w produktach pochodzenia zwierzęcego: w rybach, mleku i jego przetworach, jajach. Bogatym źródłem białka jest też mięso, najlepiej chude tj.: cielęcina, drób czy królik. Mięso tłuste jest w nie uboższe, ale równie cenne. Białko roślinne nie posiada pełnego zestawu aminokwasów, dlatego gdy jemy głównie warzywa, powinniśmy pamiętać również o produktach pochodzenia zwierzęcego. Aby dostarczyć organizmowi potrzebną porcję białka, konieczne jest łączenie różnych jego źródeł podczas posiłku. Jeśli przygotowujesz na obiad kurczaka, podaj go z fasolką szparagową, a jajka sadzone z ziemniakami popij kefirem.

Białka w diecie można komponować w zależności od efektów, jakie chcemy osiągnąć. Aby poprawić humor, lepiej spać i ukoić nerwy pij mleko i jedz twaróg. Są one bogate w aminokwas zwany tryptofan, który odpowiada za syntezę serotoniny, "hormonu szczęścia". Gdy chcesz poprawić pamięć, jedz migdały i nasiona słonecznika, a także soję. Fenyloalanina w nich zawarta zwiększa sprawność intelektualną i działa przeciwbólowo. Zwiększą ochotę na seks ryby, fasola, czosnek, jaja, soja, mięso, cebula oraz jogurty, które są dobrym źródłem metioniny (potocznie zwanej "naturalną viagrą"). Gdy marzysz o zrzuceniu paru zbędnych kilogramów jedz niskokaloryczne produkty bogate w białko, które dają uczucie sytości w dużo większym stopniu niż tłuszcze i węglowodany. Ponadto zapobiegają wiotczeniu mięśni podczas diety
Pamiętaj:
Najdoskonalsze źródła białka to:
•soja wśród roślin (także tofu, jogurty i napoje sojowe)
•fasola oraz warzywa strączkowe, jedz co najmniej 3 razy w tygodniu
•mleko i produkty mleczne pij codziennie
•ryby są lekkostrawne, jedz je 3 razy w tygodniu
•mięso najlepiej zjadać 2 razy w tygodniu (po ok. 150g)

Autor: Nela Elsner

zachomikowany

  • 20 KB
  • 29 wrz 18 18:56
Chrom ukoi nerwy i pomoże zachować figurę. Ten niezwykły pierwiastek bierze udział w wielu procesach przemiany materii. Przyspiesza spalanie tłuszczów, hamuje wilczy apetyt, czuwa nad poziomem cholesterolu, łagodzi bóle głowy i uspokaja. Warto dbać o to, by go nam nie zabrakło.
Chrom jest pierwiastkiem śladowym - mamy go w organizmie zaledwie ok. 6 mg - ale jakże ważnym. Najważniejszą jego funkcją jest pobudzanie trzustki do produkcji insuliny oraz uczestniczenie w przemianie węglowodanów i białek. Chrom w połączeniu z właściwą dietą i aktywnością fizyczną ułatwia pozbycie się nadwagi. Przyspiesza spalanie tłuszczów, jak również reguluje poziom cukru we krwi (może ograniczyć chęć na słodycze).
Kiedy odczuwamy bóle głowy, drażliwość, lęki, zmęczenie, wzrost poziomu cukru i cholesterolu, to może to być sygnałem niedoboru tego pierwiastka. Pamiętajmy jednak, że również nadmiar może nam zaszkodzić. Spowoduje zaburzenie produkcji insuliny, pogorszy przyswajanie żelaza i cynku.
Chrom jest składnikiem wielu preparatów wspomagających odchudzanie, dlatego lepiej przyjmować je pod kontrolą lekarza. Przyswajalność chromu jest lepiej wykorzystywana w towarzystwie z witaminy C (owoce i warzywa). Natomiast utratę chromu (z moczem) powoduje dieta bogata w wapń i cukry proste (np. sacharoza). Ale ponieważ korzyści płynące z wapnia są większe niż niedobór chromu nie wolno nam rezygnować z produktów zawierających wapń.
Gdzie szukać chromu
Najbogatszym źródłem chromu są drożdże, wołowina gotowana, jajka i jabłka.
Ale to niejedyne źródła. Warto także jeść: drożdże, gruboziarniste kasze i płatki, pełnoziarniste pieczywo, chude mięso, ryby, owoce morza, zielony groszek, brokuły, kiełki pszenicy i zioła.
Osoby, które uprawiają sport, intensywnie się odchudzają, mają schorzenia nerek i układu pokarmowego, powinny szczególnie uważać na odpowiedni skład swojej diety, aby nie zabrakło w niej wymienionych produktów.


Autor: Tamara Majer

zachomikowany

  • 7 KB
  • 29 wrz 18 18:56

zachomikowany

  • 84 KB
  • 29 wrz 18 18:56
Mleko czekoladowe (nie mylić z kakao) to napój uwielbiany nie tylko przez dzieci, lecz także sportowców. Badacze z James Medison University w USA dowiedli, że mleko czekoladowe jest świetnym drinkiem potreningowym wspomagającym regenerację mięśni.

"Mleko czekoladowe zawiera optymalną proporcję węglowodanów do białka, co jest kluczową sprawą jeśli chodzi o poprawę regeneracji mięśni po intensywnym treningu i umożliwia sportowcom trenować z większą intensywnością podczas następujących po sobie treningów" - stwierdzili naukowcy.

Ich badanie dowodzi, że mleko czekoladowe ze swoją wysoką zawartością zarówno węglowodanów jak i białka może być uznawane za świetną alternatywę dla komercyjnych napojów uzupełniających płyny czy napojów weglowodanowych, mających wspomagać regenerację mięśni po wyczerpujących treningach.

Badanie pokazuje, że stosowane przez nas domowe rozwiązania - połączenia mleka z kakao mogą być świetną alternatywą dla produktów gotowych, specjalnie do tego celu przeznaczonych. W tym kontekście można też pokusić się o drobną modyfikację reklamowego sloganu: "Pij mleko czekoladowe - będziesz wielki

zachomikowany

  • 4 KB
  • 29 wrz 18 18:56

zachomikowany

  • 20 KB
  • 29 wrz 18 18:56

zachomikowany

  • 44 KB
  • 29 wrz 18 18:56

zachomikowany

  • 55 KB
  • 29 wrz 18 18:56

zachomikowany

  • 49 KB
  • 29 wrz 18 18:56

zachomikowany

  • 47 KB
  • 29 wrz 18 18:56

zachomikowany

  • 91 KB
  • 29 wrz 18 18:56

zachomikowany

  • 9 KB
  • 29 wrz 18 18:56

zachomikowany

  • 491 KB
  • 29 wrz 18 18:56

zachomikowany

  • 240 KB
  • 29 wrz 18 18:56

zachomikowany

« poprzednia stronanastępna strona »
Dodaj plikDodaj plik
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    0
  • obrazy
    52
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

52 plików
4,2 MB




a-pasjonata

a-pasjonata napisano 17.05.2024 10:51

zgłoś do usunięcia
obrazek

Życie zaczyna się co rano... Nie można zatrzymać żadnego dnia, ale można go nie stracić. Złe dni dodają siły.

─────═•◊•◊•✿•◊•◊•═─────

Dobre dni dają szczęście. Smutne dni nas uczą. A najlepsze dni wracają we wspomnieniach...

Chwil pełnych piękna, dobra i ciepła życzę Krysieńko. Serdecznie pozdrawiam.

basia.matyszczak

basia.matyszczak napisano 17.05.2024 21:14

zgłoś do usunięcia

❈ Witaj Chomiczku ❈

obrazek

❈Życzę miłych snów❈

a-pasjonata

a-pasjonata napisano 18.05.2024 12:31

zgłoś do usunięcia

Czego się boisz? Że popełnisz błąd? Że Cię wyśmieją? Że Ci się nie uda? Ale jakie to ma znaczenie? Naprawdę będziesz uzależniał/a swoje życie od tego, co sobie pomyślą inni ludzie? /Beata Pawlikowska/

obrazek

💚 Życzę Krysieńko ciepłych promyków słońca i uśmiechu na cały weekend.💚

basia.matyszczak

basia.matyszczak napisano 18.05.2024 21:37

zgłoś do usunięcia

obrazek

basia.matyszczak

basia.matyszczak napisano 19.05.2024 20:08

zgłoś do usunięcia
obrazek
basia.matyszczak

basia.matyszczak napisano 20.05.2024 22:01

zgłoś do usunięcia

Spokojnej Nocy zyczy BASIA

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności