Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

z27859675IH,Bigos.jpg

ewaglog1962 / PRZEPISY / z27859675IH,Bigos.jpg
PRZEPISY - z27859675IH,Bigos.jpg
Download: z27859675IH,Bigos.jpg

151 KB

(1024px x 683px)

0.0 / 5 (0 głosów)

Komentarze:

ewaglog1962

ewaglog1962 napisano 10.11.2023 17:33

zgłoś do usunięcia

Bigosowe zbrodnie, czyli czego nie robić, by bigos był prima sort 1. Złe podwozie i kapusta Na samym początku przygotuj sobie narzędzie pracy, w tym przypadku garnek lub duży rondel. Żeby zrobić superbigos bez przypaleń, używaj jedynie garnka z grubym, najlepiej nieprzywierającym dnem. Wówczas obejdzie się bez ciągłego mieszania, a naczynie będzie długo utrzymywało ciepło, dzięki czemu bigos "najdzie". Do bigosu powinniśmy używać jedynie kapusty kiszonej, a nie kwaszonej. Dlaczego? Ponieważ kapusta kwaszona zawiera ocet - to nie doda bigosowi smaku, a sprawi, że potrawa finalnie będzie smakować jak odpad garmażeryjny. 2. Tu nie ma rachu-ciachu Jeśli chcesz zrobić perfekcyjny bigos, lepiej prewencyjnie zmniejsz moc palnika. Dużego płomienia używaj wyłącznie wtedy, kiedy podsmażasz mięso, by zamknęło włókna - kiedy dodajesz kapustę, płomień powinien być niewielki. Dlaczego? Nie jest to tajemnica - im wolniej gotujesz, tym więcej smaku uzyskasz. Znasz to z przepisu na rosół, prawda? 3. Sól - tak, aczkolwiek - nie Nie tak szybko. Jeśli na samym początku warzenia bigosu trochę ci się "sypnie", najprawdopodobniej bigos będzie lekko słonawy, żeby nie powiedzieć - przesolony. Pamiętaj, że zarówno kapusta kiszona, jak również wędzona kiełbasa są słone. Jeśli chcesz doprawić bigos solą, lepiej wstrzymaj się do samego końca gotowania. Inna sprawa ma się z zielem angielskim i listkami laurowymi - te przyprawy dodaj do garnka razem z kapustą.

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności