Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

pierogi-ruskie-768x1155.webp

ewaglog1962 / PRZEPISY / pierogi-ruskie-768x1155.webp
Download: pierogi-ruskie-768x1155.webp

57 KB

0.0 / 5 (0 głosów)

Komentarze:

ewaglog1962

ewaglog1962 napisano 1.07.2023 22:43

zgłoś do usunięcia

Wodę zagotować z dodatkiem soli. Wrzucać na wrzątek po kilka sztuk pierogów. Zmniejszyć płomień na mniejszy, by woda tylko lekko bulgotała. Przemieszać delikatnie pierogi za pomocą drewnianej łyżki. Gotować je przez około 2-3 minuty od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię wody. Czas gotowania zależy od grubości ciasta, ale z reguły nie należy gotować pierogów dłużej niż 3 minuty, by się nie rozpadały. Łyżką cedzakową wyjmować pierogi na półmisek, dokładnie osączając je z wody.

ewaglog1962

ewaglog1962 napisano 1.07.2023 22:41

zgłoś do usunięcia

Przepis na farsz do pierogów ruskich: Około 400 gramów ziemniaków obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do garnka, zalać zimną woda, delikatnie posolić i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu zlać wodę, a ziemniaki odparować nad płomieniem. Jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę lub rozgnieść tłuczkiem do robienia puree na gładką masę. Twaróg półtłusty również przecisnąć przez praskę lub rozgnieść tłuczkiem do puree i dodać do masy ziemniaczanej, wymieszać dokładnie (można rozgnieść rękoma, by masa dokładnie się połączyła). Odstawić do lodówki. Cebulę obrać, a następnie pokroić ją w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju rzepakowego, wrzucić posiekaną cebulkę i smażyć na małym ogniu przez kilka minut, do czasu aż cebula się zeszkli i lekko zarumieni. Kolejno ściągnąć patelnię z palnika i odstawić cebulę do ostygnięcia. Wyciągnąć masę ziemniaczana-twarogową z lodówki, dodać do niej ostudzoną cebulę oraz sól i pieprz do smaku, wymieszać dokładnie. Posmakować farsz i wedle uznania ponownie doprawić do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Farsz do pierogów ruskich musi być dość wyrazisty w smaku. Z tak przygotowanego farszu uformować 25 kuleczek wielkości orzecha włoskiego.

ewaglog1962

ewaglog1962 napisano 1.07.2023 22:41

zgłoś do usunięcia

Przepis na ciasto na pierogi: Zagotować wodę. Odmierzyć 125 mililitrów i odstawić na około 4-5 minut, by temperatura wody osiągnęła około 85-90 stopni C. Odmierzyć 25 ml oleju lub roztopionego masła. 250 gramów mąki przesiać przez sitko do miski. Dodać płaską łyżeczkę soli i wymieszać. Dodać 25 mililitrów oleju rzepakowy (lub masło) oraz 125 ml gorącej wody. Wymieszać ciasto najpierw za pomocą drewnianej łyżki, a następnie rozpocząć ręczne wyrabianie ciasta (jeśli ciasto byłoby zbyt ‘suche’, to można dodać jeszcze około 15 ml gorącej wody, ale z reguły 125 ml to idealna ilość wody, którą wchłonie mąka pszenna o typie 500). Ciasto należy wyrabiać przez około 10 minut, by stało się miękkie i elastyczne. Opcjonalnie można wyrobić ciasto za pomocą miksera i haków (wtedy powinno to być wykonywane przez około 5 minut). Wyrobione ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 30 minut, by odpoczęło po wyrabianiu. Dzięki tej czynności ciasto na pierogi będzie idealnie plastyczne, łatwo się będzie wałkowało i nie będzie się kurczyć podczas tejże czynności.

ewaglog1962

ewaglog1962 napisano 1.07.2023 22:40

zgłoś do usunięcia

Dodatkowo do polania pierogów: 1 duża cebula – ok. 180 g 150 g boczku wędzonego parzonego olej rzepakowy do smażenia (opcjonalnie, jeśli z boczku wytopiłoby się mało tłuszczu)

ewaglog1962

ewaglog1962 napisano 1.07.2023 22:40

zgłoś do usunięcia

Składniki na farsz do pierogów ruskich: 250 g twarogu półtłustego w kostce (Nie z wiaderka, bo jest za rzadki! Można dać więcej twarogu – do 400 g wedle uznania, by uzyskać proporcje 1:1 z ziemniakami, aczkolwiek ja wolę, gdy twarogu jest mniej niż ziemniaków) 2 średnie cebule – ok. 200 g olej rzepakowy do podsmażenia cebuli (u mnie 3 łyżki) ok. 400 g ziemniaków ugotowanych (waga przed ugotowaniem i obraniem około 500 g) 3/4 łyżeczki pieprzu (lub mniej/więcej do smaku)* 3/4 łyżeczki soli (lub mniej/więcej do smaku)*

ewaglog1962

ewaglog1962 napisano 1.07.2023 22:40

zgłoś do usunięcia

Pierogi ruskie – Składniki: Składniki na ciasto na pierogi 250 g mąki pszennej typ 500 (np. poznańska, wrocławska) pół płaskiej łyżeczka soli 25 ml oleju rzepakowego lub roztopionego masła 125-140 ml gorącej wody (tyle ile zabierze mąka)

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności