Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

CIASTKA JOANNY-JEDYNA0101.jpg

  CIASTA-ciasteczka-DESRERY- - CIASTKA JOANNY-JEDYNA0101.jpg
Download: CIASTKA JOANNY-JEDYNA0101.jpg

31 KB

(312px x 215px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Składniki:

Namoczyć bułkę tartą w mleku(ja miałam szklankę bułki a mleka tyle żeby gęste
było)
łyżka cukru
szczypta soli
łyżka rodzynek(więcej dałam)
łyżka płatków migdałowych(też więcej)
2 jajka

Jak przyrządzić:

Po wymieszaniu ma być gęsta masa.Smażyć na maśle na średnim ogniu
Mnie smakuje bardzo tak na zimno jak i na gorąco :)

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
  CIASTA-ciasteczka-DESRERY- - TORCIK NAPOLEONKOWY-JEDYNA0101.jpg
Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 ? szklanki ...
Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 ? szklanki mąki pszennej ? szklanki mąki ziemniaczanej 1 ? łyżeczki proszku do pieczenia 25 dag margaryny Nadzienie: 1 kg jabłek 1 kisiel cytrynowy 3 łyżki cukru Do dekoracji: cukier puder Jak przyrządzić: Jabłka obrać i pokroić w ósemki. Smażyć z cukrem około 15 minut. Ostudzić, dodać kisiel w proszku i dokładnie wymieszać. Białka ubić, dodać cukier, a następnie żółtka i dalej ubijać. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia połączyć, dodać do ubitych jajek. Następnie dodać roztopioną gorącą margarynę i wszystko razem delikatnie wymieszać. Połowę ciasta wylać na wysmarowaną tłuszczem blachę i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 °C na 15 minut. Na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka i przykryć pozostałym ciastem. Całość piec przez 45 minut. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.
  CIASTA-ciasteczka-DESRERY- - CIASTO TOFFI-JEDYNA0101.jpg
Składniki: 400 g krakersów 4 żółtka 3/4 szkl maki ...
Składniki: 400 g krakersów 4 żółtka 3/4 szkl maki 1 op budyniu śmietankowego lub waniliowego 3 i 1/2 szkl mleka 1/2 szkl śmietanki słodkiej 18% 250 g masła 1/2 szkl cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 łyżki likieru waniliowego 1 l śmietany kremówki 1 duża puszka mleka słodzonego skondensowanego 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka cukru 50 g gorzkiej czekolady Jak przyrządzić: Mleko skondensowane gotowac w puszce przez 2-3 godz zagotowujemy w dużym garnku 2 szklanki mleka, śmietankę i 1/2 szklanki cukru, do gotującej się masy dodajemy - cały czas intensywnie mieszając trzepaczką do piany - zmiksowane w blenderze 1 i 1/2 szkl mleka, żółtka, budyń i mąkę. Zdejmujemy z ognia, gdy masa będzie gęsta, dodajemy do gorącej masy pokrojone w kostkę masło, mieszamy aż powstanie jednolita masa. Wmiksowujemy jeszcze ekstrakt waniliowy i likier. blaszkę wykładamy warstwą krakersów, nakładamy na nie jeszcze ciepłą masę budyniową. Przykrywamy kolejna warstwą krakersów. Ubijamy 1/2 l śmietany z mlekiem skondensowanym. wykładamy masę toffi na krakersy. Układamy ostatnią warstwę krakersów. Teraz ubijamy na sztywno resztę kremówki z cukrem waniliowym i 1 lyżeczką cukru. Nakładamy ją na wierzch ciasta. Posypujemy startą czekoladą.Wstawiamy do lodówki. Ciasto należy przygotować minimum dzień, a najlepiej dwa, przed podaniem. warstwy ciasta zaczynając od dołu: krakersy masa budyniowa krakersy śmietana toffi krakersy bita śmietana starta czekolada
  CIASTA-ciasteczka-DESRERY- - SZARLOTKA-JEDYNA0101.jpg
Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 ? szklanki ...
Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 ? szklanki mąki pszennej ? szklanki mąki ziemniaczanej 1 ? łyżeczki proszku do pieczenia 25 dag margaryny Nadzienie: 1 kg jabłek 1 kisiel cytrynowy 3 łyżki cukru Do dekoracji: cukier puder Jak przyrządzić: Jabłka obrać i pokroić w ósemki. Smażyć z cukrem około 15 minut. Ostudzić, dodać kisiel w proszku i dokładnie wymieszać. Białka ubić, dodać cukier, a następnie żółtka i dalej ubijać. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia połączyć, dodać do ubitych jajek. Następnie dodać roztopioną gorącą margarynę i wszystko razem delikatnie wymieszać. Połowę ciasta wylać na wysmarowaną tłuszczem blachę i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 °C na 15 minut. Na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka i przykryć pozostałym ciastem. Całość piec przez 45 minut. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.
  CIASTA-ciasteczka-DESRERY- - ciasto śliwkowo-piankowe.jpg
Składniki: 1 kg śliwek węgierek cukier puder cuki ...
Składniki: 1 kg śliwek węgierek cukier puder cukier waniliowy Na ciasto: 5 jaj 5 łyżek mąki ziemniaczanej 5 pełnych łyżek cukru otarta skórka z cytryny łyżka proszku do pieczenia tłuszcz byłka do formy Jak przyrządzić: Śliwki starannie umyć, przekroić na pół, wyjąć pestki Z białek ubić sztywną pianę, dodając stopniowo po trochu cukier Do piany dodać od razu wszystkie żółtka, następnie mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, otartą skórkę z cytryny. Ciasto rozłożyć równą cieniutką warstwą na wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą blaszce do pieczenia Na cieście ułożyć rządkami połowki śliwek, wstawić do nagrzanego( 180 st) piekarnika. Piec około 25 min.Lekko zrumienione ciasto wyjąć z piekarnika i odrazu mocno posypać cukrem pudrem z wanilią
  CIASTA-ciasteczka-DESRERY- - Ciasto orzechowo-cynamonowe.jpg
Składniki: szklanka cukru 4 jajka 2 szklanki mąki ...
Składniki: szklanka cukru 4 jajka 2 szklanki mąki łyżeczka sody 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki cynamonu 2 łyżki kakao 2/3 szklanki oleju 3/4 szklanki zmielonych orzechów laskowych 1/2 szklanki orzechów Jak przyrządzić: Białka z cukrem ubić na sztywno. Dodać żółtka cały czas ubijając. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao wymieszać i powoli dodawać do ubitych jaj. Wszystko razem wymieszać. Do masy wlać olej, wrzucić orzechy, ewentualnie inne "dodatki" i wymieszać. Ciasto przelać do natłuszczonej tortownicy i piec 50 minut w 180 stopniach. Na koniec można polać polewą czekoladową.
  CIASTA-ciasteczka-DESRERY- - MURZYNEK-JEDYNA0101.jpg
Składniki: 2 szt białka 1,5 szkl. cukierui 1 op. ...
Składniki: 2 szt białka 1,5 szkl. cukierui 1 op. cukieru waniliowego 4 łyżki kakao 1 kostaka mrgaryny Kasia 2 szkl. mąki tortowej 2 łyżeczki proszeku do pieczenia 1/2 szkl. wody 4 żółtka Jak przyrządzić: Do garnuszka dajemy kostkę margaryny ,4 łyżki kakao,1,5 szklanki cukru i 0,5 szklanki wody. Po zagotowaniu odlewamy z tego 0,5 szklanki na polewę. Po wystygnięciu do tego co nam zostało dodajemy 4 żółtka, 2 szklanki maki, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, zapach + cukier waniliowy. Z białka ubijamy pianę, która dodajemy także do tych składników. Pieczemy 1 godzinę
  CIASTA-ciasteczka-DESRERY- - SZYBKIE FAWORKI-JEDYNA0101.jpg
Składniki: 35 dag mąki 3 dag miękkiego masła(1 łyżk ...
Składniki: 35 dag mąki 3 dag miękkiego masła(1 łyżka) 3 żółtka 1 całe jajo 10 dkg śmietany (7 łyżek) 1 łyżka spirytusu albo 2 łyżki wódki albo łyżka octu smalec lub olej cukier puder Jak przyrządzić: Ze składników zagnieść dość miękkie i gładkie ciasto. Można od razu odcinać niewielkie kawałki, cieniuteńko je rozwałkowywać i radełkiem albo nożem wykrawać długie prostokąty, nacinać je wzdłuż, przekładać jeden koniec przez powstałą dziurkę i smażyć na rozgrzanym tłuszczu, a potem posypywać cukrem pudrem. Ciasto podczas pieczenia powinno ładnie bąbelkować, pod warunkiem oczywiście, że było bardzo cieniutko rozwałkowane. Ja po zagnieceniu ciasta kilka minut walę w nie wałkiem: jak się rozpłaszczy składam i znowu walę, ale nie za długo, bo to nudna czynnosć :-) Z tego przepisu wychodzą dwa pełne talerze faworków. Alkoholu albo octu dodaje się, żeby ciasto nie chłonęło zanadto tłuszczu podczas smażenia. Robiłam te chruściki na smalcu i na oleju, obie wersje są bardzo smaczne i właściwie tylko nieznacznie się różnią. Jeśli nie chce nam się smażyć wszystkiego na raz, połowę ciasta możemy włożyć do lodówki i resztę faworków przyrządzić następnego dnia.. Uwaga: Nie dodajemy cukru do ciasta, ponieważ powoduje to szybsze przypalanie się faworków. Lepiej po prostu obficie posypać je po usmażeniu
  CIASTA-ciasteczka-DESRERY- - SEKACZ-JEDYNA0101.jpg
Składniki: 1,5 szkl. cukru 2,5 szkl. mąki pszennej ...
Składniki: 1,5 szkl. cukru 2,5 szkl. mąki pszennej 9 jaj 1,5 kostki masła śmietankowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 kieliszek wódki (niekoniecznie) Jak przyrządzić: Masło utrzeć z cukrem (można je trochę podgrzać, np. w mikrofalówce - lepiej sie połączą), dodać żółtka ze wszystkich jaj a białka ubić na sztywną pianę w oddzielnej misce, dodać mąkę, na końcu proszek do pieczenia, wódkę i pianę. Piekarnik należy nastawić na 250 stopni i tak, aby grzał tylko od góry. Blachę dowolnego kształtu należy wyłożyć papierem pergaminowym, bez dodatku tłuszczu. Ciasto należy nakładać na blachę warstwami, 3-4 mm (ale może być też 2 lub 5), i każdą warstwę piec kilka minut, tak aby wierzch był lekko brązowy.
  CIASTA-ciasteczka-DESRERY- - KEKS ZE ŚLOWKAMI-JEDYNA0101.jpg
Składniki: 350 g dojrzałych śliwek bez pestek 3 łyż ...
Składniki: 350 g dojrzałych śliwek bez pestek 3 łyżki masła 160 g mąki 3 jajka 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g cukru 1/2 łyżeczki cynamonu kilka kropel olejku migdałowego Jak przyrządzić: Formę keksową wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 st. C. Śliwki dzielimy na pół, usuwamy pestki i przesmażamy na maśle, aż wydzieli się różowy sok, ale śliwki jeszcze nie zaczną się rozpadać. Posypujemy cynamonem, mieszamy delikatnie i zostawiamy do wystygnięcia. Ubijamy jajka z cukrem. Stopniowo dosypujemy mąkę i proszek do pieczenia, dolewamy stopione i przestudzone masło. Mieszamy powoli, aż składniki się połączą. Dodajemy śliwki, mieszamy i wlewamy do przygotowanej formy. Pieczemy około 45 minut.
  CIASTA-ciasteczka-DESRERY- - RACUCHY Z JABŁKAMI-JEDYNA0101.jpg
Składniki: 2 i 1/2 szklanki mąki ? dwa jajka ...
Składniki: 2 i 1/2 szklanki mąki ? dwa jajka ? 1 i 1/2 szklanki mleka ? dwie łyżki cukru ? 3 dag świeżych drożdży ? trzy jabłka ? łyżeczka lub więcej cynamonu (ile kto lubi:)) ? szczypta soli ? olej do smażenia Jak przyrządzić: Mleko podgrzać. Do letniego mleka dodać pokruszone drożdże i cukier. 2. Jajka rozbełtać, lekko posolić. 3. Do drożdży z mlekiem dodać jajka, mąkę, starte lub pokrojone w drobną kostkę jabłka, cynamon. Dobrze wyrobić ciasto (ja używam drewnianej łyżki). 4. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 5. Racuchy smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Nadmiar tłuszczu odsączyć na papierowym ręczniku, posypać cukrem pudrem. Najsmaczniejsze na ciepło :)
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności