Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
dawidmisiek125
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Mężczyzna Dawid

widziany: 16.12.2022 11:47

  • pliki muzyczne
    783
  • pliki wideo
    44132
  • obrazy
    10304
  • dokumenty
    1296

58874 plików
27780,63 GB

Opis został ukryty. Pokaż opis
FolderyFoldery
dawidmisiek125
- filmy 2013 █▬█ █ ▀█▀ NOWOŚCI FILMOWE 2013 ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
- Filmy 3D █▬█ █ ▀█▀ FILMY 3D Lektor PL ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
!!!-Assassin's Creed Revelations PL PC
!!!-MASS EFFECT 3 PL PC
!!-AUTOMAPA 6.10b 1202 EUROPA FINAL (MARZEC 2012)
!▣ Filmy Akcji
!▣ Filmy Animowane
!▣ Filmy Animowane(1)
@@@@ FILMY @@@@ FILMY @@@@ FILMY zapraszam
 
@@@@OGLĄDANE@@@@
 
■ ! FILMY CHOMIKUJ
■ ! FILMY CHOMIKUJ(1)
 
Folder XXL
►2pac LEGENDS SONG !!!
 
►2pac LEGENDS SONG !!!
►Bajki
 
►Bajki krecik
►Bajki superowe
 
►BARBIE
►DARMOWE PUNKTY!
►Energy2000
►FILMY
 
►FILMY 2011 CHOMIKUJ
►FILMY 2012 CHOMIKUJ
►FILMY 2012 CHOMIKUJ(1)
►FILMY 2013 CHOMIKUJ
►FILMY 3D CHOMIKUJ
 
- █▬█ █ ▀█▀ NOWOŚCI FILMOWE 2014 ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ ▬▬▬
►FILMY 3D CHOMIKUJ(1)
►FILMY KOMEDIE
►Filmy Przygodowe rmvb
►FILMY TS
►Filmy w kinach
►FREE EBOOKI
 
E-biznes
Zdrowie dzieci
►Galeria
►Gatunki filmowe
 
►Gierki
 
►GRY CHOMIKUJ
 
GRY PS2
►Gry pc
►Hugo. 2011
►kuchnia po śląsku
►Manian - Welcome To The Club
►Moje filmy!
►mp3
►NOWOŚCI
►NOWOŚCI FILMOWE
 
NAJNOWSZE FILMY !!!!
NAJNOWSZE FILMY 2 !!!
►Ochrona Komputera
►Piosenki
 
►Polecam do ściągania
►Polecane
►Porwanie-Abducti on-lektor polski-2011
►Programy
 
►PSP GRY !!!!!!!
►PSP ISO
►SERIALE
 
►DOKTOR HOUSE SEZON 6 LEKTOR PL !!!
►DOKTOR HOUSE SEZON 7 LEKTOR PL!!!
►Smaki polskie
►Tańce telewizyjne
 
You Can Dance 6
►TESTY GIMNAZJUM!!!!!!
►Tylko najlepsze filmy Przygodowe!!!
 
Filmy przygodowe
Filmy Przygodowe avi
►Underworld I,II,III - lektor
►Windowsy
 
Windows 7
Windowsy
►World of warcraft
 
█▓▓█ ANIMACJE DO FILMU ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
█Gry
 
1 KOMUNIA ŚWIĘTA - Z dżwiękiem
2AM
Audiobook
 
NARNIA
szatan z siodmej klasy
TEN OBCY
do posłuchania
Duży folder-FILMY
Eva Luna- telenowela
Eva Luna- telenowela(1)
filmy
 
filmy erotyczne
śmieszne filmy
FILMY POLSKIE
GRA Call of Duty MW 3
MARCIN-20
Mój Grzech (Mi Pecado) - komplet
Nieposegregowane
 
Nowe
Opium w Rosole książka w MP3
Tarapunka
Telenowela Morze Milosci
Triumf miłości- telenowela (cała)
Wszib
zachomikowane
Zakazane uczucie- telenowela
Zdięcia dla marleny
Pokazuj foldery i treści
Ostatnio pobierane pliki Ostatnio pobierane pliki
Błękitna Fala 2 - Lektor PL.avi play
Twórcy filmu "Blue Crush" powracają z nowym obrazem o ...
The.Clearing.2004.PL.DVDRIP .XviD.AC3-inTGrity.avi play
Produkcja: Niemcy, USA Data prem ...
  • 105,1 MB
  • 7 mar 12 6:30
PIERNIK
Dziś słodka propozycja z wypróbowanego przepisu przekazywanego od pokoleń. Na naszym stole pojawi się piernik.
Oto tajemnica sukcesu – najważniejszy jest miód. Potrzebujemy go 1,5 szklanki. Najlepszy będzie gryczany. Może być też rzepakowy, wielokwiatowy czy też wrzosowy. Ważne, żeby był naprawdę dobrej jakości.
Miód rozgrzewamy w garnku razem z połową szklanki cukru. Do tego niezbędne są aromatyczne składniki – pół łyżeczki rozkruszonych w moździerzu, pół łyżeczki mielonego cynamonu i taka sama ilość świeżo startej gałki muszkatołowej.
Wsypujemy do naszego garnka.
Potrzebujemy również bardzo dobrej jakości kakao – około ½ szklanki i tyle samo czekolady. Teraz część mączna. Przygotowujemy po szklance mąki pszennej i żytniej. Ale najpierw bardzo dokładnie ucieramy pół kostki masła z trzema jajkami. Jak mówi przepis – aż do białości. Porządnie utarte masło i jaja dodajemy do naszej masy piernikowej.
Teraz można wsypać mąkę. I miksujemy.
To nie koniec składników. Dodajemy 2 łyżki oliwy i pół łyżeczki sody wymieszanej w połowie kieliszka mleka.
Pozostały nam jeszcze bakalie. Kroimy na cząsteczki figi i obtaczamy w mące. Po to, aby nie spadły nam na dno naszego ciasta. Do tego jeszcze rodzynki i włoskie orzechy. Tu może się znaleźć, co kto lubi. Bakalie mieszamy z masą.
Nie żałując masła, starannie smarujemy blaszkę i przekładamy ciasto. Pamiętajmy, że piernik w trakcie pieczenia wyrośnie. Wstawiamy go do piekarnika na godzinę na 170 stopni Celsjusza. I jeszcze polewa. My proponujemy czekoladową. Wystarczy rozpuścić czekoladę w mleku i gotowe. Starannie polewamy piernik.
Trzeba jednak pamiętać, że piernik najlepszy jest po kilkunastu dniach. Wtedy dopiero nabiera wspaniałego aromatu i smaku. Dobrze, więc zrobić polewę po upływie tego czasu. Smacznego!

z chomika marcozoltar

  • 89,9 MB
  • 7 mar 12 6:30
BIGOS
Hultajski, myśliwski, staropolski, tradycyjny - dziś sama klasyka – bigos. A śmiało można powiedzieć, że gdzie trzech Polaków tam pięć bigosów. Ale żelazne zasady jego przygotowania są zawsze te same. Podstawa to dobry początek.
Kapustę i to najlepiej ekologiczną gotujemy na esencjonalnym bulionie nigdy nie na wodzie! Proporcja kapusty słodkiej i kwaśnej jest dowolna. My proponujemy pół na pół. Kolejny ważny składnik to grzyby, które najpierw moczymy potem gotujemy. Wodę trzeba zachować, bo posłuży nam ona do podlewania kapusty, nadając potrawie smaku i aromatu.
Teraz przyszedł czas na wędliny, w stosunku do mięsa powinno być ich 30 %. Przesmażamy je intensywnie na smalcu razem z cebulą i tak przyrządzone trafiają do garnka z kapustą. Dodajemy pieczoną karkówkę i inne mięsa, im więcej rodzajów tym lepiej.
Znakomitym składnikiem naszego bigosu jest też antonówka, której dodatek wzbogaci go o szlachetną kwaśność. Jabłko się rozgotuje, ale pozostanie doskonały smak. Teraz surowe mięso, schab albo polędwicę najwyższej jakości, wystarczy je tylko lekko przesmażyć. Dodajemy jeszcze suszone śliwki, koniecznie polskie wędzone, smażone pomidory lub koncentrat, czerwone wino i przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, pieprz. Można ułatwić sobie sprawę dodając także gotową kompozycje przypraw do bigosu. Do tego siekany czosnek, kilka łyżek musztardy oraz miód.
Teraz wszystkie składniki muszą się „przegryźć”. Bigos gotować musi się powoli i długo, tu nie wolno się spieszyć. Ale za to efekt murowany, za każdym razem inny, za każdym razem wspaniały. Pamiętajmy – im lepszych użyjemy składników tym bardziej bigos nam się „odwdzięczy”.
A gotowe danie proponujemy podać tradycyjnie, czyli w wydrążonym chlebie. Smacznego!

z chomika marcozoltar

  • 83,8 MB
  • 7 mar 12 6:30
KOTLETY GRZYBOWE
Dziś danie niezwykle smaczne, ale i szybkie do zrobienia, a co najważniejsze – łatwe w przygotowaniu – przed Państwem kotlety grzybowe!
Użyjemy do naszej potrawy nieco niedocenianego gatunku, jakim są kozaki, zwane też koźlarzami. To bardzo smaczne grzyby, a oto sposób, aby zanadto nie zmieniały barwy, czyniąc przynajmniej wizualnie, danie mało apetycznym.
Tak, więc do wrzącej wody z sola i octem wrzucamy nasze grzyby i obgotowujemy je około 15 – 20 minut. Oczywiście czas blanszowania zależy od gatunku grzybów. Na przykład borowiki nie wymagają aż tak długiej obróbki.
Grzyby nam się obgotowują, a my w tym czasie zajmiemy się cebulą, bo bez niej polska kuchnia nie istnieje. Kroimy ją drobno. Potrzebne będą też ugotowane ziemniaki, co można przygotować z wyprzedzeniem.
Teraz czas na nasze grzyby. Odcedzamy, co ważne, odparowujemy i kroimy na małe kawałeczki. Wrzucamy na klarowane masło. Podsmażamy chwilę i dodajemy cebulę. Można też dodać kilka kropli magi, przyprawy z powodzeniem stosowanej już w XIX wieku. Zostało nam jeszcze połączenie wszystkich składników.
Na kilogram grzybów dajemy kilogram ziemniaków – ugotowanych i przeciśniętych przez praskę lub maszynkę do mielenia mięsa. Wbijamy 4 całe jajka i 2 żółtka. Wyrabiamy, doprawiamy. Gdy ciasto jest za miękkie, podsypujemy trochę bułki tartej i mąki.
Formujemy kotlety, wielkość i kształt zależy od naszej inwencji. Obtaczamy w bułce i smażymy na klarowanym maśle na piękny, złoty kolor.
Takie kotleciki możemy przygotowywać przez okrągły rok, używając grzybów suszonych lub mrożonych.
Smacznego Drodzy Państwo!

z chomika marcozoltar

  • 19,7 MB
  • 7 mar 12 6:30

z chomika aaarek70

  • 103,6 MB
  • 7 mar 12 6:30
PO PROSTU GOLONKA
Blada albo czerwona – wybór należy do Ciebie. Stosując do peklowania pektosol golonka pozostanie czerwona, konserwując ją w soli, stanie się blada, ale równie smaczna. My w naszym przepisie użyliśmy soli. Na każdy litr wody potrzeba 8 dkg.
Solankę wzbogacamy o biały i czarny pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, gorczycę i jałowiec. Zagotowujemy, studzimy, wkładamy mięso i w zależności od wielkości golonki, peklujemy je około 4 – 5 dni.
Po tym czasie trzeba golonkę ugotować. Możemy to zrobić w piwie, możemy to zrobić w wywarze z warzywami. Na wolnym ogniu nasze mięso powinno dochodzić przynajmniej przez godzinę.
Teraz można się zająć puree z grochu, które będzie naszym znakomitym i szybkim dodatkiem. Łuskany groch wrzucamy do wody, dodajemy sól, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy. Całość rozgotowujemy.
Aby wzbogacić smak grochu pod koniec gotowania dodajemy drobno pokrojony, mocno wędzony i przesmażony boczek. Dokładnie mieszamy i gotowe.
Z wywaru wyjmujemy golonkę i podajemy bezpośrednio na talerze. Kto jednak woli wersję pieczoną, może włożyć mięso do piekarnika i poczekać aż nabierze złocistej barwy.

z chomika marcozoltar

  • 114,0 MB
  • 7 mar 12 6:30

z chomika marcozoltar

  • 76,0 MB
  • 7 mar 12 6:30

z chomika marcozoltar

  • 83,6 MB
  • 7 mar 12 6:30
SCHAB POD BESZAMELEM PO NAŁĘCZOWSKU!
Dziś dość nietypowa propozycja, niegdyś uznawana w uzdrowiskach za prawdziwy rarytas. Tym razem w naszej kuchni będzie królował schab pod beszamelem po nałęczowsku!
Danie jest to wykwintne, więc nieco czasochłonne. Zacznijmy od przygotowania mięsa. Dwa kilogramy schabu środkowego z kością nadziewamy czosnkiem. Wystarczy zrobić małe otworki, które szpikujemy kawałkami czosnku. Solimy, pieprzymy, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, podlewamy szklanką mleka i pieczemy przez dwie godziny w temperaturze 160 stopni Celsjusza.
Schab jest upieczony, jeśli mięso dobrze odchodzi od kości. Wyluzowany schab kroimy na plastry i układamy w żaroodpornym naczyniu. Przecedzamy sos powstały po pieczeniu i możemy się zabrać za przygotowanie beszamelu.
Najpierw robimy typową zasmażkę, czyli rozpuszczone masło przesmażamy z taką samą ilością mąki. Dokładnie mieszamy. Do tego dodajemy wysokoprocentową śmietanę i żółtko. A na koniec do sosu beszamelowego wędruje około 300 gram startego sera, najlepiej o łagodnym smaku. My wybraliśmy goudę. Ser musi się rozpuścić. Wszystko łączymy z sosem z pieczeni. Jeszcze tylko trochę soli i pieprzu i tak przygotowaną zalewą polewamy mięso. Posypujemy resztką tartego sera i zapiekamy. Ważne, aby nie przykrywać naczynia.
Doskonałym uzupełnieniem naszego dania jest ugotowana na sypko kasza jaglana i gotowane jabłka. Najlepsze są kwaśnie odmiany. Jabłka kroimy na ćwiartki i pozbywamy się nasion i ogonków. Zagotowujemy wodę z cukrem, wciskamy sok z cytryny. W tak przygotowanej lemoniadzie obgotowujemy nasze cząstki jabłek.
Taki dodatek nada naszemu daniu prawdziwej wykwintności.
Proszę wierzyć, że danie jest wyjątkowo pyszne!
Smacznego Drodzy Państwo!

z chomika marcozoltar

  • 191,1 MB
  • 7 mar 12 6:30
Kulinarne wspomnienia z dzieciństwa Michała Ogórka to śląskie makówki i gołąbki. Karol Okrasa przygotowuje dla znanego satyryka własną wersję obu specjałów.

zachomikowany

  • 71,0 MB
  • 7 mar 12 6:30
Ten odcinek rozpoczyna kulinarną podróż po Kaszubach. Karol Okrasa
udaje się do muzeum - Kaszubskiego Parku Etnograficznego we Wdzydzach
Kiszewskich. Tam, w pięknym dworze z XVII wieku, zaprezentuje widzom niezwykłe
kaszubskie przysmaki. Jego gościem będzie pani Teresa Lasowa, dyrektor muzeum,
znawczyni kaszubskiej historii, kuchni i zwyczajów. Razem przygotują dwa dania:
kaszubską zupę brzadową z suszonych owoców z grzybami oraz okrasę, inaczej bnę,
czyli rodzaj tatara z gęsiny, któremu towarzyszyć będzie przysmak kaszubskich
żniwiarzy - bób z boczkiem.

zachomikowany

  • 56,8 MB
  • 7 mar 12 6:30

z chomika marcozoltar

  • 65,3 MB
  • 7 mar 12 6:30

z chomika marcozoltar

  • 87,8 MB
  • 7 mar 12 6:30

z chomika marcozoltar

  • 89,9 MB
  • 7 mar 12 6:30

z chomika marcozoltar

  • 58,5 MB
  • 7 mar 12 6:30

z chomika marcozoltar

  • 65,3 MB
  • 7 mar 12 6:30

z chomika marcozoltar

  • 63,8 MB
  • 7 mar 12 6:30

z chomika marcozoltar

  • 81,2 MB
  • 7 mar 12 6:30

z chomika marcozoltar

  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    0
  • obrazy
    0
  • pliki wideo
    102
  • pliki muzyczne
    0

102 plików
7,38 GB




NajnowszeFilmy-2016

NajnowszeFilmy-2016 napisano 29.09.2015 15:52

zgłoś do usunięcia

ZAPRASZAM

 

anya-86-filmy

anya-86-filmy napisano 4.10.2015 13:03

zgłoś do usunięcia
SERIALE POLSKIE I ZAGRANICZNE - 2015 , FILMY NOWOŚCI 2015 ZAPRASZAM
seriale-2016

seriale-2016 napisano 28.01.2016 18:20

zgłoś do usunięcia
Zapraszam po serialowe nowości! Wyłącznie własny upload! Pobieraj i chomikuj!

elena90 napisano 31.03.2016 23:14

zgłoś do usunięcia
obrazek
Anatol1113

Anatol1113 napisano 6.10.2020 07:22

zgłoś do usunięcia
Zapraszam do mojego chomiczka
oleg96024

oleg96024 napisano 22.12.2020 03:50

zgłoś do usunięcia
Азов boy
mewegac817

mewegac817 napisano 2.04.2022 05:15

zgłoś do usunięcia
Super chomik
jayami8282

jayami8282 napisano 20.12.2022 02:14

zgłoś do usunięcia
Super chomik
porter123

porter123 napisano 21.01.2023 18:31

zgłoś do usunięcia

Zapraszam do mnie

obrazek

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności