Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

ogorki-kiszone-na-zime-do-sloikow-768x1155.webp

ewaglog1962 / PRZEPISY / ogorki-kiszone-na-zime-do-sloikow-768x1155.webp
Download: ogorki-kiszone-na-zime-do-sloikow-768x1155.webp

106 KB

0.0 / 5 (0 głosów)

Komentarze:

ewaglog1962

ewaglog1962 napisano 19.07.2023 15:41

zgłoś do usunięcia

https://kulinarneprzeboje.pl/ogorki-kiszone/

ewaglog1962

ewaglog1962 napisano 19.07.2023 15:40

zgłoś do usunięcia

Na dno słoika wyłożyć część kopru, część ząbków czosnku oraz część kawałków chrzanu. Następnie pionowo, jasną częścią ku górze powkładać ciasno ogórki do słoika. Można poukładać między ogórki pozostały koper, chrzan i czosnek, a na górę wyłożyć liście (opcjonalnie jeśli będziecie je używać). W ten sposób należy wypełnić wszystkie słoiki. Przygotować zalewę: w tym celu należy zagotować 2 litry wody i wsypać do niej cztery płaskie łyżki soli kamiennej niejodowanej do przetworów. Mieszać do czasu aż sól się dokładnie rozpuści. Przestudzoną wodą (może być letnia) wypełnić wszystkie słoiki z ogórkami. Zalewa powinna zakryć ogórki w całości. Słoiki z ogórkami kiszonymi mocno zakręcić i odstawić na trzy dni do pomieszczenia o temperaturze pokojowej (ale nie stawiać ich w słońcu, ma to być miejsce zacienione). Ogórków kiszonych nie trzeba poddawać procesowi pasteryzacji. Po 3 dniach (lub szybciej) w pomieszczeniu o temperaturze pokojowej zakrętki powinny się zassać. Wtedy można przenieść ogórki do piwnicy. Smacznego!

ewaglog1962

ewaglog1962 napisano 19.07.2023 15:40

zgłoś do usunięcia

Przepis na ogórki kiszone: Przygotować 2 kilogramy ogórków. Najlepiej ze swojego ogródka lub postarać się kupić ogórki nienawożone od sprawdzonego sprzedawcy. Dobrze by było, gdyby to były sztuki średniej wielkości. Przed przystąpieniem do kiszenia, tak jak pisałam wyżej, warto namoczyć ogórki w zimnej wodzie przez 2-3 godziny, by były jędrne. Można ten etap pominąć o ile ogórki nie były zrywane o wiele wcześniej ani nie były zrywane w pełnym słońcu. Po namoczeniu ogórki należy umyć pod zimną, bieżącą wodą. Przepłukać też koper, chrzan oraz ewentualnie użyte liście. Następnie korzeń chrzanu obrać i pokroić na mniejsze kawałki, najlepiej na nie za grube paski, które oddadzą więcej smaku i aromatu. Pamiętajcie, że chrzan, poza tym, że nadaje ogórkom twardości, to od niego zależy również ostrość ogórków kiszonych. Więc jeśli nie lubicie mocno ostrych potraw, to lepiej nie przesadzać z jego ilością. Czosnek pozbawić łupinek, a następnie każdy ząbek zgnieść nożem (dociskając go na płasko, by nieco zmiażdżyć ząbek czosnku). Ewentualnie można czosnek pokroić na plasterki. Przygotować 5 czystych słoików o pojemności 810 ml każdy oraz 5 czystych i nieuszkodzonych zakrętek. Wszystkie powyższe produkty z listy składników podzielić na 5 równych części.

ewaglog1962

ewaglog1962 napisano 19.07.2023 15:39

zgłoś do usunięcia

Ogórki kiszone – Składniki: 2 kg małych ogórków gruntowych 1 średnia główka czosnku duży pęczek kopru z baldachami (lub w ilości jaką wolicie – im więcej kopru tym lepszy aromat ogórków) kawałek korzenia chrzanu – ok. 15 cm (można dać więcej, ale wtedy ogórki będą miały ostrzejszy smak) 2 litry wrzątku 4 płaskie łyżki soli kamiennej opcjonalnie: liście chrzanu, dębu, porzeczki lub wiśni (ale nie za dużo – wystarczy po 1 dużym liściu lub kilku małych)

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności