Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

BÓL KOLAN.jpg

junosza1755 / Pszczelarstwo / Apiterapia / BÓL KOLAN.jpg
Apiterapia - BÓL KOLAN.jpg
Download: BÓL KOLAN.jpg

10 KB

(180px x 180px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Ból kolan

Polecam okład z miodu ...
Kolana posmarować miodem prosto ze słoja ,przyłożyć gazę i owinąć bandażem , tak długo stosować , aż poczujemy ulgę , sposób wypróbowany -gorąco go polecam .

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
Apiterapia - miod1.jpg
Zalecane dawki miodu: •niemowlęta - 7 g dziennie w dwóc ...
Zalecane dawki miodu: •niemowlęta - 7 g dziennie w dwóch dawkach, •dzieci od 14 do 16 lat - 10-14 g w dwóch dawkach, •dorośli - 40-60 g dziennie w dwóch dawkach. Dolne ilości należy traktować jako dawki profilaktyczne, a górne stosować leczniczo. W celu lepszego wykorzystania właściwości leczniczych miodu, wskazane jest rozpuszczanie go w szklance lekko ciepłej wody i spożywanie dopiero po 10-12 godzinach.
Apiterapia - foto_miod_plynne_zloto1.jpg
Miód - płynne złoto mgr inż. Monika Kamińska, ...
Miód - płynne złoto mgr inż. Monika Kamińska, dietetyk, specjalista żywieniaProdukty pszczele od wieków wykorzystywane są w leczeniu chorób. Najbardziej popularnym jest oczywiście miód, stosowany jako lek już przez starożytnych Egipcjan. Wartościowe składniki miodu to przede wszystkim cukry proste - łatwo przyswajalne przez organizm, kwasy organiczne, mikroelementy i enzymy. O kolorze miodu decydują barwniki roślinne oraz składniki mineralne, takie jak żelazo, fosfor, magnez. Warto pamiętać, że krystalizacja to nie wada. Im więcej glukozy jest w miodzie, tym proces ten następuje szybciej (np. miód rzepakowy), im więcej fruktozy, tym dłużej miód pozostaje w stanie płynnym (np. miód akacjowy). Płynne złoto na zdrowie Miód ma walory odżywcze i lecznicze. Jest łatwo przyswajalny przez organizm. Enzymy nadają temu produktowi cechy leku - aktywują reakcje biochemiczne w organizmie, wiążą toksyny. Żelazo zawarte w miodzie jest prawie całkowicie przyswajalne przez organizm człowieka. Zawartość inhibiny i rutyny sprawia, że ma on wyraźne działanie bakteriobójcze. Warto pamiętać, że stałe spożywanie miodu przez dzieci przyczynia się do szybkiego przyrostu ciała, wzmożonego rozwoju umysłowego i zwiększonej odporności na choroby. U osób dorosłych wyczerpanych pracą, miód powoduje szybką regenerację organizmu. Jest jedynym w swoim rodzaju środkiem odżywczym dla serca, a także lekiem przy niedomaganiach tego organu. Ogromne zalety miodu •Działa dodatnio na przewód pokarmowy, ponieważ zwiększa wydzielanie enzymów przez gruczoły ślinowe. Reguluje pracę wątroby i nerek. •Przy kaszlu działa jako środek łagodzący i wykrztuśny. Stosowany jest przy schorzeniach gardła, astmie, przewlekłym bronchicie. •Działa regenerująco w przypadkach apatii bądź wyczerpania psychicznego. cd. ab]
Apiterapia - foto_miod_plynne_zloto.jpg
cd. ab] Jaki miód na schorzenia? •akacjowy ...
cd. ab] Jaki miód na schorzenia? •akacjowy - zalecany diabetykom, przy przeziębieniach i trudnościach trawiennych oraz schorzenia nerek i przewodu moczowego. •lipowy - działa antyseptycznie i uspokajająco. Dla wzmocnienia jego działania podaje się go w herbacie z kwiatu lipowego. Stosowany w chorobach gorączkowych, kaszlu, zapaleniu oskrzeli. Skuteczny przy leczeniu przeziębień, w stanach niepokoju i bezsenności. •gryczany - przy leczeniu nieżytów górnych dróg oddechowych. Sprzyja tworzeniu się kostnicy po złamaniach. Pomocny w stanach wyczerpania nerwowego, a także przy miażdżycy, nadciśnieniu, zapaleniu nerek przy grypach gorączkowych. Zawiera dużo biopierwiastków. •spadziowy - zawiera dużo białka, a tym samym ma większe wartości odżywcze i lecznicze od miodów nektarowych. Stosowany przy anemiach i zaburzeniach przemiany materii. Ze spadzi iglastej leczy nieżyt górnych dróg oddechowych. •rzepakowy - stosowany głównie przy schorzeniach płucnych i sercowych. Poza tym przy zaparciach, przy schorzeniach wątroby, nerek i przewodu moczowego. •wrzosowy - znajduje zastosowanie w leczeniu prostaty. •wielokwiatowy - stosowany przy różnego rodzaju alergiach i katarze siennym. Jak każdy miód ma właściwości lecznicze serca i przy chorobach przeziębieniowych. Spróbuj wielu smaków Jaśniejsze miody zazwyczaj są słodsze. Dlatego najczęściej warto dodawać je do deserów czy napojów. Miody o ciemnej barwie zazwyczaj mają bardzo wyrazisty i konkretny smak. Świetnie komponują się z marynatami mięsnymi czy sosami. Nadają charakterystyczny smak także pieczywu np. domowej roboty chlebom. Właściwie każda odmiana miodu ma inny smak. Najczęściej bardzo się od siebie różnią: •gryczany - ostry, •wielokwiatowy - łagodny, •rzepakowy - bardzo słodki, •wrzosowy - gorzkawy, •koniczynowy - lekko kwaskowaty.
Apiterapia - miod11.jpg
Zalecane dawki miodu: •niemowlęta - 7 g dziennie w dwóc ...
Zalecane dawki miodu: •niemowlęta - 7 g dziennie w dwóch dawkach, •dzieci od 14 do 16 lat - 10-14 g w dwóch dawkach, •dorośli - 40-60 g dziennie w dwóch dawkach. Dolne ilości należy traktować jako dawki profilaktyczne, a górne stosować leczniczo. W celu lepszego wykorzystania właściwości leczniczych miodu, wskazane jest rozpuszczanie go w szklance lekko ciepłej wody i spożywanie dopiero po 10-12 godzinach.
Apiterapia - thumb.png
Leczenie zaćmy za pomocą miodu i soku z jabłek ...
Leczenie zaćmy za pomocą miodu i soku z jabłek Prosta recepta naturalnego soku przeciwdziałającego zaćmie. Sposób przygotowania: Bierzemy jabłko i przecinamy go nożem w jego 3/4. Łyżeczką wydłubujemy środek jabłka wraz z pestkami. Nalewamy do wewnątrz naturalny miód (najlepiej kupiony w sklepie ze zdrowa żywnością), następnie przykrywamy go odciętym kawałkiem jabłka i trzymamy w ten sposób przez dobę w temperaturze pokojowej. Sok który otrzymujemy we wnętrzu jabłka wlewamy do czystej suchej buteleczki i następnie wkładamy do lodówki. Korzystamy z tego soku przez 5-6 dni. Wkrapiamy do każdego oka po 2 krople 2 razy dziennie. Jeśli nawet po 5-6 dniach sok się nie skończył należy go wylać i przygotować nowy.
Apiterapia - pszczoly-150x1501.jpg
Mleczko pszczele może pomóc w leczeniu zapalenia stawów, ...
Mleczko pszczele może pomóc w leczeniu zapalenia stawów, choroby Parkinsona i Alzheimera Mleczko pszczele przynosi korzyści zarówno pszczołom jak i ludziom Tekst jest tłumaczeniem artykułu pt.: Royal Jelly May Help Treat Arthritis, Parkinson’s and Alzheimer’s opublikowanego 3. maja 2011 na portalu dotyczącym apiterapii, który jest streszczeniem publikacji pt. Royal Jelly benefits humans as well as bees opublikowanej na portalu NaturalNews.com Większość osób zdaje sobie świetnie sprawę z korzyści wynikających ze spożywania miodu, ale tylko niewiele wie, że również mleczko pszczele jest bardzo dobre dla zdrowia. Mleczko pszczele to odżywcza substancja, która produkowana jest przez pszczoły do karmienia młodych larw i królowej. Okazuje się, że wśród korzyści jakie zapewnia ludziom jest: obniżanie poziomu cholesterolu, wspomaganie leczenia ran oraz działanie przeciwnowotworowe. Ma także właściwości przeciwzapalne. Znajduje zastosowanie, wśród osób cierpiących na zapalenie stawów, wykorzystywane miejscowo na bolącą część ciała lub wewnętrznie. Naukowo udowodniono również, że stymuluje wzrost komórek pnia mózgu, co czyni je skutecznym narzędziem w walce z rozwojem choroby Parkinsona i Alzheimera. Badania przeprowadzone zarówno w Japonii jak i Chorwacji dowiodły, że ten produkt pszczeli jest znaczący w walce z chorobami nowotworowymi. W jednym z badań myszom laboratoryjnym wstrzyknięto komórki nowotworowe, następnie podano im mleczko pszczele, które drastycznie zmniejszyło ich rozprzestrzenianie się w organizmie. Uważa się również, że ma ono wpływ na jakość komórek jajowych u kobiet, a tym samym może wspomagać płodność i ogólny stan zdrowia narządów rozrodczych. Wiele kobiet potwierdza, że przyjmowanie mleczka pszczelego zmniejsza objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego (PMS), ze względu na fakt, że przywraca równowagę i reguluje poziom hormonów w organizmie. Przynosi również ulgę osobom cierpiącym na bezsenność i choroby autoimmunologiczne, takie jak na przykład reumatyzm. Podnosi libido, a także wspomaga regenerację kości po złamaniach. Pobudza układ immunologiczny do skuteczniejszej walki z infekcjami.
Apiterapia - pieknakobieta-226x300.jpg
1] Zabiegi upiększające skórę twarzy i ciała z wykorzyst ...
1] Zabiegi upiększające skórę twarzy i ciała z wykorzystaniem miodu W XIX wieku, gdy powstawały pierwsze fabryki kosmetyków, miód był jednym z najpopularniejszych składników tych produktów. Dzisiaj powraca w wielu preparatach stosowanych w pielęgnacji. Jest wykorzystywany w kremach nawilżających, maseczkach, odżywkach do włosów, żelach do mycia. Zarówno kobiety jak i mężczyźni chętnie z nich korzystają ponieważ wolą preparaty, które czerpią bezpośrednio z natury. Ciekawostka Naturalny miód jest niezwykle pomocny w efektywnym leczeniu drobnych otarć i oparzeń. Najnowsze badania kliniczne dowodzą również jego wysokiej skuteczności antybakteryjnej. Miód to naturalny składnik nawilżający Naturalna zdolność skóry do utrzymania nawilżenia jest ważnym czynnikiem, który pomaga jej pozostać miękką, jędrną i elastyczną. Niestety skóra starzeje się, jest także narażona na czynniki zewnętrzne. Wraz z upływem lat traci zdolność do zatrzymywania niezbędnej jej wody, staje się wysuszona, pojawiają się pierwsze zmarszczki. Aby wykorzystać nawilżającą właściwość miodu spróbuj: ◦Wygładzającej kąpieli w miodzie Dodaj ¼ szklanki miodu do wanny napełnionej ciepłą wodą. Uzyskasz w ten sposób aromatyczny, nadający skórze miękkości, naturalny balsam. Zapach miodu, uwalniający się powoli podczas gorącej kąpieli pozwoli Ci na niezapomniane chwile relaksu. ◦Naturalnego sposobu na lśniące włosy Wymieszaj łyżeczkę miodu z litrem wody (około czterema szklankami). Kobiety o blond włosach mogą także dodać odrobinę świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Po umyciu włosów szamponem, zastosuj tą miksturę jak odżywkę, rozprowadzając ją po całej głowie. Nie spłukuj. Włosy możesz bez obaw wysuszyć suszarką. Dzięki zastosowaniu miodu, będą mocniejsze, miękkie i błyszczące. Kwasy alfa-hydroksylowe W wielu laboratoriach kosmetycznych trwają prace nad technologią wykorzystującą miód do pozyskiwania kwasów alfa-hydroksylowych (AHA). Są one ważnym składnikiem wielu kremów nawilżających gdyż złuszczają naskórek. Zwiększone złuszczanie lub odnawianie komórek skóry sprawia, że nabiera ona młodzieńczego wyglądu. Niestety zbyt częste złuszczanie może powodować podrażnienia. Naturalna nawilżająca właściwość miodu łagodzi jego skutki i czyni go idealnym składnikiem produktów z wykorzystaniem AHA. cd 1 a ]
Apiterapia - miód zdrowy2.jpg
cd 1 a ] Miód a alergie na pyłki Miód ne ...
cd 1 a ] Miód a alergie na pyłki Miód nektarowy zawsze zawiera w swoim składzie wtrącenia pyłków z roślin, z których pszczoły zbierały nektar. Najbardziej różnorodny zestaw pyłków ma miód wielokwiatowy. Ten fakt wykorzystuje się stosując miód w kuracji alergii. Miód powinien pochodzić z 10-kilometrowego promienia zamieszkania alergika. Miód jako antybiotyk Miód charakteryzuje się wysoką aktywnością antybiotyczną. Hamuje bądź niszczy rozwój bakterii Gram-dodatnich, Gram-ujemnych, grzybów, wirusów, pierwotniaków, paciorkowców. Te cenne właściwości zawdzięcza miód swemu składowi chemicznemu. Wysokie ciśnienie osmotyczne, kwaśny odczyn środowiska, obecność oksydazy glukozy, lizozymu, apidycyny, inhibiny to cechy nadające miodowi działanie antybiotyczne. Warto zapamiętać, że aktywność antybiotyczna miodu wzrasta nawet do 220 razy gdy go rozcieńczymy z wodą. Miód a choroby narządu wzroku Miód zwalcza drobnoustroje, zalecany jest w leczeniu zapalenia spojówek, rogówki, jęczmienia, których przyczyną są ropotwórcze gronkowce i paciorkowce. Miód a choroby skóry Miód działa antybiotycznie, przyspiesza gojenie ran, oparzeń i odmrożeń, zabezpiecza je przed zakażeniem bakteriami, drobnoustrojami. Poprawia odżywianie tkanek, oczyszcza rany, przyspiesza ziarninowanie i gojenie ran. Działa więc przeciwzapalnie, regenerująco oraz przeciwbólowo. Stosuje się więc miód do leczenia oparzeń, odmrożeń skóry, trudno gojących się ran, owrzodzeń, ropni, czyraków, wyprysków. Miód a choroby układu krążenia Miód dzięki dużej zawartości cukrów prostych (glukozy i fruktozy), mikroelementów i enzymów ma korzystny wpływ w schorzeniach układu krążenia. Glukoza dostarcza sercu niezbędną energię. Fruktoza zaś jest magazynowana jako glikogen w wątrobie, stanowi rezerwę energetyczną organizmu. Miód reguluje pracę serca, rozszerza naczynia wieńcowe serca, obniża ciśnienie krwi, polepsza krążenie. Zapobiega powstawaniu obrzęków poprzez zwiększone wydzielanie moczu. Zmniejsza napięcie nerwowe, polepsza sen i ogólne samopoczucie. Jest więc stosowany w nerwicach naczyniowych i serca, chorobie wieńcowej, nadciśnieniu, zespole płuco-sercowym. Miód a choroby układu moczowego Miód działa moczopędnie, zwiększa przepływ naczyniowy w nerkach zapobiegając powstawaniu złogów, ma działanie diuretyczne sprzyjające zmniejszaniu obrzęków spowodowanych niewydolnością nerek. Stosowany jest więc miód jako środek wspomagający w chorobach układu moczowego, takich jak ostre i przewlekłe zapalenie nerek, pęcherza moczowego i miedniczek nerkowych, kamica nerkowa i pęcherza moczowego. cd. 1 b]
Apiterapia - 29_1.jpg
Miód wielokwiatowy wytworzony przez pszczoły z nektaru ...
Miód wielokwiatowy wytworzony przez pszczoły z nektaru kwiatów kwitnących na przełomie maja i czerwca. Wspaniała kompozycja aromatu leczniczych ziół , kwiatów rzepaku i innych roślin wydzielających podczas kwitnienia nektar sprawia że otrzymujesz jedyny w swoim rodzaju Męczą Cię alergie , częste bóle gardła , przeziębienia , jesteś osłabiony ? Miód wielokwiatowy posiada 10 większą wartość bakteriobójczą niż inne miody wielokwiatowe . Miód pszczeli wielokwiatowy jest bardzo smacznym pszczelim produktem. Jest to najczęściej spotykana odmiana miodu i cechuje go różnorodność składników oraz smaków. Miód nektarowy z nektaru kwiatów wiosennych jest jasny i słodki. Natomiast miód wielokwiatowy z nektaru roślin jesiennych-ma ciemniejszą barwę i bardziej gorzki smak. Niewątpliwie miód wielokwiatowy jest jednym z najbardziej naturalnych kosmetyków, przypraw i suplementów leczniczych. Częste jego spożywanie zapobiega problemom z sercem, żołądkiem, jelitami. Oczywiście nie można tu nie wspomnieć o działaniu bakteriobójczym miodu pszczelego. Znacznie korzystniej jest spożyć łyżeczkę miodu na śniadanie niż łykać chemicznie utworzone suplementy. Podobnie sprawa wygląda z ciepłymi napojami. Kawę, herbatę czy mleko- posłódźmy naturalnym miodem wielokwiatowym
Apiterapia - 26_3.jpg
Miód Akacjowy Właściwości i zastosowanie: ...
Miód Akacjowy Właściwości i zastosowanie: Miód akacjowy charakteryzuje się bardzo intensywnym zapachem, który na pewno działa zachęcająco. Aromat ten to zapach kwiatów robinii akacjowej, drzewa, z którego nektaru pszczoły produkują miód. Tak jak każdy z gatunków miodu, pszczeli miód akacjowy poza walorami smakowymi posiada również właściwości lecznicze. Polecany jest on na pewno na wszelkiego rodzaju zaburzenia przewodu pokarmowego. Pomoże nam on więc jeśli mamy problemy z trawieniem, czy żołądkiem. Bardzo często jest on stosowany w leczeniu wrzodów żołądka, czy dwunastnicy. Jego składniki działają osłonowo na żołądek i chronią przed nadmierną ilością kwasów trawiennych. Działa on również zapobiegawczo przeciw powstawaniu kamieni w naszym organizmie. Posiada właściwości moczopędne. Może okazać się pomocny również osobą chorującym na lekką cukrzycę. Osoby, które narażone są na nadmierny wysiłek psychiczny, czy fizyczny również powinny zaopatrzyć się w taki miód. Dokucza Ci niestrawność , zaburzenia trawienia oraz stany kurczowe żołądka ? Dobrze trafiłeś , miód Akacjowy jest właśnie dla Ciebie ! W porównaniu z miodem Lipowym, miód Akacjowy odznacza się niską aktywnością antybiotyczną , ale dzięki dużej zawartości łatwo przyswajalnych cukrów prostych ma wspaniałe właściwości odżywcze. Jest cenną odżywką w stanach zmęczenia umysłowego i fizycznego . Ponadto reguluje naturalnie perystaltykę jelit i pomaga zniwelować zaburzenia układu pokarmowego .
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności