Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

14679-majeranek(1).jpg

janek5210 / Naturalne zioła / MAJERANEK / 14679-majeranek(1).jpg
MAJERANEK - 14679-majeranek1.jpg
Download: 14679-majeranek(1).jpg

40 KB

(421px x 221px)

0.0 / 5 (0 głosów)

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
MAJERANEK - majeranek2.jpg
Majeranek Majeranku używamy jako przyp ...
Majeranek Majeranku używamy jako przyprawy – i dobrze, bo mięso staje się aromatyczne i soczyste, a grochówkę bez niego nawet trudno sobie wyobrazić. Zapominamy natomiast o jego właściwościach leczniczych. To samo dotyczy kminku. Dietetycy także przykładają wagę do walorów smakowych tych ziół, jednak z większym naciskiem mówią o ich dobroczynnym działaniu zdrowotnym. Majeranek likwiduje skurcze żołądka i jelit, pobudza wydzielanie soku żołądkowego, działa ściągająco, zmniejszając nadmierną fermentację w przewodzie pokarmowym – pisze Marek Gułajski ze Szkoły Zdrowego Życia w Poznaniu. Czyli inaczej mówiąc, powoduje, że potrawy stają się lekkostrawne, organizm więc łatwo je przyswaja. Działa też rozgrzewająco i przeciwzapalnie, dlatego stosuje się go przy zaziębieniach. Zielarze radzą, by napar z majeranku (łyżka stołowa na szklankę wrzątku) pić wtedy trzy razy dziennie. Wysuszony majeranek nie traci aromatu, wydziela tyle olejków eterycznych, że aż świdruje w nosie, stąd jego kariera jako środka na katar. Książę Frydlandu Wallenstein, który podczas wojny trzydziestoletniej zasłynął głównie tym, że na własny koszt wystawił czterdziestotysięczną armię, tylko dzięki majerankowi pozbył się uporczywego, prześladującego go kataru. Wąchał napar z tego zioła, a także wciągał płyn do nosa i upokarzająca dotkliwość minęła jak ręką odjął. Dziko rosnący majeranek to włoskie oregano, choć słowo jest greckie. Pochodzi ponoć od cros – góra i ganos – radość, zachwyt, a wieniec z tego ziela zdobił głowy nowożeńców w dniu ich ślubu. U nas używany jest majeranek ogrodowy, bo jego naturalnym siedliskiem jest środkowa Europa. Ani majeranek, ani oregano nie są zbyt dekoracyjne, natomiast odmiana rosnąca na Krecie, o nazwie łacińskiej Origanum dictamnus, to prześliczna roślina o białych, wełnistych liściach i różowych kwiatach, skupionych w chmielopodobne kiście. Maść majerankowa To doskonały środek na katar dla małych dzieci. Sporządza się ją tak: Majeranek utrzeć w proporcji jeden do jednego z masłem (świeżym, broń Boże nie solonym), pozostawić do następnego dnia. Przetopić na maleńkim płomieniu i odcisnąć przez płótno, uzyskując zielonkawy tłuszcz: można do niego dodać kroplę olejku majerankowego, sosnowego lub jałowcowego. Pozwolić, by masa skrzepła, smarować zakatarzony nos z zewnątrz i od środka. Pomaga także na stłuczenia i opuchnięcia. Wiesława Kwiatkowska
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności