Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

jalowiec-pospolity-wlasciwosci-i-zastosowanie_.jpg

janek5210 / Naturalne zioła / JAŁOWIEC POSPOLITY / jalowiec-pospolity-wlasciwosci-i-zastosowanie_.jpg
JAŁOWIEC POSPOLITY - jalowiec-pospolity-wlasciwosci-i-zastosowanie_.jpg
Download: jalowiec-pospolity-wlasciwosci-i-zastosowanie_.jpg

59 KB

(448px x 298px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Jałowiec pospolity (Juniperus communis)

Jałowcowi przypisywano nie tylko zdrowotna ale także magiczną siłę. Najczęściej są używane owoce jałowca- jako przyprawa i lek, są używane do wyrobu gorzałek i likierów (dżin).
Szyszkojagody- owoce jałowca są zbierane na drugi rok po kwitnieniu. Dojrzały jest niebiesko, brązowo-czarny. Są one bogate w olejek lotny- podobny do terpentynowego. Innymi składnikami są cukry, gorycze (juniperyna), barwniki, pektyny, flawonoidy, żywice oraz wosk. Owoce zawierają tez kwasy organiczne- ich smak i zapach jest żywiczny, słodkawy.
Owoce jałowca jako przyprawę stosuje się do ciężkostrawnych potraw, do dziczyzny, baraniny itp.
Nie stosować u ciężarnych i osób chorych na nerki ( podrażniają je).

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

obrazek
Inne pliki do pobrania z tego chomika
JAŁOWIEC POSPOLITY - jalowiec-pospolity.jpg
Jałowiec pospolity ...
Jałowiec pospolity
JAŁOWIEC POSPOLITY - jalowce2.jpg
Jałowiec pospolity ...
Jałowiec pospolity
JAŁOWIEC POSPOLITY - jałowiec.jpg
Jałowiec pospolity ...
Jałowiec pospolity
JAŁOWIEC POSPOLITY - jalowiec1.jpg
Jałowiec Nazwa łacińska Juniperus communi ...
Jałowiec Nazwa łacińska Juniperus communis Właściwości Owoce dla których charakterystyczna jest gorzka juniperyna zawierają spore ilości olejku lotnego, cukry, garbniki, związki żywiczne, gorycze, glikozydy flawonowe, białko, wosk, pektyny oraz inne aktywne substancje i związki organiczne. Zastosowanie Niby jagody jałowca są znane powszechnie jako przyprawa potraw mięsnych, głównie dziczyzny i sosów, przy czym po utłuczeniu są wydajniejsze w smaku. Używa się ich szeroko przy kiszeniu kapusty, produkcji octu ziołowego, marynat, pasztetów, wyrobie konserw rybnych i mięsnych. Jałowca używa się do produkcji wódek jałowcowych. Jałowiec jest szczególnie doceniony w wędliniarstwie, bo dzięki niemu wszystkie wędliny "myśliwskie" uzyskują aromatyczny, korzenny smak i przyjemny balsamiczny zapach. Ciekawostki Owoce jałowca działają również żółciopędnie i pobudzająco na żołądek i wątrobę, dlatego stosuje się go przy różnych zaburzeniach trawiennych. Są stosowane przy depresjach, kłopotach z oddychaniem, trądziku, owrzodzeniu skóry, bólach mięśni oraz w chorobach nerek jako środek moczopędny. Przy artretyzmie, reumatyzmie i wypryskach skórnych zalecana jest kąpiel z młodych gałązek jałowca. Zbyt duże dawki są niewskazane, gdyż mogą uszkodzić nerki i powodować nadmierne wydzielanie moczu. Niewskazane jest stosowanie wyciągów jałowca w ostrych chorobach zapalnych przewodu pokarmowego, w zaostrzonej chorobie wrzodowej, w ciężkich chorobach nerek oraz wątroby, a także w ciąży.
JAŁOWIEC POSPOLITY - jalowiec-pospolity-wlasciwosci-i-zastosowanie_1.jpg
Jałowiec pospolity - właściwości i zastosowanie Na zd ...
Jałowiec pospolity - właściwości i zastosowanie Na zdrowotnych właściwościach owoców jałowca poznali się już starożytni rzymianie, którzy uważali go za lek-panaceum. Prze wieki stosowany jako uniwersalny środek terapeutyczny, moczopędny, napotny, czyszczący krew, wzmacniający i żołądkowy. Charakterystyka Jałowiec jest krzewem wyrastającym do wysokości 10 metrów. Rośnie na glebach jałowych (stąd jego nazwa) i zakwaszonych, a także na pastwiskach i nieużytkach. Ma charakterystyczne, granatowe owoce, które po zawiązaniu się są zielone, a dojrzewają dopiero następnej jesieni. Owoce zbiera się jesienią i zimą , od października do marca. Suszymy cienką warstwą, często przesypując, w miejscu suchym, ocienionym i przewiewnym. Dosuszać można w nieznacznie podwyższonej temperaturze. Właściwości Surowcem są owoce. Zawierają one: olejki lotne (pinen, sabinen,terpineol), cukry (glukoza i fruktoza), garbniki, flawonoidy, związki żywicowe, kwasy organiczne. Działa moczopędnie, żółciopędnie oraz w za burzeniach trawienia. Olejek jałowcowy stosowany jest także zewnętrznie jako środek odkażający i drażniący. Zastosowanie Jałowiec najczęściej stosowany jest jako środek moczopędny, zwiększający przesączanie nerek, szczególnie w obrzękach, spowodowanych niedomaganiem nerek lub krążenia krwi, oraz pobudzający perystaltykę jelit, zwiększający wydzielanie soku żołądkowego oraz żółci. Olejek z jałowca wcierany w skórę łagodzi bóle reumatyczne oraz nerwobóle. Uwaga! Jałowiec powinny stosować ostrożnie kobiety w okresie ciąży oraz chorzy na zapalenie dróg moczowych. Przy dłuższym stosowaniu wskazana jest przerwa w kuracji. Zastosowanie w przemyśle Owoce jałowca i olejek z nich otrzymywany mają duże znaczenie w przemyśle alkoholowym (jałowcówka, piwo domowe) oraz mięsnym do wędzenia i jako przyprawa do wędlin. Owoców jałowca używamy do poprawy smaku w wielu potrawach mięsnych, zwłaszcza dziczyzny, bigosu, pasztetów, kwaszonej kapusty. Autor: Tamara Majer,
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności