Placek z jabłkami i serem.jpg
-
A - N -
Auta -
Bajki -
BYŁO SOBIE ŻYCIE -
Ciasta -
Desery -
DOKUMENTALNE -
Dzieci -
FILM - Avi -
FILMY -
Foto -
Fryzury -
Galeria -
Gify -
II Wojna Swiatowa -
Kanapki ozdobne -
Karnawal -
Karykatura -
Kobiety -
Kobiety 2 -
Komputer -
Kulinarne -
Lady's -
Mieszkania -
O - P - R - S -
Palce -
Pdf -
Poradniki - mp3 -
Poradniki + Gry -
Pozdrawiam -
Sedesy -
Spiski - Polityka -
Stol -
Swiatecznie -
Sylwester -
Sztuczki -
Telefon -
Uciazliwy sasiad -
Ukryta Kamera -
Usmiechnij sie -
wielkanoc -
Wiosennie -
WOJENNE -
XXX Dorosli -
Zdjecia -
Zdjecia 1 -
Zobacz Sam
ORZECHOWIEC
Ciasto: 30 dkg mąki kostka margaryny 0,5 szklanki cukru pudru 4 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia ponadto: powidła śliwkowe lub dżem z czarnej porzeczki 20 dkg orzechów włoskich (posiekać) 1 szklanka cukru pudru Masa: 4 żółtka 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka ekstraktu waniliowego 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 0,5 litra mleka kostka masła sok z połowy cytryny Przygotowanie: Podane składniki na ciasto zagnieść i podzielić na 2 części. Blachę o wymiarach 35x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć nim dno blaszki. Na wierzch rozsmarować powidła. Ubić pianę z 2 białek i 0,5 szklanki cukru pudru. Wyłożyć na powidła i posypać połową posiekanych orzechów włoskich. Piec w temp. 180°C przez ok 15-20 min. To samo zrobić z drugą częścią ciasta - rozwałkować na blachę, posmarować powidłami, na powidła wyłożyć pianę i posypać orzechami:) Piec jak poprzedni placek. Przygotować krem: Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać obie mąki i 0,5 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować. Do gotującego się mleka wlać masę żółtkową i dalej postępować jak przy gotowaniu budyniu. Ostudzić (można przykryć folią spożywczą żeby nie utworzył się kożuch). Masło utrzeć i stopniowo dodawać (po 1 łyżce) ostudzony budyń. Pod koniec dodać ekstrakt waniliowy i sok z cytryny - ostrożnie żeby nam się krem nie zważył! Jeden placek zostawić w blaszce, wyłożyć na niego masę budyniową i przykryć drugim plackiem. Najlepiej smakuje na drugi dzień. Smacznego :)