Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

sledzie-z-zurawina-i-cebula-681x1024.webp

ewaglog1962 / PRZEPISY / sledzie-z-zurawina-i-cebula-681x1024.webp
Download: sledzie-z-zurawina-i-cebula-681x1024.webp

56 KB

0.0 / 5 (0 głosów)

Komentarze:

ewaglog1962

ewaglog1962 napisano 13.03.2024 22:44

zgłoś do usunięcia

https://www.pysznegotowanie.pl/sledz-w-oleju-z-cebulka/?fbclid=IwAR0Hm-H_so53CzTzcEQcwpftMDjGh0jCj6ERhZ22AGpqaaPzSr3q65blSM4 - śledż w oleju

ewaglog1962

ewaglog1962 napisano 19.01.2024 22:51

zgłoś do usunięcia

https://www.youtube.com/watch?v=6_ASwvFI5h4 - Śledzie proboszcza

ewaglog1962

ewaglog1962 napisano 23.11.2023 00:04

zgłoś do usunięcia

Przepis na śledzie z żurawiną: Śledzie opłukać na sitku pod zimną wodą, następnie włożyć je do pojemnika, zalać zimną wodą i odstawić na 1-2 godziny, by wymoczyły się z nadmiaru soli. Po około godzinie warto posmakować śledzie i ewentualnie wymienić wodę, jeśli nadal są mocno słone. Po jakimś czasie znów je posmakować, czy taka słoność nam odpowiada. Śledzi nie należy moczyć zbyt długo, by nie stały się zbyt mdłe. Po tym czasie wyciągnąć śledzie z wody i osuszyć je za pomocą ręczników papierowych. Kolejno każdy filet pokroić na mniejsze kawałki – u mnie są to ok. 2 cm paseczki. W międzyczasie, gdy śledzie się moczą przygotować pozostałe składniki. W tym celu żurawinę zalać wrzątkiem do przykrycia i odstawić na około godzinę do namoczenia. Po tym czasie zlać wodę, a żurawinę osuszyć ręcznikami papierowymi. Pokrojone śledzie przełożyć do miski, dodać ocet, delikatnie przemieszać. Odstawić na 15 minut, w międzyczasie co jakiś czas delikatnie mieszając śledzie, by równo przeszły octem. Po tym czasie zlać nadmiar octu ze śledzi.

ewaglog1962

ewaglog1962 napisano 23.11.2023 00:04

zgłoś do usunięcia

Obie cebule obrać, pokroić na ćwiartki, następnie pokroić na piórka. Umieścić na sitku i przelać wrzątkiem, odcedzić i również delikatnie osuszyć za pomocą ręczników papierowych. Przygotować słoik lub szklane naczynie ze szczelną pokrywką. Na dnie słoika ułożyć najpierw porcję cebuli, potem śledzie, oprószyć je świeżo mielonym pieprzem, kolejno nałożyć żurawinę i ponownie cebulę, śledzie, pieprz, żurawinę. Należy pamiętać, układając kolejne warstwy, by w środek słoika włożyć liść laurowy oraz ziele angielskie. Tak samo przygotować kolejne warstwy (śledzie, pieprz, żurawina, cebula) aż do wyczerpania składników, starając się, by na wierzchu słoika ostatnią warstwą była warstwa cebuli. Zalać całość olejem (u mnie było to ok. 280 ml, czyli 1 pełna szklanka i 2 łyżki stołowe) tak, by przykryć dokładnie śledzie i cebulę. Zamknąć szczelnie słoik i wstawić śledzie z żurawiną do lodówki na minimum całą noc, a najlepiej na 2 pełne doby, gdyż wtedy smaki odpowiednio się przegryzą. tak przygotowane śledzie można przechowywać w lodówce przez ok. 5-7 dni.

ewaglog1962

ewaglog1962 napisano 23.11.2023 00:02

zgłoś do usunięcia

Śledzie z żurawiną – Składniki: 350 g filetów śledziowych ala Matjas (4 średnie sztuki; u mnie w oleju – są nieco mniej słone, waga już po odsączeniu z zalewy) 5 łyżek suszonej żurawiny – ok. 80 g 1 mała czerwona cebula – ok. 60 g 1 mała biała cebula – ok. 60 g 2 łyżki octu spirytusowego 10 % 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego świeżo mielony czarny pieprz do smaku olej rzepakowy do zalania śledzi (u mnie szklanka 250 ml + kilka łyżek – tak by całe śledzie w słoiku były zakryte olejem)

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności