Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

66f87fb526.jpg

burdzykewa / Ciasta / 66f87fb526.jpg
Ciasta - 66f87fb526.jpg
Download: 66f87fb526.jpg

20 KB

(336px x 320px)

0.0 / 5 (0 głosów)
''Princesita''

Składniki

Jaja, 4
cukier, 2 szk.
mąka, 2,5szk. + 3łyżki
cukier waniliowy, 1 opakowanie
proszek do pieczenia, 3 małe łyżeczki
olej, 1szk.
woda, 1szk.
kakao, 3łyżki
galaretki, 2opakowania
banany, 4
śmietana 30%, 0,5l
cukier puder, 2 łyżki
czekolada mleczna, 1 tabliczka
budyń waniliowy, 1
mleko, 0,5l
masło, 1
żelatyna, 6 łyżeczek

Opis przygotowania

1. 4jaja, 2szk. cukru, 2,5 szk. mąki, 1 cukier waniliowy, 3łyżeczki proszku do pieczenia, 1szk. wody i 1szk. oleju zmiksować w robocie. Następnie podzielić masę na 2części i do jednej dodać 3łyżki mąki a do drugiej 3łyżki kakao. Wylać na blaszkę obie masy tworząc esy floresy. Piec w temp. 180 stopni ok.35min. Po upieczeniu ostudzić a następnie przekroić na połowę.

2. Śmietanę ubić z cukrem pudrem. 3/4 tabliczki czekolady zetrzeć na tarce a 1/4 rozpuścić w rondelku i połączyć z żelatyną rozpuszczoną z 0,5 szk. wrzątku. Wymieszać i poczekać aż roztwór nieco ostygnie, potem połączyć ze śmietaną i dodać wiórki czekoladowe. Masę wyłożyć na 1część zebry, i przyłożyć drugą częścią.

3. Ugotować budyń. Ostudzić i utrzeć z masłem. Rozsmarować po wierzchu ciasta. Na to ułożyć banany pokrojone w plasterki. Całość zalać tężącą galaretką (2 galaretki rozpuścić w 0,5l wrzątku na samym początku, aby miała czas na stężenie.)

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
Ciasta - 66f87fb526.jpg
''Princesita'' Składniki Jaja, 4 cukier, 2 szk ...
''Princesita'' Składniki Jaja, 4 cukier, 2 szk. mąka, 2,5szk. + 3łyżki cukier waniliowy, 1 opakowanie proszek do pieczenia, 3 małe łyżeczki olej, 1szk. woda, 1szk. kakao, 3łyżki galaretki, 2opakowania banany, 4 śmietana 30%, 0,5l cukier puder, 2 łyżki czekolada mleczna, 1 tabliczka budyń waniliowy, 1 mleko, 0,5l masło, 1 żelatyna, 6 łyżeczek Opis przygotowania 1. 4jaja, 2szk. cukru, 2,5 szk. mąki, 1 cukier waniliowy, 3łyżeczki proszku do pieczenia, 1szk. wody i 1szk. oleju zmiksować w robocie. Następnie podzielić masę na 2części i do jednej dodać 3łyżki mąki a do drugiej 3łyżki kakao. Wylać na blaszkę obie masy tworząc esy floresy. Piec w temp. 180 stopni ok.35min. Po upieczeniu ostudzić a następnie przekroić na połowę. 2. Śmietanę ubić z cukrem pudrem. 3/4 tabliczki czekolady zetrzeć na tarce a 1/4 rozpuścić w rondelku i połączyć z żelatyną rozpuszczoną z 0,5 szk. wrzątku. Wymieszać i poczekać aż roztwór nieco ostygnie, potem połączyć ze śmietaną i dodać wiórki czekoladowe. Masę wyłożyć na 1część zebry, i przyłożyć drugą częścią. 3. Ugotować budyń. Ostudzić i utrzeć z masłem. Rozsmarować po wierzchu ciasta. Na to ułożyć banany pokrojone w plasterki. Całość zalać tężącą galaretką (2 galaretki rozpuścić w 0,5l wrzątku na samym początku, aby miała czas na stężenie.)
Ciasta - 3e7f561e3c.jpg
TORT MAKOWO-ORZECHOWY Z CZEKOLADĄ/wg smaki i aromaty/ B ...
TORT MAKOWO-ORZECHOWY Z CZEKOLADĄ/wg smaki i aromaty/ Biszkopt makowy: * 6 jaj * 200g maku * 170g cukru pudru * 150g mąki pszennej * 2 łyzki mąki ziemniaczanej * 2 łyzki mąki migdałowej lub startych migdałów * 1 cukier waniliowy * 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem orzechowy: * 200g startych orzechów włoskich * 250g masła miękkiego * 4 żółtka * 180g cukru pudru * cukier waniliowy * kieliszek alkoholu (rum, pigwówka, koniak) Polewa czekoladowa: * 200g czekolady deserowej * 2 łyzki cukru pudru * 1/2 szkl śmietanki kremowej do nasączenia: * dowolny mocniejszy alkohol (dałam pigwówkę) dodatkowo: * 1/2 szklanki mało słodkiej marmolady lub dżemu(dałam pomarańczową) Ciasto: Oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić pianę, dodać cukier Dalej ubijając dodawać po 1 żółtku, potem -zmniejszając obroty- mąki, proszek do pieczenia i mak. Formę natłuścić, wysypać bułką tartą i przełożyć do niej ciasto. Piec w temp.180stC przez ok 40 minut (sprawdzić patyczkiem czy suchy). Krem: Masło utrzeć z połową cukru na puch. W drugiej misce ubić żółtka z drugą połową cukru i cukrem waniliowym. Do masła partiami dodawać żółtka i orzechy wciąż ucierając. Na końcu dodać kieliszek alkoholu i dobrze wmieszać do kremu. Polewa: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej (uwaga lubi się spiec!). Dodać cukier i śmietankę i dobrze wymieszać na gładką lśniącą masę. Tort: Biszkopt przekroić w poprzek na dwa blaty. Spód nasączyć alkoholem, posmarować cienką warstwą kwaskowym dżemem lub marmoladą. Wyłożyć na to 3/4 kremu i rozsmarować równo. Przykryć nasączonym alkoholem wierzchnim blatem. Posmarować boki i wierzch pozostałym kremem. Przykryć czapą czekoladową i udekorować płatkami migdałów lub orzechami. Smacznego!
Ciasta - e5a760ac0a.jpg
CIASTO TOFFI BEZ PIECZENIA. Składniki: 1,5 paczki ...
CIASTO TOFFI BEZ PIECZENIA. Składniki: 1,5 paczki krakersów 3 paczki herbatników Petitki 1 litr mleka 1/2 szklanki cukru 4 żółtka 1 masło 1 szklanka mąki krupczatki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 puszka mleka słodzonego skondensowanego, lub najlepiej puszka już gotowego kremu toffi 1 litr śmietany kremówki 2 łyżeczki żelatyny 1 cukier waniliowy 2 łyżki cukru pudru pół tabliczki gorzkiej czekolady Korzystamy z gotowej puszki z kremem toffi. Jeśli nie, kupujemy mleko słodzone w puszce i gotujemy pod przykryciem (puszka powinna być cały czas zanurzona w wodzie) około 2 godziny. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej, by puszka dokładnie wystygła (nie otwieramy wcześniej). Sposób wykonania:Krem budyniowy. 3 szklanki mleka, 1/2 szklanki cukru i masło zagotować. Do gotujacej się masy dodać dokładnie wymieszane mikserem - 1 szklankę mleka, 1 szklankę mąki krupczatki, 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 4 żółtka. Mieszając gotować wszystko na małym ogniu przez chwilę, aż powstanie masa budyniowa. Lekko przestudzić. Sposób wykonania:Masa toffi: 1/2 litra śmietanki kremówki ubić. Stopniowo dodawać zimną masę toffi z puszki, ubijając nadal. 1 łyżeczkę żelatyny rozpuścić w 1/5 szklanki gorącej wody, przestudzić. Gdy żelatyna zacznie się robić lekko galaretkowata szybko zmiksować z przyrządzoną masą toffi. Sposób wykonania:Masa z bitej śmietany: 1/2 litra śmietanki kremówki ubić. Dodać cukier puder i waniliowy, nadal ubijać. 1 łyżeczkę żelatyny rozpuścić w 1/5 szklanki gorącej wody, przestudzić. Gdy zacznie się robić lekko galaretkowata szybko zmiksować z masą śmietanową. Na blaszce 20 x 35 cm ułożyć warstwę herbatników. Na nie wyłożyć masę budyniową. Następnie wykładamy krakersy, na które wylewamy masę toffi . Przykrywamy ją ponownie krakersami, na które wykładamy masę z bitej śmietany. Wkładamy do lodówki na 24 godziny. Przed podaniem posypujemy tartą gorzką czekoladą. Kolejne warstwy ciasta przedstawiają się następująco: - herbatniki - masa budyniowa - krakersy - masa toffi - krakersy - masa z bitej śmietany - starta czekolada Ciasto to należy przygotować 24 godziny przed podaniem. Dopiero wtedy uzyskuje odpowiednią konsystencję, krakersy miękną, masy sztywnieją, całość daje się łatwo kroić.
Ciasta - c2011b523b.jpg
Szarlotka królewska Składniki Biszkopt: 5 jaj ...
Szarlotka królewska Składniki Biszkopt: 5 jaj 5 łyżek cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: 1,5 kg jabłek 2 galaretki pomarańczowe 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 2 opakowania śmietan-fixu 50 dag śmietany kremówki gorzka czekolada do dekoracji Szykujemy biszkopt. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę powoli dodając cukier. Dodajemy po jednym żółtku nadal ubijając. Na koniec dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Wylewamy na standardową prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut. Studzimy na kratce. Jabłka ścieramy na tarce i podsmażamy kilka minut. Wsypujemy galaretki i dokładnie mieszamy, aż się rozpuszczą. Gorącą masę wykładamy na biszkopt (najlepiej robić to w formie, w której piekliśmy biszkopt). Studzimy. Kremówkę ubijamy z cukrami i śmietan fixem. Rozprowadzamy na jabłkach. Posypujemy startą czekoladą i schładzamy.
Ciasta - 870f395a6d.jpg
Ciasto toffi Składniki na biszkopt: 4 jajka 1 ...
Ciasto toffi Składniki na biszkopt: 4 jajka 1 szkl. mąki 1 szkl. cukru proszek do pieczenia Masa: 0,5 l śmietany 30% 20 g cukru pudru 2 op. śmietan fix cukier waniliowy Poncz kawa rozpuszczalna Dodatkowo: gotowa masa krówkowa z puszki 300 g okrągłych biszkoptów 2 galaretki cytrynowe Wykonanie: Ciasti: jajka utrzeć z cukrem, nastepnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, przemieszać ciato piec ok 40 min w tem 180 st. Masa: Śmietanę ubić z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i śmietan fixem Przełożenie: Biszkopt nasączyć ponczem kawowym, nastepnie rozsmarować masę krówkową. Ukłożyć warstwę biszkoptów maczanych w kawie i zalać masą śmietanową. Na wierzch zalać tężejącą galaretkę.
Ciasta - e2f4be5576.jpg
Cytrynowiec z ananasem Biszkopt •4 jajka •1/2 ...
Cytrynowiec z ananasem Biszkopt •4 jajka •1/2 szklanki cukru •5 łyżek mąki •1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie Ubić białka dodając cukier i po jednym żółtku. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia - upiec na blaszce wielkości 24x42cm w temperaturze 175 stopni około 25 minut. Krem cytrynowy •3 cytryny •3/4 szklanki cukru •3 żółtka •2 budynie śmietankowe •1 łyżka mąki ziemniaczanej •1,5 łyżki mąki pszennej •1 cukier waniliowy •1 kostka masła lub margaryny Wykonanie Wycisnąć sok z 3 cytryn i uzupełnić zimną wodą do 2 i 1/2 szklanki. Płyn wlać do garnka, dodać cukier i zagotować. Do osobnego naczynia wlać pół szklanki wody i rozmieszać w nim żółtka, budynie, mąkę ziemniaczaną i pszenną, cukier waniliowy - ugotować budyń na wodzie cytrynowej - odstawić do wystudzenia. Masło lub margarynę (można po 1/2 kostki) utrzeć i połączyć po jednej łyżce z zimnym budyniem. Krem śmietanowy •1/2 litra kremówki •2 łyżki cukru pudru •4 łyżeczki żelatyny •1/3 szklanki wody Dodatki •2-3 paczki herbatników (zależnie od wielkości) •1 puszka ananasów Wykonanie Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Śmietanę ubić, dodawać cukier a na końcu przestudzoną żelatynę. Ułożenie ciasta Biszkopt - krem cytrynowy - ananasy - krem śmietanowy - herbatniki - polewa .
Ciasta - 4e1a9a3256.jpg
Biała Dama biszkopt, jajka, 5szt. cukier, 1 i 1/4 ...
Biała Dama biszkopt, jajka, 5szt. cukier, 1 i 1/4 szklanki mąka, 1 i 1/4 szklanki ocet, 1 łyżka i troszkę proszek do pieczenia, 1 kopiata łyżeczka Masa śmietanowa:, śmietanka 30%, 600ml ser biały 3x mielony, 600g cukier puder, 8 łyżek brzoskwinie, duża puszka żelatyna, 4 łyżki pół szklanki ciepłej wody, Masa advokatowa, mleko, 2 szklanki advokat, 1 szklanka cukier kryształ 5 łyżek, budyń waniliowy/śmietankowy, 2 szt. masło, 1 kostka Dekoracja: tabliczka startej czekolady, Nasączenie: syrop z brzoskwiń, troszkę wody, cukru , kilka kropel cytryny, 1. Biszkopt: Połączyć żółtka z proszkiem do pieczenia i octem- wymieszać- powstanie coś konsystencji piany-kremu. Ubić białka na sztywno, dodać cukier i jeszcze chwilę ubijać. Pianę połączyć z masą żółtkową i przesianą mąką- delikatnie wymieszać. Przelać masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 23x40cm). Piec około 30-40 min w temperaturze ok170st.C. do tak zwanego suchego patyczka. Wystudzić, przekroić na dwa blaty. 2. Masa advokatowa: W 2 szklankach mleka i szklance advokata, z dodatkiem cukru ugotować budynie. Wystudzić. Miksując/ucierając -połączyć miękkie masło z budyniem. 3. Masa śmietanowa: Ubić na sztywno śmietankę, pod koniec dodać cukier i jeszcze chwilkę ubijać. Połączyć z twarogiem mielonym. Dodać rozpuszczoną, wystudzoną żelatynę do masy i dobrze zmiksować, do całkowitego połączenia składników. Wymieszać masę z pokrojonymi brzoskwiniami. 4. Biszkopt nasączyć syropem z brzoskwiń(ja rozrzedziłam troszkę wodą, dodałam cukier i kilka kropel cytryny). Na pierwszy nasączony blat wyłożyć masę śmietanową, przykryć biszkoptem, nasączyć i wierzch posmarować masą advokatową, posypać startą czekoladą. Schłodzić
Ciasta - 14a6692a9e.jpg
Ciasto z jagodami BISZKOPT 1,5 szklanki mąki 1,5 ...
Ciasto z jagodami BISZKOPT 1,5 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru pudru 8 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia KREM 1/2 litra mleka 2 łyżki mąki 2 łyżki budyniu śmietankowego 2/3 szklanki cukru pudru 1 masło extra jagody 3 galaretki cytrynowe Przepis na biszkopt: Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodać ubitą pianę. Następnie po trochu dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, lekko wymieszać. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec przez około 0,5 godziny w temperaturze 180 stopni. Przepis na krem: Z mleka, mąki i budyniu śmietankowego ugotować krem. Wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem i po trochu dodawać do kremu. Krem utrzeć na puszystą masę. Przekładanie: Na wystudzony biszkopt wyłożyć krem, ułożyć jagody i zalać tężejącą galaretką cytrynową. Uwaga! 3 galaretki cytrynowe na 1 litr wody
Ciasta - 3c10d2d7e6.jpg
Sernik z kokosem Ciasto: 2 szklanki mąki, -,5 kost ...
Sernik z kokosem Ciasto: 2 szklanki mąki, -,5 kostki margaryny, 2 jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 szklanki cukru Zagnieść ciasto rozwałkować i wyłożyć na blachę Ser: 1 kg sera, 6 żółtek, 4 łyżki oliwy, 1 szklanka cukru, 3 szklanki mleka, 2 budynie śmietankowe Żółtka utrzeć mikserem dodać przekręcony 2 razy ser przez maszynkę, oliwę i budynie na końcu mleko ciągłe miesząc. Ser jest rzadki na ciasto i to wszystko włożyć do nagrzanego piekarnika, piec ok. 50 min 6 białek, 8 łyżek cukru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 paczki wiórek kokosowych. Białka ubić na sztywno, dodać cukier mąkę a na końcu wiórka wylać na upieczony ser i ponownie włożyć do piekarnika na 10 min
Ciasta - 3339404a6a.jpg
Sernik :) Składniki ciasto: 1½ szklanki mąki pszen ...
Sernik :) Składniki ciasto: 1½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki cukru pudru ½ kostki margaryny Z Kruszwicy Palma 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Z podanych składników zarobić kruche ciasto, jeśli jest za suche można dodać troszkę kwaśnej śmietany. Składniki masa serowa: 1kg zmielonego sera 30dag cukru kryształu 8 jaj 1 kostka margaryny Z Kruszwicy Palma 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru ½ łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Margarynę utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku, ser, budyń i proszek do pieczenia. Na końcu wmieszać pianę ubitą z białek. Dodatek: 40dag pierniczków nadziewanych w czekoladzie. Przełożenie ciasta: Ciasto kruche – polowa masy serowej - pierniczki – reszta masy serowej. Piec w temp. 180C ok. 1h(godziny) można udekorować polewą czekoladową
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności