Download: losos-teriyaki-01.jpg
Skrzydełka kurczaka marynowane w Tequili
Skrzydełka z grilla po meksykańsku podawane z pikantną pomidorową salsą mexicana.
Można je przyrządzić na grillu ogrodowym, ale i na patelni grillowej lub w piekarniku z włączoną funkcją grilla. Skrzydełka w marynacie najlepiej zostawić w lodówce na całą noc.
Składniki, 2 porcje:
• 1 kg skrzydełek
• 5 ząbków czosnku, obranego i drobno posiekanego
• 2 łyżeczki soli i 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
• po 1/3 łyżeczki cynamonu w proszku, mielonego kminu rzymskiego, suszonego oregano
• 1 łyżka słodkiej papryki w proszku (lub papryki wędzonej)
• 1 łyżka miodu lub cukru
• 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
• sok z 1 limonki
• sok z 1/2 cytryny
• 1/3 szklanki soku z pomarańczy (najlepiej świeżo wyciśniętego)
• 3 łyżki Tequili
Salsa mexicana: (można przygotować z surowych lub z grillowanych składników)*:
• 2 pomidory
• 1 czerwona papryczka chilli
• 1 mała czerwona cebulka
• 1 ząbek czosnku
• chilli w proszku lub w paście do smaku
• 1 - 2 łyżki soku z limonki
• 1 łyżeczka oliwy z oliwek
• 2 - 3 łyżki listków kolendry
* Jeśli salsę przygotowujemy z grillowanych warzyw, należy przekrojone na pół pomidory, papryczkę chilli, cebulę, ząbek czosnku w całości opiec na ruszcie grilla przez kilka minut.
Przygotowanie:
Skrzydełka umyć, osuszyć i naciąć w zgięciach. Natrzeć czosnkiem, solą i pieprzem, mieszanką cynamonu, kminu i oregano oraz papryką w proszku. Dodać miód lub cukier, polać oliwą, skropić sokiem z limonki, cytryny i pomarańczy. Dodać Tequilę i wszystko dokładnie wyrobić ręką. Przykryć talerzykiem, docisnąć i odstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Skrzydełka wyjąć z marynaty* i odstawić na około godzinę, aby osiągnęły temperaturę pokojową. W międzyczasie przygotować salsę mexicana
Pomidory obrać ze skórki, pokroić i usunąć nasiona wraz z sokiem. Miąższ pokroić w kostkę. Papryczkę chilli przekroić wzdłuż na pół, usunąć nasiona, miąższ drobno posiekać. Cebulę i czosnek posiekać. Pomidory, papryczkę, cebulę i czosnek włożyć do miseczki, doprawić przyprawą chilli, skropić sokiem z limonki, oliwą z oliwek, wymieszać z kolendrą.
Skrzydełka ułożyć na mocno rozgrzanym grillu. Grillować po około 10 - 12 minut z każdej strony (w chłodniejsze i bardziej wietrzne dni, grillować nieco dłużej). Skrzydełka szybko się zrumieniają, ale nie jest to mięso spalone, nie trzeba więc zmniejszać ognia. Skrzydełka podawać z salsą mexicana.
* pozostałą marynatę można gotować przez kilkanaście minut aż zredukuje się do postaci gęstego syropu, pod koniec dodając łyżeczkę miodu. Przecedzić przez sitko w celu pozbycia się czosnku. Taką marynatą można posmarować skrzydełka na sam koniec grillowania