Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

sledz-po-wegiersku-768x1152.webp

ewaglog1962 / PRZEPISY / sledz-po-wegiersku-768x1152.webp
Download: sledz-po-wegiersku-768x1152.webp

76 KB

0.0 / 5 (0 głosów)

Komentarze:

ewaglog1962

ewaglog1962 napisano 15.04.2023 20:50

zgłoś do usunięcia

Przepis na śledzie po węgiersku: Filety śledziowe ala Matjas włożyć do pojemnika, zalać wodą i odstawić na ok. 1,5 godziny, by się wymoczyły z nadmiaru soli. Po tym czasie posmakować śledzie i zobaczyć, czy są odpowiednio słone. Jeśli nadal są za mocno słone, to moczyć dalej w świeżej wodzie. Wymoczone śledzie osuszyć za pomocą ręczników papierowych, a następnie pokroić na mniejsze kawałki (u mnie paseczki o szerokości ok. 1,5-2 cm). Cebulę obrać z łupinek, a następnie pokroić w piórka. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych, a następnie pokroić w nie za duże paseczki. Pieczarki oczyścić (zobacz wpis: pieczarki myć czy obierać?), pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy. Wrzucić cebulę i smażyć na niedużym ogniu przez około 3-4 minuty aż cebula delikatnie się zeszkli. Kolejno dodać pokrojone pieczarki i smażyć do czasu aż grzyby puszczą wodę. Kolejno wrzucić na patelnię pokrojoną paprykę, całość wymieszać i dusić przez 2 minuty. Dodać koncentrat pomidorowy, wodę, ocet spirytusowy oraz cukier do smaku. Doprawić słodką oraz ostrą papryką (chilli) do smaku. Wymieszać ponownie. Doprowadzić do wrzenia, a następnie ściągnąć patelnię z palnika i odstawić sos do ostygnięcia. Do ostudzonego sosu dodać pokrojone śledzie i całość dokładnie wymieszać. Kolejno przełożyć całe danie do słoika i zamknąć. Schować do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc lub całą dobę, by smaki odpowiednio się przegryzły. Smacznego!

ewaglog1962

ewaglog1962 napisano 15.04.2023 20:49

zgłoś do usunięcia

Śledź po węgiersku – Składniki: 3 filety śledziowe a’la matias w oleju 1 średnia cebula – ok. 120 g ok. 200 g pieczarek 1 średnia czerwona papryka – ok. 220 g pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku szczypta chili w proszku do smaku pół łyżeczki cukru do smaku 5 łyżek octu spirytusowego 10% 6 łyżek wody 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól do smaku

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności