ede61858.png
-
00 -
001 -
002 -
003 -
01 -
02 -
03 -
04 -
05 -
06 -
07 -
08 -
09 -
A NOWE RAMKI -
AAA PRACE Z GLITERY -
CIASTA BEZ PIECZENIA ═══════════════ -
enilia031 -
GALERIA - BŁOGOSŁAWIONY JAN PAWEŁ II -
GALERIA ZODIAK -
GOTOWE CIASTA -
Grecja -
JESIEŃ -
N PNG -
N PNG 9 -
N PNG A KOD -
N PNG A KOD RAMKA -
N PNG A KODY -
N PNG C -
N PNG DZIECKO MAMA -
N PNG DZIEWCZYNA -
N PNG E -
N PNG F -
N PNG J -
N PNG M -
N PNG N -
N PNG O -
N PNG OBRAZ -
N PNG R -
N PNG RETRO -
N PNG RÓŻNE -
N PNG SZKOŁA -
N PNG W -
Nowości od chomików -
OBRAZKI NA CHOMIKA -
renia07 -
smotel-Wiesia -
sofia -
święta -
WILK -
WIOSNA
– napar przyrządzany z liści i pąków grupy roślin, nazywanych tą samą nazwą, należących do rodzaju kamelia (Camellia). Rośliny te są do siebie podobne, traktowane jako odrębne gatunki lub odmiany jednego gatunku - herbaty chińskiej (Camellia sinensis). Dawniej zaliczano je do rodzaju Thea, różnią się od innych kamelii zawartością substancji swoistych i kilkoma drobnymi cechami morfologicznymi[1]. Polska nazwa herbata pochodzi od łac. herba thea. Rośliny uprawiane są w wielu krajach strefy zwrotnikowej, także poza Azją, dla pączków i liści, z których po uprzednim przygotowaniu (suszenie, czasami fermentacja) przyrządza się napar. Nazwą "herbata" określa się również napary z innych ziół, np. herbata rumiankowa, herbata paragwajska, herbata Rooibos.