Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
kasandra1112
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Kobieta M

widziany: 24.05.2018 23:22

  • pliki muzyczne
    9154
  • pliki wideo
    1536
  • obrazy
    137031
  • dokumenty
    2416

150786 plików
180,19 GB

FolderyFoldery
kasandra1112
A APEL
 
=== CHOMIKU !!! BĄDŻ OSTROŻNY, =POBIERACZEK.P L= TO INTERNETOWI OSZUŚCI I ZŁODZIEJE
Uwaga oszuści
A NOWE RAMKI
AA PRACE CHOMIKOWE
 
AAA DLA CHOMIKA
AAA PRACE Z GLITERY
 
00
ALFABET I
 
ALFABET II
 
ALFABET II A CYFRA
ANIOŁKOWE
B BUCIK
 
00
COŚ CIEKAWEGO ( 00)
D DIABEŁKI
DLA PALACZY
E ELFIK
ELŻBIETA II
FOTO USA
GALERIA
 
DOBRANOC
DZIĘKUJĘ
DZIEŃ DOBRY
GALERIA 1
 
00
01
02
GALERIA 2
 
GALERIA 3
 
GALERIA 4
 
GALERIA AUTA
 
AUTO MOTOR
AUTO PKP
GALERIA BAJKI
 
GALERIA CZTERY
 
GALERIA DOM
 
OKNO
POKOJE
GALERIA DOWCIP
GALERIA HUMORU
 
00
GALERIA KOLOR
 
00
01
GALERIA KSIĄŻKI
 
00
GALERIA LAPTOP
GALERIA M&M
GALERIA MIAST
GALERIA MIŚ
 
00
GALERIA NEON
GALERIA OBRAZ
 
GALERIA OBRAZEK
 
GALERIA PAPIER
GALERIA POWITANIE
GALERIA POZDRO 1
GALERIA POZDRO 2
 
00
01
02
GALERIA PRL-U
 
00
GALERIA Z OPISEM
GALERIA ZODIAK
 
01
02
03
GÓRNICTWO
GOTOWE CIASTA
 
CIASTA BEZ PIECZENIA ══════════════
GOTOWE IMIENINY
GOTOWE IMIONA Z RÓŻĄ
GOTOWE KALENDARZE
GOTOWE NAPISY
GOTOWE OBRAZKI
 
00
01
GOTOWE ŻYCZENIA GIF
K KOBIETA
 
KOBIETA 1
KOBIETA 2
KOBIETA 3
KOBIETA 4
KOBIETA 5
KOBIETA 6
KOBIETA 7
KOBIETA 8
KOBIETA 9
KOBIETA ACH
KOBIETA AUTO
KOBIETA BLOND
 
00
KOBIETA BORDOWA
KOBIETA BRĄZOWA
KOBIETA EGZOTYK
KOBIETA FIOLET
 
00
KOBIETA I OPRAWA
 
00
01
KOBIETA KWIAT
KOBIETA LAZUR
KOBIETA MARILYN
KOBIETA PANTERA
KOBIETA PORTRET
KOBIETA PUCH
KOBIETA RETRO 1
 
00
01
02
KOBIETA RETRO 2
 
00
01
02
KOBIETA RÓŻOWA
KOBIETA WODA
 
00
KOBIETA ŻÓŁTA
N PNG
 
N PNG 1
 
N PNG 2
 
N PNG 3
 
N PNG 4
 
N PNG 5
 
N PNG 6
 
N PNG 7
 
N PNG 8
 
N PNG 9
 
00
01
N PNG A KOD
 
N PNG A KOD RAMA
 
N PNG A KOD RAMKA
 
N PNG A KOD RAMKI
 
N PNG A KODY
 
00
01
02
N PNG BAJKA
N PNG BOBO
 
N PNG C
 
N PNG COŚ
 
N PNG D
 
N PNG DODATEK
 
N PNG DZIECKO MAMA
 
00
01
N PNG DZIEWCZYNA
 
N PNG E
 
00
N PNG F
 
00
01
02
N PNG FIGURKA
 
00
01
02
N PNG GIF
 
N PNG J
 
00
01
02
N PNG K
 
N PNG KOBIETA
 
N PNG KOBIETA DAMA
 
N PNG KOBIETKA
 
N PNG KOBIETY
 
N PNG KOBIETY MIX
 
N PNG KOPERTY
 
00
N PNG KWIATY
 
N PNG L
 
00
01
02
N PNG LINIE
N PNG M
 
00
01
N PNG MISZ
 
N PNG MISZ MASZ
 
N PNG MIX
 
N PNG N
 
N PNG NOWOŚCI
 
N PNG O
 
00
01
02
N PNG OBRAZ
 
00
01
02
N PNG ON I ONA
 
N PNG ONA I ON
 
N PNG ONA MIx
 
00
01
02
N PNG PARA
 
00
N PNG PARKA
 
00
N PNG PATRYK
 
00
01
N PNG PODKŁAD
 
00
01
N PNG PRZYTULANKI
 
00
01
N PNG R
 
00
N PNG RETRO
 
00
N PNG RÓŻNE
N PNG SZKOŁA
 
00
01
02
N PNG URODZINY
N PNG W
 
00
01
NOWE ŚLUB PNG
NOWY GIF ANIMALS
 
NOWY GIF PNG 1
 
NOWY GIF PTAKI
 
OBRAZKI NA CHOMIKA
 
00
PODUSIA
R RAMKI
 
00
01
02
RAMA FOTO
 
RAMECZKI
 
RAMKI
 
RAMKI NOWE
 
T TRUSKAWKA
TŁO OBRAZ
 
WIDOK
 
00
01
02
WIDOK 1
WIDOK 2
WIDOK 3
WIDOK 4
WIDOK 5
WIDOK 6
WIDOK 7
WIDOK 8
00
01
obrazekobrazekobrazek


  • 16 KB
  • 29 gru 13 12:14
MAKOWY SMAKOŁYK Z PTASIM MLECZKIEM


biszkopt z 3 jajek upieczony w formie 25/40

Biszkopt
makowy:
• 20 dag maku (zmielonego)
• 25 dag mąki tortowej
• 25 dag cukru
• 7 jajek
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 cukier waniliowy
Masa-ptasie mleczko:
• 25 dekagramowe opakowanie serka homogenizowanego
• 250 ml śmietany kremówki
• galaretka cytrynowa
• 4 łyżeczki żelatyny
• 5 łyżek cukru pudru
• paczka biszkoptów - okrągłych
• polewa czekoladowa
• dżem ananasowy

Upieczony biszkopt ostudzić i posmarować dżemem ananasowym.
Biszkopt makowy:
Rozbić jajka oddzielając żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać przesianą mąkę z proszkiem i zmielony mak. Delikatnie dodać białka i łyżką połączyć. Upiec go w takiej samej formie jak biszkopt jasny.

Masa -ptasie mleczko: żelatynę wraz z galaretką namoczyć w 1 szklance wody. Po ok.5 minutach postawić na gazie i rozpuścić. Odstawić do wystudzenia.
W tym czasie ubić kremówkę dodać cukier puder i serek, połączyć i dodać oziębioną galaretkę z żelatyną.
Na dżem ananasowy położyć biszkopt makowy (już zimny) a na niego wylać masę śmietanowo - serową. Gdy zacznie tężęć poukładać biszkopty. Odstawić do "stwardnienia" do lodówki. Następnie rozpuścić polewę czekoladową i polać bezładnie po biszkoptach.

z chomika white.and.black.flower

  • 16 KB
  • 29 gru 13 12:14
MAKOWE ROLADKI W MASIE SEROWEJ.

CIASTO:
=======

Składniki:

5 żółtek
1 całe jajo
30 dag margaryny „Kasia”
½ szklanki kwaśnej śmietany
1 ½ szklanki cukru pudru
80 dag mąki
1 łyżka smalcu
1 łyżeczka amoniaku
1 proszek do pieczenia


Wykonanie :

1. Ze składników zrobić kruche ciasto.
2. Podzielić na pięć części.
3. Z 2 części upiec 2 placki.
4. Z 3 części ciasta zrobić 3 rolady z makiem w środku.
5. Rolady ułożyć na blaszce, wyrównać tak by stanowiły jednolity placek.
6. Piec w temperaturze 180°C przez 30 minut.


MAK DO ROLAD:
=============

Składniki :

2 ½ szklanki maku
1 ½ szklanki cukru
4 jajka
1 łyżka tłuszczu
1 łyżka kakao
trochę cynamonu
½ łyżeczki sody
olejek migdałowy


Wykonanie :

1. Mak sparzyć i zemleć.
2. Dodać żółtka, cukier, margarynę i utrzeć.
3. Ubić białka na sztywną pianę.
4. Do maku dodać resztę składników, a na końcu pianę i lekko zamieszać.
5. Przełożyć rolady.


MASA SEROWA:
============

Składniki :

1 kg sera
1 ½ szklanki cukru
4 żółtka
1 cukier waniliowy
1 budyń śmietankowy
¼ szklanki mleka


Wykonanie :

1. Wymieszać ser, cukier, żółtka, cukier waniliowy.
2. Smażyć 5 minut.
3. Budyń śmietankowy rozpuścić w zimnym mleku i zagotować.
4. Dodać do masy serowej i wymieszać.
5. Ciepłą masę serową przełożyć placki.



Przełożenie placka :
-------------------------

Placek I – ser – placek z rolad – ser – placek II.

Polać polewą kakaową.

Jest sporo pracy, ale warto się poświęcić.

Smacznego!

z chomika white.and.black.flower

  • 20 KB
  • 29 gru 13 12:13
Ciasto " MAGDA "

Składniki:

Biszkopt ciemny:,
6 jaj,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
3/4 szklanki mąki pszennej,
2-3 łyżeczki kakao,
1 szklanka cukru kryształu,

Sernik:,
60 dag zmielonego sera białego,
30 dag cukru pudru,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
6 jajek,
15 dag margaryny,
1 łyżka proszku do pieczenia,

Placek kokosowy:,
7 białek,
15 dag cukru kryształu,
20 dag wiórków kokosowych,
1 łyżka bułki tartej,

Masa orzechowa:,
1 szklanka słodkiego mleka,
1/2 szklanki cukru pudru,
20 dag orzechów mielonych,
1 1/2 kostki masła,

Opis przygotowania :

1. Biszkopt ciemny:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem, na końcu kakao i lekko wymieszać. wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. 160-180 stopni C ok. 30-40 min.

2. Sernik:
Margarynę ucierać z cukrem, dodając po jednym żółtku, ser z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ubić białka na sztywną pianę. Przełożyć do masy i delikatnie wymieszać. Upiec.

3. Kokosowy:
1.Białka ubić z dodatkiem cukru. dodać wiórki kokosowe, proszek do pieczenia i bułkę tartą. Delikatnie wymieszać. Piec krótko w dobrze nagrzanym piekarniku.

4. Masa orzechowa:
Mleko zagotować, dodać orzechy, dokładnie wymieszać. Przestudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać przestudzone orzechy.

5. Przełożenie placka:
Biszkopt ciemny - część masy orzechowej - sernik - część masy orzechowej - kokosowy - wierzch cienko posmarować masą orzechową i oprószyć (przez sitko) kakao.

z chomika white.and.black.flower

  • 12 KB
  • 29 gru 13 12:13
ŁASUCH

Składniki:

Smietana kremowka 500ml,
wafelki waniliowe 100g,
wafelki orzechowe lub czekoladowe 100g,
zelatyna 3 lyzeczki,
agrestowe galaretki 2, rozrobic w 400ml wody na jedna paczke

Opis przygotowania

1. Ciasto 1 (jasne):

4 jajka
4 łyżki maki
4 łyżki cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropel olejku cytrynowego
Białka ubić z cukrem. Dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając. Dodać make przesiana z proszkiem i olejek. Piec w temp 175°C 25-30 minut.

2. Ciasto 2 (ciemne):

5 jajek
5 łyżek cukru
cukier waniliowy
3 łyżki maki
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Make przesiać z kakaem i proszkiem do pieczenia, dodać do jajek. Piec w temp 175°C 25-30 minut

3. Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Wafelki drobno pokroić nożem. Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach wody. Dodać do śmietany. Wsypać wafelki i całość wymieszać.

4. Warstwy: Placek ciemny, polowa masy śmietanowej, placek jasny, druga polowa masy, na gore delicje i galaretki. Chłodzić przynajmniej 4 godziny. Najlepsze na drugi dzień.

z chomika white.and.black.flower

  • 16 KB
  • 29 gru 13 12:13
ŁABĘDZIE


Ciasto:
1 kostka margaryny
1/2 litra wody
25 dag mąki pszennej
8 jaj


Bita śmietana:
1/2 l śmietany kremówki
4-5 łyżek cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny

Wodę zagotować z margaryną. Do gotującej dodać mąkę i dobrze roztrzepać trzepaczką. Ciasto powinno być szkliste. Gdy przestygnie- wbijać po jednym jajku i dalej ubijać trzepaczką, pod koniec można ubijać mikserem. Za pomocą
szprycy, na blaszce układać ciasto w kształcie pytajnika (to będzie szyja łabędzia).
Tułów należy wykonać z ciasta układanego na blachę za pomocą łyżki. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku. Ciasto ma być dobrze wypieczone.
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wody. Śmietanę ubić, dodać cukier puder i letnią żelatynę.

Ciasto na tułów przeciąć wzdłuż na dwie części. W zagłębieniu dolnej części nakładamy
śmietanę. Z przodu wbijamy ciasto imitujące szyję. Skrzydła uzyskamy po przekrojeniu górnej części. Układamy je po obu stronach. Na koniec posypujemy cukrem pudrem.

z chomika white.and.black.flower

  • 46 KB
  • 29 gru 13 12:13
KRÓLEWSKI GRYSIKOWIEC

Ciasto:
1/2 kg maki
1 łyżeczka sody
około 7 łyżek miodu
7 dkg masła
2 jaja
1 szklanka cukru-można mniej

Masa:
1/2 l mleka
5-6 łyżek grysiku-(kasza manna błyskawiczna)
1 szklanka cukru-można mniej
kostka masła
powidła śliwkowe
polewa czekoladowa

Składniki ciasta zagniesc szybko by sie połaczyły. Podzielic na 3 częsci i do lodówki na 10 minut. Jedna część wyłozyc na blache i piec w 200 stopniach około 10 minut. Potem upiec 2 pozostałe.Najlepiej wyjąć zimne bo wtedy jest twarde,zaraz po upieczeniu jest mięciutkie.
Mleko zagotowac z cukrem, wyspywac grysik i mieszac by się grudki nie zrobiły.pogotowac chwilke by zgęsniał.Ostudzic i zmiksowac z masłem.
Upieczony placek posmarowac powidełkiem, na to jedna częśc masy.Znow placuszek, znów powidła i reszta masy.
Przykryc ostatnim plackiem , polac polewą i posypac kokosem
i do lodowki.
Teraz trzeba poczekac, aż ciasto nasiąknie i zmięknie...
Ciasto jest najlepsze na 2 - 3 dzień.

z chomika white.and.black.flower

  • 21 KB
  • 29 gru 13 12:13
KRÓLEWIEC

Ten przepis jest uwielbiany przez wszystkie pokolenia. Królewiec jest tak pyszny, że rozpływa się w ustach.

Ciasto kruche - składniki:

•30 dag mąki
•10 dag cukru
•2 łyżki miodu
•1 łyżeczka sody
•1 całe jajko
•15 dag margaryny
Wykonanie: Wszystkie składniki włożyć do miski i wyrobić kruche ciasto. Podzielić na połowę i upiec dwa placki. Piec na blaszce (24x42) posmarowanej i wyłożonej papierem do pieczenia na złoty kolor. Temperatura pieczenia 175 stopni. Papier zdjąć jeszcze z gorących placków.

Ciasto biszkoptowe - składniki:

•4 jajka
•1/2 szklanki cukru
•1/2 szklanki mąki pszennej
•1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
•2 łyżki wody
•1łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie: Białka ubić z cukrem, dodać po jednym żółtku ciągle ubijając. Dodać resztę składników - lekko zamieszać. Upiec biszkopt.

Krem - składniki:

•1/ 2 litra mleka
•10 dag cukru
•1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
•1 kopiasta łyżka mąki pszennej
•1 cukier waniliowy
•1 kostka margaryny
Z 1/2 l mleka odlać pół szklanki, resztę mleka zagotować. W połowie szklanki roztrzepać mąki i wlać na gotujące się mleko. Do gorącego budyniu wkręcić margarynę.

Polewa czekoladowa - składniki:

•4 łyżki cukru pudru
•12 dag margaryny
•3 łyżki kakao
•3 łyżki mleka
Wykonanie: Podane składniki na polewę roztopić w małym naczyniu. Gorącą wylać na placek.

Łączenie ciasta: Kruchy placek - połowa kremu - biszkopt - druga część kremu - kruchy placek - polewa.

Smacznego!

z chomika white.and.black.flower

  • 15 KB
  • 29 gru 13 12:13
KRAKERSOWY TORCIK


Składniki:

3 paczki krakersów
1/2 tabliczki startej gorzkiej czekolady
1/2 szkl. rumu


Masa 1:

2,5 szkl. mleka
2 budynie waniliowe
5 łyżek cukru
20 dag prawdziwego masła


Masa 2:

gotowy karmel w puszce typu "Krówka"


Masa 3:

750 ml śmietanki kremówki 36%
dwie łyżki cukru pudru
3 śmietan-fixy


Wykonanie:

Na dnie blaszki (ok. 30x20 cm) ułożyć warstwę krakersów. Skropić obficie rumem.

Masa 1:

Na mleku ugotować budyń, dodać cukier, jak ostygnie utrzeć z masłem. Wyłożyć na krakersy, a następnie masę budyniową, przykryć drugą warstwą krakersów i również skropić rumem.

Masa 2:

Następnie na krakersy wyłożyć masę 2 karmelową z puszki, jest dosyć gęsta, więc proponuję wykładać małymi porcjami i na koniec równomiernie rozsmarować. Karmel również przykryć warstwą krakersów, które trzeba skropić rumem.

Masa 3:

Śmietankę wymieszać z cukrem, ubić, dodać śmietan-fixy, jak już będzie super sztywna wyłożyć na ostatnią warstwę krakersów, posypać startą czekoladą, włożyć do lodówki na dobę.

z chomika white.and.black.flower

  • 18 KB
  • 29 gru 13 12:13
KRAKERSOWA PYSZNOŚĆ


Składniki:

2 opakowania krakersów
3 żółtka
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
5 szklanek mleka
1 szklanka mąki
1 kostka masła
2 torebki budyniu waniliowego
1 puszka brzoskwiń


Wykonanie:

Połowę mleka zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i masłem. Resztę wymieszać z budyniem, mąką i żółtkami i wlać do gorącego mleka cały czas mieszając. Krem gotować kilka minut.
Na dnie wyłożonej folią aluminiową blachy ułożyć krakersy. Wylać połowę kremu budyniowego. Rozłożyć osączone i pokrojone w kostkę brzoskwinie. Przykryć pozostałym kremem. Na wierzchu ułożyć pozostałe krakersy. Schładzać kilka godzin.

z chomika white.and.black.flower

  • 24 KB
  • 29 gru 13 12:13
KOLOROWE CIASTO

Składniki

Biszkopt ciemny, 1szt
Biszkopt jasny, 1szt
Pianka truskawkowa;śmietana30%, 600ml
galaretka truskawkowa, 2szt
Pianka pomarańczowa;tak jak truskawkowa tylko zmiana galaretki, galaretka pomarańczowa
dżem truskawkowy, 1 słoiczek
Do nasączenia;, woda, twarde ,karmelki owocowe
Polewa;czekolada, 1tabliczka
mleko, 2łyżki
dowolna posypka, np.orzechy,wiórki

Opis przygotowania
1. Pieczemy dwa biszkopty,każdy przekrawamy na pół.Galaretki,, każdą osobno rozpuszczamy w 2szkl wody,śmietany ubijamy w dwóch naczyniach po 600ml ,gdy galaretki ostygną mieszamy z ubitymi śmietanami.Powstaną 2 pianki.Przygotowujemy nasączenie;w 2szkl ciepłej wody rozpuszczamy paczkę landrynek.

2. Układamy na blachę;ciemny biszkopt nasączmy.smarujemy dżemem wykładamy 2/3tężejącej pianki truskawkowej na to biszkopt jasny,nasączamy,smarujemy dżemem,2/3pianki pomarańczowej,biszkopt ciemny,nasączamy ,dżem ,pianka truskawkowa,pianka pomarańczowa,biszkopt jasny,polewa,posypka

z chomika white.and.black.flower

  • 41 KB
  • 29 gru 13 12:12
KOKOSOWY RAJ

Składniki:

8 jajek
kostka Kasi
20 dek kokosu
45 dek cukru
20 dek mąki
2 budynie
15 dek migdałów
cukier waniliowy
proszek do pieczenie

Czas
pieczenia: 2 godziny

Pieczemy biszkopt :
jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy i pieczemy. Krem : ugotujemy budynie ( 2 budynie w pół litra mleka), gdy ostygną dodajemy margarynę Kasię i mieszamy.

Masa kokosowa :
Białka ubijamy z cukrem, później dodajemy kokos, wylewamy na formę i pieczemy. Płatki migdałowe z masłem i cukrem prażymy na patelni. Biszkopt kroimy na połowę i smarujemy częścią masy, kładziemy kokos i następną porcję masy. Na górę kładziemy drugi biszkopt i warstwę prażonych płatków migdałowych. Pyszne ciasto gotowe.

z chomika white.and.black.flower

  • 22 KB
  • 29 gru 13 12:12
Kokosowa Szarlotka

Składniki;
margaryna, pół kostki
jajka, 6 szt.
cukier, 1,5 szklanki
cukier waniliowy, 1 op.
Mąka pszenna, 0,5 szkl.
mąka ziemniaczana, 0,5 szkl.
proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
wiórki kokosowe, 2 małe opakowania
jabłka renety, 4-5 szt.

Opis przygotowania; Jabłka obrać i pokroić na cienkie jednakowe talarki ok 4mm( muszą być kwaśne jabłka), Margaryne utrzeć drewniana pałką z żółtkami, cukrem waniliowym i z połową szklanki cukru. Dodać mąkę pszenna i ziemniaczaną oraz proszek. Ciasto nalezy ucierać pałką ponieważ jest konsystencji kremu, mikser może się spalić.

Utarte ciasto wyłożyć na blachę łyżką i poukładać na nim jabłka. Białka ubić, dodać szklankę cukru i wióki, następnie wylać na jabłka. Piec ok. 45 min.

z chomika white.and.black.flower

  • 20 KB
  • 29 gru 13 12:12
KOKOSAANKI BISZKOPTOWE

Składniki:

CIASTO BISZKOPTOWE :
1,5 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru pudru
8 jajek
pół łyżeczki proszku do pieczenia

POLEWA :
1 kostka margaryny "Kasia"
1,5 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
3 łyżki kakao
5 łyżek wody
30-40 dag wiórków kokosowych

WYKONANIE:

Przepis na ciasto biszkoptowe: Żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Dodać ubitą pianę z białek. Po trochu dosypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Lekko wszystko wymieszać.

Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Po wystygnięciu pokroić w kostkę.
Przepis na polewę: Rozpuścić margarynę z wodą na małym ogniu. Dodać cukier, cukier waniliowy i kakao. Gotować 3 minuty na bardzo małym ogniu. Dobrze wymieszać.

Wrzucać pojedyńczo kostki widelcem i obtaczać w wiórkach kokosowych.

z chomika white.and.black.flower

  • 15 KB
  • 29 gru 13 12:12
KOKOSANKA Z ANANASAMI


Biszkopt z 4 jajek upieczony w formie 25/40 cm

Krem :
1 szklanka mleka
2 cukry waniliowe
4 żółtka
10 dkg cukru
masło (tyle ile pochłonie krem)
5 plasterków ananasa z puszki
Kokosanka:
4 białka
25 dkg cukru
10 dkg kokosu
2-3 łyżki tartej bułki
lukier biały

Upiec biszkopt z 4 jajek i odstawić go do ostygnięcia.
Krem:
Zagotować szklankę mleka z cukrem waniliowym,(chyba że ktoś ma laskę wanilii to połowę ,a potem przecedzić mleko).4 żółtka utrzeć z 10 dkg cukru, wlewać powoli na gotujące mleko, szybko mieszając trzepaczką bądź mikserem aby się nie ścięło. Wstawić do naczynia z gorącą wodą i ubijać na parze ,aż masa zgęstnieje. Przestudzić. Mieszać dalej i dodawać po kawałku masła aż powstanie aksamitny krem. Ananasy pokroić drobniutko i dodać do kremu. Wyłożyć go na biszkopt

Kokosanka:
Ubić białka na sztywno i dodać 25 dkg cukru lub cukru pudru, następnie 10 dkg kokosu
i 2-3 łyżki tartej bułki (drobnej i jasnej).Blachę rozmiaru biszkoptu wyłożyć papierem do pieczenia, chociaż ja wolę wysmarować mocno margaryną i wysypać obficie tartą bułką. Wyłożyć masę kokosową i piec na złotawy kolorek.
Poczekać aż ostygnie i wyłożyć na krem maślano-ananasowy. Całość polać ,ale tylko symbolicznie białym lukrem

z chomika white.and.black.flower

  • 15 KB
  • 29 gru 13 12:12
KILIMANDŻARO

Upiec ciemny biszkopt z 8 jaj,
po upieczeniu przekroić na pół.

Masa jabłkowa:
ok. 1 kg jabłek kwaśnych i twardych
2 galaretki ( ja użyłam o smaku owoców tropikalnych)
1 łyżka margaryny lub masła

Masa budyniowa:
1/2 litra mleka

1/2 szklanki cukru
2 żółtka
2 łyżki mąki
pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru
1 kostka masła lub margaryny


Ciemny biszkopt -
przekroić na pół, włożyć do formy jedną połówkę.
Masa jabłkowa: Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, masło roztopić, dodać jabłka, chwilę smażyć
, dodać suchą galaretkę, wymieszać i jeszcze chwilę smażyć. Ostudzić i wyłożyć na biszkopt. Wstawić do lodówki żeby masa jabłkowa stężała. W tym czasie przygotować masę budyniową: z mleka, cukru, żółtek, mąki ugotować budyń. Masło utrzeć dodając przestudzony budyń. Masę budyniowa wyłożyć na masę jabłkową, przykryć biszkoptem kakaowym. Polać polewą.

z chomika white.and.black.flower

  • 37 KB
  • 29 gru 13 12:12
KATARZYNKA

Składniki :

CIASTO:
10 jaj
3/4 szkl. cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
2 szkl. utartych pierników lukrowanych (ok.35 szt.)
3 łyżki mąki
1 łyżka octu

MASA:
1/2 l mleka
1 czubata łyżka mąki pszennej
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
3 żółtka
3/4 szkl. cukru pudru
1 kostka masła exstra
cukier waniliowy
spirytus do smaku

DODATKOWO:
2 galaretki o dowolnym smaku
biszkopty okrągłe
polewa

CIASTO:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i jeszcze chwilę poubijać, żeby cukier sie rozpuścił. Dodać cukier waniliowy. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i łyżkę octu, dokładnie wymieszać, żółtka będą rosły. Utarte żółtka przełożyć do ubitej piany i dokładnie wymieszać. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy łyżką ( nie ubijamy mikserem). Pierniczki trzemy na tarce o drobnych oczkach i dodajemy do ciasta. Ciasto dokładnie wymieszać i wylać na blaszkę wyłożoną pergaminem. Piec tak jak biszkopt ok. 30 min .
Upieczone i wystygnięte ciasto przekroić na pół.

MASA:
pół litra mleka
1 czubata łyżka mąki pszennej
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
3 żółtka

Z powyższych składników ugotować budyń. Wystudzić. Rozetrzeć kostkę masła z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Do zmiksowanego masła dodawać porcjami zimny budyń dalej miksując, na koniec dodać do smaku spirytus w zależności kto ile lubi ( tak samo z cukrem pudrem, jeżeli ktoś lubi słodszą masę może dodać więcej cukru). Masę podzielić na pół, jedną pozostawić białą, a do drugiej dodać rozpuszczoną na parze i lekko przestudzonę gorzką czekoladę, oczywiście zmiksować.

galaretki rozpuściś w 3 szkl. wody

WYKONANIE CIASTA;

CIASTO, MASA CZEKOLADOWA, BISZKOPTY, TĘŻEJĄCA GALARETKA (wstawić ciasto do lodówki, żeby galaretka dobrze zastygła), MASA BIAŁA, CIASTO, POLEWA

z chomika white.and.black.flower

  • 3 KB
  • 29 gru 13 12:12
JACUŚ

margaryna 1 kostka
mleko 2 łyżki
kakao 3 łyżki
cukier 1 szklanka
mąka pszenna 1,5 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki płaskie
jajka 4 szt
białka 4 szt
cukier puder 15 dag
wiórki kokosowe 15 dag
mąka ziemniaczana 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jajka 3 szt
cukier puder 1/2 szklanki
mąka pszenna 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
mleko 1/2 L
cukier waniliowy 1 opakowanie
cukier 5 łyżek
żółtka 4 szt
mąka ziemniaczana 2 łyżki
mąka pszenna 2 łyżki
batony "Jacek" 3 szt
mleko 3 łyżki
margaryna 1 kostka

Ciasto kakaowe:
25 dag margaryny
2 łyżki mleka
3 łyżki kakao
1 szklanka cukru
1,5 szklanki mąki pszennej
4 jajka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto kokosowe:
4 białka
15 dag cukru pudru
15 dag kokosu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Biszkopt:
3 jajka
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:
1/2 litra mleka
1 cukier waniliowy
5 łyżek cukru
4 żółtka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 batony „Jacek”
3 łyżki słodkiego mleka
25 dag masła lub margaryny

Ciasto kakaowe: Margarynę, mleko, kakao i cukier zagotować i przestudzić. Następnie dodać mąkę, żółtka i proszek do pieczenia. Z białek ubić pianę i lekko wymieszać.
Ciasto kokosowe: Białka ubić z cukrem, dodać kokos, mąkę i proszek do pieczenia.
Na blaszkę kłaść ciasto kupkami, na przemian: kakaowe i kokosowe. Upiec. Po upieczeniu przekroić na 2 placki.
Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodając stopniowo cukier. Następnie dodać żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem, lekko wymieszać. Wylać na formę. Upiec.
Krem: Batony „Jacek” rozpuścić w odrobinie mleka. Z reszty mleka, cukru waniliowego, cukru, żółtek i mąki ugotować budyń i przestudzić. Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń i przestudzone batony.
Przełożenie ciasta: ciasto kakaowo-kokosowe – krem – biszkopt – krem – ciasto kakaowo-kokosowe.
Dodatkowo można polać polewą.

z chomika white.and.black.flower

  • 20 KB
  • 29 gru 13 12:11
GRZYBKI

Składniki:
* 50 dkg mąki pszennej
* 25 dkg margaryny
* 1 szklanka kwaśnej śmietany
* 1 surowe białko
* 1/3 szklanki maku
* krem do tortów waniliowy np.Gellwe
* gotowa polewa do tortów czekoladowa i wiśniowa

Wykonanie:

Z mąki,margaryny i śmietany
zagnieść ciasto.
Zostawić na 1 godzinę w lodówce.
Po schłodzeniu rozwałkować jak na makaron.
Szklanką wycinać krążki,tak żeby były pary.
Jedną część krążków upiec na wierzchu foremek do babeczek w pozostałych krążkach wyciąć na środku dziurkę(nawet obrączką).
Z odpadów ciasta po wycinaniu krążków zrobić trzonki do grzybków,maczać jeden koniec w białku i potem w maku.
Ułożyć wszystkie części na blaszce i upiec na złoty kolor w 190 stopniach C.
Po wystudzeniu nadziewamy kapelusze kremem( przygotowanym według opisu podanego na opakowaniu), i przykrywamy częścią z dziurką i w otwór mocujemy trzonki grzybków.Smarujemy kapelusze grzybków polewą .
Na "muchomorkach" z reszty kremu robimy kropki.

z chomika white.and.black.flower

  • 33 KB
  • 29 gru 13 12:11
GENERAŁ


Składniki:

Ciasto:

1 margaryna "KASIA"-25 dag
1 jajko
3 szkl. mąki
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szkl. cukru


Masa:

1/2 l kwaśnej śmietany
3/4 szkl. cukru pudru

Jeżeli ktoś nie chce tej masy, to można użyć kremu o dowolnym smaku kupując w sklepie i wykonując go w/g przepisu na opakowaniu.

wiórki kokosowe do posypania ciasta


Wykonanie:

Składniki ciasta zagnieść na jednolitą masę, podzielić na 3 części i upiec 3 oddzielne placki w prostokątnej blaszce.
Placki wystudzić.
Składniki masy połączyć ,dobrze wymieszać i przełożyć placki , smarując również po wierzchu masą, lub użyć kremu, który sami przyrządzimy. Posypać kokosem.
Wstawić do lodówki, aby się schłodziło.

z chomika white.and.black.flower

  • 25 KB
  • 29 gru 13 12:11
GALARETKOWIEC

3 galaretki w różnych kolorach
* 800 g kwaśnej śmietany
* 1 szklanka cukru
* 1 szklanka mleka
* 50 g żelatyny (8 łyżeczek)
* 1 cukier waniliowy
* biszkopty na spód lub biszkopt upieczony wg własnego przepisu


Czas
pieczenia: bez pieczenia
Przepis na tortownicę o średnicy ok. 27–30 cm.

Przygotować tortownicę: dno wyłożyć papierem do pieczenia, a boki folią aluminiową. Dno wyłożyć biszkoptami lub własnym biszkoptem

2 galaretki rozpuścić każdą osobno w 400ml gorącej wody i wylać każdą do oddzielnego płaskiego ale niewielkiego naczynia. Zostawić do stężenia.

Gdy już będą całkowicie stężałe wyjąć z naczynia i każdą pokroić w niezbyt dużą kostkę lub pokruszyć.

Trzecią galaretkę rozpuścić wg przepisu na opakowaniu i odstawić do ostygnięcia.

W szklance mleka o temp. pokojowej rozpuścić żelatynę, odstawić na chwilę. Jak troszkę napęcznieje lekko podgrzać i mieszać aby się dobrze rozpuściła i ostudzić.

Do większego naczynia wlać kwaśną śmietanę, dodać cukier i cukier waniliowy i zmiksować. Wlać chłodną żelatynę i ciągle mieszać. Do masy śmietanowej dodać przygotowane wcześniej pokostkowane galaretki i wymieszać.

Masę wylać na biszkopty i wstawić do lodówki. Gdy stężeje na wierzchu poukładać owoce i zalać trzecią tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki i poczekać aż całe stężeje.

!!! UWAGA !!!
Galaretki do kostkowania trzeba przygotować wcześniej bo masa śmietanowa po dodaniu żelatyny dość szybko gęstnieje i nie ma czasu na krojenie galaretek na kawałki. Z tego samego powodu należy też szybko przełożyć ją

z chomika white.and.black.flower

  • 41 KB
  • 29 gru 13 12:11
SNIKERS CZEKOLADOWY Z WIŚNIAMI - rewelacja

blaszka 25 cm x 40 cm

Placek czekoladowy:
7 jaj
3/4 szkl. cukru
5 łyżek mąki
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Placek środkowy:
25 dkg orzechów siekanych
5 białek
20 dkg cukru
1 łyżka mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:
1/2 litr mleka
cukier waniliowy/32 g/
3/4 szkl. cukru
5 żółtek
2łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
30 dkg masła
3 łyżki kakao
słoiczek wiśni

Polewa:
1/4 kostki margaryny
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki kakao
2 łyżki wody

Placek czekoladowy:
Z białek ubić pianę, dodać cukier, żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Po upieczeniu przekroić na pół.

Placek środkowy:
Białka ubić, dodać cukier, dalej ubijać, potem dodać resztę składników, wymieszać, dać na blaszkę i piec długo ok. 1 godziny w 170 st. C.

Masa:
Z podanych składników ugotować budyń.
utrzeć masło i stopniowo dodawać schłodzony budyń i kakao. na końcu dodać wiśnie i lekko wymieszać.

Przekładać w następujący sposób:
placek czekoladowy, masa, placek środkowy, masa, placek czekoladowy, polewa, można oprószyć mielonymi orzechami.
podawać na drugi dzień - musi zmięknąć środkowy placek z orzechami.

z chomika white.and.black.flower

  • 54 KB
  • 29 gru 13 12:11
Sernik na kruchym spodzie z brzoskwiniami...


Składniki na masę serową:

1,5kg sera białego drobno zmielonego
4 budynie śmietankowe
10 jajek
1szkl. cukru
1 puszka brzoskwiń
1 margaryna lub 1,5skl.śmietany
1/5szkl.cukru do sera

Składniki na kruche ciasto:

1 szkl. mąki
1 jajko
1/3margaryny
3/4łyżeczki proszku do pieczenia
1/3szkl. cukru
(gdyby ciasto było za suche można dodać śmietany)
ok.2łyżki kakao-na posmarowanie spodu

Składniki na czekoladowy mus:

1 jajko
1/2 szkl.cukru pudru
4 łyżki kakao
1 margaryna(roztopiona)
ewentualnie 1 kieliszek wódki

Przygotowanie:

Ser wkładamy do dużej miski.Jajka ubijamy z cukrem do białości.Do sera dodajemy budynie, pokrojone brzoskwinię,śmietanę lub margarynę,cukier.Na koniec dodajemy utrzepane jajka.(Ja mieszam ser mikserem i trzepaczką wtedy wszysto się miesza dokładnie i nie ma rzadnych grudek)

Przygotowanie ciasta:

Mąkę wysypujemy na stolnicę,robimy stożek i dodajemy jajko,krimy markaryne na mniejsze kawałki,dosypujemy cukier proszek do pieczenia i zagniatamy ciasto.

Przygotowanie musu:

Jajko wbijamy do garnuszka i dodajemy cukier puder i trzepiemy mikserem do bialości,dodajemy kakao i margaryne,wódke.
Moja rada:margarynę wkładam do garnuszka i lekko podgrzewam na ogniu tak aby ok.polowy się stopiło i zdejmuję z ognia,przykrywam papierem i utrzepuję mikserem na puszystą masę.Uwaga chlapie jak sie nie przykryje.Wtedy polewa szybciej się zastyga i wychodzi delikatniejsza w smaku.Polecam.

Przygotowanie ciasta:

Kruche ciasto wykładamy na blachę uprzednio wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem.Wylewamy ser na blachę i wkładamy do piekarnika.
Gotowe przestudzone ciasto smarujemy czekoladowym musem i odpowiednio ubieramy w zależności jak ktos chce.
SMACZEGO!!!

z chomika white.and.black.flower

  • 28 KB
  • 29 gru 13 12:11
SERNIK TRUSKAWKOWY

250 gram herbatników - bardzo drobno pokruszonych

120-150 gram stopionego masła

Nadzienie:

2 łyzki żelatyny

500 g serka ricotta

80 ml soku z cytryny

125 g drobnego cukru

310 g śmietany ubitej na sztywno

250 g mrożonych truskawek albo malin

2 łyzki drobnego cukru - do truskawek

Natłuścić lekko tortownicę, wyłożyć ją papierem pergaminowym. Rozgniecione herbatniki zmieszać z masłem. Przełożyc łyżką do tortownicy, ugnieść na dnie i po bokach. Wstawic do lodówki na 20 minut.

W kubku rozpuścić żelatynę - w 60 ml gorącej wody. Dokładnie rozpuscić.

Ser ricotta ubić dokładnie na gładką masę z sokiem i cukrem. Dodać połowę żelatyny - wymieszać. Następnie delikatnie dodać ubitą śmietanę - wymieszać.

Zmiksować truskawki (rozmrożone!) z cukrem - na gładką masę, którą można przetrzeć przez grube sitko, usuwając pestki, ale nie koniecznie. Dodać do masy resztę żelatyny (najlepiej jeszcze ciepłej) - dokladnie wymieszać. Owoce muszą być rozmrożone, bo inaczej żelatyna w zetknięciu z mrożoną masą owocową się błyskawicznie "zetnie".

Do formy tortowej wkładać na przemian kpczyki sera i masy owocowej - szpikulcem lub końcem noża delikatnie zmieszać oba składniki.

Wstawić do lodówki na 4 godziny.

z chomika white.and.black.flower

  • 52 KB
  • 29 gru 13 12:11
KOLOROWY SERNIK SMAŻONY

Składniki:

1.CIASTO JASNE:
3/4 szkl. cukru
100g mąki ziemniaczanej
6 białek
5 łyżek mąki pszennej
1 łyżka octu
1 łyzeczka proszku do pieczenia

2. CIASTO CIEMNE:
1 szkl. cukru
1 szkl. maki pszennej
6 całych jajek
1 łyzka kakao
6 łyżek wody
1 łyżeczka proszku dp pieczenia

3. MASA SEROWA:
1 szkl. cukru
3/4 szkl. mleka
1000g białego półtłustego sera
200g masła
6 żółtek
1 op. budyniu śmietankowego
1 op. cukru wanilinowego
garść rodzynek, olejek cytrynowy, pomarańczowy

Sposób przygotowania :

1.
Białka ubić z cukrem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i połączyć z białkami, dodać ocet. Lekko wymieszać.

2.
Jajka ubić z cukrem, mąkę wymieszać z proszkiem i kakao. Połączyć z jajami i dodać wodę. Dokładnie połączyć.


Na wysmarowaną blachę i wyłożoną papierem kładziemy łyżką kupkami białe ciasto, na nie wylewamy ciemne.
Pieczemy w temp.180 st. przez ok. 60 min.
Po przestygnięciu przekroić na dwa placki.

3.
Ser zemleć połączyć z masłem, żółtkami , cukrem i c. wanilinowym. .Włożyć do większego gara i podgrzewać na palniku do uzyskania jednolitej masy ( nie przypalić!) następnie dodać budyń rozpuszczony w mleku (3/4 szkl.), rodzynki,zapach,dokładnie mieszać przez cały czas gotowania ponieważ bardzo gęstnieje i może się przypalić.
Gorącym serem przełożyć placki.


Wierzch udekorować np. polewą lub jak uważamy.

z chomika white.and.black.flower

  • 31 KB
  • 29 gru 13 12:10
SERNIK NA ZIMNO

Na biszkopt:
6 jaj
6 łyżek mąki
6 łyżek cukru
Na masę:
1kg mielonego białego sera
2 żółtka
1 całe jajo
15 dag Kasi
1 szklanka cukru
2 galaretki wiśniowe

Czas
pieczenia: 25min.
Ubić jaja z cukrem , dodać delikatnie mieszając mąkę i upiec w 180 st biszkopt.
Jedną galaretkę rozpuścić w szklance wody a drugą w półtorej szklanki.Do sera dodać jajo, żółtka roztarte z cukrem i Kasię. Miksujac, wlewać pierwszą galaretkę. Masę wyłożyć na biszkopt i odstawić do lodówki. Na wierzch wyłozyc dowolne owoce i zalać drugą, tężejacą galaretką

z chomika white.and.black.flower

  • 16 KB
  • 29 gru 13 12:10
SERNIK GOTOWANY Z BITĄ ŚMIETANĄ


Biszkopt:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki mąki krupczatki
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
szczypta soli
Masa serowa:
1/2 kg twarogu
1 cukier waniliowy
3 jajka
1 budyń
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru pudru
Dodatkowo:
250 ml śmietany 30%
2 czubate łyżeczki dżemu truskawkowego
1 zagęstnik do bitej śmietany fix
2 galaretki jagodowe lub dowolny smak

1 mała puszka ananasa
Zimne jajka z lodówki rozbić, oddzielić białka od żółtek, dodać szczyptę soli, ubić na sztywną bezę.
Następnie dodać cukier wymieszany z cukrem waniliowym ,dalej ubijać potem żółtka.
Na końcu dodać obydwie mąki, wymieszane z proszkiem do pieczenia.
Blaszkę o wymiarach 28x24 cm wysmarować lekko tłuszczem wyłożyć papierem do pieczenia, piec w 180 st C około 50 min.
Upieczony biszkopt, przekroić na 3 części.
Twaróg włożyć do garnka ,dodać cukier puder, cukier waniliowy, jajka, budyń wymieszany z mąką ziemniaczaną i mlekiem
,wszystko zagotować aż zgęstnieje, ciągle mieszając drewnianą łyżką.
Spód biszkoptu włożyć do blaszki, wylać połowę masy serowej cienko rozsmarować, przykryć drugą częścią biszkoptu, na to wylać resztę masy, rozsmarować, wstawić na parę minut do lodówki aż zastygnie.
Zimną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać dżem i zagęstnik, wyłożyć na masę serową i przykryć ostatnim płatem biszkoptu.
Galaretki jagodowe rozpuścić w 3,5 szklanki wrzącej wody wystudzić, na wierzch ułożyć owoce(ja dałam ananasa z puszki)
Tężejącą galaretką zalać ciasto i odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.

z chomika white.and.black.flower

  • 11 KB
  • 29 gru 13 12:10
SERNIK BUDYNIOWIEC

Bardzo fajne polaczenie sernika z budyniem czekoladowym.
Ciasto mogloby byc mniej suche.
Jesli ktos preferuje budyn np. smietankowy, w celu uzyskania warstwy ciemnej mozna dodac do sera kakao.


Ciasto:
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ kostki (miękkiej) margaryny
½ szklanki cukru
2 jajka
1 żółtko

Z podanych składników zagnieść ciasto i wyłożyć je na prostokątną blaszkę

Masa budyniowa:
1 litr mleka
3 budynie czekoladowe

Ugotować budynie czekoladowe, gorące przełożyć na surowe ciasto i równo rozsmarować. Odstawić do wystudzenia.

Masa serowa:
½ kostki (miękkiej) margaryny
½ szklanki cukru
4 serki waniliowe
3 jajka
1 białko
1 budyń śmietankowy

polewa czekoladowa
wiórki kokosowe

Margarynę i cukier - utrzec i stale ucierając dodawać na przemian serek waniliowy i żółtka. Następnie wsypać budyń śmietankowy, wymieszać. Na końcu lekko mieszając połączyć z pianą z 4 białek i równo rozłożyć na zimnym budyniu czekoladowym.
Wstawić na okolo 50 minut do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C. Po upieczeniu polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi.

z chomika white.and.black.flower

  • 17 KB
  • 29 gru 13 12:10
SERNIK


1 kg sera
1 kostka margaryny
8 jajek
35 dag cukru
1 budyń śmietankowy
rodzynki

Ser zemleć dwukrotnie. Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami na puszystą masę. Dodawać stopniowo ser i budyń w proszku, cały czas ucierając. Ubić pianę z białek, dodać do masy serowej i lekko wymieszać. Dodać rodzynki. Można też dodać startą skórkę z jednej pomarańczy lub cytryny. Ja dodaję też sok z 1 cytryny. Piec ok 60 min w 180 stopniach. Gotowy sernik możemy polać czekoladą.
Porcja na małą blachę, gdy pieczemy na dużej – podwoić składniki.

z chomika white.and.black.flower

  • 31 KB
  • 29 gru 13 12:10
ROLADA ORZECHOWA

Składniki:

Jaja, 4 szt.
mielone orzechy włoskie, 7dag
cukier, 7 dag
śmietana 36 %, 250 g


Opis przygotowania:

1. żółtka utrzeć z cukrem

2. dodać zmielone (na mąkę) orzechy włoskie

3. dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać

4. wylać masę na wyłożoną pergaminem i posmarowaną margaryną blachę

5. włożyć blachę z ciastem do nagrzanego do 180 stopni C i piec 10 minut(nie dłużej bo w przeciwnym razie ciasto będzie się łamać)

6. po upieczeniu i ostygnięciu ciasta, ubić śmietanę i posmarować nią ciasto

7. zwinąć ciasto w roladę, wierzch ciasta ozdobić również bitą śmietaną i połówkami orzechów włoskich

8. schłodzić w lodówce

9. RADA: Można podwoic składniki i zrobic 2 rolady bo jest tak smaczna,że znika błyskawicznie

z chomika white.and.black.flower

  • 16 KB
  • 29 gru 13 12:10
ROLADA KOKOSOWA NA ZIMNO

Masa ciemna:

40 dag herbatników (4 paczki :Alberty, Aretki")
7- 9 łyżek kwaśnej śmietany
7 dag masła
4 łyżki kakao ciemne
10 dag cukru pudru
olejki zapachowe: migdał, rum (parę kropli)
Herbatniki zemleć przez maszynkę lub w malakserze, wymieszać z resztą składników. Dalej, chwilę wyrabiać jak ciasto na pierogi.

Masa jasna:

10 dag kokosu
7 łyżek kwaśnej śmietany
12 dag cukru pudru
15 dag masła
1/2 kieliszka spirytusu

Kokos zalać spirytusem i śmietaną, pozostawić na 10 minut aby zmiękł. Rozetrzeć mikserem cukier z masłem, dodać kokos i chwilę ucierać.
Na pergaminie rozwałkować ciemne ciasto w kształcie prostokąta na grubość 5 mm i nałożyć na nie równomiernie masę kokosową. Za pomocą pergaminu zwinąć ciasno roladę, zaklejając boki. tak zwiniętą włożyć do lodówki na minimum 3 godziny.

z chomika white.and.black.flower

  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    0
  • obrazy
    169
  • pliki wideo
    7
  • pliki muzyczne
    0

176 plików
378,68 MB




yaneck316

yaneck316 napisano 28.02.2019 09:00

zgłoś do usunięcia
yaneck316

yaneck316 napisano 8.03.2019 08:53

zgłoś do usunięcia
yaneck316

yaneck316 napisano 20.03.2019 08:04

zgłoś do usunięcia
Dzień Dobry
Właśnie nadchodzi WIOSNA
"Wiosna astronomiczna zaczyna się 20 marca. Wiosna astronomiczna rozpoczyna się, gdy Ziemia znajduje się w punkcie Wagi, a Słońce w punkcie Barana. Występuje również zjawisko równonocy - czyli zarówno dzień jak i noc trwają tyle samo."
 ...Miłego Dnia...««i POZDRAWIAM już wiosennie.»»
yaneck316

yaneck316 napisano 21.03.2019 08:04

zgłoś do usunięcia
yaneck316

yaneck316 napisano 21.04.2019 11:51

zgłoś do usunięcia
jolenta.t

jolenta.t napisano 19.11.2019 22:49

zgłoś do usunięcia

Serdecznie Witam

W zwierciadle pragnień, zobacz swe Serce. Kryształem myśli, wyściel w nim miejsce. Diamentem wiary, kreśl życia drogę, marzenia w cel, zmienić pomoże. Odwagę obudź, niech w duszy żyje. Do Serca wprowadź, zwycięstwem niech bije. Bo życie warte jest, by o nim śnić..

/ImagePreview.aspx?e=U9jPSN6yftJykG4b2bi8TQ&pv=2

Każda doba jest fragmentem naszego życia.Każda chwila ma w sobie coś z tajemnicy i tylko my po krawędzi snów biegnąc, szukamy naszych marzeń.. jolenta.t

A-n-i-t-a

A-n-i-t-a napisano 30.10.2020 16:08

zgłoś do usunięcia
Ciszą cmentarną ukołysani,z dala od życia i znoju, dobiwszy wreszcie cichej przystan,odpoczywają w pokoju.

obrazek

yaneck316

yaneck316 napisano 23.12.2020 07:46

zgłoś do usunięcia
henibok848

henibok848 napisano 29.12.2022 01:24

zgłoś do usunięcia
Super chomik
yaneck316

yaneck316 napisano 14.10.2023 07:13

zgłoś do usunięcia
Dzień Dobry w sobotę
Pozdrawia yaneck316

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (3)Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (3)
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności